Gumruk mevzuati

Arkadaslar acaip bir sikinti icindeyim.

Almanyadan www.tubeampdoctor.com adli siteden kabin yapmak icin iki adet celestion aldim. Bana almanya icinde deutche post,turkiyeye girdikten sonra ise DHL ile ulasacagini soylemislerdi ama malesef DHL nasil olduysa Turkish post yani PTT ye donustu ve kolim su anda postane gumruk odasinda bekliyor,ben ona bakiyorum o bana bakiyor. Ordaki gorevli gumrukcuyle halledin diyor. Gumrukcude bir dosyanin acilmasi 80 dolarmis. Gumruk vergisi bakimindan pek bir sorunum yok,parasi neyse veririm cunku fazla tutmuyor ama o 80 dolar isi acaip canimi sikti. Bu isi gumrukcuye girmeden halledemezmiyiz ya. Postanadeki adam cuma gunu bilmem kim gelcek dedi,onunla konusur halledebilirsiniz dedi. Kafayi yiyecegim ya.
 
İnternetten Alışveriş

:?: bu internetten alışveriş olayları nasıl oluyo? ben sitenin birinde M-Audio Audiophile 2496 kartı 99 dolar a buldum(www.zzsounds.com) ve bir arkadaşım amerika'da olduğu için free shipping den de yararlanabilicem. Fakat daha önce internetten alışveriş yapmadım, şimdi bu kartın 99 dolardan pahalıya gelmiyeceğine nasıl emin olabilirim? :?: bu kredi kartının numarasını internette kullanmak tehlikeli deği mi? kısacası bu konuda hiç bir şey bilmiyorum, biraz anlatırsanız sevinirim.
 
Kredi kartini internette kullanmak lokantada garsona vermekten daha emniyetli, bu istatistiklerle kanitlanmis durumda.

Internetten alisveris yaptiginizda son Evet tusuna basmadan once size o alisverisin butun vergileri ile beraber kaca malolacagi, kartiniza ne kadar borc yazilacagi acikca belirtilir. O miktardan baska bir miktar isleme konamaz. Zira bu islemler alisveris yaptiginiz sitenin server'inda degil, o kredi karti islemini yapacak bankanin serverinda yapilir, o banka da oyle birseye izin vermez. Ayrica bir aksilik aninda kartinizi veren bankaya telefon edip islemi durdurabilirsiniz, zira para saticinin hesabina alisverisin yapildigi ayin mali donem sonunda gecirilir, bu da yerine gore 30 gun dahi alabilir.

Bizim de kredi karti makinalarimiz oldugundan biliyorum. Cektigimiz her kart alisverisi banka hesabimizda aninda gorunmez. Ayrica gorunse bile garanti degildir, musteri eger durdurmak isterse eger gecerli bir sebep gosterebiliyorsa islemi durdurabilir.

Turkiye'deki kredi karti borcu takmalari ve dolandiriciliginin cok yuksek olmasi sebebi ile Amerika'daki bazi saticilar Turkiye'den verilmis bazi kartlari kabul etmeyebilir, oyle bir durumla karsilasirsaniz sasirmayin. Bazilari benim Britanya'dan aldigim kartlara bile caz yapabiliyor, kartin kayitli oldugu adres ABD'de degil diye.
 
Kredi kartı kullanımı kesinlikle güvenli ayrıca kredi kartı sahiplerinin online alışverişlerde normal ödemelere göre daha fazla itiraz ve işlemi iptal etme hakkı var. Hatta herhangibi alışverişi iptal etmeniz durumunda banka masraflarını dahi satıcı firma ödüyor.

Bazı sitelerin Türkiye'den kredi kartı kabul etmemeleri kesinlikle haklı sebeplere dayanıyor. Bu sene kontrol etmedim ama son baktığımda Türkiye dünyadaki sahte kredi kartı kullanımında yedinci sırada idi (birinci genelde endonezya ve ukranya oluyor). Bu oran öreneğin Avusturya'nın 110 katı falandı. Daha önceleri ben de sitemde kredi kartı kabul etmek zorunda kalmıştım ve şunu rahatlıkla söyeleyebilirim, kredi kartımı kullanayım diye korkuyorum diyenler, inanın satıcılar sizden, sizin onlardan korktuğunuzdan daha fazla korkuyor :D
 
Hiç şansin yok, ödeyeceksin. Gümrükçülerin fiks ücreti var, artı işin çabuk bitmesi için bir iki rüşver için ekstra para isteyecek senin gümrükçü. Buna ek olarak, KREDİ KARTIYLA INTERNETTEN YURTDIŞI ALIŞVERİŞİ YAPMAK SUÇ SAYILIYOR!.. MUŞ gümrükçüm dedi.
 
