Nanoteknoloji

Gelişmekte olan bir bilim dalı.Nanoteknolojinin tanımını yapmak gerekirse, cismin bulunduğu durumdan 100 nanometreden daha az küçültülmüş halidir.Nanometre, nanoteknolojinin ölçü birimidir.1 Nanometre:1 milimetrenin milyonda biridir.Devletlerin milyon dolarlar yatırdığı bir alandır, (özellikle Amerika ve Japonya).Bu miktarın ileriki yıllarda milyar dolarlara yükselmesi şu an için kaçınılmaz bir durumdur.

Nanoteknolojinin müzik ile ilişkisi donanımlardır.Örnek:Bir gitar bir hücre boyuna getirilmiştir, (bir hücre boyu, yaklaşık on mikro metredir).Gitar, atom mikroskobu ile tellere titreşim yapılarak çalınıyor.Ama insan kulağı bunu algılayamıyor.

Amaç, bu teknolojinin geçmekte olan süre zarfında daha da geliştirilerek birçok alanda kullanılması.

Nanoteknoloji hakkındaki düşüncelereniz nelerdir ?
 
Bu gitar bir hücre boyutuna nasıl getirilmiş? Bir ışın yardımıyla küçültülmüş mü? :) (böyle bir film vardı değil mi?)

Veya neden böyle bir gitar yapılma gereği duyulmuş? Mümkünse bu bana göre saçma eylemin nasıl yapıldığı ve ne amaçla yapıldığına dair bir link rica ediyorum. Bir de atom mikroskobu nasıl telleri titreştiriyor. Bir hücre boyutunda gitar yapanı kutluyorum ama o gitara tel yapıp bir de akordlayanın alnından öpmek istiyorum.

Şaka bir yana benim bildiğim nano teknoloji şu an kullandığımız tüm teknolojik aletlerin küçülmesini sağlayacak bir teknoloji. Başta bilgisayar yongaları geliyor. Onun dışında tıpta nanorobotlarla bir takım dalga dümen çevirmeler, mikroplara savaş açmalar (inner space) var. :)

Ha bir de müzikle alakası belki şu şekilde olabilir Kurzweil denen (klavyelerini kullandığımız, hastası olduğumuz markanın yaratıcısı) kafayı kırmış amca bunun savunucusu diye biliyorum.
 
Nanoteknoloji, ozellikle tipta (daha acikcasi cerrahi ve teshis safhalarinda) epey kullanim alani bulacak bir teknoloji bence de. Muzikte kullanim alani bulacagini ise sanmiyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Nanoteknoloji ile küçültülmüş gitarın özellikleri:
6 tellidir, telleri 100 silisyum atomu genişliğindedir, tellerin uzunluğu 50 nanometredir, gitar 10 mikrometre uzunluğundadır(yukarıdada yazdığım gibi bir hücre büyüklüğündedir, daha çok kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğünde).

Sadece mikroskop yardımıyla tellerden ses çıkarılabiliniyor(etki-tepki) ama tam olarak müzik yapılamıyor.

Bu sadece verdiğim bir örnektir.Burda konuşulması gereken nanoteknoloji sayesinde küçültülmüş olan diğer donanımların da günlük hayatta ki kullanılabiliritesi nasıl ve ne kadar olabilir, nasıl sağlanabilir.
 
nanoteknoloji sadece tıpta değil tarımdan malzeme bilimine,eczacılıktan elektroniğe kadar nereyse TÜM bilimleri etkileyecek bir olaydır...mutlak disiplinlerarası çalışma içeriri...ben işim gereği ile de baya ilgiliyim..Türkiyede de ciddiye alınabilecek gelişmeler başladı..Dünyada ise 6.çerçeve programlarıyla,yada ülkelerin kendi imkanlarıyla bu bilimlerini geliştirmeye çalıştıklarını görüyoruz...

bu işin gelişkin ülkeleri ise başta ABD,Japonya..avrupa ABDe nispeten olayın gerisinde..zaten bu sebeple 6.çerçeve programının öncelikli alanlarına nanoteknolojiyi koydular...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
6. Çerçeve Programı(6th Frame Program) nedir bilmeyenlere:
Avrupa Topluluğu Anlaşması durumunca, Avrupa Birliği'nin ekonomik, sosyal ve politik hedeflerine katkıda bulunması için, Avrupa'daki bilimsel araştırmalara mali yardım sağlamak amacıyla kurulan bir destek programıdır.1984 yılından itibaren, beş yıllık dönemler boyunca uygulanan destek programın altıncısı olup, 2002 yılında başlamıştır ve 2006 yılında tamamlanacaktır.
6. Çerçeve programı, ülkelere yapılan maddi bir yardım değildir.Sadece spesifik projelere mali destek sağlanır.
 
Progressive demiş ki:
Nanoteknoloji ile küçültülmüş gitarın özellikleri:
6 tellidir, telleri 100 silisyum atomu genişliğindedir, tellerin uzunluğu 50 nanometredir, gitar 10 mikrometre uzunluğundadır(yukarıdada yazdığım gibi bir hücre büyüklüğündedir, daha çok kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğünde).

