Gitar ile ilgili Proje

Bi projede kullanabilmek icin gitarin ses sinyallerini sanki klavyeden bir tusa bastigimizda olan sinyale cevirmemiz mumkun mu? Bu sinyali dogru sinyal ile eslesip eslesmedigini kontrol etmek mumkun mu? Gerci ikinci soru biraz gitardan bagimsiz ama olsun.

Demek istedigimi orneklemek gerekirse,
Her tel ve perde kombinasyonu farkli ses verdigi icin, bunlari hani joystickerdeki tuslar gibi programlayabilirmiyiz?

Saygilar,
Ouz
 
Aslında oluru olan birşey ,çok kapsamlı programlama ve digital-analog convertorlara ihtiyaç olur.Ama asıl soru gitardan gelen her sinyali belli bir rangede algılayıp bunu işleve döndüren yazılım.Buda acayip zor gözüktü gözüme, düşünsen gitar zaten bozuk bir alet tel paslandığında bıle cok cok ufak tune bozuklukları meydana geliyor, her telin perdenin sesine ve bu vb.. değişiklikleri algılayıp ona göre işleve dönüştüren bir yazılım ve buna yardımcı olan convertor çok zor gözüktü bana:LOL:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Su asamada yazilimdan cok donanimi ve fiyati onemli, yazilim konusu ugrasirim ama 1 seneye yakin vaktim olacak yazilim icin. Ve saglam yazilim muhendisi tanidiklarim var. Bu is icin unilerden hocalarla da gorusucem, gerekirse, kendi gitarimi tasarlicam bu is icin. Ama su asamada sadece donanim lazim.

Saygilar,
Ouz
 
Dedigin eger Gitar-> MIDI ise ben bunu daha once duydum gibi geliyor ama tam cikartamadim. Muhtemelen Harmony Central'de okumusumdur.

Line6 Variax gitarlar da benzer bir yapida calismiyor muydu sinyali gonderirken?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Midi sistemlerini arastirdim ama genelde synthesizerlar hakkinda bilgi var.

Usb klavye tarzi bir fonkiyon icin kullanan yok sanrim.

Variax hakkinda da bildigim, seffaf tonu olan gitara, istedigimiz tonu verebilioruz, benim istedigim seye benzetilebilir :D
 
Gitarı sadece standart akortta kullanarak, sesi çok iyi ve bol kompresyona sokarak, bir de üzerine dijitalize ederek (preamp vs yardımı ile) bir bilgisayara girdiğimizde, tuner yazılımları gibi sesin frekansına göre cevap veren bir yazılım yazılarak ( bu konuda hiç sese yönelik program yazmadığım için birşey söyleyemeceğim ) midi gibi her notayı map leye biliriz. ama şart olan, tellerin çok temiz ve hatasız olması, ya tüm tellerin bam teli ya da hepsinin sargısız tel olması gerekebilir.
 
En basit olarak bir akord aleti kullanarak bastığın notaya göre akord aletinin gösterdiği display değerini pic ile okutabilirsin (ekrana gelen değer dijital ise,yoksa adc ile çevirmen gerekir) ama bunun hata payını çok iyi ayarlaman gerek.
 
Geri
Üst