Duman

Kuruluş

Doksanlı yılların başında müzik yaşantısına başlayan grup elemanlarından vokalist Kaan Tangöze öğrenim görmek amacı ile gittiği Seattle'da müzik yaşamına devam etti ve Türkiye'de çıkarmak istediği albüm için parçalar hazırladı. Türkiye'deki grubu Mad Madame (Kaan Tangöze, Ari Barokas ve Yakup Trana) ile Seattle ve Los Angeles'da yayınlanan toplama albümlerde yer aldı. Türkiye'ye döndüğünde Blue Blues Band ile beraber çalışan Batuhan Mutlugil'i de Ari Barokas ile beraber çaldıkları Mad Madame grubuna dahil ederek şimdiki grupları olan Duman'ı 1999 yılında kurdular. Ancak Yakup Trana bu gruba dahil olmadı.

Gelişme

Vokal ve gitarda Kaan Tangöze, gitar ve geri vokalde Batuhan Mutlugil, bas gitar ve geri vokalde Ari Barokas, bateride ilk başta Alen Konakoğlu'dan ama daha sonra Cengiz Baysal'dan oluşan Duman, 1. albüm hazırlığını tamamladı ve albümünü çıkartmak için yola koyuldu.Ancak daha grubun isimlerini koymamışlardı. Daha sonra Halimiz Duman isimli şarkısından yola çıkarak grubun adını Duman koydular.

Daha sonra Duman 1999'da çıkan Eski Köprünün Altında isimli albümleri ile ilk çıkışını yaptı ve kendilerince kemik kitle dedikleri hayran topluluğunu oluşturdu. Bu albümden Köprüaltı, Hayatı Yaşa ve Bebek şarkılarına klipler çekildi. Bebek isimli şarkısına klip çekmeden önce Duman, yaptığı bir röportajda Halimiz Duman isimli şarkısını akustik biçimde çaldı ve bunu da klip yaptılar.Ancak klip yayınlanmadı.

Büyük çıkış yaptığı Belki Alışman Lazım albümünde ise Duman artık Türkiye'de en popüler rock grupları listesine girmeyi başarmıştı. Asıl Duman 2002'de doğmuştu. Duman bu albümünde ise Herşeyi Yak şarkısıyla bir çıkış yaptı ve ardından Oje, Bu Akşam, Belki Alışman Lazım şarkılarına klip çektiler.

Duman severler grubun sahne performansını yansıtan Konser albümü ve yine NR1 Müzik tarafından 2004 yılının Ekim ayında yayınlanan Türkiye’nin ilk müzik DVD’si Bu Akşam ile teselli bulmuşlardı. Belki Alışman Lazım isimli stüdyo albümleri çıktıktan sonra 2.5 yıl kadar yakın bir aradan sonra 2005'in Haziran aylarında Seni Kendime Sakladım adlı 3. stüdyo albümlerini yayınladılar ve albümle aynı ismi taşıyan Seni Kendime Sakladım şarkısıyla çıkış yaptılar. Ardından Aman Aman ve En Güzel Günüm Gecem şarkılarına klip çektiler. Bu albümdeki ve konserlerdeki başarılarından dolayı Altın Kelebek Ödülüne aday gösterildiler ve bu ödülü kazandılar. Ödüllerini Erkin Koray'a bu bize değil size layık diyerek verdiler.

2006 yılında Kaan Tangöze'nin eski grup arkadaşı ve Ari Barokas'ın kuzeni Yakup Trana ile bir EP yayınladılar. Bu albüm 2 tane şarkıdan oluşuyordu ve klip "Karanlıkta" şarkısına çekildi.

Kaan Tangöze ve Batuhan Mutlugil 2006 yılında vatani görevlerini yerine getirmek için askere gittiler. Askerlik öncesi NR1 Müzik ile tüm bağlar koparılmıştı. Askerlikleri bittikten sonra, yeni menajeri Şermin Ekinci ile anlaşıp hızla konserlerini vermeye ve seyircileri tekrardan coşturmaya başladılar.

Başta davulcu sorunları yaşayan grupta sonradan taşlar yerine oturdu. İlk albümde gruba Alen Konakoğlu eşlik etti fakat 2. ve 3. albüm kayıtlarında grup Cengiz Baysal'la çalıştı. Alen Konakoğlu ise 2007 yılına kadar sahne performanslarında grupla birlikte olmaya devam etti. 2007 yılından itibarense Alen Konakoğlu gruptan ayrılarak Nil Karaibrahimgil'in davulculuğuna geçmiştir ve Cengiz Baysal Duman grubunun hâlihazırda çalışmakta olduğu tek baterist konumuna gelmiştir.

