Kaliteli digital kayıt programları hakkında

piyasada bulunan ve iyi sonuçlar veren kayıt programları ve bunlarla beraber kullanılabilecek hardware ürünler hakkında teknik bilgi alabileceğim arkadaşlara sesleniyorum.
bu programların nasıl kullanıldığını nasil iyi sonuçlar alınabileceğini anlatmak elbetteki cok uzun sürer.
acaba bana önerebileceğiniz kaynaklar var mı türkçe olursa en azından anlarım eskiden yani 10 yıl kadar önce sound diye bir dergi yayınlanıyodu ama sanırım kapandı şimdi bu tür kaynaklar var mı? digital kayıtta yararlanabileceğimiz basılı kaynakları soruyorum zor bir soru oldu sanırım çünkü bu tür konulara basım yayın evleri pek sayfa harcamak istemiyo ama belki gözünüze takılan ya da bildiğiniz kaynaklar var ise yardımınıza memnun olurum.
eğer bilgilerinizi burada anlatma şansınız varsa bu da güzel olur mesela kendi kayıt yönteminizde neler yapıyosunuz ?
NOT:ben anlatmicam sonra alay konusu oluyorum:)


kendi kullandığım ekipman ve programlar
Cubase sx
acid pro 4.0
fruty loops
sound forge
reason (bunu silmiş olabilirim pek bana hitap etmedi sanırım karışık geldi)
crate blue voodo 50 ampli
roland jazz chorus ampli
behlinger monitor
alesis 32 bit digital mixer
shure mikrofon
ve enstrumanlar

şimdi bunları kullanarak kayıt yapabilmek için cok daha fazlasına ihtiyacım olduğu kesin ama benim sorunum
bu ekipmanla neler yapılabilir?
 
"Kayıt" yapmak için bu programlar arasında tek ihtiyacınız olan Cubase SX.

Cubase SX hem audio kaydeder, hemde bunu midi ile senkroniz eder, yarattığı platformda virtual instrumentler kullanmanıza yardımcı olur, yaptığınız audio kayıtların, çalan vst instrumentlerin üstüne kendi ve 3 parti aldığınız plug in leri koymanızı sağlar. Sadece audio kayıt yapıcaksanız tek ihtiyacınız olacak program bu.

Ama sorun burda başlıyor, herşey audio kaydı olmayacaksa ve sizin sanal enstrumanlara ihtiyacınız varsa ( kemanlar davullar synth sesler vs vs......... ) Burda karşınıza çeşitli sound banklar, virtual enstrumanlar, sample lar, bunları çalıcak soft samperlar vs... vs... getiricek. Bunları paket halinde şıpp diye özümsemenin bir yolu yok. Müziğinizi kaydetmeye/yapmaya başlıyacaksınız, birşeye ihtiyacınız olduğunda onu nasıl elde edebileceğiniz konusunda araştırmalara başlıyacaksınız, böyle böyle öğreneceksiniz. En azından ben böyle öğrendim öğrendiğim herşeyi
 
Dergi olarak yeni çıkan "Volume" dergisini önerebilirim.En iyi ya da kötü dergi diye yorum yapamam.Çünki tek dergi.Forumdan öğrenmiştim.Ayrıca abone olanlara 1 yıllık ücret 40 milyon T.L
BBence çok çok güzel bir nimet
Kolay gelsin
 
Oz, Cubase ile kayıt yapabilirsin bunu biliyorsun. Diğerleri tabi ki senin de bildiğin gibi yardımcı elemanlar.

Kayıdın kalitesi önce senin kayıt edeceğin enstrümanların mikrofon ile veya direk kablo ile bağlanırken sesin ne kadar iyi PC ye aktarıldığı durumu ile başlar. Amaç en yğksek volümle ama pik yapmadan kayıdı tamamlayabilmektir. Bunu yaparken limiter, compressor vb. işine yarayacak efektleri kullanman ve pik yapabilecek frekansları eşitlemek ve olabildiğince yğksek sesli kayıdı bitirmek gerek.

