Bilgisayardan Kayıt Yapmak.

Güzel bir ses kartı, amfi modelleme programı, kaliteli çeken bir kamera ve video-ses editleme programı yeter.
M-Audio fast track usb II
Revalver/Amplitube/Guitar Rig
Cakewalk/Cubase yada Adobenin kayıt programı
Video edit ise movie makerdan yapılabilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Cevabınız için saolun hocam. Peki bunların ortalama maliyeti ne kadar tutar? Bunları alırsam amfiye gerek kalmaz mı? Yoksa amfiye elimden çıkartırım. Cevabınızı bekliyorum.
 
M-Audio ses kartı fiyatına mydukkan.com sitesinden bakabilirsiniz, ama diğer programlarının lisans ücretlerini bilmiyorum. Eğer böyle bir sistem kuracaksanız pc hoparlörlerini de kullanabilirsiniz. Ben kendim dandik bir ses kartı ile pcye bağlıyorum gitarımı.
 
Dandikte olsa en azından bir ses kartın varsa ve PC ile fazla kayıt tecrüben yoksa bence ilk önce bedava programlardan başlayabilirsin:

Kanal kayıt için seçenekler
1- Audacity: ( link )
2- Sony Acid Express : ( link ) (maksimum 10 kanal, ancak başlangıç için yeterli)

Bu programlardan istediğin birini kurduktan sonra farklı kanallardan farklı kaynak dosyaları (daha önceden kaydedilmiş hazır wav dosyaları) kullanarak kayıt alabilirsin.

Ritmler / bateri kısımları için loop denilen kaydedilmiş ses dosyalarını kullanabilirsin (örneğin : Pop / Rock bateri loopları ). Ayrıca istersen (ki profesyonel PC kaydı için seçim bence bu olmalıdır) VST (virtual studio technology) eklentilerini kullanabilirsin. Bu sayede daha önceden kayıt edilmiş ritm looplarına bağlı kalmadan kendi bateri trafiğini, kendi şarkı altyapılarını oluşturabilirsin. Eğer yukarıda belirttiğim Audacity veya Sony Acid programlarından birini VST ile kullanacaksan sana aşağıdaki 2 bateri eklentisini önerebilirim:

Bateri için seçenekler
1- Cerebrum ( link )
2- ErsDrums ( link )

Tabi bunlar bir ölçüye dek profesyonel, bedava olmaları sebebiyle yazıyorum.

Bunun dışında Audacity veya Sony Acid kurduktan sonra tamamen şarkı arka plan dosyalarını bir kanala atarak, ikinci bir kanaldan gitar veya vokal kaydı da yapabilirsin. Yani backtrack olayı. Bu dosyaların bir kısmında gitar kısımları çıkartılmış oluyor, vokaller zaten yok. Bunların üstüne çalıp kayıt yapabilirsin. Backtrack dosyalarına örnekleri BURADAN inceleyebilirsin (google'da ararsan çok sayıda site bulursun).

Kaydedeceğin gitar sesine efekt vermek için yine VST eklentilerine başvurabilirsin. Örneğin:
1- Distortion ( link )
2- Reverb ( link )
3- Lead ( link )
vs...

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
:) Tabi ki iyi gitar da genelde önemli.. Ancak PC ile kayit için gitarin topraklamasinin iyi olmasi bile bence yeterli. En dandik Cort gitarlarla bile adam gibi VST eklentiler sayesinde gayet profesyonel sonuç almak mümkün bence.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Peki ses kartı almadan direk prosesörü(pod xt live) bilgisayara girsem böyle bir ses alabilir miyim?
 
Dostum merhaba. Öncelikle bu kayıt işi bağımlılık yapar,varını yoğunu yatırır insan.Yol yakınken düşün derim :) Şaka bir yana sorduğun soruya bildiklerim dahilinde yanıt vermek istedim.
Ses kartı,senin enstrumanınla bilgisayarını birbirine bağlayan ve uyumlu çalışmalarını sağlayan bir ara birim.Onboard ses kartları,amaçladığın kayıtları yapmana çok basit ölçülerde yeterli olacaktır.Ama bir süre kulağın seni bir ses kartı alman konusunda sürekli uyaracaktır.
Prosesorün output'undan bilgisayarının üzerindeki mikrofon girişine küçültücü cak yardımıyla giriş yapabilirsin ama sonuç çok da muhteşem olmaz.Sana tavsiyem m audio fast track pro alıp işe başlaman olacaktır.150-200 liralara bulunabiliyor.Kısa vadede işin temel yasalarını çözmende sana yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst