Sampler almak istiyorum

Boss SP 202 Sample makinesi en ucuzu.
Sp 303 de güzel.
Ama Boss un üst modelleri de çıkmış.
Elimdeki boss dr-202 ile uyum sağlayabilecek ,
drum loop unun BPM ini düşürünce veya arttırınca
PİTCH i bozmayan bir SAMPLER arıyorum
Ayrıca Wav ve mp3 formatlarını tanıyabilecek bir sample.
çok mu şey istiyorum :D

Bir soru daha : SAMPLE yapabilen software varsa söyleyin , belki de
boşuna Sampler hardware i almaya gerek kalmaz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
pyramind hem yardımcı olmak istiyorsun hem de aralara "cynical" laflar yerleştiriyorsun. Devri niye geçsin anlamadım bu bir tercih ve kolaylık meselesi.
 
yahu niye buradaki herkes bu kadar alıngan?
kolaylık meselesi olduğu için softsamplerlardan bahsediyorum zaten. bir softsampler bir çok diğer softsampler ve hardware sampler formatlarını okuyabilir, kullanabilir. bilgisayarımı kasmasın dersen, sampler olarak kullanılmak üzere başka bir dedicated sampler bilgisayar kullanılabilir. bir ığın insanın bu yola gittiğini gördüm, bu yüzden de ben hardware sampler piyasasının öldüğünü ve devrinin geçtiğini düşünüyorum.

bir bilgisayar alacak kişi "pentium 2 fiyatları ne civarda" derse ben de derim ki "pentium 4 ler çıktı, pentium 2nin devri çoktan geçmedi mi?"
sen de gelip "bu tercih meselesi" dersen gereksiz alınganlık yaptığını düşünürüm. bir softsampler bir hardware samplerdan daha kullanıcı dostu, daha esnek, daha kullanışlı.

ha hayatı stüdyolarda geçmiş biri "hayır yanlış biliyorsun, hardware sampler şu şu sebeplerden dolayı daha kullanışlıdır" derse boynum kıldan incedir, eyvallah ama lütfen müzik tartışırken kelimeleri kendi üzerinize almayın.
saygılar, sevgiler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
ne demek istediğini anlıyorum.
Tabii devir software devri.
belki vokal kaydı için de compressor rack almama gerek yoktur Mahcem 'in de dediği gibi.Ama sonradan comp / limit / noise gate yapmak da çok dijital kokan bir sonuç çikartiyor.
 
marqueemoon şimdi ben şöyle düşünüyorum;

analog efekt cihazları çağımızda software ile modellenebiliyor. ve çok tatmin edici sonuçlar almak mümkün. fakat iş bu kadar kolay olsaydı sanırım bu cihazların piyasası kurur, hr yerde bir profesyonel stüdyo bulmak mümkün olurdu. özellikle analog bir chainde kaydedilen sesleri analog cihazlardan geçirmek çok profesyonel işler için her zaman doğru yoldur. albüm kaydından falan bahsediyorum tabi. yoksa televizyona reklam müziği yapan birinin bu pahalı aletlerden edinmesi biraz saçma olacaktır gibi geliyor bana.

sampler işi ise biraz değişik. cd ile ses alan samplerların kaynakları zaten digital. ve aletin amacı midi ile tetiklenen notaların seslerini vermek ve bunlar üzerinde temel işlemler yapmaktan öte bir şey değil. kalteli ekipmanı olan bir bilgisayar içinde bir softsamplerdan alacağın sesin, ortahalli bir hardware samplerdan daha iyi olacağını düşünüyorum. aynı zamanda gereken sesleri istediğin tuşlara map edebilmek, daha sofistike efektler ekleyebilmek ve bir sürü software platformuna özel işlemleri mouse ile kolayca yapabilmek gerçekten büyük bir rahatlık.

devir giderek daha "soft" oluyor olabilir, ama hardware efektör cihazları hala profesyonel işler için tek yol. ama sampler bir efekt cihazı olmadığı gibi, bilgisayar üzerinde kullanımı daha rahat bir şey olduğunu düşünüyorum. bu aletlerin hardware versiyonlarının üstünlükleri var ise bilen biri paylaşırsa sevinirim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
aslında bir ara soundonsound.com sitesinin forumunda bu konuya rastgelmiştim diye hatırlıyorum.Ama adamlar o kadar çok terminoloji kullanıyor ki kafam bayağı karışmıştı.
 
Canlı performans için (eğer laptop kullanmaya niyet yoksa) hardware sampler kullanılabilir.

Akai'nin Z8 ve Z4 samplerları pek nefis. Compel satışını yapıyor, fiyatları da dışarıya oranla atla deve değil. Ben bir ara çok niyetlenmiştim ama başka öncelikli yapmam gereken harcamalar nedeniyle vaz geçmek zorunda kaldım.
 
evet canlı performans için arkada akıl kalmadan kullanmak için bir hw sampler kullanılabilir.
sahnede sapıtan bilr bilgisayar ile karşılaşmayı ve hatta bunun riskini almayı kimse istemez sanıyorum.
 
ben bu işin başlarda bir yolcusu olduğum için, yapabildiğim her şeyi üretmeye çalışıyorum. başvurduğum okul için verdiğim cdde elektronik, caz, rock ve davul programlaması bilgisayarda yapılmış akustik bir parça mevcuttu. şu an bir tarz kısıtlamam yok.
 
pyramind demiş ki:
evet canlı performans için arkada akıl kalmadan kullanmak için bir hw sampler kullanılabilir.
sahnede sapıtan bilr bilgisayar ile karşılaşmayı ve hatta bunun riskini almayı kimse istemez sanıyorum.

