gitarın periyodik bakımı?

Yıllardır gitarla haşırneşirim birkaç tanede elektro gitarım oldu fakat eskiden biraz punk tavrımdanmıdır yada bilgisizliğimden diyeyim gitarıma hiç bakmazdım.ne siler süpürür nede sap ayarı yapardım.dolayısıyla tonlardanda bihaberdim öyle cazırcuzur çalardım.

Zamanla gitarlar hakkında daha fazla bilgiye sahip oldum ve ton arayışları içersine girdim. bide hem maddi hemde manevi olarak beni kasan telecasterımı amerikadan getirttim haliyle üzerine titriyorum anlıycanız.
uzattım ama 'gitar bakımı nasıl yapılır, vidalar, teller, manyetolar nasıl ve nelerle temizlenir, hangi periyotta yapılmalıdır' konularında bilgilerinizi sunarsanız çok sevinirim.
 
" Bütün Yönleriyle Gitarlar "
Yazar: Richard Chapman

Kitabın 180 ile 185. sayfaları arasında gerekli bilgi mevcut ayrıca her gitaristte bulunması gerekdiğini düşündüğüm bir eser sen de bir adet edin bence.
 
hımm. verdiğin linke baktım faideli şeyler var ama kesmedi beni.. ben de bişeler eklemek istiyorum..
telleri değiştirirken veya haftada bir bu bakımı yaparım..

malzeme :
pamuklu bez parçası, pamuklu kulak kürdanı, ince yağlıboya fırçası (uzun kıllı ), orta sert diş fırçası
bakım kimyasalları (* olanlar benim kullandıklarım herkes kullanmayabilir zararlı olabilir) : *Ghs Fast Fret (tel, klavye bakım kimyasalı), polished gitar cilası, gitar temizleme suyu, *pronto ahşap temizleyici, *silikon sprey (torpido parlatıcı olarak da bulunuyor), *yağlı pas sökücü..

1- öncelikle teller sökülür ; bunun için floyd rose gitarda floyd rose eşiğin altına bez veya benzeri bi dolgu koyunuz ki teller boşaldığında gövdeyi ezip zarar vermesin. yine floyd rose gitarda sap ucu kilidi olacaktır bular alyan anahtar ile açılır ve teler burgulardan boşaltılır. bunun için ben her burgu 2.nci turdan sonra diğerine geçiyorum ki homojen bir gerilim düşümü olsun. yoksa eşiğe veya sapa da zarar verebilir. teller max. boşaldığında da yine fl (floyd rose) edge lock sistemlerde tel ucu fl ye sıkıştırma olduğundan bu kilit alyanla açılarak teller sökülür DİKKAT..! : teli sökmeye fl kısmındaki tel sıkıştırma alyanından başlamayın gitara da size de bi kamçı gibi zarar verebilir. telleri burgu deliğinden sökerken de çekip kromajı aşındırmak yerine pense keski kullanmak daha sağlıklı..

2- tuşe-sap gövde bakımı ; bunun için yumuşak pamuklu bir penye parçası kullanabilirsiniz. diş fırçası ile fretlerin çevresi ve tuşe silinir, varsa GHS Fast Fret kullanılabilir (8$) tuşeden sonra gövde üzeri nemli bir bezle silinir. uzun kıllı fırça yardımıyla manyetik araları eşik sistemi silinebilir, eğer istenmeyen çizikler varsa gitar üzerinde bu kısımlara gitar polish (polyester cila) kullanılabilir. ama bunu bilmeden uygulamak leke solma boyanma gibi sonuçlar doğuracağından bir bilene yaptırmak lazım (araba pasta cilası gibi cizikleri kapatmaya yarar). sonra gövdeye benim kulandığım (gitar naturel kasa S470) silikon sprey vaya benzeri pronto ahşap temizleyiciyle siliyorum güzelce ovunca 1 ay toz konsun üfleseniz uçuyor.. (ellerim çok terler de kromaj kısıma da yağlı pas sökücü uyguladıktan sonra kullanırım bunu ama pek tavsiye etmem sonra "ühüü.. benim kromajım boyam soldu diye zırlamayın..")olur ya.. pas sökücüyü manyetik metal kısımlarına ve eşik fl. kısmına kulak pamuğu yardımıyla uyguluyorum. (çillenip paslanmadan en iyi önlem bu.. yoksa bakteriler çillendirince kromajı gitmiyo.. yağ sürmeyin çok toz kapar. en iyisi titanyum yaa. )

