Röportajlar Haluk Levent Röportajı

TurkRock.com olarak geçtiğimiz günlerde Haluk Levent ile bir röportaj gerçekleştirdik. Aslına bakarsanız sadece TurkRock.com Forumlarında Haluk Levent'e yöneltilen soruları kendisine ilettik

Kendinize “Ben müzisyen değilim” diyorsunuz? Neden?


Aslında bu çelişki, benim kurduğum cümlenin ya yanlış kurulmuş olmasından yada yanlış algılanmasından kaynaklanıyor. Müzik hayatı boyunca ondan fazla albüm yapmış yüze yakın bestesini piyasaya sunmuş bir adamın “ben müzisyen değilim” demesinin bir mantığı yok. .Bu güne kadarki bütün röportajlarımda hep “ben gitarist değilim” cümlesini kullanmışımdır. Benden bahsedilen bir televizyon programında hakkımda; “çok güzel gitar çalıyor” denmesi ya da benimle yapılan röportajlarda “güzel gitar çalmayı nereden öğrendiniz” gibi soruların sorulması nedeniyle “Ben gitarist değilim” derim. Her zaman söylüyorum. Ben gitarda sadece akor basan ve ritm çalan bir adamım, gitarist değil. Hatta bazı konserlerde yanlış akor bastığım da olmuştur. Herkesin bir işi var. Ben solistim. Bu nedenle 20-25 şarkı söylediğim konserlerde bile en fazla 3 yada 4 şarkıda gitar çalarım.

Müziği kategorize etmek gerekirse sizin yaptığınız müzik hangi kategoriye girer?


Bu o kadar zor bir soru ki, bu soruya doğru ve eksiksiz yanıt vermek çok güç. Üstelik günümüz Türkiye müzik ortamında, yani tarzların artık iyice birbirinin içine geçtiği ve tarzlar arasındaki sınırların iyice belirsizleştiği bir ortamda; bence en doğrusu sadece şarkılardan örnek vererek bu soruyu yanıtlamaya çalışmak.
Kağızman, Gülendam, Samoslu Dimitris ANADOLU ROCK
Ankara, Al beni, Beni Biraz Anlasana SOFT ROCK
Akşamlar, Kaçış, Kral Çıplak, Kader, Pazartesi Günleri HARD ROCK
Türkiyem, Pamukkale, Hakim Amca, İntegral, Oyun PROTEST ROCK
Zor Aşk, Ela Gözlü, Aşkın Mapushane POP
Anla, Alışamadım HİP-HOP ROCK
Yukarıda kendime göre sıraladığım şarkılara bakılınca aslında almaşık bir durum ortaya çıkıyor. Şarkılarımın bir çok ögeyi içinde barındırmasına karşın Rock şemsiyesi altında müzik yaptığım söylenebilir.

Anadolu Rock nedir?


Bu terimin bir sözlük anlamı yok. Birçok kaynakta farklı farklı tanımlamalar var. Bana göre Anadolu-Rock, Anadolu ritimlerinin ve melodilerinin, Rock müziğinin altyapı soundlarıyla sentezlenmiş halidir. Gülendam şarkısı ritim ve yöre olarak 9/8’lik Trakya şarkısı olmakla beraber çok sert gitar ve davul soundlarını da içinde barındırır ki, bu konuya çok güzel bir örnek teşkil eder. 6/8’lik Kağızman da cabası...

Sizce rock çevreleri tarafından size duyulan antipatinin nedeni nedir?


1990’lı yılların başında Türkiye’de yüzlerce rock gurubu vardı. Ben o dönemde Kemancı, Sis, 7. Kat gibi barlarda onlarca grup dinledim. Asit Orhan, Kerim Çaplı, İndians, Kesmeşeker, Mavi Sakal, Murat Çekem, Bulutsuzluk Özlemi gibi müzisyenler ve gruplar o dönemde en beğendiklerimdi. O dönemde ben Ortaköy’de barlarda şarkı söylüyordum. İlk albümümü yaptım ve albüm iyi sattı. Ünlendim. Televizyonlarda “Rockçı” diye anılmaya başladım. Aslında yaptığım ilk iki albüm (Yollarda ve Bir Gece Vakti) duygusal açıdan güzel albümler olmakla beraber Arkadaş ve www.leyla.com albümleri kadar Rock albümleri değildi. Buna rağmen Rock sanatçısı olarak heryerde konuşulmam bu işi hakkıyla yapan onlarca grubun bana bakış açısını değiştirdi.

