39 Yaşında Akustik Gitar Çalmak Öğrenilebilir mi ?

O

openwater

Merhabalar,

Benim merak ettiğim önemli bir soru var kafama takılan. 39 yaşında biri olarak Akustik Gitara Merak sardım. Daha önce müzikle ilgili hiç bilgim yok. Ve tabi gitarla ilgili de bilgim yok.

Müzik kulağımın orta olduğunu kabul edersek. Ve hergün en az 3 saat çalışsam sonuç ne olur ?

Çok iyi derecede gitar çalabilecek düzeye gelebilir miyim ? Ve bu kaç senemi alır ?

Şimdiden soruya cevap verecek arkadaşlara teşekkürler.
 
Üniversitede hocam 45 yaşında başladı müziğe, vakti azdı ama hevesi had safhadaydı, bi yıl içinde karşılıklı çalabileceğimiz seviyeye geldi. Dünya genelinde insanların yüzde doksan altısının müziğe yeteneği varmış, umalım ki şanssız azınlık içinde olma. :) işe güzel bi gitar almakla başla, telleri en yumuşağından olanlarla değiştir, düzenli ve metronomla çalış, gerisi gelecektir... Sonuçta çocuklar bile çalıyo, roket bilimi değil bu meret. :) Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bu yorumlar hoşuma gitti. Ve motivasyonumu arttırdı. Yoğun iş temposunun stresinden kurtulmak için hergün müzikle uğraşıyorum. Kafamda bütün sorunlar o an için gidiyor ve ayrı bir boyuta geçiyorum. Tabi bu notalarla uğraşmayı sevdiğimden kaynaklanmakta. Önemli bir grupta genel müdürlük yapmaktayım. Aslında hiç boş zamanım yok. Ancak işime çok yakın oturuyorum. İşten çıkıp 5 dakikada evdeyim. İnsanların trafikte harcadığı zamanı ben gitara harcamayı düşünüyorum.
Evet tavsiyelere uyacağım. Ben 5 yılda istediğim seviyeye gelsem razıyım. Gitar çalmanın sonu olmayan bir derinlik olduğunu biliyorum. Benim istediğim gitara tam hakim olmak, her istediğim melodiyi çalabilmek..
Yamaha FG30 oldım. Akustik gitar. Şimdi iyi bir hoca bulup bu işe ciddi anlamda başlayacağım. Hegün 3 saat çalışarak hem beynimi dinlendiriyorum hemde zevk aldığım işi yapmış oluyorum.
 
Güzel bir iş yapıyorsunuz, yaşa filan bakmıyor bu işler gerçekten şevke bakıyor. Gitarın, müziğin hiçbir zaman sonu yoktur, tavsiyem ünlü bir gitar virtüözünden ders almanız yolunda olacaktır, umarım istediğiniz yere gelebilirsiniz. Biraz daha gayret, kolay gelsin.
 
Bunun saati yok. İstiyorsan hemen başla. Ancak biraz iyi bir model bak. Hep akortlu çalış, kulak yanlış seslere alışmasın. Gitarı çalmadan önce onun düzeneğini, parçaları hakkında bilgiyi, akortlamayı ve olabildiğince müzikal terimleri öğren ki gitar çalarken çıkacak soruları, sorunların çözümlerini çözerken rahat et.
 
Ben 28 yaşındayım, yaklaşık 6-7 ay önce başladım elektrogitar öğrenmeye. Aslında daha önceden akustik vardı ama ona hiç ısınamadım ve öğrenemedim. Ancak şimdi zamanım kısıtlı olmasına rağmen bir şekilde zaman ayırıyorum ve inanılmaz haz alıyorum elektrogitar ile uğraşmaktan. Bir de çalmasını öğrenirsem nasıl keyif alacağım hayal bile edemiyorum :)

Ben de ilk başlayınca günde şu kadar saat çalışayım filan diye hesap yapıyordum. Ancak bu disipline uyamayınca moralim bozulmaya başladı. Şimdiyse disiplinli çalış(a)mıyorum ancak eskisinden daha çok keyif alıyorum. Üstelik eskisine oranla daha çok şey öğrendim. Eskiden saatlerce parmak egzersizi yapardım, şarkı öğrenmeye zamanım kalmazdı, tamamen bilinçsiz çalışmanın sonucu.

Söylediklerim yanlış anlaşılmasın elbette hiçbirşey disiplinli çalışmanın yerini tutmaz. Ancak ilerleyen yaşlarda iş hayatı, aile vs. derken zaman ayırmak zor olabiliyor.

