Amp yerine PC'ye bağlasam ?

E

Ethros

Selamlar,
Daha önce eline gitarı eline bile almamış biri olarak bu işe heves sardım ve önümüzdeki hafta bir gitar almayı planlıyorum. Forumdan baktıklarım kadarıyla 200$ civarında olan WashBurn X10 almaya karar verdim. Karar veremediğim konu, hemen yanında bir de amfi almama gerek var mı acaba ?

Ses kartım Creative Audigy Platinium Pro Ex. kullananlar bilir ön panelinde her türlü giriş ve çıkışa sahip ve yeterli kalitede bir kart.Ses sistemim de toplam 60Watt Rms ses verebiliyor,fakat 5+1 sistem.

Genelde amfi al deniliyor, amfi alırsam hem gitarla beraber alacağım için cebimi zorlicak hem de pek iyi bir şey alabileceimi (en azından şimdilik) sanmıyorum.

Sizler ne diyorsunuz ??
Bunun dışında gitarla ilgili tavsiyesi olan varsa dinlemeye hazırım :)
Şimdiden herkese ilgilerinden dolayı teşekkürler.
 
bende senin gibi yapmıştım sen önce al gitarı bi kaç ay sonra rahatlıyınca alırsın ampı hem attan arabaya terfi etmek gibi bi hisde yaşarsın süper oluyo...
efektler içinse guitarfx diye bi program var imesh veya benzeri birşeyden onuda indirip bikaç ay daha zaman kazanabilirsin...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yani sistemim ne kadar iyi olursa olsun (sonuçta alacağım ampten daha yüksek watt çıkışına sahip şu andaki sistemim) Amp başka mı diyorsun ?
Eğer öyleyse ben audigy ile kayıt yaparken tam randıman alamayacak mıyım ?

Sonuçta bu alet te 60wattlık amfiye sahip, gitar amp'i alınca efektler mi fark ediyor ? Eğer öyle de bir fark yoksa arada ne fark olabilir ki ?
 
sonuç olarak senin ses sistemin genel olarak film izlemek müzik dinlemek gibi ses çıkarıcı işlevler için oldukça iyi bi sistem. ama müzik yaparken sadece o iş için üretilmiş amfileri kullanmak en mantıklısı. ama ilk başlar için tabi maddiyatı sarsmadan bilgisayarla idare edebilirsin. bende öyle yapmıştım :). ama ilerde bi amfi şart
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Anladım, sanırım distortion ayarları da oluyormuş üstünde gitarın sesinin hakkını daha iyi veriyormuş.
Almak istediğim cevabı aldım teşekkürler ilgilenen arkadaşlara.
Bu arada o fiyata X10 alma da şunu al diyebilecek biri var mı ?
Sanırım 170$ civarıymış.
 
Kart ın ne olursa olsun..gitarı soktuğunda kartına,parazit yapar,cızıltı yapar..ayrıca gitar amfiden geçmeden direkt karta girerse,haparlor ün zarar görür,yani ben öyle biliyorum..bende bass ı aldığımda pc de kullanıyodum .1 sene sonra amfi aldım..sen pc ile idare et.farkı anlamazsın
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Parazit ve cızırtıyı PCI Latency ayarlarıyla aşmak mümkün oluyor.
Bu parazitlerin sebebi kartın kalitesi değil sonuçta.
Ama amfi almaya karar verdim açıkçası, 10W gibi değerlerden bahsediyorsunuz bana biraz düşük gibi geldi ?
10W 'lık bir amfi ile ne kadar doyurucu şiddette ses alabiliyorsunuz ki?
 
Bende creative'ın aynı modelini kullanıyorum. Birincisi sen piyasada hoparlörlerin üstünde yazan watt çıkışlarına aldanma (Hoparlörün tam olarak ne bilemiyorum ama). Eğer gerçekten 60 watt ise seni bir süre idare edicektir başlarda fark etmeyebilir. Bu süre zarfında para birktirir iyi bir amfi alırsın (min.30 watt bir şey al alıcaksan sabret). Ne olursa olsun amfiye ihtiyacın olucak zaten.
Bende müzik setinin kolonuna bağlardım sesi çok açınca da ses bozulduğu için hafif distortion etkisi yapardı ama o zamanlar ne gaza gelirdim :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
:) olay ses gücü ise bende 220W RMS sistem de var.
Stereo olduğu için onu kullanmıyorum, 5+1 60W tercih ediyorum.
Bir müddet idare edip (o sırada gitarı çözeyim bari çünkü daha hiç alıp çalmış değilim umarım çok çok zor değildir) sonra iyi bir amfi alırım bu durumda.

Fiyatlar biraz değişken amfi tavsiyesi olarak ne dersiniz peki ?
Toplu para geçerse elime gitarla alırım belki amfi, 30W dediğiniz amfi mesela ne marka veya başka ne nitelikte olmalı bunun yanısıra fiyat aralığı nedir piyasada ?
 
Piyasada bir sürü model var. Bunlardan hangisinin sana uyup hangisinin uymayacağını senin tarzın ve isteklerin belirler. Bu foruma bir göz at bu konuda çok yardım bulurusn. Ama başlarda bile marshall, behringer, ya da fender gibi markalardan bir ürün aldığında ne olursa olsun seni tatmin edicektir. Zaten zamanla tarzın, müzik anlayışın değiştikçe ekipmanlarında da değişicek o yüzden şimdi çok zorlama. Verdiğin paranın hakkını verebilicek, kaliteli bir ürün al yeter (Yukarıda yazdığım markalar gibi).
 
