2011 Ygs Şifreli Soru Olayı ?

Geçen hafta pazar günü yapılan ve 1 milyon 692 bin 345 öğrencinin girdiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) rakamsal cevapları olan sorularda şifreleme yöntemiyle kopya uygulandığı iddia edildi. Şifreyi bilen birisi için 40 soruluk matematik sınavını doğru çözmek sadece 10 dakika alırken, ortaya çıkan skandal sınavın iptalini de gündeme getirdi.
Üniversiteye giriş için geçen hafta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ilk aşamasında sayısal ve Türkçe sorularında şifreli kopya sisteminin uygulandığı iddia edildi. İddiayı gündeme getirenlerin verdiği formülün, özellikle matematik ve fen sorularının büyük çoğunluğunda geçerli sonuç vermesi sınavın iptali tartışmasını da gündeme getirdi.

Son yapılan YGS’de şifreleme yönteminin uygulandığını iddia eden özel bir dershane 40 sorudan 37’sinin bu yöntemle doğru sonuca ulaştığını soruları çözerek ispata çalıştı.

Artvinli bir velinin iddiası üzerine soruların tamamını inceleyen dershane yetkilileri matematiğin yanı sıra cevapları rakamsal olan Türkçe, sosyal bilimler ve fen soruları için de sistemin geçerli olduğunu iddia etti.

ŞAŞIRTAN FORMÜL
Uygulanan kopya formülüne göre cevap şıkkında yer alan rakamlar küçükten büyüğe doğru sıralanması halinde aynı harfe denk gelen rakam işaretlendiğinde doğru sonuca ulaşılabiliyor. Örneğin Matematik testinin 4’ncü sorusunun cevap şıkkı şöyle sıralanıyor:
A) 1004 B) 1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002.

İleri sürülen kopya formülüne göre şıklarda yer alan rakamlar küçükten büyüğe doğru tekrar sıralanıyor. Kopya formülüyle sonuç A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008.

Bu durumda D şıkkında iki rakam çakışıyor. Soru çözüldüğünde ve ÖSYM’nin cevap anahtarında da doğru cevabın ‘D’ şıkkı olduğu görülüyor. Bu diğer sorularda da ağırlıklı olarak benzerlik gösteriyor.

HİÇ ÇAKIŞMAZSA...
Sorunun cevap şıklarına formül uygulandığında rakamların hiçbirisinin çakışmaması halinde ise E şıkkı doğru cevap olarak şifreleme yöntemi işliyor. Nitekim matematik testinin 3’ncü sorusunda: A) 2 B) 6 C) -1 D) 0 E) -2 cevapları yer alıyor.

Formüle göre sıralandığında A) -2 B) -1 C) 0 D) 2 E) 6 oluyor. Çakışan hiçbir rakam olmadığı için doğru cevap formüle göre E şıkkı oluyor. ÖSYM’nin soruya verdiği doğru şık da ‘E’.

Birden fazla çakışan olduğu ya da cevap şıkkında rakamlar küçükten büyüğe sıralı bir şekilde verildi ise cevap rakamsal değeri en küçük olan şık oluyor.

Örneğin matematiğin 23. sorusunda cevap şıkkı şöyle: A) 10 B) 11 C) 12 D) 13 E) 14
Formül uygulandığında yine aynı sıra yani A) 10 B) 11 C) 12 D) 13 E) 14

Küçükten büyüğe sıralandığı için burada doğru cevap formüle göre rakamsal değeri en küçük olan ‘A’ şıkkı doğru cevap. ÖSYM’nin cevap anahtarında da doğru cevap aynı şık.

‘Bu sınav iptal edilmeli’
Uğur Dershaneleri Matematik Zümre Başkanı Adil Kurt basına dağıtılan soru kitapçığında temel matematik testindeki 40 sorudan 36’sının, Türkçe, Sosyal ve fen bilimler testlerinde de yaklaşık 15 sorunun değişik şifrelerle çözüldüğünü söyleyerek “ÖSYM bu kitapçığı yalnızca basına dağıtmak için mi hazırladı yoksa bu kitapçıkla sınava giren oldu mu? Bir kişi bile bu kitapçıkla girse bu sınav iptal edilmeli. ÖSYM’nin sınavda 10 ayrı kitapçık dağıttığını varsaydığımızda 160 bin kişi şifreli soruların olduğu kitapçığı aldı demektir” dedi.

