Libya'ya Yapılan Askeri Harekat

Libya iç çatışmalarını bastırdıktan sonra Fransa ve Amerikanın başını çektiği gurup harekata son hız devam ediyor.
Sivil kayıpların da olduğu birçok haber ajansından doğrulandı.

Rusya ve Çin en sert tepki veren ülkelerden.
http://www.haberturk.com/dunya/haber/612314-en-sert-tepki-rusyadan

Umarım bu harekata, fiilen veya sözlü fark etmez, destek olmayız

Bu konuda Yiğit Bulut'un çok ilginç bir değerlendirmesi;
http://www.haberturk.com/dunya/habe...kiyeyi-isgal-edenler-simdi-libyayi-bombaliyor
 
Sırada neler var acaba?

İran Dışişleri Bakanı;

Bu ülkelerin, ilk başta halkları himaye için harekete geçtiğini, ancak daha sonra işgal ettikleri ülkelerde askeri üs kurarak kendi çıkarlarını koruduklarını ifade eden Mihmanperest, bunun yeni bir tür sömürgecilik ve hegemonyacılık olduğunu bildirdi.

Bunu Dünya biliyor. Hatta belki mağarada yaşayan adam bile biliyordur. 20 yıl sonrayı düşünemiyorum.
 
şu dakikalarda tayyip'in obama ile başbaşa görüşmesiyle ilerki günler için çok daha enteresan boyutlar alabilecek bu emperyalist saldırı, yine eli kanlı sömürgecilerin iğrenç ikiyüzlülüklerini sergilemelerine sahne olmuştur. ikide birde bölgede barış istiyoruz diyenlere, masum libya halkının üzerine top-tüfek atmakla mı bu "barış" sağlancak sorusunu sormak saflık olacağından sormuyoruz. çünkü gayet iyi biliyorlar kendileri bu barışın nasıl sağlanacağını.
medyada yine bu eli kanlı saldırının meşruiyetini sağlamak için binbir dereden su getirilirken, kılıçdaroğlu bm güvenlik konseyi ve nato'nun işbirliği ile düzenlenen bu saldırıyı bu emperyalist savaş kurumlarını kaynak göstererek meşru hale getirdi bile, nato yapıyorsa meşrudur...!!! tayyip desen yine taşeroncu zihniyet, geçen hafta almanya'da "libya'ya olası saldırının karşısındayız, olamaz böyle birşey, nato güçlerinin ne işi varmış libya'da" derken bugün, "ben kaddafi'ye demiştim, dinlemedi" beni diyerek saldırıyı normalleştirme çabasında, "saldırı bir an evvel sonuçlandırılmalı, libya istikrara kavuşturulsun" diyerek te saldırıyı desteklemektedir. tayyip'in ve davutoğlu'nun bu saldırıyı destekler demeçlerini destekleyen ve "doğru" analiz olarak kabul eden kılıçdaroğlu ve partisi 3 gün önce 18 mart'ta emperyalizmi nasıl lanetler, ne hadle emperyalizme savaşım vermiş şehitleri anar?
dünyada vuku bulan herhangi bir olaydan dahi bizim "siyasi" lerin ikiyüzlülükleri ve dışa bağımlı halleri çok rahat ortaya çıkıyor, düzen partisi olmak böyle birşey işte, al birini vur ötekine daha doğrusu hepsine de vurabilirsin.
 