Artık Duman yeni albüm sinyallerini veriyordu ki NR1 11 Aralık 2007 tarihinde En Güzel Günüm Gecem 1999-2006 adlı albümünü çıkardı. Duman severlerini tatmin etmenin en kolay yolu buydu. 2008 yılında çıkması beklenen yeni stüdyo albümlerinin 2009 yılına sarkması hayranları arasında büyük üzüntü yaratmıştı. Duman 2008'in Eylül ayında Antalya'da vermiş oldukları konserde yeni albümde yer alan iki parçayı seslendirmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Hayranların yeni albüm beklentisini NR1 Müzik 2 Eylül 2006’da ki verdiği Rock N Coke konserinin DVD'sini yayınlayarak bastırmaya çalışmıştır. Yalnız şöyle bir sorun vardı; bu iki albüm Duman'ın isteğiyle çıkarılmamıştır. Bu yüzden Duman'ın resmi ve fan sitesinde bu albümlerin adı geçmemektedir.

Duman grubu 8 Aralık 2008 tarihinde, 2009 18 Mart'ta çıkan yeni albüm parçalarının kayıtlarını İrlanda'da yapmıştır ve yaklaşık 2 ay süren kayıtlar süresince Duman grubu İrlanda'da kalmıştır. Daha sonradan Duman 7 Şubat 2009 tarihinde İrlanda'da kayıtlarını bitirip kendi ana vatanları Türkiye'ye dönmüştür. Duman, yeni albüm kayıtlarını Dublinde; Muse, Snow Patrol, Manic Street Preachers, R.E.M, The Editors, The Departure gibi dünyaca tanınmış rock gruplarının da kayıtlarını yaptığı Grouse Lodge Stüdyosu’nda 65 günde gerçekleştirmiştir.Duman yeni albümünü Sony BMG Müzik etiketiyle satışlara sunmuş ve yeni çıkan albümde prodüktörlüğü ilk defa kendileri yapmıştır.Duman bu albümde tarzını az da olsa değiştirmiştir.Şu ana kadar albümlerdeki söz ve müziklerini Kaan Tangöze ve Ari Barokas yapmıştır.Ama bu albümde bazı şarkıların söz ve müzikleri Batuhan Mutlugil'e ve Duman'ın 4. elemanı Cengiz Baysal'a ait şarkılar da vardır.Grup albümün ilk gala konserini İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde vermiştir.

Duman ,Duman I albümündeki Rezil parçasında bulunan lem yelid löp yutar sözü ile de eleştirilmiştir. Kaan Tangöze, bu parçayı dini kötü yollarda kullananları eleştirmek için çıkardıklarını belirtmiştir.

18 Temmuz 2009 tarihinde saat 20:50'de verdiği Rock'N Coke Konseri'nde, Dream TV sadece Duman'ın 3 şarkısını yayınlamıştı. Bundan dolayı büyük bir hayal kırıklığı geçiren hayranları buna isyan ettiler.Hatta Facebook'ta Duman hayranları Anti Dream TV adında bir grup bile oluşturdular. 2 gün sonra Duman'ın eski menejeri Şermin Ekinci, Dream TV ile aralarında bir sorun olmadıkları,hatta Dream TV'nin Duman'ı desteklediklerini, 3 şarkı yayınlamalarının nedeni ise konser videolarının hemen internete yayılmasıdır demiştir.

Duman 18 Mart 2009 tarihinde çıkardığı Duman I ve Duman II albümünden ilk klibini Dibine Kadar şarkısına Kemerburgaz'da bulunun taş ocaklarında hayranlarıyla birlikte çekmiştir. Bu klibin yönetmenliğini Pearl Jam, Radiohead, Placebo gibi ünlü sanatçılarında klip yönetmenliğini yaptığı Yon Thomas yapmıştır. Duman bu albümlerinin ikinci klibini ise Senden Daha Güzel şarkısına 16 Ekim İzmir Ooze Venue ve 17 Ekim Ankara Saklıkent konserleri sırasında çekmiştir. Klibi birçok hayranları beğenmese de klip Türkiye'de bir ilktir. Çünkü klibi izleyenler Duman'ın gözünden konser alanını gözlemle fırsatı buluyorlar. Duman üçüncü klibini ise Elleri Ellerime isimli şarkısına çekmiştir. Duman 2010'un Nisan ayında Sor Bana Pişman mıyım isimli şarkısına klip çekimi yapmıştır. Ancak teknik aksaklıklar yüzünden klip yayınlanmayacaktır.