Bir forumda birisi bir tanıdığının 70 küsür yaşında kemana başladığını ve şimdi bir koroda çaldığını yazmıştı. Bence müzik öğrenmenin yaşı yok.
 
İş temposunun verdiği ezici stresten kurtarıyor beni, gitar öğrenmek ve müzikle uğraşmak. Parmak egzersizleri yaparken yada notaları basmaya çalışırken bilançolar ve performans raporları kalmıyor kafada. En azından çalıştığınız süre boyunca beyin dinlenmiş oluyor. Tabi müzikle uğraşmayı sevenler için geçerlidir bu.

Etrafımda bir çok kişi var. Gitar almış ve sadece birkaç melodi çalıyor, hepsi bu. Bu bu şekillde olmamalı diye düşünüyorum. Neden diye sorduğumda;
a) Ders aldım hoca öğretemedi,
b) Benim yeteneğim yok,
c) Bu iş çok zor,
d) Benim yaşım geçmiş,
e) Parmak yapım uygun değil..

Gitarı olup ta öylece kenarda duran kişilere sorduğumda genel de bu cevapları alıyorum.

Titiz bir yapıya sahibim. Yaptığım işi en iyisini yapmaya çalışırım. O nedenle 39 yaşında, günde 3 saat zaman ayırarak bu iş olur mu diye sordum. Böyle bir örnek benim çevremde yok. İyi gitaristlerin hayat hikayelerine bakıyorsunuz çocuk yaşlarda başlamışlar, gitar hayatlarının bir parçası olmuş, gitarı vücutlarının bir uzantısı gibi çalıyorlar ve gitar hakimiyetleri müthiş.

Tabi benim amacım böyle olmak değil. Ama yıllarca uğraşıpta gitara hakim olamamak, güzel melodiler çıkartıp en önemlisi gitarı hissederek çalamamak hayal kırıklığı olur.

Forumda bir arkadaş "Bu roket bilmi değil, çocuklar bile çalıyor." gibi bir cümle kullanmış. Çalmak gitarı tıngırdatmak değil tabi. Nilüferin meşhur etiği birbirini tekrar eden melodilerden oluşan şarkıyı hemen herkes çalar diye düşünüyorum. Ancak benim çalmaktan kastetdiğim bu değil. Gitara hakim olup, ona boyun eğdirmek, tam kontrol sağlamak. Bu zor bir süreç ve esas gitar çalabilmek demek bunu başarmak demektir diye düşünüyorum.

Yorumlar için teşekkürler.
 
Yetenek denen kelime önemli tabi. Ancak fizik bilmiyle uğraşanlar iyi bilirler hız ve zaman birbirleriyle terstir. Hız arttıkça zaman azalır. Bu fiziğin temel kuralıdır. Yetenekle çalışmada aynı ilişkiye sahip diye düşünüyorum. Yeteneğiniz az ise daha çok çalışarak, çok yetenekli ama çalışmayan birini yakalarsınız.
Gitarda, okuduğum kaynaklardan yola çıkarak esas olan çalışma olduğunu görüyorum. Çok çok çalışma ile yeteneksiz olsanız bile bir noktaya gelebiliyorsunuz. Tabi müzik kulağının olması şartıyla. % 4 lük talihsiz kesimde değilseniz.

Çok iyi gitaristlere bakıyorsunuz. Adamlar gitara hayatını vermişler. Hergün on saatten fazla çalmışlar. Bu çok önemli.
 
Selam tekrar, ben gitara on - on iki yaşlarımda başladım, düşünüldüğünde gitara başlama yaşı olarak çok ideal gibi görünebilir... ama dağın başında oturuyorduk, etrafımda çalan kimse yoktu ve pek param da yoktu, ablamın bi arkadaşı gitar hediye etti bi zaman sonra, o da dandik bi aletti, Campbell'ları falan çok iyi sanırdım, hayalimdiler... bu tarz zor şartlar motivasyondur, geç başlamak, ekonomik şartlar vb...
 
ilk gitar kursumda 69 yaşında klasik gitar öğrenen bir emekli pilot bir amcam vardı :D bakmayın girse konservatuarı kazanırdı kanımca... adam bu güne kadar çalamadım artık ölene kadar elimden düşmeyecek diyordu...

Vaybe geçmiş 8 sene :D
 
İnterneti araştırırken online gitar dersi veren bir gitarist gözüme takıldı. 100 tane video hazırlamış ve hemen her yerden ulaşılabiliniyor.

Çok ilgimi çekti, yeni başlayan biri olarak. Sıfırdan başlamış anlatmaya..