Hiç suçu olmayan birilerinin çıkarı uğruna ziyan olan halk . Libya'da yaşayan o masum çocukları düşündükçe içim acıyor.
 
bunu söylemek için henüz erken. Fransanın Türkiye ile rekabeti malum, ortadoğuda ibrelerin giderek türkiye lehine dönmesi fransanın ise artık adının bile anılmaması sarkozy yi böyle aceleci bir müdahele yapmaya yöneltmiş olmalı. "insiyatif" kazanmak olarak algılanan bu olayın sonucunda yine fransa kaybedecektir. çünkü kaddafi ne kadar sevilmeyen bir figürde olsa "haçlı seferi" motifli operasyon tüm ortadoğuda nefret oluşturacaktır. bu nefretin adreside sazan fransa olacaktır. dikat ederseniz abd mümkün olduğu kdar arka planda kalmaya çalışıyor, ırak ve afganistan savaşları ile ortadoğuda kazandığı kötü imajı dahada derinleştirmekten kaçındığı için. Bu yüzden türkiyenin serinkanlı ve barışçıl yaklaşımı doğrudur, bunu daha net ve stabil bir şekilde sürdürseydi dahada iyi olurdu, ama herşeyi baştan net kestirip buna göre pozisyon almakta herzaman mümkün olmuyor haliyle.

son olarak, dış siyasete mümkün oluğu kadar parti perspektifinden bakmayın, bunlar hükümetler üstü konulardır.
 
Stratejistlerin değerlendirmeleri oldukça ilgiçti harekatın başladığı saatlerde... NTV' ye katılan stratejistlerden birisi İran' a karşı geliştirilen yeni nesil tomahawk prototiplerinin denenmekte olduğunu söylemişti. Diğer konuları petrol gibi söylemeye zaten lüzum yok. Ayrıca Libya halkı Fransa ve diğer emperyal köpeklerden gelin kanı durdurun çağrısında mı bulundu da bu köpekler havlamaya başladılar.
 
ortadoğu dahil kimsenin bizi zerre şeyine taktığı yok.

mısır gazetesinde "tayyip bugün istediği arap ülkesinde adaylığını koysa devlet başkanlığını kazanır" yorumu haybeye yapılmıyor. her arap ülkesinde sempati var bu adama. mısırda göstericiler tayyip posteri taşıyordu, lübnanda şii si sünnisi tayyipe müthiş alaka gösteriyordu. kaddafi dahi türkiyenin ateşkesi denetlemesini istiyordu. fransanın türkiye düşmanlığı durup dururken artmıyor. işler acayip noktalara varmakta. tayyip bir figür olarak sivrildi, israil karşıtı daha önce kimsenin yapamadığı çıkışlar bunun en önemli nedeniydi. ayrıca geçmişimizin mirası olan bazı değerler ve abd nin bölgenin anasını ağlatması bunda etkili olan diğer etmenler. söylemleri baskı altındaki ortadoğu halklarına hoş geliyor, liderlerine güvenmeyen topluluklar tayyipe güvenir oldu. zamanında nasır fırtınası esmişti ortadoğuda şimdi tayyip.
 
Stratejistlerin değerlendirmeleri oldukça ilgiçti harekatın başladığı saatlerde... NTV' ye katılan stratejistlerden birisi İran' a karşı geliştirilen yeni nesil tomahawk prototiplerinin denenmekte olduğunu söylemişti. Diğer konuları petrol gibi söylemeye zaten lüzum yok. Ayrıca Libya halkı Fransa ve diğer emperyal köpeklerden gelin kanı durdurun çağrısında mı bulundu da bu köpekler havlamaya başladılar.

yahu bu füze başka yerde denenmiyormu ? ben olsam yeni ürettiğim füzeyi düşman topraklarda kesinlikle denemem. pakistana düşen patlamamış tomahawk babür olup çıkmadımı ? libyaya düşende iranda zülfikar olup çıkmazmı ?

abd için petrol dan önemli olan şey istikrar, piyasaların istikrarı. küreselleşmiş bir dünyada bir iki çatlak diktatörün elindeki petrol kartıyla kriz çıkartabilme ihtimali petrolün kendisinden daha yıkıcı abd için.
 
