loop hazirlama

Loop'u arattigimda ozel bir baslik cikmadi. Genelde buradaki insanlar davul looplariyla ilgileniyor.
Ben dongu-tabanli muzik yapmaya cok ilgili degilim. Yalniz yapmaya calistigim bazi parcalar icin kendi yarattigim looplari kullanmak istiyorum.
Bunun icin sorum su: Loop hazirlamak icin guzel ufak bir program var mi? Ya da bildigimiz Loop-based programlarin (Acid, Ableton Live, vs.) hangisi kendi loop'unu hazirlaman icin guzeldir. Sadece kullanmak degil HAZIRLAMAK, zira oradan buradan alacagim looplarla muzik yapma niyetinde degilim.
Ayrica loop hazirlarken dikkat etmemiz gereken noktalar nedir? Live Delta'ya bir iki loop ust uste koyayim diye soyle bir denerken cok basit bir islem olmadigini dusundum.
Kaydettigim ufak bir gitar melodisini Reason (adapted) NN-19'a yukleyip MIDI keyboard'la tetikleyince istedigim isi yapabildim. Fakat bu biraz kulagini tersten gostermek gibi geldi.
Bu konularda tavsiyesi olan varsa cok tesekkurler...
Ayrica araya ufak bir soru da sorayim. Tracktion ve Orion adli yazilimlar hakkinda deneyimi olan var mi?
 
evet güzel bir soru bende sonar3 te loop yapmaya çalışıyorum ama pek başarılı sayılmam...auditions ta biraz daha kolay ama istediğim esnejkliği sağlayamıyorum.Yapmak istediğim bir ritmi yada melodiği loop haline getirmek ve sonra istediğim yerde tekrar kullanabilmek.Farklı yerlerde farklı parçalarda...

Bu konu ile ilgili yardımlara bende açığım

kolay gelsin...
 
Loop yapmaktan kastınız nedir? Yani Kaydedilmiş bir parçayı loop ettirmek mi sorun? O ise soundforge da wav dosyasını açıp loop a basıp play deyin, ritm uyana kadar başından sonundan kırpın(bi davul loopu için konuşuyorum), oldu bitti işte, nereye koysanız çalar. Hatta bu loopu recycle dan geçirin, rex olarak kaydedip atın reasonda dr. rex e, istediğiniz tempoda çalın.
soruyu mu yanlış anladım?
 
Sanirim fruityloops ile loop'lari hazirlamak en pratigi sonra bunlari wave olarak ihrac edip acid, abbleton, sobar gibi programlarda aranjmanlarda kullanabilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Loop hazirlamak, yani diyelim ki kafamda bir gitar melodisi var. Bu ufak melodiden bir loop dosyasi hazirlamak istiyorum. Farzet ki ben ACID kullanan insanlar icin loop hazirlayip pazarlayan biriyim. Bunun gibi...
Bu loop'u parcamda kullanmak istiyorum ama yok loop'u hazirlarken tam dogru noktada kesmedigim icin ses dosyasini, ritme uyduramiyorum. Vs.
Dr.Rex sadece davul loop'u icin mi? Recycle nasil yardimci olabilir. Davuldan cok gitar ve melodi looplari icin soruyorum.
DJ tarzi bir uygulama. Muzigin DJ'le alakasi yok ama uygulamasi ayni. Hani dusun ki bir zenci kadin vokal loop'u var "Oh yeaaah give me your love" falan diye bagriyor.
Ben bu loop'u sifirdan hazirlamaya kalksam nelere dikkat etmem gerek. Ritmi sunu bunu tutturmak icin, ve guzel, ucuz, kullanisli program nedir bu konuda yardim edecek.
Ayrica bu loop'u sarkimda su sekilde kullanmak istiyorum. Mesela sarkinin koro kismi gelecek, loop'u uc kere kullanacagim, ilk ikisinde loop baslayacak ama bitmeden kesilecek. Ucuncusunde tam calacak.
Sonuc olarak soyle bir sey olacak "oh yeaaah.... oh yeaah.... oh yeaah give me your love"
ACID Xpress denen seyi indirdigimde (korsan morsan degildir, beles programdir, herkes indirebilir) loop hazirlamayla ilgili bir sey bulamadim (henuz) ve loop'u istedigim kisalikta calamiyorum, yani ustteki gibi loop'un sadece ilk 1/4'lik bolumunu koymak mumkun olmuyor. Demek ki ACID Pro dandik mi? Zaten pahalli...
Dedigim gibi Reason NN-19'dan wav dosyasi olarak yukleyip midi klavyemle tetikledigimde yukarida anlattigimi yapabiliyorum cunku loop'un klavye tusuna bastigin sure kadari caliyor.
tesekkurler
 
ACID kullanmıştım zamanında, sanıyorum bu iş için uygun bir program. WAV dosyasının BPM'sini otomatik ölçüp istediğin BPM'ye çekiyordu. Duyduğum kadarıyla Ableton Live da bu işi yapmak için uygun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Kendime bir cevap vereyim.

Disaridan kaydettigim gitar melodilerini Ableton Live Delta'ya atip looplamaya calisinca bazen biraz zor oluyor. Disaridaki programda live'da kullanacagim ayni tempoyu kullansam bile dosyayi live'a aktarinca farkli hizda caliyor, tabii hizini degistirebiliyorsun ama bazen sorun cikiyor, olmuyor. Reason'dan wav.a cevirdigim dosyalari ise Live'da loop'lamada hicbir sorun cikmiyor, cok temiz, hic parametre degistirmeden direkt...
Live da audio kaydedebiliyor, daha sonra bu wav formuna zaman isaretleyicilieri koyuyorsun. Loop nerede baslasin, nerede bitsin gibi. Bu sekilde istedigin sonuca ulasabiliyorsun. Istersen kaydettigini loop ettirmeden tek seferlik de caldirabilirsin sarki devam ederken, mesela bir gitar solosu.
bu sekilde bir sarkiyi Live'in dilinde "clip" lere bolebiliyorsun. Istedigin yerde istedigin klibi caldirabiliyorsun, dene-yanil en hos duzenlemeyi buluyorsun. Yani emprovizasyon yoluyla besteliyorsun. Sarkiyi parcalara bolerek saldirdigin icin cok kolay yok edebiliyorsun dusmani. Sarkinin butun ritim gitarlarini bir seferde oturup kaydetmekten, bok ettigin yerlerdeki hatalari duzeltmeye ugrasmaktan seni kurtariyor. Tabii muzik ufak tefek hatalarla daha da guzellesiyor, o yuzden rockci yetismis insanlar bu yaklasimi cok statik bulabilir (ama ayni melodi icin 1-2 farkli loop hazirlayarak da sarki dinamiklestirilebilir). Elektronik muzik ve DJ'ler icin cok daha uygun. Fakat rock muzikte de en azindan fikirleri ortaya cikarmak ve demo kaydetmek icin cok ideal bir yontem bence.
Live'in mantigi gercekten cok hos... Reason upgrade'i icin para biriktiriyordum ama sanirim onu Live'a verip bir sure daha Adapted'la idare edecegim.
Bendeki Live MIDI falan almiyor ama Live 4 gorunuse gore her bir seyi yapiyor, MIDI dahil.
Bravo ableton... Bilmeyen arkadaslara demosunu indirmelerini tavsiye ederim. www.ableton.com
 
Geri
Üst