Monitoring sizce ne kadar önemli?

Site sakinleri yine ben .)

Doğru sesi dinlerken lo fi monitor'lerden duymak ne kadar önemli (bunun testini cd yakarak arabada falan tecrübe ediyorum) extra monitor harcaması yapmak gerekir mi? (ilk planda condenser mic ihtiyacım var frekans kayıpları oldukça fazla).

Sıralamayı ne şekilde yapmak gerekir? mic? monitor?

kuralları okudum umarım dogru bir başlıktır. Değilse de bu son deneyişim bu sitede...
 
monitoringin ne kadar mühim bir hadise olduğunu şu 2 gün içinde acı bir şekilde tecrübe ettim.

bir yere teslim etmem gereken parçaları mutlu mesut kendi ortamımda mixledikten sonra, cdye yakıp sağa sola götürdüğümde çok ciddi bas sorunlarıyla karşılaştım.(kendi sistemimin yapısını biliyorum mixi ona göre yaptım, ama evdeki hesap çarşıya uymadı)

ama sıralama yaparken mikrofon ve monitör arasında sıralama yapmaya çalışmak biraz elma armut meselesi gibi geliyor bana(belki mikrofonlarla pek işim olmadığından).

ciddi işler yapan birinin mutlaka sağlam monitörlere sahip olması gerekir. hatta bilir kişilere göre stüdyonun en pahalı ikinci ekipmanı monitörler olmalıdır. ne kadar doğrudur bilmem. cdyi yakıp orda burda arabada dinlemek de bir çözüm, ama daha sancılı ve daha sorunlu bir yol.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Kaydı doğru almak önemli anladığım kadarı ile bir tecrüben yok pyramind. Çarşı bazen uydu bazen uymadı. doğruyu yakalamak an meselesi oldu artık. monitorlerime güveniyorum ama hi-fi . illaki bir cd yakmak gerekiyor. Ayrıca elma armut demişsin, zaten bunları mixliyoruz. elmayı ve armutu. Yani altyapı armutsa vocal elma gibi :))
 
vokal kaydı ile ilgili bir işim veya uğraşım yok. bu yüzden pek derdim değil mikrofonlar.

monitörsüz bir ortamda çalışılmak zorunda kalındıysa, waves ürünü paz analyzer güzel iş görebiliyor. mixte nelerin baskın nelerin çekinik kaldığını ve gerektiğinde çınlayan/çınlayacak frekansları bulup adam etmek için faydalı bir plug in.

monitörle mikrofonu mu mixliyorsun anlamadım. monitör ile mikrofon arasında sıralama yapmak elma armut meselesidir.

ha bu arada forumda bir arama yapınca şu da var:
http://www.turkrock.com/ftopic3495.html
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
monitorle mikrofonu mikslerken büyük sorun yaşıyorum pyramind:)))) allah da seni güldürsün.

paz analyzer var ama izlemedim onu. kanal bazında izlemek çok zaman alıyor o kadar vakit bulamıyorum. Üşengeçlik dediğin duyar gibiyim ama malesef sonuç bu. Ayrıca izlerken edit etmek istiyorum . Bunun genelde izleme plugini var. Edit işini ordan yapamıyorsun sanırım. Yapılıyorsa bilen söylerse sevinirim.

Bu arada hi fi fazla yatırım yaptım verdiğin linkteki işlere bakmak bile istemedim iki satırdan sonra... nakit varsa çek veiriyim;)
 
linki sadece senin için değil, forumu takip eden insanlar için verdim. işini biliyorsan ne mutlu.

izlerken edit etmenin bir yolunu aramadım, ama olsa güzel olur. paz ı açıp sola, eqyu açıp sağa alıyorum ekranda. sonra ayarla dur, iş görüyor bana göre.
 
Grammy sahibi miksajci produktor Charles Dye'in Turkcelestirmekte oldugum makalelerini http://www.muziktek.com 'dan takip edersen monitoring'in ne kadar onemli oldugunu gorursun.

