Sabit Köprülü Gitara Floyd Rose Takılırmı ?

Sabit Köprülü Gitara Floyd Rose Takılırmı ? Arkadaşlar başlıktaki sorumun cevabı nedir ? :D Varsa bunu türkiyede gitarı, oyarken falan mümkün olduğunca koruyarak yapabilcek luthier kimdir ? :) teşekkürler şimdiden cevaplarınız için...
 
Floyd rose ile hiç uğraşma direk bulabilirsen Kahler tak yani şu gitar enstrüman aleminde en mantıksız iş gibi gelir bana sabit köprülü gitarı oyarak köprü taktırmak...
 
Kahler tremololar gövdeye montaj için 2.5 cm kadar derinlikte oyma işlemi gerektirir. O yüzden floyd rose takmak ile kahler takmak arasında gövdeye oyuk açtırma açısından önemli bir fark yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
yaptığım araştırmalara göre kahler larda high bend sonucu akor kayma durumu varmış ve anca dive yaparak bunu eski haline getirebiliyormuşuz. Bu durum eski bi durummu yoksa hala devam eden bir sorunmu kahler da bilen gören deneyen bilgisi olan arkadaş varmıdır ? Diğer bir sorumda kahler i nereden temin edebilirim ?
 
Witch-King arkadaşım,
Sorunun cevabı evet. Sabit köprülü bir gitara takılacaksa bütün parçaları eksiksiz floyd rose temin etmelisin. Sıklıkla Fender ve benzeri gitarlarda kullanılan tremolo ile değiştireceksen köprüye ilave kilitli eşik ve kullanacağın floyd rose için uygun yatak vidaları gerekir. Her vida her floyd köprüye uymayabilir başıma geldiği için biliyorum. Yay mekanizması aynen kalabilir.
İşlemler:
1- Üst kilitli eşik için dar olan alan gereğince doldurularak kilitli eşiğin oturacağı alan yaratılır.
2- Eşik yerleştirilip sabitlenir.
3- Gitarın sap uzunluk ölçüsüne göre floyd köprünün yeri belirlenir.
4- Floyd köprünün yerine göre yatak vidaların yeri belirlenip delikler delinir. Eski deliklerle uyumsuzluk durumunda eski yerlerin doldurulması hatta oyulup yeni ağaç parçasıyla sağlamlaştırılması gerekebilir (bende öyle oldu).
5- Yeni yatak vidalarının yuvası mümkünse dikey matkap ile delinir ki yuva tam dik olsun.
6-Varsa yatak vida çerçevesi yuvaya güzelce oturtulur ve vida onun içine takılır. Çerçeve yoksa vidaya göre delik açmak ve vidayı direk gövdeye monte etmek gerekir.
7- Vidaların yeri belirlendikten sonra floyd rose köprünün ve alttaki bloğun hareket edeceği yer ile yayların yerleşeceği arka yuva hesaplanarak freze ile açılır.
8- Floyd rose köprü yataklara oturtularak alttaki bloğa takılan yayların takılacağı pençe gövdeye iki vidayla sabitlenir.
9- Açıkta toprak kablosu varsa pençeye lehilenerek topraklama sağlanır.
İşlevsel olarak gitarın hazır. Telleri takıp Van Halen ile atışabilirsin:)
Arkadaki açıklığa kapak istersen pleksiglas kesip takabilirsin. Aklıma gelmeyen diğer konularda gitarı görmeden söz söylemek zor.
Bütün bunlardan sonra hala floyd rose sisteme geçmek istiyorsan ya benim gibi çaresizsin ya da gitarına aşıksın demektir. Yoksa kesin cayar ve gidip uygun fiyatlı floyd rose takılı bir gitar alırsın. İkinci el bile olur.
Bendeki örnek geleneksel tremolo takılı bir Washburn X20 idi. Solak olduğum için seçme şansım çok azdı ve böyle bir yola gittim. Ankara'da Başkent Müzikevi'nde Zafer Usta arkadaşımdır. Sağolsun beni kırmadı ve uğraştı. Diğer şehirlerde kim yapar bilmiyorum ama olmayacak iş değil. Bununla birlikte sağ elini kullananlar için uğraşmaya değer mi tartışılır.
Hiç sabit eşikli gitar kullamadım. Floyd rose sisteme özel bir akort sorununa da rastlamadım. Olsaydı bunca profesyonel gitarist en kritik anlarda akort sorunu yaşardı. O yüzden için rahat olsun derim. Sağlıklı yerleştirilirse güzel çalışır ve keyif verir.
Müzik dolu günler dilerim.
 