Matematik testindeki “seçenekteki sayıları küçükten büyüğe sıraladığında seçenekler ile sıralamada aynı sayı çakışırsa o doğru seçenektir” şifresinin 20 soruda tuttuğunu anlatan Kurt şöyle dedi:

‘KODLAMA TUTUYOR’
“Birden çok seçenekte çakışma olursa en küçük şık doğru. Hiç çakışma olmazsa E şıkkı doğru şifrelerinin yanı sıra büyükten küçüğe sıralaması da var. Ayrıca Türkçe ve sosyal sorularında da fen sorularında da bu kodlama tutuyor. Yaklaşık 15 soru böyle. Ayrıca harf sıralamasına göre de kodlamalar yapıldığı görülüyor. Şıklara bakarak kodlama yapılmış.”

Kurt eğer bu sınavda bir kodlama yapıldıysa sınava giren bir öğrencinin sorular üzerinde hiç zaman harcamadan bu formülleri kullanarak soruları çözebileceğini belirterek şunları söyledi:
“Sonuçta şıkların bu kadar sisteme uyması ilginç. Ya kopya çekilmesini sağlamak için profesyonelce yapıldı. Ya basın için özel bu kitapçık hazırlandı, ya da bu yıl ÖSYM’de soru hazırlayan ekip acemi, doğru seçeneği sabit tutup siğer seçenekleri bunun etrafında dağıttı. Ama ÖSYM bu kitapçıkla ilgili açıklama yapmalı” dedi.

ÖSYM'DEN AÇIKLAMA
ÖSYM'den yapılan açıklamada ise, "iddialara konu olan soru kitapçığı adaylara verilmemiştir" dendi. ÖSYM Başkanı'nın iddialara bugün cevap vermesi bekleniyor.


Soruları internetten temin edip bu şifre olayını teyit etmek mümkün, matematikte sanırım 1 ya da 2 soruda yemedi benim indirdiğim kitapçıkta, fizik-kimya-biyoloji-türkçe nin cevabı sayısal olan sorularında da yedi. Böyle bir şeyin söz konusu olması, böyle bir durumun yaşanmış olması bile yeterli değil midir artık bir şeylere uyanmak için? Bu ülkenin gençleri 12 sene bir tarafını yırtıyor bu ygs-öss olayı için, daha kötüsü ne olabilir ki onlara göre? Hani nerede bu gençler?
 
kusurluda olsa iyi-kötü herhangi bir torpilin,adam kayırmanın olmadığı bir sınav sisteminin de bu hükümet döneminde ırzına geçilmiştir! Artık kpss den 20 alan imamların atanmasından sonra üniversitelere de yandaş şakirt öğrenciler yerleştirilecek,bu açık.
 
12 haziranın ardından tekrar akp hükümeti tek başına iktidara gelirse bizi daha da zor günler bekliyor. Türk Lirasının iki yüzündede recep beyi göreceğimiz , kadınlarımızın peçe giymeye zorlanacağı , laiklik düşüncesini değil ağza almanın düşünmenin bile cezasının idam olacağı günler çok uzakta değil..uyan uyandır türkiyem..memleket elden gidiyor.
 
o sorduğunuz gençler kariyerizm ve konfortizmin pençesinde uyuyorlar ve kendilerinin dürtüklenmeye ihtiyaçları olmadıkları, dürtükleyenlere kötü gözle baktıkları için uyanmaya da kararları yok.
uykuda olmayanlar da devlet terörüyle ya işkence ediliyor ya da gözaltına alınıyor. bugün ösym'nin bu şifreleme hadisesini protesto eden dev-lis'liler gözaltına alındı.
geçen gün ösym eski başkan vekilini dinliyorum, adam şu anda üst düzey çoğu yönetici kadrolaşmayla değiştirildi diyor ve akp'nin ösym'nin yapısını değiştirdiğine işaret ediyor. bugün açılan bir soruşturmayla ygs sorularının önceden belirlenmiş kitapçıklarla cemaatçi dersanelerin öğrencilerine verilmiş olduğu ispatlansa şaşırır mısınız?
bilgisayarla bütün kız öğrencileri aynı sınav salonuna "tesadüfen" dolduran yazılım yukarıda dediğimi de gayet rahat yapar.
memleketteki piyasacı eğitim ve sağlık sistemine şimdi de adam kayırmacayla yerleştirme eklendi, artık paralı olmak ta yetemeycek, akp'nin veya cemaatin mensubu olacaksınız her türlü işinizi görmek için.

ali asker'in "eylem güzeli" diye bir parçası vardır ve birçok devrimci sanatçı tarafından da söylenir, özellikle sevinç eratalay mükemmel yorumlar. parçada geçen nakarattaki "yitik ülke" bizim ülkeye ne kadar uygun. bu aralar duyduğum her haberde bu parçayı çağırıştırıyorum şahit olduğumuz olumsuzluklarla
 
Önce kpss şimdi ygs, bu ülkenin adaletine güvenenler açıklasın bakalım. Bas bas karşı çıkıyorsunuz ya laf sırası gelince ne oldu şimdi kendinizle çeliştiniz hey gidi günler hey...
 