Galatasaray Üniversitesi İşletme Kulubü 'En iyi müzik grubu' olarak Duman'ı seçmiştir.

Duman grubunun eski menajeri olan Şermin Ekinci farklı sanatçılarında menajeri olduğu için zaman problemi nedeniyle grup ile yolları ayırdı. Artık grubun yeni menajeri Bilge Öztürk'tür.

Albümleri

Eski Köprünün Altında (1999)- NR1
Belki Alışman Lazım (2002) - NR1
Konser (2003) - NR1
Bu Akşam (2004) - NR1
Seni Kendime Sakladım (2005) - NR1
En Güzel Günüm Gecem 1999-2006 (2007) - NR1
Rock'n Coke Konseri (2 Eylül 2006) (2008) - NR1
Duman I (2009)- Sony BMG
Duman II (2009) - Sony BMG

Konuk Olduğu Albümler

İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (albüm) (2005) - Doublemoon
Yakup & Kaan & Batuhan - Karanlıkta (2006) - EMI
Sınav Soundtrack (2006) - Sony BMG
Bulutsuzluk Özlemi 20 Yaşında (2007) - DMC
İstanbul sensin (2010) - Sony BMG

Yayınlanmamış Klipleri

Halimiz Duman [Akustik] (1999) - Eski Köprünün Altında
Ah (2003) - Belki Alışman Lazım
İstanbul (2005) - İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek
Yanıbaşımdan (2006) - Sınav Soundtrack
Sor Bana Pişman mıyım (2010) - Duman I

Hakkında Az Bilinenler

Duman'ın ilk konser verdiği yer Mojo'dur.

Grubun gitarları Fender markasındandır.
İstanbul Hatırası: Crossing The Bridge belgeselinde Kaan Tangöze İstanbul'un Beyoğlu semtini yorumlar.

Grubun solisti Kaan Tangöze, gitaristi Batuhan Mutlugil ve bateristi Cengiz Baysal Fenerbahçe'lidir.

Grubun basisti Ari Barokas Galatasaray'lıdır.

Duman grubunun Müslüm Gürses konserleri için hazırlandığı stüdyo Mecidiyeköy'dedir.

Duman askere gitmeden önceki konserini Yeni Melek'te vermiştir.

Duman askerden sonraki ilk konserini Ankara, Vişnelik'te vermiştir.

Kaan Tangöze'nin hoşlandığı bardak ince belli çay bardağıdır.

Duman konserlerinin birçoğunda Sadece Koklayacaktım şarkısıyla başlatıp Köprüaltı şarkısıyla bitirmekteydi. Ancak yeni albümleri çıktıktan sonra konserlerini genelde Dibine Kadar şarkısıyla başlatıp Helal Olsun şarkısıyla bitirmektedirler.

Batuhan Mutlugil Duman'dan önce Blue Blues Band'de babası Batu Mutlugil'le birlikte çalışıyordu.

Batuhan Mutlugil'in Batu Luca adında bir oğlu vardır.

Pentagram, Popçular Dışarı albümü için İskender Paydaş'ın stüdyosunda çalışırken albümün adını düşünyorlarmış. Kaan Tangöze de albmün adı Popçular Dışarı olsun demiş. Bunun üzerine Pentagram albüme bu ismi vermiş.

Duman grubu Bulutsuzluk Özlemi'nin 20. yıl konserinde Bulutsuzluk Özlemi grubuna sahnede eşlik etmiştir.

Solist Kaan Tangöze cep telefonunu kullanmaya daha 2008'in yaz aylarında başlamıştır.

Grup üylerinin hiçbirinin evinde internet bağlantısı yoktur.

Kaan Tangöze her zaman portakallı votkayı tercih etmektedir. Hatta bir röportaj programında portakallı votka içerken muhabir Kaan Tangöze'ye içtiğiniz nedir diye sormuştur. Kaan Tangöze'nin cevabı ise Portakallı Ördek Suyu olmuştur.

Batuhan Mutlugil'in Fenerbahçe Spor Kulübü'nden yelken şampiyonluğu vardır.

Grubun solisti Kaan Tangöze 2004 yılında Avrupa'da yapılan solo yarışmasında 2.'lik başarısı göstermiştir.

