amfi mikrofonlarken mikrofon gitarın sesini de alıyor

arkadaşlar merhaba,
mikrofon kullanmaya alıştım, artık daha düzgün kayıtlar alabiliyorum, ancak bir sorunu hala aşamadım. özellikle cardioid mikrofon seçmeme rağmen mikrofonun 50 cm kadar arkasında çalarken bile mikrofon tellerden çıkan sesi alıyor. aşağıdaki bağlantıda örneği var:

http://www.4shared.com/account/audio/CV9dym--/tonal_karma_2_emg_85x_sap.html

malesef başka bir odada çalma imkanım yok. amfiyi de başka odaya koyamam. 'x - y frekans aralığını uçur' vb. önerileriniz var mı?

teşekkürler.
 
Merhabalar, genel olarak istediğiniz şeyi yapan izolasyon panelleri var, fakat bulması kolay olmayabilir. ama size fikir vermesi açısından fotoğrafını göndereyim, buna benzer bir şey yapmak çok da zor değil sanırım:

http://img3.musiciansfriend.com/dbase/pics/products/6/4/8/699648.jpg

Ya da sadece mikrofonu değil de kabini de beraber odada bir köşede izole etmek için mesela, tam istediğiniz iş için yapılmış çok amaçlı bir çözüm:

multi-purpose acoustic treatment panel which is designed to minimalise unwanted room acoustics or artifacts and isolating a microphone during recording sessions. It works a treat for isolating amplifiers, vocal and/or instrument separation, creating temporary control rooms and much more!

http://www.melmusic.com.au/product/smpro-wppf01/
 
Merhaba,

ben de carvin legacy amfimi sm57 ile mikrofonluyorum ancak sanki uyduruk bir prosesör ile kayıt yapmışım gibi biraz dijital bir ses geliyor(kulaklıktan dinlerken). Referans monitörlerinden dinlerken daha düzgün.
Kulaklıkta 20 liralık bilgisayar kulaklıklarından kapalı olanlardan. Ancak amplitube gibi programlarda böyle bir sonuç almıyorum.

neden olabilir ? Nasıl çözerim

teşekkürler
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
impulse response kullandığını varsayarak yazıyorum.

impulse response'lar (kaliteli olanları) ideal bir ortamda kabinin düzgün bir şekilde mikrofonlanmasıyla elde ediliyor, yani biz evde kısıtlı imkanlarla tek mikrofonla küçücük bir odada kayıt almaya çalışırken adamlar akustiği uygun bir ortamda, ve bizden daha profesyonelce mikrofonlama yapıyorlar. doğal olarak sonuç daha iyi olabiliyor.

tabi kulaklık da iyi olan bir sesi kötü çalıyor olabilir. sen de benim gibi tek mikrofon kullanıyorsan hoparlörün ortalarında mikrofonu gezdirmeni ve en uygun yeri bulmanı tavsiye ederim. iç tarafta tizleri, dışarı doğru ise basları fazla alıyor mikrofon.

bunlara ek olarak 2 veya 4 defa çaldığın zaman ses çok daha dolgunlaşıyor. daha dün denedim :)
 
Selam impulse response kullanmıyorum zira impulse lar zaten kabinleri taklit ediyor ama ben zaten kabin mikrofonluyorum.

Sıkıntı sesin dolgunluğundan çok böyle uyduruk bir prosesörle çalınıyormuş gibi geliyor. Kulaklıktan da tabi oluyor ancak başka kayıtları veya amplitube ile falan yaptığım kayıtları dinleyince böyle bir sıkıntım yok.

Akşama bir kayıt yapıp koyarım derdimi daha iyi anlatabileceğim sanırım
 
DenizSayman demiş ki:
Merhaba,

ben de carvin legacy amfimi sm57 ile mikrofonluyorum ancak sanki uyduruk bir prosesör ile kayıt yapmışım gibi biraz dijital bir ses geliyor(kulaklıktan dinlerken). Referans monitörlerinden dinlerken daha düzgün.
Kulaklıkta 20 liralık bilgisayar kulaklıklarından kapalı olanlardan. Ancak amplitube gibi programlarda böyle bir sonuç almıyorum.

neden olabilir ? Nasıl çözerim

teşekkürler
merhaba
sm57 tek başına gitar kabin için yeterli sonuç vermez, detaylı araştırırsanız
sm 57 ile birlikte başka mikrofonlarında beraber kullanıldıklarını, tabii bu mikrofonların hi-end preamplar ve kompresörlerle birlikte ve iyi AD konvertörlerle profesyonel bir sonuç verdiğini göreceksiniz.
Mikrofon un konumlandırılması( hoparlörün neresine bakacağı , ne kadar uzaklıkta durması gerektiği, iki mikrofon kullanılıyorsa phase oluşup oluşmadığı, odanın akustiği) da çok önemli .