3- tel takımı ; teller sırayla takılır kulaklara geçirilir (burda ince tellere burgunun yuvasından bir kez daha geçecek şekilde düğüm atarsanız akordda kayma gibi sorun olmaz.) fl. eşik kiltli sistemerde tel topları kulakta, ucu kilide gelecek şekilde geçirilir. teli kulak burgusunda fazla tur attırmak akort kaçmasına sebep olabilir.en iyi uygulama teli kulaktan (veya eşikten) geçirdikten sonra kilit kısmında kadar gerip (ya da burgulara bol olrak takıp) tam orta noktasında sağ elimizi yumruk yapıp işaret parmağınızı kaldırın teli diğer 3 parmağınızın 3.ncü boğumunda tutarak işaret parmağınızın ucu klavyeye dik olacak şekilde tutun, bu teli tur attırmanız için yeterli bir uzunluktur. fl. kilit sistemlerde tel geçirildikten sonra eşikte kilitlendikten sonra uygun tur mesafesi hesaplanıp kalan toplu kısım dışarda bırakılabilir.(ilerde tel eşikten kesilirse bu fazlalık kullanılabilir). yine fl. sistemde arkadaki ince akort vidaların tümü orta seviyede ayarlanırsa salma ve germe için yeterli tur kalır. tellerin tümü takıldıktan sonra belli bir gerginliğe kadar kulaktan gerilir sonra sırayla akord edilir. fl. sistemde bu akord olayı tüm tellere 1.kez uygulandıktan sonra diğer tellerin gerilimi fl.yi çekeceğinden birkaç kez tümünü sırayla akort etmek gerekecektir. bu akort işleminde kalın ince tel farkından oluşabilecek gerilimler fl.yi nominalinden kaldırabilir bunun için akort sırasında fl. nin gövdeyle paralel kalmasını arkadaki yayların bağlı olduğu gergi vidalarından takip edin. teller doyuma ulaşana kadar 5-10dk. da 1 kontrol edin biyerden sonra artık akortta kayma olmayınca fl. sistemler için işlem devam eder.. yukarıdaki küpleri sıkıştırın, bu işlem de akordu biraz kaçıracaktır bu kaymayı da ince ayar vidaarıyla tamalayın.

4- sap ayarı ; tel takımından sonra (özellikle kullandığınız tel numarasını değiştirdiyseniz) sapta oluşabilecek öne veya arkaya esneme durumdur. normal bi olaydır bunun için teli taktıktan bi süre sonra 15dk. ve 2 saat sonra (ağaç ancak doyuma ulaşarak esner) sapı göz, gez, arpacık misali veya klavyede yürüyüşlerle (cızlama arayarak) esnemesini kontrol edin. sap ayarını bilen birisine yaptırın veya kendinize güveniyorsanız kendiniz yapın ama bikaç tur çevirdikten sonra dönüşü olmayan sonuçlara mâl olabilirsiniz.

telleri taktıktan sonra her kullanımda Ghs Fast Fret cilasından sürerim fretlere ve tellere güzel bakım sağlayan bi karışım (popsil çok komik ve yağlı geldi bana niye ağaca yağ sürülür ki anlamadım..)
*benim de bi sorum var.. benim gitar natuel kasa (üzeri verniksiz cilasız mat) bunun için cila koruycu temizleyici bilen var mı.?

ben de yazayim dedim turk-rock forumda yok demesinler..
http://forum.paticik.com/view.php?id=79206 Dariel e teşekkür ordan da alıntı yapılmıştır. benim de tecrübe ve eklentilerim var.
 
Geri
Üst