Grup üyeleri tam bir futbol fanatiğidir. Önceleri turnelerde, sahne öncesi maç yaparken Batuhan Mutlugil'in ayağını kırmasından sonra maçlarına Playstation'da devam etmektedirler.

Kaan Tangöze hayranlarıyla bir konuşmasında, göçmen olduğunu belirtmiştir.

Grubun bateristi Cengiz Baysal evlidir, kızı vardır.

Batuhan Mutlugil'in diğer ismi Hüsamettin'dir.

Kaan Tangöze sevgilisi Seçkin Piriler'le evlenmiştir ve yakında çocuk sahibi olacaklardır.

Kaan Tangöze'nin intihar eden eski sevgilisinin adı Ahu Paşakay'dır. Birçok yazdığı şarkıyı, ona ithaf etmiştir. Ahu Paşakay intihar ettiğinde Kaan Tangöze bunalıma girmiştir ve çok fanatik olduğu için Galatasaray, Fenerbahçe'ye 6-0 yenildiğinde bunalımdan çıkmıştır.

Cengiz Baysal Yamaha marka bateri kullanmaktadır.

Batuhan Mutlugil, bir zamanlar yayınlanan Süper Baba dizisinde rol almıştır.

Cengiz Baysal 28 Ocak 1970 tarihinde doğmuştur. Ayrıca Ankara'lıdır.

Kaan Tangöze yurt dışından alışveriş yapmaktadır.

Kaan Tangöze ve Ari aynı okulda okumuşlardır.
 
çocukluğumdan beri severek heyecanla dinlediğim oturup parçalarını çalmaya çalıştığım bir çok kişi sevmesede değişik bir duygu ile bağlandığım grup severim çok severim.Kaan abiyle ilk kez fotoğraf çektirdiğim anı ne unutabilirim nede silebilirim.Müzikal acıdan belki hiç iyi şarkıları yoktur belki hiç iyi sözleri yoktur ona bi şey diyemem ama bende yeri çok büyüktür.
 
[/QUOTE]Kaan Tangöze yurt dışından alışveriş yapmaktadır.[/QUOTE]

Bu ne ya nerde anti kapitalist dostlar ? :D
Altınlarınızı çaldılar
Topraklarınızı verdiler
Tarihi baştan yazdılar
İyi de bana ne
Aynen iyi de ona ne ? :D
 
Bu adamların müziğine hep antipati duydum. Ama samimi bir tavırları var. Keşke Türkiye'de 70ler psychodelic rock ruhunu ille de arabesk veya grunge etkisine bandırmadan sunabilen gruplar da olsaydı. Ana akım müzik piyasasında o kadar çok şey eksik ki... Dünyanın her yerinde piyasacılık var, fakat sanki bizde sadece piyasacılık var... Özellikle de Türkçe rock tayfasında....
 
Kendisi büyük bir gitar virtüözü olmamı sağlayan gruptur.
şaka bir yana mükemmel bir grup olmasa da Batuhan Mutlugil ünlü gitaristler arasında benzeri birkaç tane olan bir gitarist Türkiye'de ve Kaan'ın yazdığı sözler "hadi sevişelim, öpüşmeden olmaz, kondom" işte ne bileyim "benden iyisini mi bulacaksın, bana ukela mukela şukela de" gibi sözleri yerin on kat altına gömer bence. Ve ayrıca Kaan tangöze hiçbir konserinde açık saçık elbiseler giymemiştir (Gerçi giyerse sıkıntı olur ama mesajı aldınız siz :) )
Ek olarak Batuhan Mutlugil gamını nereden alabilirim
 
Telecaster tonunu iliklerime kadar işleten,hissettiren yalın fakat bir o kadar duyguyu verebilen müzik kalitesi olduğuna inandığım bir grup Duman. Protest duruşları konserlerindeki samimiyetleri mütevazilikleri ve her birinin cesur duruşu ile kesinlikle takdir edilmesi gereken bir yeri olduğunu düşünüyorum Türk müzik piyasasında.
 
"Baygın baygın şarkı söylemek rock müzik yapmak anlamına gelir" şeklinde bir algıyı milletin kafasına sokan zerre kadar sevmediğim ve asla sevemeyeceğim bir grup.
Hele hele Duman Tonu sözünü duydugumda tüylerim diken diken oluyor. Hoş benim bu durumum ne o grubun ne de sevenlerinin umrunda olmaz tabi. :)
 
Geri
Üst