Farklı akortlamak ve ince ayar vidaları

Arkadaşlar merhaba, iki sorum var:

1-) Gitarın D G C F A D (üst telden alt tele doğru) şeklinde akort edilmesi sorun çıkarır mı? Tellerim fabrika çıkışı teller muhtemelen 09'luktur. Bir yerde standart mi'den gevşek akort için en az 010'luk tel takmak gerekir diye okudum, ben bu tellerle bu akoru kullanabilir miyim? Tabi haklı olarak "Dene de gör." diyebilirsiniz, tellerin kalınlığını değiştirmeden bu şekilde gevşek akort ettiğim zaman sap ayarı veya köprü ayarı yapmama gerek olur mu? Yoksa direk akort değiştirip kullanmaya devam edebilir miyim? Çok pimpirikliyim :oops:

2-) Gitarın köprüsündeki akort için kullanılan ince ayar vidalarının boyası çıkıyor ve üstteki vida zor dönmeye başladı muhtemelen terden vida da kirlendi. Bileklik takmaktan başka bir çözümü olan var mı? Bileklik takacak olsam hangisini takayım, Blues ve Rock çalmak istiyorum ne tarz bir bileklik önerirsiniz? :D
 
Vallaha ben 0,9 la Mi yi Re ye çekmeye kalkdıgımda don lastiği gibi olmuşdu sen hepsini 1 nota geriye çekdiğinde ne olur bilemeyecem.Ama en azından 10 iyi gider sap ayarı olarakda tabiki yapılması daha iyidir sanırım fakat ben drop d ye çekdiğimde aman aman bi sorun cıkmıyordu daha iyi bilenler daha net bi cevap verecekdir.
 
10 gider ama çalabilirsen 11 lik daha tatlı olur
normal olarak akordu değiştirdiğinde köprü sap vb kıpraşık paçaları tekrar ayarlaman gerekiyor çünkü telin gerilimi değişiyor..

bileklik takmak yerinede çaldıktan sonra silmeyi ve makina yağıyla vidayı azıcık yağlamayı düşünebilirsin
 
Kendi deneyimimle elde ettiğim optimum tel kalınlığını söyliyim. Drop Re(D) için zamanında 10-46 tel kullanıyordurm fakat kalın mi teli fret buzz yani cızlama yapıyordu. Fakat daha kalın da tel takmak istemediğim için internetten ''Curt Mangan'' isimli tel üreticisini buldum (amerikadan). Oradan 10-48 numara tel sipariş ettim ve sonuç çok iyiydi. Tam 1 ses pesleştirmedim fakat kaldırır bu teller o akordu.

Daha kalın teller kullanmak istemediğim, optimum kalınlıkta tel kullanmak isteğimden kaynaklı şu anda satışta olan gitarımda da 11-56 numara tel kullanıyorum ve Drop Si(B) de akordlu. Yani deneyerek bulunucak ve tabi şahsi zevke bağlı bir iş.

Tabi bu arada daha kalın tel takarsan floyd rose lu gitarına gerilim artar ve tremolo ünitesi yukarı kalkar. Keza 0.9 luk ile 1 tam ses pesleştirirsen de aşağı iner ve her halükarda ayar ister.. sap ayarı da cabası.. o yüzden işi bilene gösterirsen çok daha kolay halledersin..
 
Geri
Üst