Anladım gitar olayını topic açmadan önce forumda iyice arattıktan sonra WashBurn için rahatlıkla karar vermiştim şimdi bir de amp aratayım bakalım washburn gibi fiyatına göre iyi performans verecek,bütçeme uygun ne varmış :)

Yardımlar için tekrar teşekkürler.
 
Gitar amfisi dediğimiz şeyin, normal bilgisayar hoparlörlerinin amfileri ve ses kart'larının pre-amfileri ile pek alakası yoktur.. Gerek çıkış frekans grafikleri, gerek ses karakteristikleri itibariyle tamamen farklı şeylerdir.. Bu nedenle gitarı, bilgisayara (veya herhangi bir müzik setine girmek, amfiden alacağınız sese hiç bir şekilde yakınlık göstermez.. Gitarın bütün nüanslarını kaybeder bu sistemler.. Efekt'ler ise başka bir konu, solid-state amfilerden alacağınıza yakın bir şeyleri gecikmesiz elde etmeniz mümkün değil pek bilgisayar ortamındaki dijital modellemelerde.. Gecikme miktarı, genelde aldığınız sesin kalitesinin karesi ile doğru ortanlı olarak da artar.. Bu yüzden arada wah-distortion gibi çalarken duymanız gereken efektler elinizin altında olmadan içinize sinecek bir kayıt yapmanız da mümkün değil...

Amfi'leri de çıkış güçleri ile değerlendirmemek gerekir.. Genel müzik ve ses sitemlerine benzemezler, 30 watt'lık bir amfi ile evi inletmek mümkündür..Bunun da birim/ölçü farkı ile pek alakası yok, dediğim ses karakteristiği ile alakası var.. Cd'den çaldığınız, yoğun miks edilmiş bir parçanın gerektirdiği güç ile, cayır cayır drive edilmiş tek bir gitarın sesinin gerektirdiği güç aynı değildir... Gitar daha az güçle daha çok gürültü yapacaktır..

Amfiye maddi imkanlar yetmiyorsa (ben de evde amfi kullanmıyorum, hiç de kullanmadım) bir amfi simulatörü/simulatörü gitar processor'ü edinin derim..En azından ne çaldığınızı anlarsınız :)...

Ha onlara da para harcamam diyorsanız, bari bir distortion pedalı alın da simulasyonları sonradan yazılımsal olarak ekleyerek kayıt yapabiliyor olun..
 
Şimdi iyice oturdu bu konu.
Kafamda soru işareti kalmadı amfi hakkında.
Bir müddet PC ile idare edip sonra amfi almaya karar verdim.

Processor, normal hoparlörün gitar amfisi gibi çalışmasını mı sağlıyor ?
 
Processor aslında işlemci demek, ama yaygın bozuk terminolojiye göre pedallı floorboard halindeki gitar processor'leri = multi-effect dijital pedallar gibi bir şey söz konusu.. Müzik mağzaları da bunu bu şekilde anlıyor.. Yani içinde bir çok efekt barındıran kimileri amfi/kabin simulasyonu da yapan aletlerdir bunlar.. Ortak özellikleri ise dijital olmalırıdır.. Örnek olarak digitech rp sersi, zoom 707'ler, korg un ax serisi bu tip dijital efekt processorleridir.. Forumda processor'ler ile ilgili bir çok başlık mevcut..

Bir de ağırlıklı olarak amfi simulasyonu yapan dijital ve analog aletler var.. Örneğin Behringer Vamp2, Line6 Pod serisi, Sansamp'lar gibi.. Bunlar direk çıkışa girilen gitarlardan daha amfi-vari sesler çıkmasını sağlıyorlar.. Saydıklarımın hepsi distortion da üreten aletler.. Yani işini görürler.. Ancak fiyatları o kadar ucuz değil, gitara verdiğin kadar bunlara da para sayman gerekebilir.. Fakat kayıt düşündüğüne göre bu tarz aletleri incelemeye başlamanı tavsiye ederim, çünkü amfiden bilgisayara kayıt yapmak da ayrı bir sorundur, mikrofonlamak falan gerekir ki ben hiç denemedim, hep amfi simulatörleri kullandım...
 
Tekrar teşekkürler.
Olay oturdu iyice, processoru de anladım.
Ne yapmak için neye ihtiyacım olduğunu biliyorum en azından artık.
Artık ne yapacağıma karar verirken, bütçemi ve yapmak istediklerimi göz önünde bulundurarak bir karar veririm.
Processorun bana faydası Audigy ile kayıt ve amfiyi simule etmesi olacak, ama her zaman her yerde bilgisayarımı yanımda dolaştıracak da değilim :)

Neyse yardımlarınızla son verdiğim karar, önümüzdeki hafta WashBurn X10 alıp bir müddet pc ile kullanmak. İlk fırsatta da bir amfi veya processor ile deneyip ona göre kararımı vermek. (Tabi bu arada hem biraz gitarımı geliştirmem hem de para biriktirmem gerekecek :) )
 
hala bir amfim yok, ne acı bir durum , üstelik param da yok. iyiki zamanında pc almışım, ya oda olmasaydı:) bu arada solo çalışmak için bilgsyar çok işe yarar, takarsın kulaklığını, açarsın winampını, dinlersin çalarsın, dinlersin çalarsın. amfiden tek güzel yanı budur.
 
Gitar - amfi - processor konularında edindiğim tecrübe, eğer amfi kötü ise elde custom gitar da olsa, fabrika çıkışı özel sipariş edilmiş bir processor de olsa bir önemi kalmıyor bunların.Amfi herşeyi etkiler, çünkü ekipman ne kadar iyi olursa olsun, sonunda sesin çıkış yapacağı yer bellidir.Bu da zevk alma, gitar çalma ve müzik yapma isteğinin devamlılığı demektir.
 
Geri
Üst