Çok ciddi risk oluştururmu canlı performansta sizce?
Ben laptop kullanmayı düşünüyordum da sahnede.
 
şimdi kullanan bir çok kişi olduğunu yabancı forumlarda görüyorum.
güzel bir ses arabirimi ile stabil bir bilgisayar çok ekstrem şeyler olmadığı sürece güzel iş görmeli diye düşünüyorum.

ama riskin, hardware samplerın sahnede arızalanması ile olan oranı yüzde kaçtır bilemem. bilgisayarın bakımına, stabilitesine, ses kartına falan bağlı bu işler.

sadece risktir, almak veya almamak için ev ortamında aleti uzun süre tanıyıp sorun çıkartıp çıkartmayacağını ölçmek tartmak gerekir diye düşünüyorum.

laptopu alıp 2. gün sahneye koşunca kötü sürprizler olabilir.
 
ayrca sahnede tercih edilen donanım pc mi mac mi bunu da bilmiyorum. bu adamlar mac de kullanıyor olabilir. gitar efekti için sahnede amplitube kullanan bir çok insan var. ama pc ile mi mac ile mi bilmiyorum..
 
Sadece laptop değil desktop kullanan insanlar da var. Sorun herzaman yaşanabilir. Birkaç ay önce sahnede klavyem bozuldu mesela, programı flütle saksofonla idare etmeye çalıştım. Terslik her şartta olabilir. Sadece elektronik değil, bir süre öncede flütümün üstüne zil düşmüştü enstruman yamulmuştu. Bahtsız bedevi hikâyesi. :)
Makinanın limitlerini zorlamazsan sorun çıkmaz.
Bilgisayar dediğimiz şey limitleri zorlanabilen bir alet, hardware sampler veya synth vesaire tarzı aletler ise limitleri belli olan aletler yani senin o aleti zaten zorlama şansın yok. Adam sana şu kadar megabayt sample yükleyebilirsin daha ötesini kabul etmez diyor. Belki eder ama alet stabil çalışmaz, o risk göze alınmadığı için limitlendirilmiş. 512mb belleği olan bir makinaya sahnede 1 gblık sample yüklersen geriye kalan 512mb'ı sanal bellekten kullanırsın bunun sonucundaysa riski göze almak zorunda kalırsın. Çıtırdayabilir, takılabilir hatta makinan kitlenebilir. Ama 1gblık rame sahipsen sorunsuzca kullanabilirsin tabii ki makinanı audio için optimize etmiş olman lazım.
 
Arkdaşlar 97 yılından beri hardware sampler,synth vs. kullanamaktayım,bu tür cihazlarda filtrelerin kalitesi,filtreleme teknikleri çok çok önemlidir tabi dersenizki yok ben alırım sample sesi olduğu olduğu gibi kullanırım bana bi ADSR ayar paratmeresi yeter yok ben öyle bir ses üretmek için 1-5 saatimi harcamam,"preset'çi" adamım diyorsanız o tercihde sizindir,software sampler işinizi görür.
 
farma iş digital olduğu için, bir hardware samplerda kullanılan dijital filtrelemenin algoritmalarının birebir aynısı ve hatta daha gelişmişi(bilgisayarın hızı işlemci hızı sonuçta ve en karmaşık adsr ayarları bile işlemci için sakız çiğnemek gibi bir şey) bilgisayarda her zaman uygulanabilir. bilmiyorum denedin mi ama en basitinden native instruments kontakt çok advanced bir samplerdır.

presetçi olmakla pek alakası yok, sesin mappinginden tut da, milisaniye bazında en ince adsr ayarlarını, filtremeleri ve hatta diğer efektleri samplelar üzerinde uygulamak mümkün. ve bunlardan istediğin sayıda sırada kullanman mümkün. yani bilgisayar çok daha esnek olduğu için istediğin her türlü ayarı yaptırabilecek samplerlar tabi ki mümkün. bir hardware samplerda yapabileceğin ama bilgisayarda yapamayacağın bir şey biliyorsan cidden merak ediyorum...

modern bir bilgisayar koca bir guitar rig(preamp, kabin, speaker, efektler) i tatminkar seviyede simüle edip diğer işlere vakit ayırabilecek güce saiptir. ki bunlar analog işlerin simülasyonu. basit, digital olması sorun bile yaratmayacak adsr işlerinin bilgisayarın yetenekleri dışında olduğunu düşünmek biraz yanlış bana göre.
 
Olaya birazda sahne olarak düşünelim halion gibi soft sampler ları sahnede kullanabilmek için bilgisayar kurmak lazım..

Ama sahne düşünülmüyorsa external alet almak fazladan kayıtta uğraştırır..

Birde soft sampler kullananlar niye presetçi olsunki.. ben asla preset kullanmam..
 
Merhaba crazy,
Presetçiden kastım ,soft samplerda harcayacağınız vakite değmemektedir ama neye göre derseniz hardware sampler'a göre demek istiyorum ve param var uğraşmayı da seviyorum diyorsanız daha iyi sonuçlar için hardware kullanın diye de tavsiye etmek istiyorum.
Ve birçok müzisyen sesleri editlemeyle vs. uğraşmadığı varsayımından yola çıkıp ,eğer böyleysenizde hiç boşuna hardware sampler'a para vermeyin, gereksiz harcamayada gerek yok demek istiyorum.
 
Geri
Üst