İnceleme Tonal Karma 2 Incelemesi - Ses Örnekleri...

merhaba arkadaşlar, selahattin'den ilk başta kombo olarak sipariş etmiş olduğum, sonradan kafa kabine çevirmesini rica ettiğim tonal karma 2 sonunda kafa kabin olarak elime ulaştı. amfiyle daha önceden haşır neşir olmuştum ama kapalı kabin ile biraz daha çaldıktan sonra uzun süre önce söz verdiğim inceleme yazısını yazmaya karar verdim. yazı biraz harmony central'daki incelemelerin tarzında olacak :)

paketleme, görünüş ve işçilik:
bugün kafayla kabini teslim aldıktan sonra yaklaşık 7 - 8 dakika paketleri açmakla uğraştım. selahattin kafayla kabini önceki sefer komboyu da paketlediği gibi çok sağlam bir şekilde patpatlarla paketleyerek göndermiş, kendisine teşekkür ediyorum. (10/10)

görünüş seçenekleri olarak siyah aynalı faceplate ve beyaz tolex kaplamayı seçtim ve bu seçimimden bir hayli memnunum. faceplate'teki yazılar göze çok hoş geliyor. knoblar yuvarlak, bence en iyi görünen knoblar bunlar. bu tarz knoblarla ilgili ufak bir durum var sadece, yaptığınız ayarları göremiyorsunuz, orada da ufak bir keçeli kalem imdada yetişiyor. şu anda tüm knobların kaçta olduğunu net bir biçimde görüyorum. amfinin açık olduğunu gösteren led ise çok kuvvetli, karanlıkta karşı duvarı az da olsa aydınlatabiliyor küçücük ışık :) (9.5/10)

kafa kabindeki işçiliği gerçekten çok beğendim. kullanım kolaylığı ve dayanıklılık açısından fabrikasyon ürünleri aratmayacak düzeyde. ufak ayrıntılar kullanışlılığı arttırıyor. kafa ve kabinin, özellikle kafanın altında ayaklar olması çok kullanışlı. kafa kabinin üstüne tam oturuyor. tolex kaplama çok düzgün, kafa ve kabinin köşelerindeki demir aparatlar (adlarını bilmiyorum) sağlamlık hissi uyandırıyor. kafanın arka tarafında havalandırma boşluğu var (belki tüm lambalı kafalarda vardır, bilemiyorum, canlı olarak gördüğüm ilk lambalı amfi bu :)), bu özellik hoşuma gitti. (10/10)

özellikler ve ses kalitesi:
2w çıkış gücü, 1 x 12at7 3 x 12ax7 preamp lambası , 1 x 12au7 power lambası. amfi 2 watt, ancak son ses açıldığında komşuları ciddi anlamda rahatsız edebilecek düzeylere gelebiliyor (eq değerleri çok yüksekse ses daha da artıyor doğal olarak). amfide standby ve fx loop var.

kanallara ve tona girmeden önce amfinin güzel bir özelliğine değinmek istiyorum: mod switch. bu switch açıkken fsw'de lead kanalı ayarlıysa preamp kısmı devreye girmiyor. processor/preamp simülasyonu kullanmayı düşünenler için faydalı olabilir, ancak böyle bir preamp'i ele geçirmişken gecenin 5'inde gitar krizimin tuttuğu ender durumlar hariç bir daha amfi simülasyonu kullanacağımı düşünmüyorum.

amfi üç kanaldan oluşuyor: temiz, crunch ve lead. geçişler footswitchle yapılıyor. temiz ve crunch kanal arası geçiş bir anahtarla, temiz/crunch'tan lead kanalına geçiş ise diğer anahtarla yapılıyor (bazı marshall footswitchler gibi). temiz ve crunch kanallarının eq'ları ortak, lead kanalının ise ayrı eq'su var.

kanallara geçmeden önce son olarak eq'lardan bahsedeyim. tonal karma 2'de aktif eq var. aktif eq'da ayar yapmak pasife göre daha zor, ancak gerektiğinde aktif olması imdada yetişiyor. genelde eq ayarlarım her iki kanalda da 5'in altında (yani şimdilik aktif eq'ya pasif eq muamelesi yapıyorum), ancak temiz kanalın tiz kontrolünü bright kapalıyken boostlamam gerekiyor ve bunu yapabilmem bana ciddi anlamda rahatlık sağlıyor. her iki eq'da sıralama treble, mid, bass diye gidiyor ve gördüğüm kadarıyla biri bir sonrakinin çalışmasını etkiliyor. lead kanalında treble biraz gain boost gibi çalışıyor. lead kanalında mid boost var ki, ona lead kanalı kısmında değineceğim, o bambaşka bir hikaye.

