MD denilen şey...

Selamlar...

Bildiğiniz üzre son yıllarda özellikle eğlence mekanlarında ve çeşitli bar-cafe tarzı yerlerde ve hatta düğün salonlarında bile MD denilen aletle şarkı söyleniliyor. Bildiğim kadarıyla orjinal kayıttan sadece vokal sesleri çıkarılarak parça küçük, özel bir diske kaydediliyor ve bunu çalabilen MD aletiyle de iş bitiriliyor. Acaba bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varmı yani MD tam olarak nedir, hangi ortamlarda veya PC programında elde edilir nasıl diskete kopyalanır ? Ve ne kadar mantıklıdır ?
 
bildiğin compact cd düşün bunun ufağı ve toza ve çizilmeye karşı korunaklısı,
yurtdışında özellikle japonyada çok kullanılıyor bilgisayar ve müzik setlerinde de var ama md walkmanler sadece müzik için kullanılıyor digital ve analog kayıt yapılabiliyor, kayıt kalitesi çok iyi....
long play özellikli olanlara 320 dakikaya kadar kayıt yapılabiliyor....
aslında cd değilde cd-rw istediğin zaman md üzerinde tekrar tekrar yaz sil,
şarkılara edit yap isim ver istediğin yerden böl.........
her türlü cihazdan kayıt imkanı
 
ben md konusunda baya bilgiliyim ve 2 tane md sahibiyim..
md kasetle cd nin karisimi gibi birseydir sarki atlama sistemi cd gibi çalisir kayit sistemi ise kaset gibidir..Line-in girisinden herhangi bir kulaklik girine baglayabilirsin boylece bilgisayarda winampte calan sarkiyi kaydedebilirsin yada teybin kulaklik girisinden de muzik kaydedebilirsin...Ayni zamanda mikrofon takip cok kaliteli ses kayitlari da yapabilrisn..bir suru insan konserlerde md ile gizlice kaydediyor..Bende gitarimin amifisine ufak bir adaptorle kulaklik girisinden bagliyor ve caldigim seyler kaydediyorum gercekten cok basarili...en iyi md recorder lar sony den cikiyor recorder hem kayit edip hem calabilir ama player sadece calar baska bir yerden kayit etmen lazim alirken buna dikkat et gerci turkiyedeki md ler genelde recorder.Zamaninda cok dusundum md player mi mp3 mu diye ama md her sekilden daha avantajli...kesinlikle atlama diye birsey olmuyor..Ses kalitesi mp3 player lardan cok daha ustun.
gercekten cok guzel aletler ses kalitesi super,boyutlari cok ufak ve gercekten verdigin parayi hakediyor..komurlu falan anlamadim ben duymadim oyle birsey..
realtime (x1 hizla) kaydeden mdler biraz dezavantajli ama net md alirsan gicir gicir dinlersin..simdi mp3 playerlara bakiyorum ipod falan feci fiyatlarda onun yari fiyatina mis gibi net md alirsin yaklasik 25 tane de md disketi alirsin zaten 80 dakika bir diski eger LP secenegini kullanirsan biraz daha kotu ses kalitesine (ki bence cok farketmiyor) 120 ve 180 dakika (yanlis hatirlamiyorsam) kayit yaabiliyorsun dakika ya gore ses kalitesi ters orantili .. dedigim gibi gerçekten guzel aletler cok az kiside var hem cok orijinal hemde cok kaliteli kesinlikle tavsiye ederim avrupa da falan feci gidiyor ... daha sorun olursa ozel mesaj atabilirsin..
 
md 48000Hz sample rate=dat Quality(en yüksek)digital&analog kaydedici ve okuyucudur,açıkca ben çok fazla güvenmem kendilerine her an ortada bırakabilir.,buna rağmen bendede 2 adet mevcut.kullanılan altyapıların oluşumlarına md'nin pek faydası dokunmuyor tabiki.
 
md kayıplı bir sıkıştırma teknolojisi olan bildiğim kadarıyla sony tarafından patentlenmiş "atrac" teknolojisini kullanır.

yani bir audiocd 44100hz sample rate e sahiptir. mdnin rangeini bilmiyorum, ancak 48000hz olsa bile, bu cdnin bir üstü olduğu manasına gelmez. dinlediğiniz müzik mp3 gibi ancak daha kaliteli bir sıkıştırmadan geçmiştir. bu yüzden belli bir sınırı geçmiş profesyonel amaçlarla kullanılması yanlış olur. nasıl açıp mp3 dinliyorsak, md de dinleyebiliriz o açıdan bir sorun yoktur.
 
