Müzik Aranjesi ve İlgili Konular

Öncelikle herkese selamlar ;

Bu başlık altında kafamda olan bazı sorulara yanıt bulabilebilirsem ne mutlu bana ve hepsinden öncesi müzikle ilgilenen kişilerle müzik konuşmak kadar tatlı bi keyif yok benim için hadi başlıyalım mesela:

Örneğin bir beste yapıldı Aranjör bu aşamada devreye giriyor değl mi?yani şarkıyı kağıda dökmek , ritm belirlemek akorları tayin etmek... peki ses seçimlerini de aranjör mü yapar yoksa buna mix i yapan şahısmı karar verir? yani mesela binbir çeşit kick ,snare sesi var bunlardan hangisinin kulllanılacağını aranjör mü belirliyor mixçimi?
 
Aranjör Türkiyede ne yapar ? :

Bir sahil gitaristi elinde akorları ve çılgın sözleri ile gelir, abi bana bunu hit yapar. Aranjör bunları alır, teorik hataları düzeltir :) , orkestrasyonunu yapar. Teknik bir aranjör ise kayıdı ilede uğraşır sesleri seçer.

Aranjörlük sırf bu değildir. Belirli bir enstruman gurubu için yazılmış bir parçayı başka bir gurubun çalması için düzenlemeyede aranje etmek denir. Faydalı adamlardır aranjörler.
 
Aranjör aynen Ozan'ın dediği gibi, düzenlemeyi yapar. Parçanın neresinde hangi enstruman neyi çalacak onu yazar çizer, Prodüktöre verir. Prodüktör de müzisyenleri stüdyoya sokar, kafalarına vura vura o aranje edilmiş partisyonları doğru duyguyla çaldırıp ses mühendisine kaydettirir.

Sonra bir eline o çok kanallı kayıdı alır, dğer eline de birkaç tane albüm CD'si, miksajcıya gider ve önce elindeki o diğer albüm CD'lerini koyar, çalmaya başlar ve der ki: "Bak Seal'in şu albümündeki şu şarkıyı biliyor musun? Hah... Şimdi birazdan sana çalacağım şu şarkıyı bana öyle bir miksle ki şarkının girişindeki hava David Bowie'nin bilmem ne albümündeki üçüncü parçanın ortasındaki o durma noktasından sonraki kalkış gibi olsun ama basları bu parçadaki akustik gitarlar gibi canlı olsun, vokali de biraz Sezen Aksu'nun on yıl önceki hali gibi yap, iyi satıyor bu aralar".

Miksajcı da prodüktörün suradına böööööyle bir bakar, "Allahım!! Bu adam kim? niye burada: ben niye Bodrum'da değilim?" diye iç geçirir, sonra oturur parçayı bir dinler, elinden geldiğince sevmeye çalışır, hissetmeye çalışır ve biraz hissettiğince, biraz da eski tecrübelerine dayanarak o farklı kanallardan gelen sesleri işleyip prodüktörün anlatmaya çalıştığı çizgilere çekmeye çalışır. Bu arada ha bire neyi neden öyle yaptığını da böyle ballandıra ballandıra anlatır ki odadaki diğer millet "haaaa... demek öyleymiş, bu herif büyük valla!" desinler. Olay budur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
yani bir çok şey prodüktörün sözüne bakar öyle mi?o halde ülkemizde halinden memnun olan bir mix uzmanı bulmak bayağı zor anladığım kadarıyla?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Evet farkındayım, zaten bir çok müthiş yetenekli ve çok iyi işler çıkaran müzisyenlerde bu yüzden dışarıya kaçıyor Türkiye de uzun soluklu bir çalışma içerisine girmiyorlar mesela bilir misiniz bir Kıvanç K. bir Aytekin Kurt bir Murat Uncuoğlu ve aklıma gelmeyen bir sürü isim bunlar ülkemizden çok yabancı ülkelerde çalışıyorlar. Bir de ben yıllardır müzik kasetlerinin kapaklarıyla aşırı ilgilendiğimden hep aynı isimler mevcut örneğin bir çok albümde Digital Mastering = Duyal Karagözoğlu adı geçer...
 
farfisa g7 klavyede aranje edilmiş midi parçalarımız var. Bunları cubase sx de kanal kanal yada toplu çalımla nasıl kaliteli bir şekilde kayıt edip miksini en iyi şekilde yapabilirim. Aslında ikinci soru başlı başına bir sorun. En önemlisi mididen alınıp wav olarak kayıt edilen enstüriman sesleri ne kadar sağlıklı olur. Bir demo için yeterlimi....?
 
s.a arkadaslar benim 12 adet bestem var vede bunlara düzgün sarkı yapabilecek yardımcı olabilecek arkadaslara ihtiyacım vardır lütfen yardımlarınızı bekliyorum saygılar
 
Herkese selamlar
Benim bir kaç sorum olacak yanitlarsaniz çok yardımcı olursunuz
ben 18 yaşındayım kendi kendime mırıldanarak besteler yapiyorum sonra onları klavyede çalıyorum, fakat klavyede çok iyi değilim kendim ögrendim gamları biliyorum ama pratigim yok malesef, akor basıyormuyum çok iyi bilmiyorum😊 bastıgım notayla aynı ses olan atıyorum narurel mi gaminda do tusunda akor basmam gerekiyorsa bir oktav geriden do'ya ve arada birer tuş kalacak sekilde 3 tuşa birden basıyorum bu dogru bir yontemmidir ?...

İkinci sorum şu;
yaptıgım besteleri veya herhangi bir şarkıyı kafamda farkli aranjelerle canlandırıyorum surda böyle olsa burada şöyle olsaydi gibi ama o şeylerin adlarına hakim değilim. atıyorum, looop kik snere gibi adını bildigim ama islevinin ne oldugunu bilmedigim yada ne oldugunu bilsem adını bilmedigim çok şey var! Yani kafam çok karışık ama mevzuya çok hakimim beynimde aranjörlük çok donanım gerektiren bir olay biliyorum arastirdim ama en azından kendi demolarımı yapabilme düzeyine nasıl gelirim.
Bu arada ipad garageband'de hazir seslerden kendimce düzenlemeler yapıyorum ama neyi dogru neyi yanlış yaptığımı bilmiyorum yanlız ortaya dinlenecek güzel birseyler cıkıyor 😊 kendim yazmayıda denedim ama ingilizcem yok ve kafamdakileri dökmek icin terimlere hakim degilim nasıl kendimi ilerletebilirim her öneri benim icin degerlidir bu arada ben 13 senedir müzikle ilgileniyorum, solistim, alaylıyım. İyi geceler 👍
 
Son düzenleme:
Geri
Üst