Röportajlar Manowar Röportajı

Röportaja sizi videodan dolayı kutlayarak başlıyorum. Gerçekten çok güzel olmuş...
Teşekkürler. Vahşi heavy metali yansıtıyor. Beğendiğine sevindim. Video, "bizim fanlarımızın" dünyanın en iyi fanları olduğunu ve onların ne kadar çılgın olduklarını gösteriyor.

Hell On Earth Part 2 hakkında bir şeyler var mı
Şu an onun için çalışıyoruz ve onun seneye piyasaya çıkmasını umuyoruz.

Videonun türü diğer gruplarınkinden biraz değişik. "Manowar nedir?" sorusuna tam bir yanıt vermişsiniz ve Manowar'un hala yollarda yaşadığını göstermişsiniz...
Doğru. Diğer grupların videoları gibi olsun istemedik. Heavy metalin hala ne kadar çılgın ve vahşi olduğunu göstermek istedik. Güzel anlar, partiler, sıcak kızlar, motosikletler, çılgın fanlar... Grubun ne olduğunu gerçekten yansıtıyor. Hayatlarımızı nasıl yaşamaktan hoşlandığımızı gösteriyor.

Yeni albüm için neler yapıyorsunuz? Ne zaman çıkacak? Dünyanın en vefalı fanlarını bu kadar bekletmek sence doğru mu?
Şu an video için çalışıyoruz ve bir taraftan da şarkı yazıyoruz ama onları henüz kaydetmeye başlamadık.

Yeni albümün 2 CD olma ihtimali var mı?
Bence öyle olmayacak çünkü çift CD, çifte çalışmak demektir. Onu en kısa zamanda çıkartmak istiyoruz çünkü yeni bir albüm çıkarmayalı nerdeyse 5 yıl oldu!

Nucler Blast sizi "çalışılması en zor grup" ilan etmiş. Bunun sebebi ne?
Plak şirketimiz mi bunu söylüyor?
Evet...
Hahahaha... Ben bunu duymamıştım, hahaha... Bence şu yüzden; Biz bir grup olarak 20 senedir bu piyasanın içindeyiz ve bütün plak şirketlerinden sağlam çıkmayı başardık. Daha önceleri bizim çalıştığımız şirketler, onlar yok şu an piyasada! Hiçbir şirketin bize "radyoda hit olacak şarkı yazın", "kızlar ve aşk üzerine şarkı yazın", "yeni bir yazarla çalışacaksınız, o size hit parça yazmanızda yardım edecek" gibi emirler vermesine izin vermedik. Çünkü onlar Manowar nedir anlayamazlar. Manowar fanları ne tür müzik dinlemek istiyorsa onu üretir. Ne zaman bir şirket bize "hemen bir albüm çıkartmalısınız, burada çalmayacaksınız çünkü orada yeterli dinleyici yok, orada satmıyorsunuz..." dese onlara kısaca "FUCK YOU!!!" diyoruz. Biz fanlarımız nereye isterse oraya gideceğiz, biz ne istersek onu yapacağız. Bize yardım etmek istiyorsan, bu mükemmel. Eğer yardım etmeyeceksen, önemli değil, edecek birisini buluruz! Bu sebepten dolayı bize "zor" diyebilirler. Bizi yönetmelerine izin vermiyoruz.

Joey'un plak şirketi "Magic Circle Music"de neler oluyor?
Joey şu an genç, gerçek, aç heavy metal gruplarını arıyor. Biliyorsun, Joey yani hepimiz şuna inanıyoruz; bazı şirketler heavy metali destekliyor ama yeterli değil. İnsanlar bize "kim gerçek heavy metal?" sorusunu soruyor, ve eğer gerçek, saf heavy metal yapan grupları bulursak, Joey onlarla imza koltuğuna oturur. Onları uluslar arası piyasaya çıkartır ve dünyaya "hey, true metal yapan başka gruplarda var, sadece radyolarda duyduğunuz süprüntüler değil" diye haykırır.