Gerçekten de hergün televizyonlarda rock’çı diye adlandırılan bir adamın görüntüsü yıllardır o çevrelere rahatsızlık vermiştir hala da vermektedir. Ben bu durumdan dolayı 1996 dan beri rock müzik ile ilgili herhangi bir konuşmamda, televizyon programlarındaki sohbetlerde, röportajlarımda hep ama hep bu gruplardan, Türkiye’de çok iyi rock yapan insanlardan ve müziğinden ödün vermeyen bir yığın müzisyenden bahsetmişimdir. Ama bu alçakgönüllülüğüm bile onların bana bakışını değiştirmedi.
Bir de olaya başka açıdan bakmak lazım. Türkiye’de rockçılar kimleri dinliyorlar, hangi grupların etkisindeler bunu röportajlarda görüyoruz. Neredeyse aynı gurupları dinlemişiz. Fakat benim kulağım daha ziyade bu ülkede değişik türde müzik yapmış insanlarla mayalanmış. Grup Hardal, Dandini, Üç Hürel, Vahşet, Moğollar, Timur Selçuk, Ezginin Günlüğü, Grup Çağdaş Türkü, Ahmet Adnan Saygun vs.. Şimdi ağırlıklı olarak bu grupları yıllarca dinlemiş bir Haluk Levent’in Türkiye’de Anadolu kültüründen bir nebze olsun etkilenmeden Anglo-Sakson tarzı Hard-Rock yapmasını kimsenin beklememesi gerekir. Sohbet odasına giren bir rocksever “HALUK LEVENT AYYY ŞARKILARI TÜRKÜ GİBİ AYYY İĞRENÇ” gibi cümlelerde kurabiliyor.

Türkçe’nin ve Türk halk müziğinin aşağılanması bir Osmanlı Saray geleneğidir. Bu yüzden bir çok ülkede olmamasına rağmen bizim ülkemizde Türk halk müziği-Türk sanat müziği ayrımı var. İşte o yüce kelime SOYLULUK. Soyluluk adına kendine ait olan şeyi inkar etmek ve bundan utanmak aslında çok da yeni bir şey değil.

Sırf bu komplekslere inat, türkü tadında şarkı söylemek çok ama çok güzel. Bu şarkıları söylerken kendimi çok SOYLU hissediyorum.

Popüler olma kaygısı içerisindemisiniz?Rock sanatçısı popüler olmak için uğtaşırmı?


Bana herşeyi söyleyebilirler ama “Popüler olmak için uğraşan bir adamdır” diyemezler. 12 yıldır tanınıyorum. Çıkarttığım albümlerin içeriğinin bilinmesi için uğraş vermekten başka medyada haber yaptırdığım söylenemez. Herkesin beraber olduğu ünlü kadınlardan biriyle yanyana kendimi göstermeye çalışsaydım, magazin dünyasının pek itibarlı bir üyesi olurdum. Aşklarımla yada yatak odalarımdaki seks maceralarımla gündeme gelmediğimden dolayı, magazin borsasında işlem hacmi olmayan değersiz bir kağıt olduğumu herkes bilir.

Bir rock sanatçısı yada rock müziğin felsefesini benimsemiş bir insanın tamamen farklı düşüncelerin sembolü olmuş bir programı-Pazar Keyfi- sunması elbette doğru bir davranış değil.Neden o programı sunma gereği duydunuz?


Sanatçılar yaşamları boyunca hata da yaparlar. Ben Gölcük depreminde çadırlar kurarken en fazla desteği ve çalışmayı Pazar Keyfi ekibinden görmüştüm. Onları unutmam mümkün değil. Genel seçimlerden iki gün önceydi. Beni aradılar ve o hafta programı sunacak olan Beyaz’ın işinin çıktığını ve zor durumda olduklarını söylediler. Duygularımla hareket ettim. Bunun artık savunulacak bir tarafı yok. Gün geçtikçe yapılan şeyin yanlış olduğunun farkına vardım ama iş işten geçmişti artık. Kendi müzikal duruş ve tavrımla, dostluklarımın çakışmasına izin vermemem gerekiyordu. Bu bir hataydı.