Sadece mikroskop yardımıyla tellerden ses çıkarılabiliniyor(etki-tepki) ama tam olarak müzik yapılamıyor.

Bu sadece verdiğim bir örnektir.Burda konuşulması gereken nanoteknoloji sayesinde küçültülmüş olan diğer donanımların da günlük hayatta ki kullanılabiliritesi nasıl ve ne kadar olabilir, nasıl sağlanabilir.
ya bu harika doğrusu...ama bi sorun var bu gitarla mademki tam olarak müzik yapılamıyor o zaman pek te bi anlamı yok bizim için....ama ne zaman nanoteknoloji ile bir nano-insan yaptılar hah işte o zaman bi anlam ifade edebilir...e o ince klavyede akor basmak her yiğidin harcı değil...ehueheueh..:)
 
eee baya bi uzun sürüyo ama kendine gelmen....kaç dakka oldu bekliyoz bi şeyler yazsan falan diye...alla alla..e sen başka ne düşünüyon bu nano hakkında ha sevgili menejerim..:)
 
Konu dışına sapmayalım ve chat haline getirmeyelim derim forumu. Çok güzel bir başlık. İlgiyle takip ediyorum. Biraz nette bu konu üzerine araştırma yapacağım. Özellikle sağlık alanında muteşem faydalı olacak bu kesin. Müzikal anlamda ileride belki de beynimize yerleştirebileceğimiz bir müzik kayıt programı ile aklımızdaki besteyi anında kompoze edebileceğiz ve kayıt edip beynimizin bir köşesine yazabileceğiz. Belki MP3 çalar gibi bir saklama bölümü oluşturacağız ve CD ler jukebozlar vb. tarihe karışacak. Uçuk değil mi? :)
 
Aslında uçuk tabiki ama acaba nano boyutlara indirilmiş nesneler efektif olarak nasıl kullanılacak?

Mesela bir hücre boyutundaki bir gitarı normal gitarmış gibi kullanılabilinip verim alınırsa işte o zaman nanoteknoloji insanlık tarihinde bir çığır açar, çünkü bilimsel ilerlemenin önündeki büyük problemlerden biride kütle, çok uzun mesafelerde, ışık yılları boyutunda, kütle transferi çoğu atılımda bilim adamlarının belini büküyor.

Birebir konuyla alakalı değil ama Stephen W. Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi (Büyük Patlamadan Kara Deliklere) adlı kitabı benim çok ilgimi çekmişti, bir solukta okudum konuyla ilgili arkadaşlara tavsiye ederim.
 
Ben daha ziyade moleküler nanoteknoloji ile ilgileniyorum. Basit bir tanım yapmak gerekirse, "madde" dediğimiz şey atomlardan mütevellittir ve her maddenin karakteri, sahip olduğu atomların dizilişiyle orantılıdır. Eğer biz bu atom dizilişlerini değiştirebilirsek, yeni maddeler yapabiliriz. Örneğin kömür atomlarının dizilişini değiştirerek elmas; kumun atom dizilişlerini değiştirerek bilgisayar çipi yapabiliriz.

Nanoteknoloji aslen "miniaturization" adlı bir yapım aşamasının ilerlemiş safhasıdır. Maddeleri daha küçük boyutlarda ele alarak (nanoscale) atomları dizme-değiştirme prensibine dayanır.


Daha fenni ve akademik bilgi için

http://www.crnano.org/whatis.htm

Bu başlığı açtığı için progressive'e teşekkürler.
 
nanoteknoloji ile üretilen gitarları yurt dışından getirtmek, gümrükten geçirmek çok kolay olacak ki bu büyük bir gelişme. insanlık için büyük bir adım.

şaka bir yana, forumda bu işlerle ilgilenen ama çaktırmayan baya insan varmış. bu dalda yapılan araştırmalar ile gelinen noktada neler yapılmak isteniyor? yani günlük hayatta ne gibi değişiklikler yapılması düşünülüyor?
 
"Neler yapılmak isteniyor ?"

Bir cismin, artık pekte büyük olmayan Dünya'da uzayda kapladığı alanının daraltılması hedefleniyor.Nanoteknolojinin önünde daha çok uzun yıllar var, çünkü gelinen nokta belki de işin %1'lik kısmı.
Örnek vermek gerekirse, günlük hayatta en çok kullanılan aletlerden biri olarak cep telefonunu gösterilebilir.Bundan 4 yıl önce, sigara paketi büyüklüğünde plastik bir kutunun içine kamera yerleştirilebileceği, bu plastik kutuda müzik dinlenebileceği bilinebilir miydi...
Bu örneği vermemin sebebi, nanoteknoloji biliminin gelişim yöntemini açıklamaktır.Bu bilimin gelişmesi, adım adım ilerleme ile oluyor.Yani tümdengelim yöntemi ile.

"Günlük hayatta ne gibi değişiklikler yapılması düşünülüyor ?"

Hacimden kazanç sağlandığında, neler olabileceğini hayal etmek yeterlidir bence...
 
Geri
Üst