David Gilmour Tonu Hakkında

Bu adam tonla gitar ve manyetik kullanan, ayni zamanda amfilerin ve efektlerin ayarlarini su gibi bilen bir adam. Dolayisi ile valla cok zor soru sordun simdi.

P90lerden tut (wall'daki solo mesela), gibson LPlara kadar bir suru gitar kullanmis, ama malum en cok bilineni herhalde stratlardir. Bahsettigin ton'a yaklasmak icin elindeki aleti tanimadigimdan cok yardimci olamayacagim.

Ama amfi cok ciddi bir parcasi butun olayin. Benim nacizane denemelerimde bahsettigin sarkidaki tona bendeki bassman 59 RI ile yuksek seslerde, cok hafif delay ve compressor kullanarak yaklasiyorum. Sesin yuksek olmasi lazim, fakat lambali bir amfi kullaniyorsan, preamp gain'in dusuk olmasi gerekiyor ki power valve'lar sana o kirli tonu versin. Delay biraz temizlliyor, compressor hafif daha compressed, tight bir ton veriyor.

Eminim internette Van Halen'nin tam ne kullandigina dair sayfalar oldugu gibi Gilmourun da detayli analizini yapan yerler vardir. Belki buradan baska arkadaslar bilirler.

Kolay gelsin.

B
 
Öncelikle Gilmour'un bütün meşhur tonları stratlarla çıkmıştır. 10 parçanın 9'u fender stratocaster ile kaydedildi. DrB nin dediği gibi çok büyük bir amfi gerekiyor. 100 wattlık tüplü amfiler mesela. Clean sesinin çok geniş olması lazım. Ama sesi oldukça düşükte tutuyor ki amfi kendiliğinden drive kazanmasın. Bu nedenle bir fuzz face pedalını sololar için kullanıyor. Bir de delay varki bu adamın parçaları için son derece gerekli bir şey. Sonuçta bu adam gibi duyulmak neredeyse imkansız. Teorikte fender strat ve tüplü bir amfi iş görür ama pratikte ne kadar yakın duyulur bilemem. Kolay gelsin...
 
öncelikle kesin olarak bir fender stratocaster gerektiğini söyleyebilirim :) sonrasında esaslı bir anfi, zibilyon tane pedal ve tabiki çalış tarzınız.
 
Aslında fender strat + lambalı bir amfi ile yakalanabilir öyle cok yakalanamayacak bir ton değil.

Ama gaini düşük tutup delay ve compresor ile beslenirse yakın tonlar alınır.Tuşe olayına hiç girmek istemiyorum gilmour un tuşesini yakalamak oldukça zor.Fender strat vintage 59 falan olsa olay biter zaten :)
 
benzer tonlar tabiki yakalanır ama gilmour u gilmour yapan tuşesi gerçekten. bana kalırsa fendere en hakim adam gördüklerim arasında.
 
gilmourish.com'da dolastim biraz. a momentary lapse of reason albumunde kullanilan alet listesi gorunce dudagim ucukladi.

sayfadaki my gear baglantisinda, sayfayi yapan kisinin
kullandigi aletlerin listesi var. daha basit bir liste. tabi goreceli olarak.
 
ClaptonIsGod demiş ki:
Gilmour'ın kullandığı alet edevat ve tonlar hakkında en baba site www.gilmourish.com üzerine başka bir yer tanımam bir bak. Her albümde ne kullanmış hepsi ayrı ayrı bulunuyor. Eleman oldukça iyi bir site hazırlamış.

ogulkoker demiş ki:
www.gilmourish.com kimseyle paylaşmaya niyetim yoktu ama bi an gaza geldim =)

Bi sene geriden geliyosun galiba. :D
 
aslinda gilmourun tonu çalıs tarzında yatıyo birebir aynı tonu yakalasanız bile o tarzda çalamadıgınız için tonu hala yakalayamadım gibi düşünüyorsunuz cünkü adamın beyninde bir pedal var ve o ne yazikki satilmıyo :D
 
doominsert demiş ki:
aslinda gilmourun tonu çalıs tarzında yatıyo birebir aynı tonu yakalasanız bile o tarzda çalamadıgınız için tonu hala yakalayamadım gibi düşünüyorsunuz cünkü adamın beyninde bir pedal var ve o ne yazikki satilmıyo :D

off süper benzetme tebrik ederim. işte bu yüzden o adam david gilmour biz ise ahmet,mehmet.
 
Geri
Üst