Amfi distortinunu niye hiç bir pedalla yakalayamıyoruz???

ADD+ Greatwhite 2 Preamp'ın drive katını düzgün bir booster ile desteklediğiniz anda; en dandik transistörlü ampliye de girseniz harika sonuç alıyorsunuz. Bahsedildiği gibi 18 volt ile çalışıyor. V-Twin modifiyesi bir pedal ama gain seviyesi onun kadar yüksek değil, daha vintage karakterli. O yüzden booster gerektiriyor. Bir deneyin, çok ciddi hacimli bir drive elde edeceksiniz.
 
Forum'daki ilanlarında liste olması lazım. Greatwhite 2'nin fiyatı 575 lira idi yanlış hatırlamıyorsam. Sadece drive katı olan var bir de Greatwhite, o da 350 diye hatırlıyorum. Ama yanlış da olabilirim.
 
Pedallar aslında genel olarak pre-amplidir.Yani gerilim yükselticisidir.Amplilerde ise pre katından sonra power katı yani güç yükselticisi vardır.Pedalı direk hoparlöre bağladınmı gücü hoparlörü sürecek seviyede olmadığından cılız bir ses gelir.Pedalı amfiye bağladınmı (işte burda olay biraz karışıyor işler) istenen tonun alınamaması daha olası bunun sebebide uyum.Kısaca şöyle açıklayım; amfi giriş gerilimi 0.1-0.5 volt civarı olacak şekilde tasarlanmıştır, senin pedalla gitardan çıkan sinyali 5 volta çıkardığını düşünürsek pre-amlinin ilk katınının kutuplama gerilimini aşmış olacaksın örneğin amfinin ilk transistörü 2 volt ile kutuplandıysa tepe değeri en fazla 2 volt olan sinyali işler bu voltajı aştığın kısmını kırpar ve ses sinyalin niteliğini yitirir kulağa hoş gelmeyen bir bozulma oluşur kabaca böyle diyebiliriz.
 
örneğin amfinin ilk transistörü 2 volt ile kutuplandıysa tepe değeri en fazla 2 volt olan sinyali işler bu voltajı aştığın kısmını kırpar ve ses sinyalin niteliğini yitirir kulağa hoş gelmeyen bir bozulma oluşur.Bu cümleyi dikkatli okuyup linkteki şekli incelersen daha açıklayıcı olacaktır.


http://www.drewdaniels.com/clip.gif
 
Bazi pedallar ile yakalayabilirsin amfi distortion'unu , hatta (amfisine gore) daha iyi bir distortion bile
alabilirsin. Su ana kadar deneyip de, en basarili buldugun pedal hangisi mesela?

Bu arada genel bilgiler vereyim:

Drive/Distortion pedallari, tasarimi geregi amfiye takilacagi hesaplanarak cikislari 5volt filan yapilmaz,
genelde bir cok pedal cikisinda "standart" gitar cikisina yakin voltajlar kullanilir (yani en fazla 1-2 volt civari).
(Genelde diyorum, ama belki de %95 den fazla bir genelleme bu, istisnalar olabilir kaideyi bozmaz.)
Pedali "bypass" ettigin zaman aldigin ses yuksekligi, pedali acinca aldigin yukseklikle ayni olsun diye ayarlanir.
Ayrica, bircok pedalin cikisi amfilerin (veya seri baglanan pedallarin) girisindeki yuksek
empedansa gore tasarlanmistir - yani pedallar 8 ohmluk hoparlore takilmaz
(yine burada tek tuk istisnalar kaideyi bozmaz diyorum).

"Clipping" denen olay zaten "distortion" diye bilinen seyin sebebidir. Clipping olmadan distortion olmaz.
Ama her cesit clipping de kulaga hos gelmez. Genelde tuplu amfilerde "asimetrik" ve "yumusak"
clipping oldugu icin kulaga hos gelir. Cok sert clipping olursa kulaga jilet sesi gibi gelebilir. Pedallar
bu tuplu amfilerdeki yumusak clipping'i taklit etmeye gayret ederler, ve cok basarili pedallar vardir.
 
Son düzenleme:
Şimdi oturup hep beraber Mesa Boogie mühendisleri için tanrıya dua edelim çünkü bunu onlar yarattı

V-Twin.jpg
Beybiiii, dinimiz amin...
 
Ya benim simdiye dek kullandigim pedallarda en cok gozlemledigim, ozellikle low-end'de kayip oluyor. Hughes and Kettner'in Tubeman'i ilk elime gectiginde 'yuh, baya amfi gibi hissettiriyor' demistim ama nedenini bilmiyordum. Tabi drive pedali degil, bir preamp, yani amfi gibi. Sonra farkettim ki kendi clean kanalina hangi pedali girsem en azindan baslarda buyuk bir kayip oluyor. Yani istersen sonradan eq'dan baslari sonla yine de fayda etmiyor. Ha elbette cok kaliteli pedallar vardir ancak benim simdiye kadar denediklerimde gozlemledigim buydu.
 
Önce distorsiyon nedir onu açıklayalım. Transistör ve lamba gibi yükseltici elemanların transfer fonksiyonlarında, dramatik noktalara yaklaşıldığında lineer olmayan bölgeler vardır. Bu bölgede çalışmaya şartlandırılmış, eleman harmonik üretir. Yani yükseltici eleman, fonksiyon nonlineer olduğu için sinyali girişten çıkışa transfer ederken sinyalin her noktasını aynı oranda yükseltemez. Bu sebeple sinyal, orjinal formunu kaybeder ve bozulmaya başlar. Bunun sebebi temel sinyal üzerine üretilmiş harmoniklerdir. Distorsiyon oluşması için kırpma(cliping) şart değildir, çok çeşitli distorsiyon çeşidi olduğu gibi, sadece lineer bölge dışına çıkarak bile harmonik distorsiyon oluşur. Transistörlerin nonlineer bölge karakteristiği farklı olduğu için, harmonik çoklama karakteristiği farklıdır bu sebeple ses farklılığı oluşturur. Ama lambayla benzer harmonikleri çoklayan transistörlü devreler yapılıyor günümüzde. Asıl soru lambalı amplilerin tuşe hissiyatı neden daha yüksek.
 
Abi ben jazz chorusla bile alamiyorum istedigim soundu guzel pedallardan gidip hotroad deville alicam 2x12 ohh kurtulcam yeter.
Abi bi o amfi muthis uyusuyor pedallarla iyi benim kulagimda.
Ne denediysem olmadi ya.
Valla krediye girecem haa yeter.
Ben setupı satmata niyetlendim banada gina geldi.
Satacam drive pedallarimi bi ts bi de hustle kalacak girecem ht20ye oh olacak aaa.
 
Abi ben jazz chorusla bile alamiyorum istedigim soundu guzel pedallardan gidip hotroad deville alicam 2x12 ohh kurtulcam yeter.
Abi bi o amfi muthis uyusuyor pedallarla iyi benim kulagimda.
Ne denediysem olmadi ya.
Valla krediye girecem haa yeter.
Ben setupı satmata niyetlendim banada gina geldi.
Satacam drive pedallarimi bi ts bi de hustle kalacak girecem ht20ye oh olacak aaa.

Bak o kısım unutuldu gitti. Sen nasıl bir ton arıyorsun? HRD temelde blues rock amfisi. Ha, olmaz olası bir arkadaş gözümün önünde Gibson Traditional ile tuttu Malmsteen çaldı ama herifin tuşe pislikti gel gör ki.
 
Geri
Üst