Yeni Parça - Halıcı 2004 için - Gönlümün Gözü

Halıcı Midi 2004 bilgisayarla beste yarışmasının bu seneki konusu Aşık Veysel idi . (Son baş vuru tarihi bugün saat 13:00 )

Bende böyle bir parça yaptım, sizlerlede paylaşmak istedim

Gönlümün Gözü :
http://www.nowhereradio.com/artists/album.php?aid=3377&alid=-1

Durun siz dinlemeden hikayesini anlatayim :)

Aşık Veysel genç yaşta ateşli bir hastalık sonucu bir gözünü kaybeder, diğer gözünüde kısa bir zaman sonra bir kaza sonucu kaybeder, kör olur.
Girişte duyacağınız mandolinler Veysel'in çocukluk hatıralarını temsilen orda bulunuyorlar. Önce biri gidiyor, sonra diğeri... Burası benim göbeğine bir humbucker oturtarak uydurduğum elektrik mandolin ile kaydedildi. Direk line dan girdim, mikrofonlama yapmaya gerek duymadım. Geriden gelen cızırtılar tc nin sonic destructor'u tarafından bilinçli bir şekilde üretilmekte :)

Sonrasında ne olacağı belirsiz bir tırmanışla karşılaşacaksınız. Burda yay ile çalınmış elektrik perdesiz gitar ve manipule edilmiş halleri mevcut, arkadada spectrasonics atmosphereden gelen dreamy stringler var. Bu esnada Veyselin hayatı şekillenmektedir....

Ve boom, Veyselin hayatı değişmiştir, Veysel müzikle tanışmıştır.Artık dünyayı gönül gözüyle görebiliyodur. Bir dönem kendi eserlerini vermek yerine başka ozanları takip etmekle geçmiştir hayatı. Diğer ozanlardan dünyayı öğrenmektedir(Bu boom lar Veyselin hayatındaki dönüm noktalarını temsil etmekte ) Burdada karşımıza yine linedan girilmiş çalmaya çalıştığım, kendim yonttuğumdan pek mükemmel olmayan elektrik perdesiz gitar giriyor, Veyselin o zaman ki durumunu dile getiriyor ( daha doğrusu ben dile getirmesini istiyorum :) ) (Arkadaki basslar spectrasonics trilogyden, hayal meyal gelen arp. elektronic sesler iste hypersonic ten)

Ve yine bir boom, Veysel keşfedilmiştir, artık kendi eserlerini sunuyor, insanlara açılıyor, yurdun dört bir yanını geziyordur. Burda durum drive lı bir elektrik gitar ile anlatılmaya çalışıldı tarafımdan. Yükseliyor, yükseliyor ve boom, Aşık Veysel'in hayatı sonra eriyor. (kemanlar yine spec. atmosphere den, bass da trilogy den )

Burda dinleyeceğiniz kısım ise Aşık Veyselin hak a varırken hayatının bütün evrelerini yaşaması, perdesiz gitar, reversed electric gitarlar, aşırı modülated yükselen elektrik gitarlar, yükselir yükselir yükselir, Veysel malum a varır, ve zamanında kaybettiği görüşü gittiği şekilde tekrar gelir. Yine o eski garip, yarı anlamsız çocukluk hatıraları .

Biraz fazla programlanmış müzik oldu :)

İşte benim gözümden Aşık Veysel, umarım beğenirsiniz.

*Çeşitli vsti leri, soft-synth leri merak eden arkadaşlar vardı, onun için teker teker yazdım kullandıklarımı
 
Guzel olmus Ozan, ellerine saglik. Surekli renk degistirdigi halde butunlugunu koruyan bir parca yapmissin ki kolay is degil.

Izlenimlerim dogrultusunda yarismada kazanma sansini artirmak icin soyle bir yontem tavsiye ederim: finalde calacagin enstrumanin ne olacagina karar verdikten sonra (perdesiz veya elektrik gitar) o enstrumanin olmadigi bir remiks yap ve o enstrumana birkac dakikalik solo boslugu birak. Final gecesi enstrumanla sahneye cik ve canavar gibi bir solo cal. Cunku (yine izlenimlerime gore) finalde sahne performansinin onemli bir payi var. Yarismanin ismi bilgisayarla muzik yarismasi olsun varsin ;)

Iyi sanslar...
 
Cok hoş Ozan tebrikler ahh ..

Bende katılacaktım ama staj yapıyorum anlayacagın yattı .. benim projem olayın içine baglama katmaktı slide gitar ve asma davul....

sana tavsiyem. Bulupta çalabilirsen baglamakat ufak bir kuple introya . yada outro ya .

Başarılar Yarışmada...
C.L.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Finale kalayımda gerisi kolay Doruk abi :) Sen bu sene katıldınmı?

CrazyLead kardeşim bağlama koymak geçti aklımdan, kendi içimde bir süre kavga ettim, sonra Aşık Veysel'i anlatırken bağlama kullanmanın kolaya kaçmak olacağını düşündüm koymadım. Dünde postaya verdim gönderdim parçayı işimi sağlama alim diye, sitelerinde 1 mb file size limit var :p Değişiklik yapma hakkım sona erdi :)

Beğendiğinize sevindim, teşekkürler
 
Ya bana aşıkveysel ruhuna el fatiha konsepti için fazla elektronik geldi altyapı, ama gitarlar gerçekten çok hoş, üstelik senin kendi yapımın modifiye gitarların onlar demi?
 