Yani sm 57 yi al , kabinin önüne koy 300 usd lik ses kartınla van halen soundu al pek olmuyor.
önerim;
sm 57 yanına Royer Labs R 121 ribbon mikrofon, Sennheiser MD421 mikrofon beraber kullanmaktır.
R121 ile bir kondenser mikrofonu ve sm 57 yi de deneyebilirsiniz.
hele bir de Neve 1073 ya da Chandler limited Germanium tarzı dünya standartı preamplar ile kayda gönderirseniz güçlü geniş güzel bir karektere sahip gitar kayıtları alabilirsiniz.
İdeal olan tabii , çok iyi bir gitar, çok iyi bir amfi, çok iyi mikrofonlar, çok iyi preamplar, çok iyi bir AD konvertör ve iyi kablolarla kayıt yapmaktır.
Dolayısı ile elinizdeki ekipmanla yaptıgınız kayıtlar öncelikle sizin yetersizliğinizden değil, ekipmanın kalitesinden kaynaklanıyordur.
Bu gün dinlediğiniz o baba gitar kayıtlarının hiç birisi vasat aletlerle yapılmıyor , araştırısanız göreceksiniz ki en iyi müzisyenler ve en iyi prodüktörler en iyi ekipman ve kayıt teknisyenleri bir araya gelince ortaya bir iyi iş çıkıyor.
Örnek vermek gerekirse
biz stüdyoda gitar kayıtlarında neler kullanıyoruz
Gitar kaydı için ekipman
1.Gibson les Paul historic gtr
2.Fender Strat
3.Matchless independence amfi
4.Mesa Electradyna amfi
5.Marshall JCM 900 amfi
Ayrıca Fender bandmaster amp, fender blues jr,fender twinreverb blackface amp, fender bluedeville 212, roland jazz chorus 120 amfiler var türe göre

Mikrofonlar kabin önü ve ambians
Royerlabs R 121 - R122
sennheiser MD 421
Shure SM 57
Neumann TLM 127

Gitar kaydı için preamplar
Neve 1073 dpa
Chandler germanium
avalon ad2022
avalon vt 737

AD konvertör
Prism Sound Orpheus

Bunlar bizim seçimlerimiz.
Sonuç
sadece sm 57 ile üst düzey bir gitar kaydı yapmanız biraz zor,
Lütfen bu markaları ve modelleri inceleyin bunlarla ilgili videoları seyredin.
Ankara da olan arkadaşları stüdyoya bekleriz:)
 
Hakan abi merhaba,

bir ara zaten stüdyonuza uğramak istiyorum.

Fender Stratocaster veya Ibanez XPT 700 gitarlar amfiye, Carvin Legacy'ye Mesa 2x12 kabin bağlı. Bu kabinden çıkan ses SM57 den kaliteli bir kablo ile Motu 828mk3 ses kartına gidiyor. Bu kartın da AD/DA dönüştürücülerinin fena olmadığını düşünüyorum. Aynı zamanda kendi pre-amp ı da mevcut haliyle avalon kadar kaliteli bir şey maalesef elimde yok. Amfiden çıkan ses tam istediğim ses olsa da kayıttaki ses bu sesin biraz dijitalleşmişi gibi sanki

Ancak şöyle bir durum söz konusu. Sadece SM57 ile kayıt yapıp benden kötü ekipmanı olan insanların çok daha kaliteli kayıtlar alabildiğini biliyorum.

Yani sonuçta benim kullandığım ekipmanda fena değil diye düşünüyorum Carvin Legacy, SM57 , Motu 828mk3. Bu ekipmanların bir çoğu profesyonel stüdyolarda da kullanılıyor.

Bahsettiğiniz gibi ambiyans için ikinci mikrofonlar kullanmamam bir sebep olabilir ama yine bahsettiğim gibi sadece SM57 kullanılan kayıtlar da dinledim, benim sorunumu içermiyordu.

Gün içerisinde bir kayıt yapıp buraya ekleyeceğim onun üzerinden yorumlarınızla tekrar destek verebilirseniz çok sevinirim.
 
yukarda yazdıklarımın dışında
sm 57 sahte olabilir , piyasada çok var, kabloda bir kalitesizlik de olabilir , oda akustiği çok kötü ise faz etkiside olabilir.
İstersen kayıtları al stüdyoya gel.
 
Geri
Üst