Eve bir KAYIT KLUBESİ kursak nasıl olur?

Selam arkadaslar.

Evde ses karti tamam, mikrofon tamam, enstruman tamam çalacak adam var cok şükür:) ama kayıt odasi yok:( Kayitlar berbat! Diyorum ki: Kayit odasi yerine küçük ve protatif bir KAYIT KLÜBESİ yapsak :idea: İşimiz bitince koltuğumuzun altına sıkıştırıp balkona götürsek nasıl olur?

Şööle 1.5x2x1.5x1 m ve 2 m yüksekligi olan asimetrik bir klube oluştursak duralit ya da kontraplak gibi bir malzemeden ve bunun iç yüzünü absorbent süngerle (yüzey küçük olduğu için pek para tutmaz) ya da yumurta kartonuyla kaplasak ( izolasyon probleminin olmadığını düsünüyoruz tabi), tüm paneller ( tavan dahil) birbirine menteseli olsa ve katlandigin da tek bir panel olabilecek duruma gelse.

Gelelim sorulara,
1) Yumurta kartonu reverb etkisini kaldirmakta ne kadar basarilidir?( niye? Çünki absorbent süngerin metrekaresi 20-30 milyon tl. toplam yuzey ise 15 m2 civari . Yani klube icin bile 300-450 milyon tl eder. Etmesin! Eminim herkese 300 milyonluk herhangi bi donanim lazimdir hemen şimdi. )
2) Dalga boyu 1 m nin ustunde olan seslerde ( bu klubenin ortasin da duracagimizi varsayarsak yanlara en uzun mesafe 1 metre) nasil bir sonuc ortaya cikar?
3) Bir insan bu klubede kaç dakika yaşayabilir? :)

Bu konuyu bi tartışalım bakalım arkadaşlar. Belki insanlari ööle yüzlü binli dolarlar harcamaktan kurtarabilecek bir şey değil ama yer sorunu olan arkadaşlar ( örn: gitargan) için belki çare olur ya da bi çogunun yaptigi gibi duvarlara hali, perde vs asmaktan kurtulur insanlar ha ne dersiniz?

Mahcem!
Abi sen yazacaksan da hemen yazma. senden soora kimseye yazacak bişey kalmiyo :D
 
hmm esasında yumurta kartonu süperde başarılı bi reverb kesici deil ama madem o kadar küçük bi mekan düşünyosan mesela inçe yastık parçalarını birleştirerek falan da yapabilirsin bence veya kasmadan hiç kadife perdeyle kaplarsın içini büyük ölçüde keser ama zaten mekan bööle 1 kişilik falansa genede o küçüklükten gelen bi miktar yankı kalır düsüncesindeyim ama bu kayıda yansırmı bence pekde farketmez derim ben şahsi olaraktan hehe
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
kekinallahi,
Abi senin hesapta bu klube gecici depremzede konutu gibi kalir oole yillarca salonun ortasinda :LOL: .Başta da belirttiğim gibi tavla gibi kapanacak kalkacak bu makina:) oole minder yastik perde merde oooo:)). evcilik oynamiicaaz)). Aman alinma haa buralarda cok var alingan adam korktum şimdi. Cevabin icin teşekkur ederim.

Atalay,
Abi sen gelelde kafadan dalardin boole lüzumsuz başlik açanlara ama ben iyi tarafina geldim galiba :) . Tabi ki forum un studyo, ev studyosu, yalitim vs ile ilgili bolumlerinde dolaştım okudum. Ancak benim ki studyo degilki klube :D . hem benim yalitim problemim de yok :) . İkinci sorumu degistirerek tekrar soracam . bir ses dalgasi periyodunu tamamlayamazsa nasil duyulur acaba? klubenin boyutlarini flut un en pes sesine gore mi ayarlamaliyiz? 1. oktav si sesinin bir periyodunu tamamlamasi kac cm ye isabet eder ?

Yanitlariniz için tesekkür ederim.
 
Gitargan, kulübe olayı çok farklı ve genelde kayıt mekanları hep yeraltında ve direk ses alabilecek yüzeylerin olmadığı yerlerde kurulur. Yani Kulübe böyle olmadığına göre gayet uygun ve kalın bir çeşit" "kaplama" yapman gerek. En çok dert bas seslerde olur çünkü bas frekansları yavaş titreşir ve dalgaboyu çapları geniştir. Aynı şekilde senin kulübende dışarıdan ses gelmemesi için de özenle işçilik gerektiren kaplama yaptırman ya da yapabilmen gerek. Çok kitap var bunun için aslında. Anlatmakla olmaz. Detayı fazla.

Bir ses dalgası periyodunu tamamlayamazsa oradan ses çıkmıyor demektir :) Belki de senin anlatmak istediğin başka birşey, sesin yansıması abzorbe edilmesi ile mi ilgili acaba?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
ev 17. katta, camlar pvc :) yakinlarda hava alani vs de yok. Evden disari giden ses te pek oole onemli degil.yani yalitim problem degil. Bu klubenin icinde acc gitar veya flut veya keman çalinacak. ve bir con. mikrofon ile kayıt yapilacak.
( "yaw amma uzattin konraplak degil mi yap bitane gir icine dene bak n'oluyo derseniz" de eyvallah
ama bilmek istiyorum) bazi pes seslerin bir periyot tamamlamasi icin gereken mesafenin 120 cm nin üzerinde olabilecegi dusunulurse ( kaynak mahcem) biz bu sesi diyelim ki 1 m3 lük bir küp ün icinde tınlatırsak nasıl duyarız acaba? ( cünki küpün tam ortasinda harekete baslayan sinüs henuz ilk pozitif uzanimini tamamlamak üzereyken bir levhaya carpacak enerjisinin bir kismi absorbe olacak bir kismi ters fazda geri donecek girişecekler, binişecekler aalllaaaa ortalik birbirine girecek:)))
 
Abi camdan bişi yapsanız Böle nası Olur :)
ses Gecirmeyen Camlar varya Biraz pahaliya patlayabilir Ama ne bilim salaam olur sanirim
 
ya esasında bu işinn fizik kısmı öğle ama mesela düşünsene o gün mesela voltaj değişken olabilir falan mesela ne bilym gitarın bi telinin falan ucu bükülür bilmemne olur. bundan dolayı iç mekanın bilmem kaç santim olması pek de önemli deil gibi sonuçta mantıken mikrofona max gitar sesi ve minimum duvardan seken ses vermeye çalışıyosun . bundna dolayıda geleneksel yalıtım malzemesi sünger falan kullan bence . hem feci şekilde pahalı dedil hemde etkisi kanıtlanmış yani. ama yok dersen nizami olacak herşey heralde alırsın o yalıtım süngerlerinden
 
dedimki ben işi biticeginde atılacak bi konstrüksiyon olacak zannetmiştim ondna dolayı yastıktır efendim yorgandır böyle şeyler yapıp işi bittiğindede atıllabilir bi klübenin daha mantıklı olabilecegini yansıtmaya çalışmıştım
 
Geri
Üst