Çektiğiniz resimleri yayınlamak için küçültmek

Resim çekip TurkRock'ta yayınlayıp çok büyük resim upload eden arkadaşların resimleri nasıl küçültebileceklerine dair sorması üzerine bir bilgi paylaşımı yapmak istedim. Turkrock'ta başlık araştırması yaptım ve bulamadığım için de bir örnek şema ile açıklamak istedim. Daha detaylı bilgi vermek isteyen arkadaşlar da lütfen konuya ekleme yapsınlar.

1. En basitinden başlayalım:

http://www.picresize.com/

Yukarıdaki link internette resim upload ederek boyutlandıran bir site. Resimlerinizi Turkrock gibi sitelerde yayınlamak için en fazla 800 x 600 piksele boyutlarsanız yeterince büyük ve rahat görünebilir, hem de çok büyük olmadığı için ekrandan taşmaz. Ne de olsa günümüzde hemen hemen kimse 1024 piksel genişlikten daha az ekran görüntü ayarını kullanmıyor.

Bu link size adım adım resimlerinizi PCnizden seçip boyutlandırıp size sunar. Hepsi bu.

2. Photobucket.com vb. resim arşivleme sitelerine üye olup oradaki resim işleme özelliklerini bedava olarak kullanabilir ve internette yayınlayarak linklerini siteye yazdığınız yere ekleyip direkt olarak o siteden istediğiniz boyutlarda göstertebilirsiniz.

3. Bir başka yöntem:

Resim boyutlarını küçültmek için birçok basit ve kompleks, freeware veya profesyonel resim çalışma programları var;

Adobe Photoshop, Corel bunlardan iyisi ve dahası da var tabi... Örnek programları http://download.cnet.com/windows/digital-photo-software/ linkinden görebilirsiniz. Windows XP deki Paint programı resim boyutunu değil, kanvası küçülttüğü için işinize yaramayacaktır. Ancak diğer yeni sürüm Windowsların resim işleme prgramları nasıl çalışır bilmiyorum.

Aşağıdaki resimler kendinden açıklayıcıdır gerekli bölgeleri yuvarlak içine aldım. Aşağıdaki resimler Adobe Photoshop CS4 ten alıntılarımdır:

Resim boyutları sadece resmin piksel sayısıyla ilgili değildir. DPI denen dot-per-inches (inç başına nokta) sayısıyla ve resimdeki renklerin çokluğuyla, yani bit sayısıyla ilgilidir. Küçük görünen bir resim çok büyük görünen bir başka resimle aynı boyutta olabilir. Resmin yoğunluğu (DPI) boyutları küçük bile olsa KB değerinden daha çok yer kaplayabilir. Bu yüzden resimlerinizdeki renk sayısı arttıkça KB değeri de artar, DPI arttıkça ya da bit sayısı arttıkça (siyah beyaz, 8bit, 16 bit, 24 bit gibi) KB değeri de artar.

Bunun ortası genellikle 800en-600boy piksek ya da 1024en-764boy piksel gibi boyutlarda yaklaşık 120-200 KByte lık resimlerdir. Tabi hızlı internet sahibi olanlar için bu sorun değil. Aağıda gönderdiğim resimler 1024 piksellik 280-560 KBytelk resimlerdir. Bundaki amaç, resimleri yakınlaştırdığınızda (zoom) resimler halen daha iyi okunabilmesidir.

Aşağıdaki resimde Photoshop programında birkaç resim çıkartma opsiyonu var;

Her programda olan "File" barından listeye bakıyoruz:

1. "Save as"; bazı programlarda bu opsiyon içinde resim boyutlandırarak resmi kaydetme opsiyonu mevcuttur. Sadece "Save" opsiyonunda böyle bir öge mevcut değildir, çünkü bu opsiyon sadece resmi olduğu gibi PCye aktarmak içindir.

2. "Export"; resimler bazı programlarda bu opsiyon içinde yeniden boyutlandırılarak çıkartılır. İlgili detaylar o opsiyon seçildiğinde görüntüye gelir ve ayarlar yapılarak resim PC de saklanır.

3. Photoshop'ta ise bu opsiyonlar "Save for Web and Device" opsiyonu içindedir. Dİrekt olarak internete yayın yapmak için özellikler bu sayfada yer alır.

saveas1.jpg



Aşağıda "Save for Web and Device" opsiyonundan kırmızı ile çerçevelenmiş bölgelerden resim kalitesini ve yeni boyutlarını isteğimize göre seçiyoruz. Görüldüğü gibi "Quality" (kalite), "Image Size" (imaj boyutu), ve "Percent" (orantı) resim boyutlarında önemli faktör.

"Quality", resim boyutunu etkilemeksizin resmin bit sayısını ayarlayarak daha az DPI başına renk ile renklendirmesini sağlar ve resim boyutu sabit kalsa da resim KByte değeri azalır.