Nez, Seda Sayan gibi isimlerle 900 lü hatlara çıktınız ve bu tutumunuz çok tartışıldı, hatta kemikleşmiş kitlenizin bile bir bölümü “Bu kadarına pes” dedi. Bu konuda ne diyeceksiniz?


Ben bu konu açıldığı zaman soru soran insanlara “sen 900 lü hatlarda ne konuştuğumu biliyormusun” derim. Ben “oramı buramı okşa” demedim. Yaşam öykümü anlattım. Parasal sıkıntılarım vardı ve kabul ettim. Ama diğer sanatçılarla beraber reklamlarım çıkınca iki gün kendime gelemedim. Yaptığım hareket kendime göre masumdu ama pazarlama faciasına dönüşmüştü. Zaten devam ettirmedim ve yayından kaldırttım.

İnternette dolaşan ses kayıtlarında kendi sesinizle “Yeni albümde Scorpion gurubunun basçısı, Tina Turner’in gitaristi yer alacak” diyorsunuz. Albümde bu isimlerin hiçbirini göremedik. Neden?


Bu albüm şarkılarının çoğunu Mustafa Kos aranje etti. Mustafa Kos Berlin’de iyi guruplarda çalışan ve Avrupa’da albüm çıkaran bir arkadaşım. Çalıştığı grupta bas çalan aynı zamanda Scorpion gurubunun da basçısı. Ben albüme girdiğim zaman maalesef o Japonya’da bir grupla turnedeydi. Bu nedenle albümde çaldıramadık.

Bir TurkRock.com üyesi “Bazı sanatçılar bir kitle toplarlar o kitle o adamı bir yere getirir, sonra o adam o kitleye kıçını döner.Haluk Leventte kitlesine kıçını dönmüştür.”Bu düşünceye sahip çok sayıda üyemiz olduğundan bu konu hakkındaki görüşlerinizi almak istiyoruz.


Beni turkrock.com’dan daha fazla eleştiren bir site var. Adı halukweb.com. Kendi sitemde daha ağır eleştirildiğim doğrudur.Ve bu sitede 17.000 kayıtlı insan var. Fakat birşeyin altını çizmenin vakti geldi. Eğer ben kitleme kıçımı dönmüş olsaydım şu an okumakta olduğunuz; kimi soruları yazılı sınavlarına benzeyen, kimi soruları doğrudan beni aşağılamak için veya bir açığımı yakalamak için yazılmış olduğu belli olan, kimi soruları ise benden açık açık hesap soran bu röportajı yapmaktan gocunurdum.

Bazı şarkılarınız başka gurupların şarkılarına çok benziyor.En belirgin örneği “Tek başımıza” ile Ozzy den Crazy Train?


“Tek Başımıza” adlı şarkı Nuri Kurtcebe’nindir. O şarkının bulunduğu albüm bir konser kaydıdır. Gitaristim Göktuğ, o şarkıyı o soloyla süslemiş. En ufak bir benzerliği bile albüm kapağına yazıyorum. Son albümümde yer alan “Aç Pencereni” adlı şarkımı “Hair” müzikalinde dile getirilen özlemlerden ve kaygılardan esinlenerek yazdığımı belirtmem gibi..

Hip Hop a yönelmiş gibisiniz.Önce kendiniz denediniz.Sonra Maho-b ve Ragga Oktaya kendi albümünüzde yer verdiniz.Üstelik son albümünüzde bu sözler ingilizce.Nedenini öğrenebilirmiyiz?


Hip-Hop’ı seviyorum. Benim yabancısı olduğum bir tarz değil. En azından protestlik zemininde buluşuyoruz. Ama albümlerimde Hip-Hop’a çok az şarkıda yer veriyorum. Daha önce eğitim sistemimize alışamadığımızı vurgulamak için Maho-B nin söylediği şarkıyı yaptım. Son albümde ise Dönmen Lazım isimli şarkıda Saroz körfezine kurulmasını istemediğim petrol boru hattına karşı bir bölüm eklemek istedim. Ragga Oktay’dan bu konuda yardım istedim. Oktay hiç düşünmeden tamam dedi. Ragga Oktay’ı bu konuda serbest bıraktım. O da İngilizce’den ziyade Raggaca diyebileceğimiz bir dilde vokal yaptı. Bence güzel de oldu.

