floyd rose un sürekli "F" ya çıkma sorunu

arkadaşlar merhaba ibanez 2005 yapımı 2550 ex gk gitarım var geçen hafta içinde gitarın bakımı için ankara kıvılcım müziğe götürdüm ve Tolga usta saolsun gayet iyi şekilde temizlemiş gitarı ayarlamış yalnız şöle bir durum varki akordu ne yaparsam yapayım tekrardan f ya çıkıyor bugun götürdüm gene ayarladı eve geldim biraz çaldım gene aynı problem.bu sorunla karşılaşan varmı daha önce? Tolga abiye yarın tekrar götüreceğim ama ondan önce biraz araştırıp bilgi sahibi olayım dedim...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
aslında tüm telleri aynı oranda yarım ses yükseliyor

m = f a = a# d = d# şeklinde gibi...

akord du düşüremiyorumda

ayrıca tolga abi 2 yay kullanmış köprüde onu 3 çıkarmasını isteyeceğim yarın ve takılış pozisyonunu değiştireceğim

bu arada kullandığım teller 10.46 ..
 
arkadaki yayların çok sıkı olma ihtimali, floyddaki vidaların (hepsinin birden aynı oranda olması sacma ama) diş kırma ihtimali ya da kilitlerle burguların aynı derecede sakat olma ihtimali ya da kullandığın tuner da bir sorun olma ihtimallerini düşündü mü ? Hepsinin birden çıkması zor biraz, D# e akorla E ye çıksınlar öyle kullan olmadı :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
edizkralll demiş ki:
arkadaki yayların çok sıkı olma ihtimali, floyddaki vidaların (hepsinin birden aynı oranda olması sacma ama) diş kırma ihtimali ya da kilitlerle burguların aynı derecede sakat olma ihtimali ya da kullandığın tuner da bir sorun olma ihtimallerini düşündü mü ? Hepsinin birden çıkması zor biraz, D# e akorla E ye çıksınlar öyle kullan olmadı :D

onuda denedim :D gitarı c da bile bıraksam kilitleri sıkıp köprüyü bıraktığım an f ya geri çıkıyo...

tuner başka gitarı akord ederken doğru çalışıyor ama köprüde daha önce sorun yoktu garip bir problem
 
Bence bikaç bira bişey at tekrar dene, çünkü aklıma gelen tüm sebeplerin 6tel için de geçerli olması çok saçma geliyor bana.
 
Ben hangi tel derken ince mi mi kalın mı mi demek istemişdim saddle lardan yada fine tunerlarda sorun olmasın diyecemde bütün set kayıyor diyon.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
edizkralll demiş ki:
Bence bikaç bira bişey at tekrar dene, çünkü aklıma gelen tüm sebeplerin 6tel için de geçerli olması çok saçma geliyor bana.

bilmiyorum dostum sadece mi telleri çıksa tamamda tüm set aynı anda f ya uyarlanıyor :D ben normalde 4 yay kullanıyordum ama şimdi 2 tane var bu fark ettirirmi ? mantıken 4 yaylın çekimi daha fazlası ve köprünün daha fazla kasılması gerekmiyormu ?
 
edizkralll demiş ki:
Normalde 4 yay kullanmak neden anlamadım 15lik tel falan mı kullanıyorsun :D köprünün gövdeyle açısı nasıl ?

10 luk telleri ilk taktığımda 3 yay olmasına rağmen köprü şaha kalkmış durumda idi vidaları sık falan ama tam ayarı 4. yay ile sağlamıştım sanırım yayların oldukça eski olmasıda bunda etken :D şimdi yeni tel takıldı yine 10.46 köprü tam paralel ama açısı ideal durumda ama akord du düşüremiyorum ve saptaki gerilim çok fazla tansiyonu çok yüksek geliyor sanırım buda akordun F da olmasından dolayı...