Müzik adına büyük hizmet, kendisini tebrik etmek lazım. İçeriği ne derece yararlı yada ne derece doğru onu anlayanlara bırakmak gerek. Böyle söylüyorum çünkü değerlendirecek bilgi seviyesinde değilim henüz. Ancak yeni başlayanlara büyük motivasyon yaratmış. Maddi çıkar gözetmeden bu şekilde bir çalışmayla ilk kez karşılaştım.

69 yaşında gitara başlamış :) Bravo Pilot amcamıza. Bu bile yeter benim için motivasyon anlamında..
 
Öyle bir sormuşsunuz ki; sanki sizi duyan da 60-70 yaşında sanacak. :) 39 yaş ne ki? Ne genç, ne yaşlı, en fazla olgun bir yaş denebilir. Hatta, ergen yaşların kişilik kargaşasının olmadığı, kişiliğinizi disipline etmekte ergen bir yaştan çok daha fazla avantajlara sahipsiniz. İstedikten sonra, 4-5 senede canavar bir gitarist olabilirsiniz. İçiniz rahat olsun sonuçta gitar çalmak, futbol oynamak gibi bir efor gerektirmiyor. Bu yüzden de 39 yaş, gitar çalmak için yaşlı sayılabileceğiniz bir yaş grubu değil. Hatta yaşınız itibari ile 13 yaşında gitara başlayan birinden daha güçlü parmaklara sahip olmanız, size avantaj sağlayacaktır.

Şu an 13-14 yaşında gitara başlayacak olanla, sizin yaşınız arasındaki tek olumsuzluk sosyal hayatınızın daha yoğun olması olabilir, ancak onu da telafi edecek yöntemler bulmuşsunuz. Hem 13-14 yaşındaki bir ergen yaşın da, günümüzde sizden daha az sosyal olacağını düşünemeyiz. (malum; okul, dersane, kız arkadaş, kafeler, sabaha kadar oyun oynamalar vb vb :twisted: )

Bana göre, günümüzde 40 yaşında gitara başlayıp, dünyaca ünlü bir gitarist olmuş pek fazla insan duymamamızın tek sebebi, çoluk çocuğa, işe güce karışan insanın, bu düzeni kıramayıp, müzikte başarılı olamaması. Bunun haricinde başka bir engel göremiyorum ben.
 
merhaba,

Gitar çalmanın ne kadar zamanda ne kadar ilerleneceği kişiye bağlıdır.
Müzik yapmaya başlamanın yaş sınırı yoktur.
Önemli olan heves, ne istediğini bilmek.
O yüzden mümkün olduğunca çeşitli müziklere temas etmelisiniz. Merak sarmalısınız.
Size önerim akustik gitarda bu ve bunun gibi parçalar. Arpej sağ el parmaklarla çalınan teknik.

http://www.youtube.com/user/Gromeul#p/u/25/7eSPKOACUqo
burda tableri
http://stephanelegout.free.fr/Steph...iles/Ennio Moriconne-Mon nom est personne.pdf

iyi çalışmalar. Hayırlı olsun gitarınız.
 
Tüm yorumlar için teşekkürler. Dikkate alacağım.
Çıktık bakalım yola, nerelere kadar ilerleyebileceğim.
Actarus, youtube deki çalışma çok güzel, onunla uğraşıyorum.
 
gitarı bi 6 senedir calıyorum. hic özel ders almadım. ilk gitarımı pc almaya giderken, pc alacak tüm paramı yoldan gecerken bi magzada görüp aldım. sadece calmayı cok istiyodum, hergünde keyif aldıkca caldım. bu 1 gün 15 dakka oldu, başka gün 6 saat oldu. parmaklarımın yamuklugunu görseniz doğuştan sakat olduğumu düşünürsünüz =) parmaklarım birleşmez hatta öyle diyim =) keyif alırsanız calarsınız. keyif almazsanız sizi sıkan bi bahaneyle bırakırsınız. bunlara takılmayın. istiyorsanız ne kadar istiyorsanız o kadar calarsınız enstürümana o kadar hakim olursunuz, bayar sıkılırsanız nilüferin şarkılarını bile calamazsınız.
 
Mendoza arkadaşımız 6 yıldır çalıyormuş ve hiç ders almamış. Kendisini tebrik etmek gerek. Sihirli kelime "keyif almak".
Merak ettim mendoza siz gitar çalma seviyeniz nedir. Hiç ders almadan ve 6 senedir çalan biri için. Bu bana iyi bir örnek teşkil edebilir.

Benim anlamadığım, insanlar hevesle aldıkları gitarları neden bir kenera atıyorlar ? Hoca öğretemedi yada benim yeteneğim yok gibi yorumların arkasına sığınıyorlar.
 
Geri
Üst