temiz kanalda preamp kırılması olmuyor. benim köprüdeki emg 85x canavarı hafiften poweramp distortion'a sokuyor amfiyi (çünkü 2 watt :)), ancak sapta emg 60x ile tam olarak istediğim temizleri aldım diyebilirim.
vakitlice gelen düzenleme: yazıyı yazmaya devam ederken 85x'i tekrar sapa aldım, gitarım daha da güzelleşti :) 85x'i tellere uzak tuttuğunuz zaman aktif manyetik + high gain amfi kombinasyonundan ummayacağınız şekilde güzel temizler elde ediyorsunuz.

crunch kanalında preamp kırılması var. bu kanalda amfinin dinamikleri konuşuyor. gitarın sesini çok az kısarak çok garip bir durumu elde etmeyi başardım :) üst tellere abanıp alt tellerde ufak ufak arpej yapmayı denedim ve resmen odada iki gitar varmış gibi oldu. üst teller drive'a girerken alt teller temiz (veya temize çok yakın) bir ses verdi. genellikle metalciyim, ancak itiraf etmeliyim ki bu amfinin beni en çok etkileyen kanalı crunch kanalı oldu. crunch kanalını boostlamadığım zaman da boostladığım zaman da gerçekten farklı şeyler hissettirdi bu kanal. boostlamadığım zaman dinamikler 'ben burdayım' diye bağırırken boost pedalı ile bu kanalı kullandığımda gayet iyi rock tonları elde ettim.

devamı geliyor...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
temiz/crunch kanaldaki ayar düğmeleri:
bright: adı üstünde, sesi ciddi anlamda parlaklaştırıyor, bunu anladığım kadarıyla pena vuruşlarını belirginleştirerek yapıyor. bu anahtar bana ciddi tonal değişiklik sağladı. nasıl derseniz, bir zamanlar amfi komboyken ve bende lanet emg hz'ler varken ben bright'ı sürekli açık tutuyordum, çünkü emg hz'ler bu anahtar kapalıyken sönük bir ses veriyordu. şu anda ise bright'ı kapalı tutup eq'dan tizleri biraz daha arttırıyorum, çünkü aktif emg'lerin pena vuruşları zaten çekiç gibi :)

volume, temiz kanalın ses seviyesini belirliyor. crunch kanalını da boostluyor. od drive ve level: crunch kanalının overdrive ve level knobları.

lead kanalında preamp kırılmasının kralı var :) bu kanalın volümünü sona getirmeyi tercih ediyorum, bunun iki sebebi var. birincisi sesin daha hacimli geldiği hissi (bu ses seviyesinin yükselmesinden de olabilir tabi :)), ikincisi ise bu kanalda eq değerlerini 5'in altında tutmam ve ses seviyesini volume knobu ile dengeliyor olmam. eq'da herhangi bir ayarı abartmayınca gerçekten çok dengeli, dolgun ve vurucu tonlar elde edilebiliyor bu kanaldan. tiz 4, bas 4'e yakın, midler ise 3 - 4 arası şu anda. bu ayarlar sürekli değişiyor tabi :) amfinin ciddi anlamda kuvvetli basları var. maun ağacında köprüde emg 85x gibi bir manyetik kullanıp, onun baslarını ms scream pedalı eq modsuz kullanarak öldürüp amfiden basları biraz açmak (veya az kesmek) gümbür gümbür bir ton veriyor.

lead kanalının kazancı yetiyor da artıyor bence. zevk meselesidir, ancak bu amfi için boost pedalının şart olduğunu düşünmüyorum. gain'i 3'e getirip boost pedalı kullanarak da, 5 - 6 arasına getirip boost kullanmadan da çok zevk aldım bu kanalda çalmaktan. çoğunlukla yaptığım ise, gain'i 4 - 5 arası yapıp, boost pedalını ritm atarken kapatıp solo atarken açmak. böylesi en güzeli bence.

gelelim mid boost'a... adının mid boost olduğuna bakmayın, bu özellik çift yönlü çalışıyor. mid boost, eq'daki mid knobuna hangi mid frekansları etkileyeceğini söylüyor. yani bu ayar düşükken eq mid knobunun değerine bağlı olarak low midleri arttırıyor veya azaltıyor, yüksekken ise high mid'leri azaltıp arttırıyor. eğer yanlış hatırlamıyorsam ilk tonal karma'da mid boost knob değil, bir switch'ti. selahattin mid boost'u switch'ten knob'a çevirerek çok mantıklı bir iş yapmış bence. lead kanalındaki tonal çeşitliliği ciddi anlamda arttırıyor bu knob.