Albümlerinizden birinde Orhan Gencebay şarkısına yer verdiniz.Neden?


Ben müziğin durağan değil dinamik olduğuna ve bu yüzden yeni tarzlar yeni tatlar ve soundlar yaratmak gerektiğine inanıyorum. Bu yönde yapılacak tüm denemelere de gönülden destek veriyorum. Dünya’da ve Türkiye’de hangi müzisyen kendi tarzı dışından şarkılara yer vermiyor ki? En basitinden Türkiyede birçok Rockçı cover yapıyor. Ben Orhan Gencebay’ı severim.Ve onun arabesk yaptığını düşünmüyorum. Türkiyenin en saygın müzik dergilerinden “ROLL”da bu konuda sayısız yazı var. Meraklılarına.

Geçen gün televizyonda sizi izlerken şarkınızın birinde dansöz oynattığınızı gördük.Bir dansöze neden gerek duydunuz.Şarkılarınız yeteri kadar ilgi çekmiyormu?


Son albümde IRAK’ta yaşanan vahşetin sorumlusu olarak gördüğüm George Bush ile ilgili bir şarkım var. Adı “corc buş”. Konserlerde bu şarkı çalındığı zaman sahne arkasına Sinevizyon gösterisi olarak George Bush’un görüntüsünü veriyoruz ve o esnada dansöz oynuyor. Ben dansöz oynatmıyorum. Dansöz görüntüsü ile ABD’nin Ortadoğu politikasına gönderme yapıyorum. Anlayana..

Hakkınızda çeşitli konularda dava açıldığını biliyoruz.bu davaların konuları neler?


İki türlü dava var. Birincisi yıllar önce batan şirketlerimden dolayı faizle para veren şirket yada kişilerle ilgili. Borç-alacak davası. Bunlar istanbulda 3, Ankarada 4, Adanada 2 dava olarak sürmekte. Ama artık hepsi kapanmak üzere.
Diğerleri ise son yıllarda eylemlerinde bulunduğum, şarkılara işlediğim, konuşmalar yaptığım kurum veya şahıslarla ilgili davalar. Sırasıyla

Kromsan fabrikasının krom atıkları için M.İ.M sinde dava
Mersin : Akkuyu Nükleer santralini izinsiz protesto etmek ve toplantılara katılmak
Manisa : İşkenceci polisler davasında davayı izlemek için Manisaya gitmek ve adliye önünde izinsiz şarkı söylemek
Çanakkale : Kenan Evren hakkında “gitsin Hande Ataizi’nin kıçını çizsin” sözleri
Uşak : “Hakim Amca” adlı şarkım için açılan dava
Samsun : Çarşamba ya kurulması planlanan Santralle ilgili ağır konuşma
Ordu : Ünye çimento fabrikası ile ilgili suç duyurusunda bulunmak
Çorlu : Ergene nehrini kirleten iki fabrikanın adını medyaya söylemek

Sizi bir gün Genç partinin konserinde,diğergün Yeni Türkiye Partisinin görüyoruz. Ayrıca Ankara Büyükşehir belediyesince düzenlenen konserde milliyetçi sağ olarak adlandırdığımız konuşmalar yapıyorsunuz.Ertesi gün Atatürkçüyüm diyorsunuz


