reason cubase üstadları anlatıyor

Tekrar step by step yazayim

1. Cubase i aç
2. Reason u aç
3. Rewire dan kullanacağın enstruman kadar kanal aç
4. Reasondan kullanacağın enstrumanları aç
5. Mixer koyma, hepsini 0 64 delikten birine ayrı ayrı bağla, neyi neye bağladığını not al. Dikkat etki bağladığın input u cubase de açmış ol . ( Tab a basıp rackin arkasını görmeyi biliyosun dimi??)
6 Cubase de, reason da açtığın enstrumanları çaldırıcak midi kanallarını oluştur, bu enstrumanlara bağla
7. Yaz, çalsın

Tahminimce reasonda rack in arkasına geçip kabloları bağlamayı bilmiyorsun, tek ihtimal bu olabilir. Bağlı olmadığındanda ses gelmiyor
 
skatheist ben de step by step yazıyım:)

buraya kadar bir sorun yok. Sorun seslerin karışması... arkadaki bağlantıları da yapıyorum. diyelim, 3. kanaldan davul 4. kanaldan bass gönderdim. cubase'de 2 tane midi kanal açtım 1ini 3e birini 4e yönlendirdim. her iki kanaldan da mixed bir şekilde davul ve bass'ı alıyorum. yani midi klavyede do tuşundan basın dosu ve davulun kicki aynı anda geliyor. bunu Rewire'dan MUTE etmeden bir yolunun olmasını umudediyorum.. mute edince yazdığım şeyi duymadığımdan bir diğerini yazamıyorum.
 
midi input olarak ne seçiyorsun? all midi inputs değil, klavyenin bağlı olduğu midi inputu seçmelisin. bahsettiğin durumun başka bir açıklaması gelmiyor aklıma. all midi inputs seçiyorsan olabilir, birinin outputu diğer kanala da input olarak gidiyordur belki...
 
pyramind ve skatheist
sizleri yordum ancak yardımlarınız ve önerileriniz için sonsuz teşekkürler.
yanlışlarım:
doğru midi input seçili edğil imiş. All imiş.
2. pyramind bahsettiğin reasondaki yuvarlak midi ikonunu enable edince istediğimden ses alabilir oldum.
tekrar teşekkürler..
 
Dr. Rex'teki loop'ları rewire üzerinden cubase'de hangi kanala nasıl kayıt etmek gerekiyor? Midi ? audio? Bilen varsa sevinirim. Ayrıca klavyeden de o looptaki sesi almak istediğimde herhangi bir tuşa bastığımda loop'un kısa bir bölümü tınlıyor?
 
dr rex. in esprisi zaten daha önce kaydedilmiş davul looplarını istenilen tempoda parça parça çaldırabilmek veya ritmi oluşturan seslerin yerlerini dğeiştirip farklı seslse elde edebilmek. sequencer olarak reasonu kullanıyorsan dr. rex üzerinde "loop to midi"(sanırım) isminde bir düğme var.

cubase de sequencing yapacaksan, loopu elde etmek için klvyende do dan loop bitimine kadar tuşlara sırayla basarak loopu elde edebilirsin.(C, Db, D, Eb, E.... şeklinde) o tuşlara basarak kaydedersen sırayla, istediğin tempoda loopu elde etmiş olursun.

tabi midi kanalına yapılıyor bunlar.
 
1. Seslerin yerlerini nasıl değiştirebiliyorsun? drag drop falan gibi bir durum mu?

2.Sequencer olarak cubase'i kullanıyorum
Deneme olarak (şuan iş yerindeyim klavye olmadığından pencil ile sadece do sesini çiziyorum ) bir 4lük yazıyorum. Sonuç sadece bastığım yer çalmıyorum. tümü çalıyor. Export olarak wava dönüştürdüğümde ise loop'u birden fazla 4lük export ediyorum?
 