md sony tarafından patentlenmiş ama pahalı teknolojisi nedeniyle piyasada çok fazla ilgi görmemiş bir sistemdir.160 mb yeniden yazılabilir mini disklerden oluşur.Sony nin geliştirdiği atrac3 formatı ile yüksek ses kalitesinde müziklerinizi ripleyebilirsiniz.Sony yeni çıkardığı netmdler günümüzde kullanabilimirliği olan aletlerdir.Çünkü line in girşi yanında optical in-out, ve usb formatlarını yeni çıkan bu aletler ile destekleyebilirsiniz.Yani bilgisayarınızın optical outuna yada usbsine takıp hızlı ve kaliteli müzik kayıtları yapabilirsiniz.Ama gel gelelim değir mi?bence kesinlikle değmez, yukarıda anlattığım teknolojiye sahip sony mdler çok çok pahalıdır.

Kimlere gerekir kimlere gerekmez?
Yolda sokata mp3 veya şarkı dinleyecek adamlara gerekmez.Bu kişiler kaliteli bir mp3 player alırlarsa çok daha iyi olur. 700 mb kaliteli kusursuz müzik(iriver'in modelleirine dikkatinizi çekerim www.iriver.com)Kimlere gerekir.Studyoda amatör kayıt yapan arkadaşlar bir başlangış olarak ortalama kalitede bir md alabilirler.Benim bir adet var sony...halan bazen kullanıyorum, pratik oluyor.Bunun dışında önermiyeceğim bir alettir...

kolay gelsin
 
stüdyoda kullanılmasının sebebini bir türlü anlayamıyorum. atrac3 dediğin kayıplı bir sıkıştırma tekniğidir. yani mp3 şu bu gibi, seste kayba neden olur. az hissedilir veya hissedilmez kulaklıkla ama, direk dijital olarak wav kayıt yapıp audiocdye basmak varken neden md kullanılsın? bir şey mi kaçırıyorum?
 
dediginiz atrac3 sistemi net md ler için geçerli olabilir .. ama benim sahip oldugum md ler realtime (x1 hizinda) kaset gibi kayit yapiyor bu yuzden hersey sesin kaynagina bagli vasat bir mp3 den kayit yaparsaniz kotu olur ama cillop gibi radyodan falan yaparsaniz guzel olur...
bence cok kullanisli ve pratik ...Ben sahsen kocaman discman i ve onlarca cd yi tasimaktan nefret ediyorum...Md butun ceplere sigiyor vede 5-6 disket tasiyorum genellikle yanima hergun disketlerin icerigini degistiriyorum...Cok guzel bir alet...Gitar amifisine line in ile baglayip kayit yapmak cok guzel... Ayrica cd lerin ses kalitesi cizildikce cok kotu oluyor ama md de boyle birsey katiyen olmaz.
 
cillop gibi radyo ?? :)

Bir cd'ye yazdığın mp3 sayısına ortalama 100 şarkı desen ki çok daha fazla yapabilirsin, bir mp3 player çok daha ergonomik olmaz mı?
Öyle discmanler çıktıki neredeyse cd kalınlığında incecik, bir de nebukenazar'ın bahsettiği iriver'ları bir inceleyin, içlerinde çakmak boyutunda olup 100lerce şarkı alanını gördüm!
 
kenny yanlışın var. yeni mdler atrac3 kullanılıyor. realtime kayıt yapan mdler ise daha eski bir teknoloji olan "atrac" sistemini kullanıyor. kaynağın iyi olursasonuç da güzel tabi ama bu sesin sıkıştırıldığı gerçeğini değiştirmiyor. mdye kaydettiğin sesi "kayıplı" kaydediyorsun.

ama bu müzik dinlemek için çok önemli bir kayıp değil hissetmezsin. ama profesyonel bir kaydı orada saklamak çok saçma olur, çünkü parçayı kayıplı sıkıştırıyorsun. yoksa dinlemek için sorun değil...
 