Kayıtlar bitmeden de miks yapmaya başlanır. Zaten bir miktar kayıtlar sırasında yapmış bulunuyorsun. Ama bütün enstrümanların kayıt ve editleri bitince miks olayına tam olarak geçelim. Zaten asıl olay burada; panlamak, volüm ayarlamak, frekans ayarları, toplamda gelen ses vb. çok önemli ve bunlar için zaten milyon kitap var.

Bence diğer forumlara bir bak ve oradakileri oku ve ekstradan sorun olursa yardımcı olacak çok insan zaten var.

Açıkçası miks yapmak herkese göre değişir ve tarz, enstrümanlar, amaç, betenin yapısı vb. mikste çok önemli rol oynar. O yüzden devam etmem imkansız. Gidecek yol yok.

Biraz müziktek'te araştırma yap. Yine buradan spesifik soruların için devam edilir.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
elimdekilerle bazı kayıtlar yaptım ,iyi kalitede olduğuna da inanıyorum ,ama bi sorun var ben oldum olası biraz internet özürlüyüm, yaptığım kayıtları bu sayfadaki demo merkezine taşıyıp arkadaşların en azından fikirlerini almak istiyorum bunu nasıl yapıcağıma dair fikir verebilirmisiniz.
 
En kolay yol bir yahoo vb. siteye webpage açabileceğin şekilde üye olmandır. Böylece kendi saklama mekanınm olur ve oraya koyduğun MP3 leri link olarak buraya verebilirsin.

Kolay gelsin.

Not: Yahoo ve Geocities (ikiside aynı şirkete bağlı) bir defada 5 mb a kadar yükleme yapabileceğin bedava websitesi veriyorsu en son. Olmazsa artık üç beş dolar aylıkla böyle bir site edinmen gerekir. Müziğe baş koyduysak bazı harcamalara da göz yummak gerekir.

Kolay gelsin. Sonucu bildirirsin burada bize link at.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Cubase sx ile çalışıyodum, son dönemde Acid pro4.0 geçti elime , bu programın bir de pre amp plugin i var içinde çeşitli apmli similatörleri olan bir program ve yanında da cok sayıda iyi kalitede loops geldi yeni yeni kullanmaya çalışıyorum . Bir arkadaşımda gördüm bu programla harika çalışmalar yapmış ayrıca yardımcı başka bir ampli similasyon programı ile yazdığı backsoundun üzerine cok iyi kalitede kayıtlar yapabilmiş. Bu program konusunda bana öneride bulunabilecek ya da bu programdan daha iyi verim alabilmem için neler yapabileceğimi anlatabilecek var mı? bir de Acid pro da looplar arası notasyon işlemi de yapılabiliyormuş, henüz yeni keşfettim programı bilenler gülecekler bana daha başka ne gibi işlemler yapar bu program?
 
Bana kalırsa Fl studio ve Cubase (veya herhangi bir recording mixdown (yeni bir terim buldum yahu :D ) programı) senin işini görür.
Eğer elinde sağlam sample sesleri yoksa
Silmiş olduğun reason programını kur derim sana :)
En azından,(programı çözemediysen bile ) içindeki sesleri loop veya sample olarak kısa cümleler halinde yazıp Fl Studio içinde kullanırsın.
Şahsen ben böyle yapmaya başladım. ;)

Sample sesleri almak için de reason başlığına bir göz at.
gerçekten yararlı bilgiler mevcut.

Ben genelde audio editing ve mastering için Soundforge yerine Wavelab programını tercih ediyorum.
Ama sakına Soundforge programını bilgisayarından siliyim deme :D

SoundForge İçindeki bazı artistik efektler günün birinde gerçekten işine yarayabilir.

Kolay Gelsin...
 
skatheist

sizin sanal enstrumanlara ihtiyacınız varsa ( kemanlar davullar synth sesler vs vs......... ) Burda karşınıza çeşitli sound banklar, virtual enstrumanlar, sample lar, bunları çalıcak soft samperlar vs... vs... getiricek

sen bunları yazmışsın çok güzel benim çok hoşuma gitti ama bi sorum var cubase sx için viol ailesi enturmanları nerden bulabilirim keman ve cello da yetrli aslında şimdilik yardımcı olursan sevinirim
 
Geri
Üst