birilerinin bizi şeyine takması için türkiye bu gibi emperyalist saldırılara saldıran kuvvetler tarafında müdahil mi olmalı? bugün kılıçdaroğlu da buna benzer birşeyler türetti? bu nasıl birşeydir yahu? ben mi yanlış anlıyorum, nasıl dinleticekmiş türkiye kendini?
ayrıca siz tayyip'in açıklamalarından türkiye'nin bu saldırıya karşı barışçıl bir havadan yana olduğunu mu çıkardınız?
geçen hafta tayyip'in almanya'daki olası libya saldırısına yönelik yaptığı açıklamalar ile şu anda sarfettiği söylemleri yanyana koyduğunuzda aradaki farkı göreceksiniz. geçen hafta saldırı yoktu, boş beleş havadan sudan sıktı, göya barışçıl mesajlar verdi, şimdi emperyalistler saldırılarına başladı, her zaman olduğu gibi güçlü tarafı kendi tarafı olarak belleyerek "ben kaddafi'yi uyarmıştım" söylemleriyle saldırıyı desteklemiş olmadı mı?
"libya bir an evvel istikrara kavuşturulsun" söyleminde bile edilgen yapılı bir cümler kurarak, libya ancak ve ancak emperyalist güçler tarafından istikrara kavuşturulur anlamı çıkmıyor mu? zaten bunu kendisi de itiraf ediyor, "saldırı sonuçlandırılmalı" diyor, "saldırıya derhal son verilmelidir" demiyor. bunun neresi barışçıl tutum?
akp'si de chp'si de emperyalizmin silahlı gücü olan nato'nun yürüttüğü bu saldırıya saman altından her türlü desteklerini veriyorlar, katliamın ilerleyen dönemlerinde de görücez, bu sefer türkiye'nin manevi desteğinin yanında lojistik destek verip vermemesi gerektiği de tartışılcak.
biz akp'nin verdiği desteği de biliyoruz, chp'nin saldırıyı bm'ye dayandırarak meşrulaştırdığını da, ikisinin de natocu olduğunu da, ikisinin de dışa bağımlı olduğunu da.
düzen partileri meşrulaştırsa da, sermaye sınıfının umrunda olmasa da medya manşet manşet savaş haberleri yapsa da haritaları çıkartıp, akdeniz'de hangi sömürgecinin gemisinin saniye saniye nerde olduğunu gösterse de, bu memleketin onurlu vicdanlı antiemperyalist devrimci güçleri bu ve bunun gibi bütün emperyalist saldırıların karşısında olmayı her zaman kendisine görev edinecektir. dün fransa konsolosluğunun önünde bu memlektin ilerici devrimci yurtsever güçleri tarafından gerçekleştirilen eylemde kim saldırının karşısından kim saldırganların lafazanlığını yapıyor belli oldu.
 
politikacıların yuvarlak konuşması normal değilmi ? putin saldırıya sert çıkınca çömezi medvelev putine çıkışmadımı ? herkes sonraki vaziyet için pozisyon alıyor santranç oynanıyor resmen. bu saldırıyı her ne kadar tasvip etmesekte yapılmasaydı kaddafinin bingazide katliam yapacağıda gün gibi açıktı. Aynı çakallar aynı şeyi bosnada 6 ay geç yapmıştı ona yanarım 300 bin boşnak katledildi göz göre göre.
 
Alıntı yı bulamadım ya. Şu çok önemli belirtmek istedim.

@radical

son olarak, dış siyasete mümkün oluğu kadar parti perspektifinden bakmayın, bunlar hükümetler üstü konulardır.
 