Hoş bir parça olmuş.Ama birkaç nokta var değinmek istediğim.Mandolindeki aşırı efekt mandolinin özelliğini kaybetmesine yol açmış.Yani mandolin değil de gitar gibi geliyor.E o zaman o kadar zahmete girip mandolin çalmanın anlamı kalmamış.Bir diğer konu ise yarışmalarda mümkün olduğunca takılma kafasından uzaklaşmak lazım.Belirgin bir melodi ve ona uygun güzel eşlikler yapmak daha uygun olabilir. Müziğin çok konuyu çağrıştırmadığı veya hissetirmediği noktasına pek değinmeyeceğim çünkü Halıcı'da pek takmazlar bu mevzuyu.
Ha bir de Ozan eğer finale kalırsan parçayı istediğin gibi değiştirebilirsin, istersen farklı bir parça yolla. Tecrübeyle sabittir. ;)
Bol şans diliyorum ama Hasan Cihat Örter gibi adamların birinci yapıldığı, amatörlerin ezildiği bir yarışma için umut beslememeni tavsiye ederim.Çünkü yaptığın işlerde ışık var ve biraz zaman ve olgunlaşmayla adı duyulur bir müzisyen olman hiç de zor görünmüyor. :)

Bol şans.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Yorumlarında haklısın abi :) Yapa yapa öğreniyorsun zamanla, "yarışma" mantığı altında daha önce pek birşey yapmadım, bu ilk oldu verdiğiniz tiyolar ile öğrenicem yavaş yavaş :)

Mandolindeki mandolin karakteri eksikliği ise ( komik bir cümle oldu :) ) mandolinin kasasının kırık olmasından, içinde koca bir blok fazladan kesme ağaç blok olmasından, göbeğinde bir humbucker olmasından ve tellerinde aşırı kalitesiz olmasından kaynaklanıyor. Biraz yamulmuş da doğrulmuş bir enstruman :)
 
skatheist demiş ki:
Finale kalayımda gerisi kolay Doruk abi :) Sen bu sene katıldınmı?

Hayir... Gecen sene zaten o tarihlerde Istanbul'da olacaktim, o yuzden katilmistim.

Bu arada Selcuk'un da yazdigi gibi parcayi degistirme sansin var. Oradaki enstrumanlardan birini sahnede calman bekleniyor, dolayisiyla en mantiklisi o enstrumanin olmadigi bir miks yapip o boslugu sahnede canli olarak doldurmak.
 
Bu arada sahnede sounddan pek çakmayan arkadaşlar yüzünden rezil de olabiliyorsun, performans aşamasında.Bir zamanlar playback yaptırıyorlardı imkan varken playback yapmak daha akıl kârı. :)
 
Çok Güzel Tebrikler . Ama düşüncem enstruman saysını arttırman. Müziği daha zenginleştirmen yönünde. Bir de arkada tüm şarkı boyunca gelen synth ları beğenmedim. ( "strings" türündeki olanlar değil )
 
mandolin konusunda selçuğa katılıyorum...ama genel olarak çok başarılı buldum, ancak yazdıklarından sonra bana çok hoş izlenim verdi, ama bunları okumasaydım yarışmanın konseptine uyduğunu söyleyebilirmiydim bilemiyorum.Ama zaten salla konsepte falan bakmıyorlar :)

başarılar...kolay gelsin
 
Yapıcı yorumların hepsine katılıyorum,bu yaştaki pek çok gitarist dinlediği grupların coverlamaktan çıkıp onları taklit etmeye başlıyorlar ve kendi özgünlüklerini yaratıcılıklarını yitirme yolundalar bana göre,Ozan'ın müzik konusundaki deneyimi ve birikimi yaşıtlarına göre çok daha fazla ve bu konuda durmadan kendini geliştirebilmiş bir arkadaşım ve bu parçasıda benim tarzım olmamasına rağmen bu topraklardan çıkan değerli müzik insanlarına verdiği değer konusunda benim için önem kazanıyor,gitar çalan her insan batılı müzisyenlerden etkilenmeli ama taklit etmemeli özgün bir yapıları olmalı diye düşünüyorum,
yolun açık olsun ozancığım tebrikler...
 
Güzel bi çalışma olmuş tebrikler, genel itibariyle bütünlüğü koruyan gerçekten de hikaye anlatan bir yapısı var şarkının.

Mandolin konusunda ben de benzer şeyler düşünüyorum, sanki roland gk manyetiklerle process lenmiş bir elek. gitar soundu var ayırt edebilmek gerçekten de zor oluyor. tabii efekt yoğunluğu herkes için farklı olacaktır, sen bunu tercih etmişsin. Ama mandoline humbucker fikrin oldukça yaratıcı.

Bir de eğer ben olsaydım şarkının bitimine doğru yanılmıyorsam fade ın le giren atonal karakterli bi polysynth var, onun yerine daha farklı bişey kullanırdım. çünkü kullandığın plugin (atmosphere) gerçekten de çok sağlam işler çıkarabiliyor bu gibi işlerde.

Gitarlar bence şarkının tümüne hakim ve sürüklüyor hikayen boyunca.

Başarılar dilerim
Saygılarımla
 
Ben pek beğendim, aşık veysel temasıyla alakalı olmus olmamıs diye düşünmeden dinlediğim bir parca oldu... Bu yarışmaya ben de katılacaktım, tatile cıkmak daha cazip geldi, atladım gittim... Umarım iyi bir sonuc alırsın. :)
 
Geri
Üst