Orjinal Floyd Rose Vida Paslanması Sorunu

I

ikkirai

Merhaba,

Yaklaşık 1 ay önce Amerika'dan Jackson KE2 getirttim. Gitar ilk geldiğinde kusursuzdu. Yalnız resimde de görülebileceği üzere üstteki 2 vida hafif paslanmaya başladı üst taraflarında.

Gitarın üstünde Orjinal Floyd rose sistemi var. Kullanıcı hatası diyebilirsiniz, evet, epey terleyerek çaldığım oldu bir gün. Her ne kadar elimden geldiğince silsem de o vidaların olduğu yerde telin altına girip silmedim. Epey palm muting yapıyorum, bundan kaynaklanabilir. Ama her ne olursa olsun, bu kadar kısa zamanda böyle bir şeyle karşılaşmam beni çok rahatsız etti. Böylesine bir gitarda ucuz malzeme kullandıklarını düşünmek bile istemiyorum...

Bu konuda ne yapılabilir? Bu vidalar değişiyor mu? Değişirse riski var mı, ne kadara mal olur? Veya boyanabilir mi? Boyansa boya sırıtır mı veya atar mı?

Artık her çalmadan sonra oraya da bez ile girip siliyorum. Yalnız bu paslanma yayılacak diye korkuyorum. Bir an önce hangi önlemleri alabilirim, belirtirseniz çok sevinirim.

Tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkürler...

 
Normal bir olay. Üzerindeki boya bir süre sonra açılınca ve nemli bir yerde de yaşıyorsan paslanır. Metal bu, olur. Çok var o parçalardan. Değiştir istediğin gibi.

stewmac.com
guitarcenter.com

Türkiye'de nerede var bilmiyorum. Yurtdışından getirtmek daha kolay.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yanıtınız için teşekkür ederim.

Yalnız gitar 2009 yapımı ve geleli 1 ay oldu. Bu çok kısa bir süre değil mi sizce? Ibanez RG270B gitarımda bile bu kadar çabuk farketmemiştim.

Peki değiştirmenin gitarın kasası için bir zararı olur mu yani vidanın çıkartılıp tekrar takılması kasa için bir problem değil midir? Siz olsanız ne yapardınız? Paslanma kendiliğinden yayılır mı? Ne zaman değiştirmek doğru olur?

Teşekkürler.
 
ikkirai demiş ki:
Yanıtınız için teşekkür ederim.

Yalnız gitar 2009 yapımı ve geleli 1 ay oldu. Bu çok kısa bir süre değil mi sizce? Ibanez RG270B gitarımda bile bu kadar çabuk farketmemiştim.

Peki değiştirmenin gitarın kasası için bir zararı olur mu yani vidanın çıkartılıp tekrar takılması kasa için bir problem değil midir? Siz olsanız ne yapardınız? Paslanma kendiliğinden yayılır mı? Ne zaman değiştirmek doğru olur?

Teşekkürler.

1- Saddle ayar vidası gövdeye bağlı bile değil. Gövdeyle ilişkisi yok. Bir zararı olmaz.

2- Ben olsam çalımda ve entonasyonda bir sıkıntı yaratmadığı sürece ellemeye ihtiyaç duymazdım. Kozmetik kafanı çok yoruyorsa değiştir kafan rahat eder.

3- Paslanma yayılmaz. Kalan yüzeyler paslanabilir ama olan pas yayılmaz. Nemli ortamda pas normal. Sık sık temizlersen ve bakım yaparsan önüne geçebilirsin.

4- İstediğin/parçayı bulduğun zaman.
 
Sanırım asıl merak ettiğiniz; bu gitar çok yeni bu kadar çabuk paslanması normal mi? Başka gitarımda niye paslanmıyor, malzemesi mi adi gibi bir şüphe oluşmuş sizde.

Gerçi sizin sorun vida için gerçekleşmiş ama ben genel konuşayım. Bu tip aksamlarda kullanılan kaplama boya vb, gitardan gitara değişebiliyor. Mesela bendeki rg370dx gitarın köprüsü asla paslanma veya boya erimesi yapmazken, rg1570 gibi Ibanez serisinde pro sayılan bir gitarın, edge köprüsünün üstündeki elle temas eden boya, kısa sürede erimişti. Keza rg470 imdeki Lo-TRS köprüde de, asla erime ve paslanma yok, kaldı ki gitar 1997 yapımı. :)

Sebebini bilmek için firma üretim politikasını bilmek lazım. (Gerçi köprünüz Jackson dan bağımsız OFR imiş) Ama benim tahminim, fazla kalın dayanıklı boya kaplamak, köprünün sustain ve ton etkisini olumsuz etkileyebilir diye düşünülerek, köprü ve civata aksamına ince boya kaplanıyor olabilir. Elbet bu kafadan uydurma bir teori sadece.

Yani içiniz rahat olsun, gitarınızda bir kusur yok, rahatsız olursanız igili parçayı değiştirmeniz yeterli. . ;)
 
Ayrıca yazı yeni geçtik. Yazın terlemekle kışın farklı olur. Çok terleyebilirsin ve vücuttaki tuz da ter ile çıkar. Sonu çok normal.....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Verdiğiniz yanıtlar için hepinize teşekkür ederim.

@Atalay Özellikle benim terim bir de aşırı tuzlu olur, eklemeyi unutmuşum yukarıda...

@sachtres Evet, asıl merak ettiğim tam da oydu. Gitarımdan soğumak üzereyken tekrar bağlandım :)
 
orjinal floyd rose jackson rr1 var bende aynı sorun bende de oluştu herhangi bi zarar yokluğundan bi luthier götürüp pas tedavisi gibi bi şi yapabiliceni söylemişti bilgin olsun
 
eğer canın çok sıkılırsa paslanan bölgeleri normal bir makine yağıyla silebilirsin ben öyle yapıyorum. yağ nispeten paslanmayı yavaşlatır...
 
Eğer ellerin terliyorsa gitarını her çaldıkdığından sonra mutlaka ama mutlaka kuru bir bezle silersen, arada bir metal kısımlara makina yağı ve WD40 sürersen hiç birşey olmaz.
 
Geri
Üst