çözüm önerisi ? :D


ekleme : garip bir durum şimdi tüm akordu bozup köprüyü sabitlemeden f ya direk çok güzel bir şekilde akord edebildim :D

3. ekleme sanırım hallettim yayları tam paralel takıp vidaları yarım devre gevşetince şuan mi de :D biraz çalıp test edeyim olmadı yarın yine tolga ustaya uğrayacağım =)

4.ekleme vidaları gevşetmek işe yaradı galiba ama sap üzerindeki gerilim fazla sanki..
 
Ciddi ciddi cevap vermişsiniz be abi böyle birşey mümkünmü, arkadaki yayların gerginliğimi artacak durduk yere, saçmalık.Ya üst kilitleri kitlerken tellerin tansiyonu artıyor yada vidaları dibine kadar gömdün mi'ye indiremiyorsun akordu.
 
yayların durup dururken gerilimi artmasada arada böyle saçmalıklar yapabiliyor... kendi elektromu ilk aldığım zamanlardada başıma böyle abzürd olaylar geliyordu...

Köprü ayarına biraz özen göstermek ve telleri düzgün sırayla nazikçe akord etmek sorunumu halletmişti
 
Sanırım sorun en çok saptaki kilitte;

Akort aleti açıkken ve akort tam olarak yapılmışken, sıkacağın tellerin kilidini sıkmadan önce o tellerden birine vur, ve o anda kilidi sık. Eğer sen sıkarken akort yukarı doğru kaçıyorsa kilit telleri burkup sıkarak geriyordur. Bu Ibanezlerde görülen bir problem. İyi bir marka sap kilidi seti alırsan sorun kalmaz.
 
izzzyy amaç nedir ? madem böle bir durum yok diyorsun cevap yazma ...şimdi sorunun gerçek olduğunu kanıtlamak için tutup elinde kıvılcım müziğe Tolga abiye kadar götüreyim mi seni ?

her neyse...köprü yayları ve vidaları ile oynaya oynaya ve saatler süren akord denemeleri sonucu şuan için normal görünüyor..bu arada köprü yayları yeni değişti sorun zaten bakımdan geçtikten sonra ortaya çıkmıştı..

Atalay . teşekkür ederim dostum açıklamalar için Tolga ustada köprünün değişmesi gerekebileceğini söylemişti bir süre daha bu şekilde idare edeyim ankaraya diğer gidişte komple değiştireceğim galiba...
 
Karmakarışık bir olay yok ortada tellerin gerginliğinin kendi kendine artmasının imkanı yok.
Sen üst kilidi sıkarken tansiyon artabilir biraz gevşek akortla sonra fine tune larla düzelt.Çıkmaza girme yani tünellere gidip yorma kendini.
 
10'luk sette 2 yay kullanılması da bir garip olmuş.
Belkide kullanılan yaylar normalden daha sert...
Bildiğim kadarı ile yay sayısı arttıkça köprünün akort kararlılığı da artıyor.
Tabi kullanılan yayların yeni ve kaliteli olması da gerekli.
Yaylar eskidikçe esnekliğini yitirir; tremolo kolu ile dive yapılıp kol serbest bırakıldığında yaylar eski pozisyonunu almamaya başlar.
Yani durdukları yerde gerginlikleri değişmez; tremolo kolu ile oynayınca sünmeye başlarlar.

Edge-pro sistemli ibanezler akort kararlılığı konusunda muazamdır.
Ben de eski bir rg2550 kullanıcısıyım ve bu tip bir olay tel değişiminden sonra başıma gelmişti; yaylardan, burgulardan, kilitlerden, vs. şüphelendim.
Gitarın neresine müdahale etsem nafile çıkıyordu. Tremolo koluna biraz dokunsam akort başını alıp gidiyordu... Son çare olarak yeni taktığım halde tel setini değiştirmiştim ve sorun çözülmüştü.
Artık teller paketinde eskimiş miydi, yoksa sahte filan mıydı bilemiyorum.
 
Geri
Üst