sizin dış politika dediğiniz şey insanların canını hiçe sayıp, bağımsız ülkelerin toprak bütünlüğüne tecavüz eden temayüllerin içinde söz sahibi olma iradesiyse eğer, böyle birşey vicdan sahibi olanlar tarafından kabul edilemez. t.c.'den böyle bir pastadan pay almasını bekliyorsunuz emperyal bir şekilde. başkaları yaptığında kaka, biz yapınca şirin mi olacak peki bu yapılan? kaldı ki t.c. bütün bu emperyalist güçler arasında pastadan pay değil zırnık alamaz, o da tartışmanın başka ve benim asla şu anda tartışmak istemediğim gereksiz bir konu.
emperyalizm, insan hayatını önemsemez, kendin diyorsun bilmem kaç bin boşnak katledilirken nerdeydiniz diye?
ben sana örnekleri çoğaltıym; filistinliler fosfor bombalarıyla katledilirken, ırak işgal altındayken ıraklı bebeler öldürülürken, afganistan'da insanlara işkence edilirken nerdeydi bu emperyalistler ve onun tetikçisi nato?
"eee politikacu bu konuşcak tabii öyle yuvarlak yuvarlak" demekle katliamlar meşru hale gelmez, gelemez, vicdan sahipleri, onurlu insanlar bunu kabul etmez.
siz şuna emperyalizme eklemlenmek diyemiyorsunuz da "ee politkacı bu" diyorsunuz.
 
emperyalizme eklemlenmekmi ? Kominist çin in yaptığı (batının ameleliği) gibimi ? hangi devirde yaşıyorsunuz siz ?

ne pastası ? ortalık sakinken türkiye libyada milyarlarca dolarlık iş yapıyordu şimdi işgal ve yönetim değişikliği gerçekleşirse hepsi yalan olacak. yemişim pastasınıda diliminide.

bizim yaptığımız olayların seyrini kendi çıkarlarımıza göre değiştirmeye çalışmaktan ibaret, diğer herkesin yaptığı gibi. kimsenin oyununa dahil olduğumuz yok oyun bir şekildede bize karşı yapılıyor zaten.
 
tamam siz o zaman tüccar zihniyetiyle milyonlarca yatırımları düşünen adamları desteklemeye devam edin, kim kimi bombalıyormuş, kaç tane masum insan ölüyormuş şeyinizde olmasın, onlar sağ siz selamet, pardon onlar ölü siz selamet.
ne oyunu yapılıyormuş sana karşı? libya'yı işgal etmeye yeltenenlerin niyet ve amaçları açık seçik ortada, kendinize havadan sudan paylar çıkarmaya gayret göstermeyin.
 
zaten komünizm hakkında hiçbir bilgisi olmayanlar hep kalkarlar Çin'i söylerler, SSCB yi örnek verirler vs. Dediği gibi joseph' in ne amaçla girildiği gayet açık ve aşikar, ABD piyasaları kontrol altında tutmayı sizce nasıl sağlayabilir? Sürekli hammadde borcu çıkaran bir devlet bu borcunu nasıl kapatabilir? ABD yaptığı bu askeri müdahalenin her ne olursa olsun ekonomisine getireceği yükün farkında olmasına rağmen, bu harekata çanak tutan ülkelerin başında bayrak taşıdı. Bunların tamamı ekonomik mi sanıyorsunuz? Bugün Obama açıkladı yoruma açık değil hedef belirtti, bizim için çözüm Kaddafi' nin gitmesidir dedi. Sadece ekonomik değil yani olaylar ekonomiye yön veren siyaset anlayamadınız mı arkadaşlar? İster süper güç olsun ABD gibi, isterse bizim gibi 3. Dünya Ülkesi... 2001 krizinde olduğu gibi, bir anayasa patlatıldı belimizi doğrultamadık daha, ekonomiye yön veren siyaseti yönetmek istiyor ABD...
 
E zaten amaç o. Söyledik en başta iran dışişleri sözcüsüde söylemiş. Yönetmek istiyor değil yönetiyorda zaten. Türkiyedeki politikacılar dahil bir çoğuda avuçlarının içinde. Saddam eski ajan tecrübeli olduğu için suikastler başarısız oldu ülkeye girdiler. Bugun iran bu heriflerin avucunun içinde değil. Yarın İran'ada girecekler.
 
Geri
Üst