"Image Size" aranan özelliktir ve imajın boyutlarını değiştirmenize yarar, Imaj boyutları küçüldükçe KB da düşer, ve daha yavaş interneti olan arkadaşların seçimi olmalıdır. Böylece internet resim sitesine yükledikleri resimleri daha çabuk görebilirler.

"Percent" imaj boyutunu ayarlar, yani imaj boyutunu isterseniz buradan da yapabilirsiniz, aynı sonuca ulaşırsınız.

saveas2.jpg


Şimdi şu sonuçlara göz atın. Sağdaki kırmızı çerçevedeki değerleri bir üstteki resimdekiyle karşılaştırın. Resmin küçülmüş olduğunu zaten soldaki resimden görüyorsunuz.

saveas3.jpg



4. Başka bir yöntem:

Yine Photoshop'ta "Image" (imaj) toolbarın içindeki listeye bakıyoruz ve 2 opsiyon görüyoruz

a. "Image Size" (imaj boyutu): Resminizi save as, export, ya da save for web and device moduna girmeden, burada yeniden boyutlandırabilirsiniz. Böylece bu işlemden sonra sadece "Save" tuşuna basarak PC nize kaydedebilirsiniz.


saveas04.jpg



Bu işlemde "Resolution" (yoğunluk) ifadesi tam anlamıyla bahsedilen DPI, ya da "quality" opsiyonuna denk gelir. Resolution ya da DPI genellikle internette standart resimlerde 70 pixel değerinde olursa detaylı, temiz ve küçük KByte değerli resimler elde edersiniz.

saveas05.jpg


b. "Canvas Size" (çerçeve boyutu): Resmin etrafında kalan boşlukları kesmek için iyi bir fikir. Resmin boyutlarını küçültmeden resmin kendi etrafındaki alanı keserek resmin alanını küçültmeye yarar. Böylece resimde ortada kalmış bir imajın etrafındaki gereksiz gördüğünüz boşluğu alarak hem resmi ordaklamış, hem de KByte değerini düşürmüş olursunuz ve internette resminiz daha çabuk görünür. Tabi resmin resim kalite değerleriyle oynayarak halen iyi görünen ve daha çabuk görüntü veren bir resme sahip olabilirsniz.

saveas06.jpg


Tüm bu ögelere alışıp resimlerinizi 30-40 KByte lık ama yine de net görünen bir hale getirebilirsiniz. Böylece birçok resim bulunan bir sayfayı internete link olarak verdiğinizde, beklemeden hepsini ekranıunızda görebilirsiniz.

Müzik dolu günler...
 
Atalay demiş ki:
Gorumce demiş ki:
Bu kadar uzun işleme gerek yok. Paint'ten Resize edersin, olur biter.

O zaman paint'te resize yoktu.

13.06.2010 da yazmışsınız, paint in var olan tüm sürümlerinde resize yapılabilir. Ha paintte resize yapsak da photoshop ta yaptığımız kadar optimal olmayacaktır, en iyi ve hızlı yöntem resizer görevli programlardan kullanıp (VSO kullanıyorum ben) hem upload esnasında hem resize esnasında zaman kaybı yaşamamak. Makine ile çektiğim normal bir fotoğraf en az 4mb oluyor, özenirsem 5i görüyorum ışık vs. oyunlarıyla.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
edizkralll demiş ki:
Atalay demiş ki:
Gorumce demiş ki:
Bu kadar uzun işleme gerek yok. Paint'ten Resize edersin, olur biter.

O zaman paint'te resize yoktu.

13.06.2010 da yazmışsınız, paint in var olan tüm sürümlerinde resize yapılabilir. Ha paintte resize yapsak da photoshop ta yaptığımız kadar optimal olmayacaktır, en iyi ve hızlı yöntem resizer görevli programlardan kullanıp (VSO kullanıyorum ben) hem upload esnasında hem resize esnasında zaman kaybı yaşamamak. Makine ile çektiğim normal bir fotoğraf en az 4mb oluyor, özenirsem 5i görüyorum ışık vs. oyunlarıyla.

Yanlış.

Windows XP kullanıyorum ve paint programında "resize" yok. Program orjinaldir ve tüm güncellemeleri vardır. Gülmeyi ben de isterdim. Ancak en fazla Microsoft'a gülebiliyorum. ;)
 
Resize olayını ben de yeni bilgisayarımdaki Windows 7'nin Paint'i ile keşfettim, daha öncekinde varsa fark etmemişim. Yani kesip biçerek küçültme yapılıyordu ama direkt piksel sayısını silip-yazarak girilenini ilk defa gördüm Paint bazlı. Çok da hoşuma gitti bunu yapmaları, doya doya kullanıyorum. Güncelleme yapacaksan böyle yap arkadaş, abidik gubidik görüntü değişiklikleri yapıp üst sürüm diye yolluyorlar.
 
Geri
Üst