ton hakkındaki son sözler: bu amfinin altından kalkamayacağı bir tarz yok galiba. crunch kanalı bir efsane ve boost pedalı olursa hard rock tonları bu kanalla yakalanabiliyor. temiz kanal ise aktif manyetiklerime rağmen efendiliğini bozmadı, sapta tellere aşırı abanmadıkça tertemiz bir ton verdi. emg 60x, tonal karma 2 ve ms chorus üçlüsü bir rüya gibi. lead kanalı ise yüksek gain seviyesi ve mid boost ile her türlü metalciyi tatmin eder diye düşünüyorum. amfi genel olarak net bir ses veriyor, boost kullanmadığım zamanlarda bile hiçbir zaman çamurlu bulmadım sesi. (boost pedalı yoksa 9,5/10, varsa 10/10)

devamı geliyor...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
bu yazıya amfiyle ilgili olmayan bir iki tecrübemi eklemek istiyorum:
1) mod switch ile en iyi preamp simülasyonlarını denedim. elimde başka lambalı amfi olmadığından karşılaştırmak için preamp simülasyonlarını preamp taklidi -> tk2 power katı -> tonal kabin şeklinde kullandım. emin olun en iyi preamp simülasyonu bile gerçek bir lambalı amfi tadı vermiyor. tk2 preamp'inin akıcı sesine hiçbir şekilde yaklaşamadım.

2) eğer 1x12 kabin kullanıyorsanız benim de yaptığım ve göndereceğim resimlerde gösterdiğim gibi kabini yere koymayın, daha doğrusu öyle bir şekle getirin ki kabinden çıkan ses yüzünüze vursun. çünkü kabine karşı durup bir ses ayarladıktan sonra ayağa kalktığınızda yukarıdan duyduğunuz ses karşıdan duyduğunuzdan daha farklı oluyor. internetten okuduklarımı tecrübemle teyit ettim, 1x12 kabinler 'yönlü' bir ses veriyor. yani tam karşısında durmayınca bazı frekansları duymuyorsunuz, ya da bende ciddi işitme kaybı var:) kabinime 'sehpa modu' uyguladıktan sonra memnuniyetim bir kat daha arttı.

3) eğer 'ben az da olsa metal çalarım' diyorsanız açık kabin tercih etmeyin derim. kombom kafa kabine döndükten sonra (kabinimin arkası kapalı) tonda belirgin bir farklılık hissediyorum.

4) eğer bir gün siz de tonal karma alırsanız mid boost ile günlerce uğraşın. bu knob, üzerine harcanacak saatleri ve günleri sonuna kadar hak ediyor, ben kefilim :)

böyle bir canavar ürettiği için selahattin'e teşekkür ediyorum. uygun fiyatıyla evde lambalı amfi kullanmak isteyenler için tonal karma 2'nin çok uygun olduğunu düşünüyorum. bugün mikrofon almak için tünele gittim ancak malesef çoğu yer kapalıydı, yoksa bu incelemeyi ses kayıtlarıyla beraber yollayacaktım. kısmet haftayaymış, bir engel çıkmazsa güzel kayıtlar alıp yollayacağım.

resimler 1 - 2 saat içinde gelecek... :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
sonunda mikrofon aldım :)
fakat eve geç geldiğim için sadece 1 ses kaydı alabildim, o da amatörlüğüme geldi, midleri biraz fazla yemişim, ayrıca birazcık 'proximity effect' olmuş sanki, ama kayıt amfinin nasıl bi canavar olduğunu belli ediyor.

kayıt emg 81x ile alındı. amfinin ayarları: kanal 3, tiz 3, mid 2, bas 4, gain 5,5 (yaklaşık olarak söylüyorum bu ayarları).

http://www.4shared.com/account/audio/1UBBE2IG/tonal_kanal_3_emg_81x.html

yeni ve daha adam akıllı kayıtlar gelecek. saçma sapan çaldım biraz farkındayım, ama amaç amfiyi dinletmek :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
köprüde 85x, tonal karma 2 lead kanalı, bass 4,5, mid 3,5, tiz 4,5, gain 6 (boost pedalı kullanmadım), master volume 4,5 (malesef :( ), sennheiser e825 ızgaraya yapışık konumda, hoparlör konisinin dışı ile hoparlörün dışının tam ortasında.

4 defa ayrı ayrı çalındı, zaten saçmalamalardan da anlaşılıyor :), %100 sağ, %75 sağ, %75 sol, %100 sol.

http://www.4shared.com/audio/xvrgUOCe/tonal_karma_emg_85x_4_kanal_ka.html
 
Geri
Üst