şimdi şöyle diyeyim, gerçi sen çözmüşsündür onu da, karışıklık olmasın diye:

"dum tıs tak tıs" şeklinde bir loopun olsun. dr rex de bu loop da 4 tane "hit" olduğu için bu 4 e bölünmüş durumda.
klavyende do, do#, re, re# notalarını sırasıyla bu seslere atıyor.(do yu dum a, do# i tıs a, re yi tak a vs...)
yani sen bu tuşlara sırasıyla basarsan, loopun sesini alıyorsun. bu tuşları sırasıyla kaydedersen midi olarak, play dediğinde o sesleri çalacak. seslerin yerlerini değiştirmek için de bu tuşlara istediğin sırada basıyorsun doğal olarak. "dum dum tak tıs dum tak tıs" şeklinde bir ritm istiyorsan "do do re do# do re do#" şeklinde yazıyorsun cubase e. istediğin tempoda yazabilirsin. dr rex i bir sampler gibi düşün derim.

bu şekilde yazdığın zaman export to wav deyince zaten duyduğun sesi wave dosyasına da yazacaktır. ;)
 
herşey güzel. verdiğin örnek ve açıklama süper. teşekkürler. istediğim tonları tektek alabiliyorum. Ancak orginal loop'u sx'te elle mi yazmak zorundayım? Aynı ölçüyü yakalamak zor. Ya da başka bir kısa yolu var mı bu işin?
 
reasonda to track diyip bir 4lük ordan alıp sx'de export edince wav olarak alıp yeni bir audio track ile işi hallettim. doğru yolda mıyım?
 
yok audio olarak alırsan sonra değiştirmek istediğinde çok sorun yaşarsın. elle tek tek yazmak çok zor değil. quantize edince ise kusursuz bir şekilde loopu elde ediyorsun.

ya da cubase i boşverip sequencingi reasonda yapabilirsin. ama dediğim gibi tuşlara sırasıyla basmak çok zor değil. sonra kanalı açıp, erken geç bastığın tuşları sağa sola çekip düzeltirsin, hiç olmadı quantize edersin, o yerli yerine oturtur. hem böylece aynı ritmi çaldırıp durdurmaktan kurtulur, istediğin yerlere yeni attraksiyonlar ekler ritmde varyasyonlar yaratırsın. bence bu daha efektif bir yöntem. ama dediğin gibi wav olarak alırım bem diyorsan o da olur. ama boşu boşuna audio ile çalışmış olursun vs.
 
Loopu hangi ölçüde çaldırmak istiyorsan locatorları seç add to track yap.Export etmene gerek yok.reasonda add to track yaptığın zaman rewire sağolsun loop sanki cubasede çalıyormuş gibi çalacaktır.Midiyle teker teker çalmak zaman kaybı bence.
 
o zaman sequencingin bir kısmı reasonda, bir kısmı cubase de oluyor ki en karışık ve verimsiz yol o bence. recorda basıp sırayla tuşları ellemek 10 saniye almıyor yahu, tabi herkesin tarzı farklı ama, insan ekrana bakınca bütün işini bir arada görmek istiyor. yarısı orda yarısı burda olunca işler karışıyor. ama bu yolu daha rahat bulanlar vardır elbet.
 
Doğrudur.Ama bir yandan tuşları ellemek de yetmiyor.Velocityyi fikslemek lazım. Midi fonksiyonunu kullanmak loop bitiş vrya girişlerinde pek yararlı ama iki ayrı yerde seq. olması pek de fazla bozmuyor beni çünkü illaki reasona geri dönmek ve illaki reason sequencerını kullanmak zorundayım.Reasondaki otomasyonları cubsede yapamazsın.Kaldı ki otomasyon yapmayınca reasonun en önemli özelliklerinden birini es geçmiş oluyorsun.
 
ben reason kullandığım zaman sequencing de direk reasona kaymaya başladım, sequenceri öğrenince kullanılabilir geldi bana. otomasyon konusunda haklısın, bunun da etkisi var bu tercihimde.
 
Reason sequencerı bana hâlâ kullanışlı gelmiyor.Mecburen ikisini bir arada kullanmak zorundayım.Çok da sorunlu bir şey değil aslında alışınca aslanlar gibi kullanıyor insan. :)
 
Bu add to track işi sx'deki rewire midi kanalından iş bitimi export edilebiliyorsa herşey güğzel demektir benim için. Cahilliğime verin de şu otomasyon işini biraz açabilir miyiz. Neler/nasıl yapılabiliyor, neyi es geçiyorum yani:)
 
tomasyon dediğin de en basit haliyle, basıyorsun recorda, midi klavyeni çalmak yerine istediğin düğmeleri çeviriyorsun, o hareketler kaydediliyor. daha sonra playback esnasında o düğmeler senin çevirdiğin şekilde kendiliğinden çevriliyor. reasonda gördüğün her düğme automate edilebilir.
 
Geri
Üst