Kaplumbağa Terbiyecisi - Osman Hamdi

Turk resim tarihinin en onemli vede en pahalı resimlerinden olan Osman Hamdi imzalı Kaplumbağa Terbiyecisi acık arttırmayla satısa cıkartılıyor
bu konu hakkındaki goruslerinizi alalınm bence bu resim bir müzede yerini almalı ama bir koleksiyoncunun eline düşecek gibi :cry:
 
bu resimin satılacağı kesin.zaten bu tartışılmıyor.o resim üzerindeki tartışma konusu resimin değeri.bazı uzmanlar fiyatını yüksek buluyorki 1 trilyon civarında bir arttırma fiyatı varmış.bazılarıda fiyatının ucuz olduğunu belitiyor.resimin herhangi bir sanatsal değerinin olmadığını bile söyleyen var ve yabancıların bu parayı vermeyeceği söyleniyor.valla beni pek ilgilendiren bir konu değil ama bildiklerim bunlar bakalım ne olacak?
 
resmin türk resim tarihindeki en iyi resim olduğu iddia edilmekte.bence resim dünyanın en kötü resmi bile olsa satılmamalı,çünkü sonuçta ortada bir eser,emek var ve fiyatlandırma neye ya da kime göre yapılacak,bir resim neden değerliyken diğeri değersiz oluyor,bu kararı kim verebilir gibi sorular kafamı kurcalamakta.Çok kızdım şimdi,çok!
 
Osman Hamdi kendine has, çok hoş bir stile sahip bir ressamdır bence... Bir esere verilecek değerde bence bunlar göze alınır. Bir sanatçının kendi eserleri arasındaki "fiyat" farkı ise, bir eserinin, sanatınının ve yeteneğinin sınırları arasındaki yerine göre değişir. bu, kişi eserlerine değer biçerken göze alınan bi durum bence. bir açıkarttırma durumunda ise verilen fiyat, fiyatı verenin eserden kaynaklanan duygularına orantılı olarak çıkabileceği son rakam olsa gerek...
 
bayılırım o resme...galatasarayda bi yerde görmüştüm en son..750milyon dedi adam..baskı mıydı,boya mıydı inceleyemedim o fiyattan sonra..gerçek değeri ne kadar??
 
noSurprises demiş ki:
bayılırım o resme...galatasarayda bi yerde görmüştüm en son..750milyon dedi adam..baskı mıydı,boya mıydı inceleyemedim o fiyattan sonra..gerçek değeri ne kadar??


http://www.digimedya.com/default.asp?sp=15&p=1&h=61764

Burdan öğrenebilirsiniz.3 milyon dolar yaklaşık fiyatı.sizin gördüğünüz kesinlikle bir taklittir.Zira baskısı olsa 750 milyon olamaz.Eğer baskı olup da bu fiyata satıyorsa ve alan olursa ciddi kazık yemis olur.Bende çıkarırım printerdan ve 50 milyona satarım.Yerse. :)
 
Bugun 950 miyar'dan başlayan fiyatıyla açık arttırmaya çıkan "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu 5 trilyon liraya Müze Pera'nın oldu.

Kaplumbağa Terbiyecisi'ne sahip olan Suna-İnan Kıraç Vakfı'nın kurduğu Müze Pera, 2005 yılında ziyarete açılacakmış.
 
müzede sergilenmesi iyi kişiselbirkoleksıyonun parçası olsaydı üzülürdüm yabancı ressamların resimlerini göremiyoruz bari kendi ressamlarımızın resimlerini görelim
 
akinu demiş ki:
Ney ile nasıl kaplumbağa terbiye ediliyor onu anlamamışımdır ben hep :D

Sorma ya. Bu kadar gerizekalı bir medyaya sahibiz ki. Kaplumbağa terbiye etmekle ilgisi yok resmin. Adamın elinde ney var, bizimkiler değnek zannetmiş.
Resmin satılması ise bizim sevgili burjuvazimiz arasında prestij rekabeti yüzündendir. Alıp kendi yaptıkları müzeye koymak için.Bu da prestijlerini artıracak. Resim satıldı bu arada. 5 milyon YTL'ye.
 
bizkit_boy demiş ki:
müzede sergilenmesi iyi kişiselbirkoleksıyonun parçası olsaydı üzülürdüm yabancı ressamların resimlerini göremiyoruz bari kendi ressamlarımızın resimlerini görelim