Witch-King demiş ki:
yaptığım araştırmalara göre kahler larda high bend sonucu akor kayma durumu varmış ve anca dive yaparak bunu eski haline getirebiliyormuşuz. Bu durum eski bi durummu yoksa hala devam eden bir sorunmu kahler da bilen gören deneyen bilgisi olan arkadaş varmıdır ? Diğer bir sorumda kahler i nereden temin edebilirim ?

Bu araştrmaların youtube'daki beceriksiz herifin videoları ise, büyük oranda yalan.

http://www.gitarpedal.net/forum/viewtopic.php?t=3629&start=60

Kahler vs Floyd konulu iyi bir kıyaslama için bu başlığı tavsiye ederim bu arada.
 
Floyd varken neden Kahler? Parçasını bulmak daha zor ve bir de daha ağır, kasası var anlamsızca gövdeyle bir oluyor. FR Pro low profile tremololar şahane. Yine de keyif meselesi, Ibanez'in Zero Resistance tremleri de iyi ama FL den şaşmam ben.
 
Çünkü gitarın ağacından daha az oyuyorsun ve akort değiştirebilme, daha rahat ayarlayabilme, 7200 ve 7300 serileri ile tamamen kilitleyip tamamen sabit köprü gibi kullanabilme, akort değiştirdiğinde entonasyon ve tel yüksekliğinin değişmemesi, malzeme seçenekleri ile(pirinç, çelik, alüminyum) gitarın tonunu istediğin kıvama getirebilmen gibi avantajları var.
 
7300 iyi görünüyor ancak bayağı farklı yapısı var Floyddan. fiyatı da 70-80 dolar daha ucuz ancak çok fazla metal aksam ve alan kaplıyor. Yurtdışında satılan yerler var, bazı gitarlara iyi duruyor. Gibsona takmışlar, artık ne diyim keyif meselesi. Sadece yayların nasıl takıldığını gösteren şema bulamadım o sitede.

Ancak fiyatı uygun gerçekten.
 
Yaylar iç tarafta, dışarıdan görünmüyor. Zaten montajı yaptıktan sonra tüm ayarların köprünün dış tarafında, Floyddan bir farkı da o.

Yapı tamamen farklı ve gitar yüzeyinde daha büyük bir alan kaplasa da gitarın içindeki hacmi kıyaslanamayacak kadar ufak. Ayrıca Floyd gibi aslında gitara iki noktadan değil, çok geniş bir yüzeyden temas ettiği için titreşim aktarımı da daha başarılı olabilir, tabi bunu denemek zor.

7300 satın alırken bile "ben bu saddleları değil, çelik olanları istiyorum böylece daha tiz bir tonum olacak" diyip alabliyrosun mesela, 2300 serisinin saddleları ile değiştiriliyor o parçalar. wammiworld.com mu ne vardı, her tür parça değişikliğini yapabiliyorsun satın almadan önce veya sonra.

Esas üst modelin 300$+ olması ise biraz can sıkıcı malesef.
 
Ha bu arada ben olsam şu an Kahler yerine Graphtech LB-63 de alabilirim.

648926.jpg


Nedir dersen, zaten harika bir sistem olan Gotoh Floyd'un üzerine Graphtech String Saver saddlelar takılmasıdır. Ayrıca preamp alıp bağlarsan gitarın içine, piezo olarak da kullanabiliyorsun, piezo mevcut köprünün üzerinde zaten.

280$ ülkemizde mevcut üstelik, bence hiç fena değil fiyat.
 
Geri
Üst