Ben 1000 dolarlık gitar çektim gümrükten (posta gümrüğü), gümrükçüm yok dedim, şahsıma getirdiğimi de söyledim, tamam dediler, sorun çıkarmadılar, ama %10 ödedim vergi olarak. Senin durum ilginç biraz. Ticari olursa getirdiğin mal o zaman gümrükçü gerekebilir diye düşünüyorum ama mevzuatı da bilmiyorum açıkçası... Kolay gelsin.
 
esasında belli de olmuyor ben mesela bi trampe almıştım bakınız solda heh ona ben gümrük arası 1 250 000 vermiştim bööle demir para falan verdim soorada aldım geldim ama dijital eşya büyük ihtimal baya yükleniyor
 
Atalay demiş ki:
KREDİ KARTIYLA INTERNETTEN YURTDIŞI ALIŞVERİŞİ YAPMAK SUÇ SAYILIYOR!.. MUŞ gümrükçüm dedi.

Bunu eğer Avukatın söylemiş olsaydı inanırdım, ama gümrükçülerin bu konuda otorite olduğunu sanmıyorum. Herkes birşey dediği için hiçbirşey olmuyor ki zaten. Yanlış anlamayın, doğru da olabilir, yanlış da...

Ona bakarsan şapka takmayan her Türk vatandaşı erkek bizzat Atatürk'ün devrim kanunlarını çiğnemekte ;)
 
Kredi kartı ile alış veriş yaparken adres satırındaki http:// kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz sayfada https:// e dönüşüyorsa hiç tereddüt etmeden bilgilerinizi girebilirsiniz. Bence değil lokantada garsona vermekten, kendi elinizle slip çekmekten bile daha güvenli. 128 bit SSL güvenlik alanında bütün bilgileriniz asimetrik şifreleme yöntemiyle şifrelenir ve yollanır. Bu şifrenin tek çözümlenebileceği yer karşı taraf yani bankadır. Olurda o bilgileriniz 2-3 sn. lik transfer sırasında 3. bir şahsın eline geçsede, bunun bir hesabını yapmışlar, 5-6 tane "super computer" tabir edilen bilgisayar birlikte çalışsa Big Bang den bu yana kadar geçen süre tanınırsa şifreyi kırabiliyorlar oda %100 kesinlikle değil.Bu da asimetrik şifrelemenin bir nimeti.
 
ancak herkes şunu hesaba katsın. "kendi bilgisayarınızın güvenilir olduğundan emin olun!" yani kendi bilgisayarınıza otu püsürü yükleme, ekranda dans eden kelebekler çıkartan exeler çalıştırma meraklısı biri iseniz, bilgisayarınızda "keylogger" ismi verilen, bilgisayardaki tuş vuruşlarını kaydedp, periyodik olarak belirli birine yollayan programların bulunması olasıdır. bu nadir bir ihtimal sayılabilse de gözardı edilmemelidir.

bunu bertaraf etmek için çoğu site kredikartı sayfalarına bir "virtual keyboard" koyarlar. bu mouse ile ekranda kontrol edilen bir klavyedir, bunların loglanması geleneksel keyloggerlar ile mümkün olmadığından güvenlidir.

böyle bir sanal klavye bulamazsanız, windows içinde de bir virtual keyboard vardır. bunu çalıştırmak için "windows tuşu + u" kombinasyonu ile çıkan pencereden "on screen keyboard" ı seçip start demeniz gerekir bu da güvenlidir.

kredi kartı işlemlerinizi mümkün olduğunca kişisel bilgisayarınızdan yapmaya çalışın.

bunların hiç birini yapamıyorsanız, ve internet cafe gibi public bir bilgisayardan kredi kartı işlemi yapmanız gerekiyorsa kullanabileceğiniz yöntemler de mevcut.

1234 1234 1234 1234 şeklinde bir kredi kartı numaranız olduğunu düşünelim. bunu ekrana keylogger ı kandırmak için

1324 4123 1234 1234 şeklinde yazıp, daha sonra "cut, paste" marifeti ile sayıları yanlış yerlerden kesip, doğru yerlere yapıştırmak da keylogger ile olan savaşınızda galip gelemnizi sağlayabilir. ancak bu kullanılabilecek en son yöntemdir diyebiliriz.

sonuca gelince, benim bu yazdıklarım "ultra mega paranoya" sonucunda ortaya çıkarılan yöntemlerdir. bilgisayardan kredi kartı ile işlem yapmak "normal şartlarda" çok çok güvenlidir(yukarıda onatın bahsettiği 128bit ssl güvenlik alanı cidden güvenlidir). ancak bilgisayarınıza güvenmeniz gerekiyor. dikkatli olmakta, ve mecbur kalınca kullanılabilecek yöntemleri bilmekte zarar yok. bu işlemleri sadece kredi kartı numarası için değil, public bir mekanda herhangi bir şifreyi yazacağınız zaman da uygulayabilirsiniz, hatta uygulayınız.

kolay gelsin.
 