Peki bu barlarda MD aletiyle şarkı söyleme olayında, bu MD kasetlerini kimler hazırlıyor ya da nasıl hazırlanıyor yani şarkının vokal kanalının silinmesini basit bir ses editör programıylamı (mesela Wavelab) yapıyorlar bilen var mı?
 
valla benim iki mdimde de sikistirma olmuyor bundan cok emimin cunku direk kayit ediyorsun eger sarki 5 dakika ise 5 dakika bekliyorsun...Yeni nesil md dedigin md playerlardaki LP sistemini yada NetMD den bahsediyorsundur LP2 yada LP4 kullanirsan ki bu bahsettigim kaiyt dakikasinda degisiklik oluyor yani 120 yada 180 dakikaya kadar kayit yapabilirsin...Ben her zaman en iyi ve sikistirmadan kayit ediyorum.
 
mix_ sanırım sen midi den bahsediyorsun. MD ayrı bir şey.

bir parçanın vokalinin silinmesi mümkün değil. midi dosyaları nota bilgisi içerir kanal kanal(davul piyano gitar vs.) alet de o notaları çalar. yani duyduğun şey orijinal eserin vokal çıkarılmış versiyonu değil. öyle bir şey mümkün değil zaten, azaltılabilir ama kaybedilemez.
 
mesajımdada belirttiğim gibi md yi ben profesyonel müzisyenlere önermiyorum.bir aralar studyolarda kullanılmıştı ama dediğim gibi tutulmadı.bnde var ama dediğim gibi sadece zevk için arada kayıt yapıyorum, ama kesinlikle kaliteli kayıt değil.Şunu söylemem gerek md ile yapılan kayıtlar gerçekten güzel oluyor.ama kesinlikle prof. değil...müzik dinleyecekseniz www.iriver.com u tekrar hatırlatırım.
kolay gelsin...
 
nebukenazar, ben uzun süre bir sony md kullandım. atrac sıkıştırması kullanıyordu. ve ses gerçekten kaliteli. yani müzik dinlemek için çok güzel bir yol. 256kbit e yakın mp3 kalitesinde ve insan kulağının hissetmesi çok zor aradaki farkı.

şu an iriver bir mp3 player kullanıyorum. bu da sıkıştırılmış müzik mp3 sonuçta. ikisinin de ses kalitesinden müzik dinlerken memnunum. ama sonuçta, profesyonel yapılan bir kaydı mp3 e çevirip saklamam. mdye de çekip saklamam. ikisi de saçma. bu aletlerin amacı farklı.
 
kenny burda da belirtmişsin. realtime kayıt etmen parçanın sıkıştırıldığı gerçeğini değiştirmiyor. gerekli çevrimi md recorder yapıyor.

daha hızlı kaydeden yeni nesil md recorderlarda ise, atrac çevriminin daha hızlı yapılması gerektiğinden bu iş bilgisayarda yapılıp öyle aktarılıyor. realtime da, alet içinde yapılıyor. aradaki fark bu.
 
mix_bu altyapılar piyasada genellikle kes yapıştır yada vokal olan yerlerin benzer enstrumanlarla tekrar yazılıp orjinaliyle mixlenmesi olayıyla yapılıyor.bazıları bunu gerçekten becerebiliyor,beceremeyenlerin yaptıkları ise kelebekle at muhabbetine benziyor. :) aslında bana kalırsa yazılacak parçayı midi olarak baştan sona yazmak en doğrusu çünki midi olayında transpoze olayını istediğin gibi ayarlayabilirsin...
 
Arkadaşlar kusura bakmayın galiba teknik bilgi eksikliğimden dolayı tam olarak anlatamadım.

Pyramınd haklısın MIDI ayrı birşey ama benim söylemek istediğimi ALLBAY anlamış sanırım. Zaten benim tahminime göre de böyle yapmaları gerekir yani vokal kaydının yapıldığı kanalı bir şekilde öldürmeleri gerekir ve orjinal mix altyapısıyla tekrar ufak disketlere kaydetmeleri gerekir diye düşünüyorum . Peki bunun yasal olarak bir sakıncası yokmu?
 
mix_ piyasadaki cdlerde enstrumanlar ve vokaller kanal kanal bulunmaz. bu yüzden vokali bulunduran kanalı aradan tam olarak çıkartmak imkansızdır(phase cancelling ile uygulanabilecek bir ortam hazırlanmadıysa ki hazırlanmaz amaç bu değilse). bu durumda orijinal altyapıyla bir şeyler yapmak pek mümkün değildir.

barlarda duyduğun midi dosyaları olsa gerek, yani ben mi anlayamıyorum bilmiyorum. disketi/cdyi takıyorlar klavyeye, hop hop eller havaya. ama bunun orijinal kayıt ile bir bağlantısı yok, altyapı bir sequencer ile basit olarak tekrar yazılıyor.

vokali zayıflatmak mümkün olsa da hele bir bar programında hissedilmeyecek derecelere çekmek imkansız.

orijinal kayıt kullanılmadığı için yasal olarak sakıncası olmayabilir gibi geliyor tam bilmiyorum.
 
Geri
Üst