Şu ana kadar Belediye seçimleri hariç hiçbir partinin iç bünyesindeki bir toplantıya konserimle katılmadım. Belediye seçimlerine giren partilerden Saadet, AKP, DEHAP ve MHP için konserlere çıkmadım. Bunların dışında 19 CHP, 7 DSP, 3 GP, 2 ANAP ve 2 DYP konserine katıldım. Beni bir belediye konsere çağırıyorsa o belediyenin hangi partiden olması önem içermez. Ama hiçbir zaman parti kongrelerine gitmedim gitmem de.
Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesince düzenlenen konserde yaptığım konuşmalar Milliyetçi Sağ değildi. Böyle olsaydı yasaklanmazdım. 5 yıldır Ankara Büyükşehir belediyesinin tek bir konserine bile çıkmadım. Melih Gökçek yasak koymuş.
Evet Atatürtkçüyüm yada Mustafa Kemalci. Mustafa Kemal’ci olmak anti emperyalist olmaktır. Mücadeleci olmaktır. Bununla ilgili şarkım var ARKADAŞ albümünde. Fikirlerimden taviz vermediğimi her ortamda söylerim. Ama şu PKK meselesi. Yapmayın etmeyin arkadaşlar. Yahu mayam tutar mı ?.

PKK konserinde sahne almanızın nedeni nedir?
O PKK konseri değildi. O 11.Kürt Kültür Festivali idi. Her yıl kutlanır. Ben kürt değilim ama kürtleri çok severim. Böyle bir festivale ben ve Musa Eroğlu(Devlet sanatçısı) tereddütsüz katıldık. Benden önceki yıllarda da bir çok sanatçı çıkmış. Fakat geçen yıl bu festivali PKK sahiplenmiş. Dışarıdan biletle girilen bu stadyum konserinde biletlerin çoğunu alan örgüt o konseri kendi bünyesine çekmiş. Sahneye çıktım dayanamadım 5 şarkı sonra indim. Tüm stad şoktaydı ama yapabileceğim bir şey yoktu. Musa Eroğlu da öyle. O günden sonra başlarda medya kötüledi beni, sonra DGM gözaltına aldı. Sonra DGM benim bir suçum olmadığına masum olduğuma karar verdi. Ama ağzı olan hala beni PKK’lı olmakla suçluyor. Oysa Sezen Aksunun Diyarbakır konserinde de PKK bayrakları vardı. Bırakın Almanya’yı; Türkiye’de birçok şehirde konserlerde PKK bayrağı açılıyordur. Ayrıca medyanın faşistliği bırakıp masum olduğuma inandığı zamanları aştığımız halde hala bazılarının bana PKK’lı yakıştırması yapması, sanatçı kişiliğime uygulanan faşist bir yaptırımdır.

Kıbrıstaki sözde Barış konserine çıktınız.Sahne alma nedenlerinizi ve o konserin amacını anlatırmısınız?


Bazen menejerlik firmanız öyle konserler satar ki.. Şaşırıp kalırsınız. Sahneye çıkmadan önce türlü türlü sanatçılarla yanyana gelirsiniz. Şaşırıp kalırsınız. Adı Barış konseri idi. Gittik. Meğerse Annan Planına karşı bir konsermiş. Ben fikirlerimde taviz vermediğim için bol bol Livaneli şarkıları söyledim. Hatta Türk-Yunan dostluğunu anlatan Samoslu Dimitris adlı şarkımı söyledim. Ülkücü guruplar “Haluk dışarı” diye bağırdılar. Tartışmalar çıktı. Çok eğlendim çok. Önce bu konsere çıkmamalıydın diyen Kıbrısın sol medyası bile “iyiki çıkmışsın” dediler ve konserle ilgili röportaj yaptılar. Hala Denktaşçı değilim.

Kumdan Kalelerden daha önce dinlediğimiz “Bu aşk burada biter” şarkısında Atatürkün gençliğe hitabesinin sözlerinde değişiklik yaparak oluşturduğunuz bir bölüm okuyorsunuz?bunun nedeni nedir?


Bu şarkıyı söylediğim günlerde ABD Irak’ı işgal etmek için son hazırlıklarını yapıyordu. Mecliste henüz savaşa katılma konusunda oylama yapılmamıştı. Bende bu şarkıda savaşa girmememiz gerektiğini Atatürkün Gençliğe Hitabesinde belirtiyordum. Savaş başladıktan sonra da Kuzey Irak’ta Amerikalı askerler tarafından 11 Türk askerinin tutuklanması ve başına çuval konulması gururumu incitti. Bu nedenle Atatürkün Gençliğe Hitabesinde tekrar değişiklik yapıp bu konuda hükümetin susmasını eleştirdim.Yaptığımın arkasındayım.

Tarih: 02.12.2004
 
Geri
Üst