Mahcem abinin dediği gibi bilgisayarınızda Ad-aware ve SpyBot-S&D programı mutlaka bulunsun. Ayrıca bilgisayar güvenliğinizle birlikte sağlıklı bir sistem için System Mechanic 4 programını öneririm. Deneme sürümünü www.iolo.com adresinde bulabilirsiniz.
 
Spyware gerçekten PC yi yavaşlatıyor ve ağzına mıçıyor. En sonunda Aluria'dan aldım full pack software. Çok rahatladım. Gerçekten işe yarıyor. Parasız var mı bilmiyorum ama ben hiç görmedim. Pop uplardan koruyan ve registryleri temiz tutan bu tip softwareler sonunda vazgeçilmez oldu. ADSL nin keyfine varabiliyorum. Yine de bu tip PC kurtaran programları yapanların aslında virüzleri de kendilerinin yaptığını düşünüyorum. Virüs yapıp antivirüsü zorla satıyorlar. Aslında eminim...
 
Spyware ile AW her türlü keylogger i göremiyor. Keylogger haricindeki backdoor larıda göremiyor. Tavsiyem Norton gibi bir antivirüsde kullanmanız.

En sağlıklısı harddiski 2 partition a bölmek ( hatta 2 ayrı HD almak ). Birini hayatınıza diğerini müziğe adamak, partition magic ile de hayatınızı harcadığınız harddiskin müzik ile uğraştığınız HD yi görmesini engellemek
 
spyware ve adaware şirkette bir elemanın bilgi sızdırdığından şüphelendiğimiz için makinesine kurduğum "family keylogger" ı bulamadı. ki bu çok bildik bir program. daha underground olanları hiç bulamaz sanıyorum.

keyloggerlar windowsda "hook" şeklinde genellenen bir apiyi kullanırlar. bir keyboardhook oluşturulur bir dll içinde. bütün prosedür dll içinde olur ve bir executable o dllyi sürer. bunun bir çok çeşidi var ve sanırım monitör edilmesi virüs kodları kadar kolay değil. nortonun bu hook katmanını monitör eden "antispy" tadında bir yazılımı olduğunu sanıyorum. ama emin dğeilim. keyloggerlardan korunmak için kullanılabilir olabilir.

şu da var, bunlar parayla satılan legal yazılımlar olduğu için antivirüsler tarafından görülemiyor olabiliyorlar. insanın yazışmalarını loglamak legal olmayabilir, ama bu tip programlar lisanslarında "bu programı yüklediğiniz bilgisayarın sahibinin bu işlemden haberi olmalıdır" cinsinden yazılar yazar. gizli yükleyince yazılımın lisansı çiğnenir. bunun dışnda bu yazılımlar legaldir. antivirüs programların bunlar hakkında uyarı vermesi komik bir şekilde illegal olabilir.

bu yüzden eşeği sağlam kazığa bağlamak lazımdır.

evet hatırlıyorum, şirketteki makinede norton av yüklü idi ve gayet rahat yükleyip çalıştırmıştım. av yazılımlara da güvenmemek gerek loggerlar konusunda.

firewall ile korunmak bilginin dışarı sızdırılmasını önleyebilir, ama bunu da bertaraf etmenin yolları var.(internet explorer ı güvenli olarak seçiyorsunuz firewallda, program da görünmez bir explorer penceresi açıp ordan post ediyor bilgileri)

bu kadar şey kimsenin gözünü korkutmasın, ekstrem sayılabilecek şeyler ancak public mekanlarda insanların güvenliklerini nasıl sağlayacaklarını bilmeleri iyi olur. güzel kullanılmış, kaynağı belirsiz şeyler yüklenmemiş/çalıştırılmamış, şifreyle korunan, başkasının erişimi olmayan bilgisayarlardan alışveriş gibi şeyler her zaman çok güvenlidir. ancak bilgisayarınıza güvenmiyorsanız, daha önceki mesajda yazdığım yöntemlerden birini kullanmanız sonradan başınızın ağrımasını engelleyebilir.

kolay gelsin.
 
Geri
Üst