Önce kpss şimdi ygs, bu ülkenin adaletine güvenenler açıklasın bakalım. Bas bas karşı çıkıyorsunuz ya laf sırası gelince ne oldu şimdi kendinizle çeliştiniz hey gidi günler hey...
 
en son kpss sınavında yaşanan rezaletten önce bir skandal daha vardı, o da polis okulları sınavı için soruların önceden piyasaya çıkması, birilerine servis edilmesi ve yine birilerinin haksız avantaj elde etmesi.
polis okulu sınavında da en son kpss sınavında da yaşanan kopyadan da öte birşey, birileri resmen yine başka birilerine soruları veriyor, bunun adı kopya değil, adam kayırmacadır.
geçen hafta yapılan ygs sınavında basit bir şifreleme yöntemi mi var yoksa daha ayrıntılı ve sistematik birşey mi var görücez, olay yargıya intikal etmişmiş, telaşa mahal yokmuş, egemenler böyle diyor. yargıya güveniyorsan bir yanıt alırsın belki ama ya yargı da şaibeliyse o zaman ne yapıcan be altan yine taşa mı sıççaz yoksa be altan?
 
Bu Tunceli olayı ne şimdi, bir gözetmen nasıl eksik kağıt olmasına rağmen bunu tutanakta bildirmez, nasıl o kağıt orada kalır, o kağıt nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulacak ya da tutulacak mı. Lanet olsun ya, Erasmusla gitmişken kaçak olarak Avrupa' da kalasım var yemin ediyorum. Nereye baksan bok arkadaş, nası salak nası kör nası mal bir millet tüm bunlara rağmen oy verir bu şerefsizlere anlamıyorum, 1 torba kömüre değer mi insanın tüm okul ve sosyal hayatı, aile hayatı, sağlığı, adli hakları, şerefi, namusu. Yazık.
 
önce kpss şimdi ygs diosnuz da,eğer sınavın adil,hilesiz yapıldğı ortaya çıkarsa ne diyeceksinz? hemen saldırmayın arkadaşlar.Ygs sınavından siyasal rant sağlamak isteyen 1000000 kişi var.Bakalım eğer bu sınav temiz çıkarsa ne diyecekler.
 
Sınavın temiz çıkma durumunu sağlayacak olan irade, bu sınavın zaten şaibeli olmasını sağlayan kişi ve kişiler mi yoksa gerçekten ülkemizde olduğunu görmesek de inandığımız adalet mi ? Soruları indirdim, kendim karşılaştırdım, kendim denedim. Buna tesadüf derlerse bu halkı salak yerine koymaya çalışmaktan öteye gitmez.
 
Valla ne güzel hayat, adil çıkmadığı aşikar, adil çıksa da yine de tavrım aynı olacaktır, önce eğitim kafasının değişmesi şart. Sadece kopya skandalı yok bu sınavda, daha ortaya çıkmayan bir ton olay var. Artık insanlar para için şereflerini satacak durumuna geldiler ya ona yanarım.
 
önce haremlik-selamlık uygulaması daha sonra da belli bir şifreleme yöntemiyle soruların cevaplarının bulunması, bugün de mod-medyan sistemiyle cevapların yerleştirilme durumundan bahsediliyor. bütün bunlardan sonra bu sınavın adil, hakça olabileceğini düşünmek ya gerçek anlamıyla saflıktır ya da akp bürokratları ve bakanlarının şu anda içinde bulunduğu kıvırma, geçiştirme, örtbas etme hallerindeki yandaşlık durumudur.
bu gibi sınavlardan kimler rant elde ediyor, dersanecilik sistemi, eğitimin içler acısı durumu gibi konular ise bambaşka tartışma konuları, onların yeri apayrı, şu anda konu ygs'ye sokulan hile hurda.
 
Size birşey söyleyeyim.Hafta sonu açıköğrt. sınavları vardı. Şişli de girdiğim bir teknik meslek lisesinde çıkışta merdivenden inerken duvarda bir yazı gördüm. "Erkek öğrencilerin bu merdivenleri kullanması yasaktır". Bu nedir?
 
Tüm soruşturmalarda söz yargıda karışmayız diyen siyasi iktidar, yargıya intikal eden bu olaya ne güzel karışıyor değil mi! Biz gayet datmin olduk ösym başkanının açıklamasından falan fişmekan bir sürü açıklamalar. Yahu ösym başkanı bile söylediğine inanmıyorken siz nasıl datmin oluyorsunuz. Yangından ne kaçırıyorsunuz da hemen üstünü örtmeye çalışıyorsunuz. Yargıya bir müdahil olmayın bakalım, söz artık yargıda, yargının kararlarına saygı duyun daha önce duyduklarınız gibi...
 
Geri
Üst