Sozu fazla uzatmaya gerek yok, MUZIK yapiyoruz, eger dogru duyamazsan nasil dogru ifade edeceksin?

Bir ressamin "studyoda aydinlatma ne kadar onemli? Tasarruf yapsak Philips'in 6W lambasindan koysak? Az yakiyormus" diye sormasi gibi birsey bu. Renkleri dogru goremezsen nasil resim istedigin gibi olmazsa, sesleri de dogru duymazsan bir araya getirecegin muzik dogru olmaz.
 
Monitörlerin önemi zaten belirtilmiş. Bana ayrıca çok yardımcı olan Waves'in PAZ ürünü de istediğim frekansları hep aynı oranta tutmam için çok yardımcı oluyor. Büyük hoparlorlerde, arabada, kulaklıkta vb. farklı mekanlar için optimum kaliteyi yakalamak zaten en büyük başarıdır mikste. Yoksa evde çok iyi duyulan bazı enstrümanlar, kulaklıkta veya arabada çok farklı enstrümanların öne çıkmasını sağlayabilir ve bazı frekanslar çok öne çıktığı için keyifli dinleme imkanı olmaz.
 
Atalay bu paz plugini kullanırken eq da yaptığın değişiklikler görünüyor mu?
Mesela paz ı ana çıkışa bağlayıp tüm şarkının durumunun değişimini teker teker kanallarla oynarken görebiliyor muyuz?
Bir de alakasız olacak ama ben de o avatardaki hatunu merak ettim.Kim o?
 
Bir de şimdi aklıma geldi odam dar olduğu için monitörleri birbirlerinden fazla uzağa koyamıyorum.Ve de boyuma göre alçak kaldıkları için bass bölgesini boş duyuyorum.Acaba hazır istanbuldayken monitör ayaklıkları mı baksam?Kaça patlar bana acaba bir bilginiz var mı?
Bir de komşulardan dolayı kulaklıkla mix yapmak zorunda kalıyorum bazen.Monitörleri doğru yerleştirdikten sonra genel mix i kısık seste yapsam olur mu?
 
EQdaki değişiklikleri hemen EQ dan sonra PAZı yerleştirirsen tabiki görürsün. Zaten olay orada :)

Ayrıca, monitorler aşağıdaysa basları daha rahat duyarsın. Asıl tizleri iyi duyamazsın. Tizleri aç biraz ve sonra monitorleri yukarıdan dinle sonra tam monitorun karşısına kulağını getir tizler duyulur ve baslar azalır.

Avatardaki hatun kişi Lindsay Lohan "Mean Girls" filminde başrolde. :)

Mahcem avatarın ekol olacak galiba :) Bende yakında stüdyoda bir "kol-kafa germe" resmi çektireceğim :)
 
Ben de. :)
Atalay yanlız ben şunu kasdetmiştim.kanalların eq su ile oynarken paz ı master çıkışa yerleştirip real time olarak(tüm mixin durumunu o anda) gözlemlemek mümkün mü?
Yanlış anlamadım değil mi?
 
avatara aşinasınızdır sanırım:) kıskandım bende yaptım. Beğenilmedi ise kaldırabilirim.

Nikimi yanlış algılamayın lütfen Rockers - can anlamında..

god-now-here & god-no-where gibi bir karışıklık olmasın:))

Paz'ı kanallara tek tek koyup mu gözlemlemek gerekir yoksa master'a koyup inişleri çıkışları görmek yeterli mi?
 
Gözlemleyebilirsin ama görerek mix yapmak değil duyarak mix yapmak daha mantıklı.
Burda da başta sorduğun soruya geliyoruz zaten; monitör önemli mi?
Evet, monitör önemli. Eğer mix konusunda iyi bir sonuç elde etmek istiyorsan iyi bir monitörle çıkışı duymak zorundasın. Ama yine de başka sistemlerde veya arabada deneyebilirsin yaptığın müziği. Ben uyguluyorum bu yöntemi.
 
Geri
Üst