Buna bende sevindim böyle güzel bir eserin en azından hava atmak için resimle hiç ilgilenmeyen bir kokananın salonunda tozlanıcığına halka açık bir müzede bulunması gayet sevindirici ;)
Biara bir sanat eleştirmeni bu eser hakkında konuşuyordu ve osman hamdi beyin kaplumbağa terbiyecisini kendisi kaplumbağalarıda öğrencileri olarak çizdiğini söylemişti ne kadar doğru bu konuyla ilgili bir fikri olan varmı :roll:

kaplumbaga.jpg
 
Dün kapalı çarşıda sordum pek güzel bişiyde değil üstelik çok büyükde değil 95 YTL dediler ayrıca birde minnacık bir versiyonu var oda 35 YTL :shock: Birgün odama asıcam şu resmi ;)
 
Cornflakegirl demiş ki:
Dün kapalı çarşıda sordum pek güzel bişiyde değil üstelik çok büyükde değil 95 YTL dediler ayrıca birde minnacık bir versiyonu var oda 35 YTL :shock: Birgün odama asıcam şu resmi ;)

güzellik kavramı görecelidir saygı duyarım. ama bence çok güzel bir çalışma. özellikle tablolarında fazlasıyla ayrıntı var. bir tablosu vardı ki görülmeğe değer. bir cami avlusuydu ve gölgelendirme iz düşüm ve hatta ve hatta sütun ve kapıdaki hatlar bile gerçeğe çok yakındı. fotoğraf gibi yani. ayrıca senin gördüğün bir kopya olduğu için küçüktür - daha küçüğünüde görmüşsün. orjinali benim boyumdan uzundu :D müzesini birkaç defa gezmiştim. ama en son 6-7 yıl önce gezmişimdir. mezarıda müzenin yakınlarında orayada gittim ama hiçbir koruma olmadığı içindir ki talan halde idi. çok sinirlenmiştim ve birdahada gitmedim. ama çok uzak değil istanbula gebzenin eskihisar köyünde evi ve müzesi. gezip görmek isteyen arkadaşlar bir hafta sonu kolayca gelebilir.

Ayrıca Osman Hamdi Bey Sanayi-i Nefise Mektebinin (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) kurucusu ve ilk rektörüdür.


Kaplumbağa Terbiyecisi : (1906, 223x117 cm) Özellikle "Lale Devri"ndeki "Sadabad Eğlenceleri"nde geceleri bahçelerin aydınlatılması için kaplumbağaların sırtlarına mumlar dikilerek serbest bırakıldıkları bilgisi bir ipucu olabilir. Yani Osmanlı’nın devlet düzeninde "kaplumbağalar" da "kapıkulları" arasında yer almışlardır; bu arada bir kaç Osmanlı kurumunun (Sanay-i Nefise, Asar-ı Atika Müzesi, Duyun-u Umumiye, vb.) en üst düzeyinde yönetici olan Hamdi Bey’in kendi iş yapma alışkanlığı/tarzı ile astlarının yaklaşımlarına ilişkin bir allegori akla gelmektedir. Osman Hamdi’nin kendisi olan "Terbiyeci" (Daha yaygın bir hayvan terbiyecisi olan "Aslan Terbiyecisi"ni anımsıyoruz...) elinde neyi, boynunda maşası sırtında "keşkül-ü fıkarası" (dervişane bir tevekkülü akla getirmektedir...) hafif öne eğilmiş olarak yapraklarını yiyen üç kaplumbağaya nezaret etmektedir. Arkada kalan iki kaplumbağa ise yemeğe yanaşmaya çalışmaktadır... Osman Hamdi Bey’in mesai arkadaşlarına yönelik acımasız, ümitsiz bir hicvi olarak yorumlanabilir bir resim bu... Önemli olan, alçaktaki tek ışık kaynağından gelen ışıkla aydınlanan resmin, öğelerinin ilgiyi konuya odaklayan bir yalınlık ve kurgu ile her tür gereksiz ayrıntının ayıklandığı (Oryantalist resimlerdeki figür ve eşya zebilliğini, çorbasını düşününüz....) çok başarılı bir yapıt -bir başyapıt- olmasıdır.
 
Ben şanslı bir tablo olduğunu düşünüyorum sadece -kötü değil ama- seçildi işte."Kaplumbağa Terbiyecisi" - Osman Hamdi yerine Uçan Gergedan - Haydar Dali gibi birşey de olabilirdi.Türk ressamlar içerisinde Avni Lifij gibi biri varken 5 trilyona kaplumbağa almak biraz abartı..
 
cok ünlü bi eser ama biraz fazla ünlü sanki..yada belkide heryerde karsımıza cıkması biraz sinir bozucu.üstelik müzelik bir eser de değil.daha bir müddet daha elde durması gerek.
 
Geri
Üst