Türkiye'nin metal konusunda ki problemi şu: Bir sürü plak şirketi var ama sadece bir kaçı metali destekliyor(eğer buna desteklemek denirse). Çoğu pop veya bu tip FUCKING müzikleri destekliyor. Burada ciddi ciddi heavy gruplar var ma destek göremiyorlar.
Hımm... Ama Türkiye çok zengin bir kültüre ve tarihe sahip. Metal dışı şeylerden ötürü metali hiç göremediklerinden mi acaba?
Belki. Metal Türkiye için yeni, geçmiş kültürümüzden gelen bir şey değil.
Bak, bu U.S.A'in 50'ler de yaptığı hatayı aklıma getiriyor. Rock'n Roll başladığında herkes ona karşıydı ama sonunda Rock'n Roll kazanan taraf oldu ve ben de Türkiye'de metalin kazanacağına inanıyorum.

Umuyorum. İnşallah...
İnanma zamanı kardeşim:)

:) Hayatlarınızın yarında fazlasını metal için kurban ettiniz. Beklediğin her şeyi alabildin mi? İsteyip de yapamadığınız bir şey var mı?
Kurban ettik tabii ki, ama kurbanlar, kazandığımız inanılmaz tecrübelerle, çılgın ve gerçek bir heavy metal grubu olarak yaptığımız şeylerle, fanlarla tanışmamızla, dünyayı dolaşmamızla eşitlendi. Biliyorsun hayallerindeki yaşamı süren insanlar var ama onlar bize baktıklarında "sizin yaptıklarınızı yapmak isteriz" diyorlar. Hayallerine ulaşan insanlar için, olmasını düşündükleri ve düşünmedikleri şeyler vardır. Ben şikayet etmiyorum, heavy metal mükemmel bir yaşam stili benim ve diğer elemanlar için. Eğer öyle olmasaydı, hala bu işi yapmazdım.

Şu sıralar en çok neler dinliyorsun?
Bu zor bir soru çünkü ben hala 80'lerden bir sürü grup dinliyorum. Scorpions dinliyorum, Nazareth dinliyorum; çok severim Nazareth'i. Alice Cooper, Van Halen, Ozzy Ousbourne, Judas Priest... Bunlar gibi klasik heavy metal grupları dinliyorum. Bence şu an metal olarak adlandırılan gruplar tek kelimeyle "SHIT!" Eee gitaristler solo atamıyor, vokalistler gerçekten şarkı söyleyemiyor, sadece homurdanıyorlar. Şu sıralar açık konuşmak gerekirse, doğru düzgün kimse yok.
Bence gitaristlerin bir sorunu var...
Gitaristlerin sorunu da şu olabilir; Genç gitaristleri yetiştirenler ve bu müziği dinleyenler, ilham verici bir şeylere sahip değiller. 80'lerin gruplarını, o zamanların tün gitaristlerinin mükemmel olduğunu bilmiyorlar ve günümüz müziğini dinleyince , bir yerlerden ilham alıp çıkıp gitar öğrenmeye kalkmıyorlar. Bunun biliyorum çünkü ben burada gitar hocalığı yapıyorum, bana gelen küçük çocuklar ve gençler, bazıları 3 veya 4 senedir ders almalarına karşın hiç bir şey bilmiyorlar çünkü buradaki hiçbir gitarist lead çalmayı bilmiyor... Be beni çok üzüyor ve yeni nesilin gitar kahramanları yok!

Manowar doğduğundaki ve şimdiki metal piyasasını karşılaştırabilir misin?
Manowar 1980'lerin başında ortaya çıktı ve o zamanlardaki piyasa tabii ki şimdikinden daha iyiydi! Şu sıralar insanlar Limp Bizkit'i, Korn'u filan metal sanıyorlar, onlar kesinlikle heavy metal değil, bu grupların çoğu sadece "SHIT!" Gerçek heavy metal piyasasını bulmak istiyorsan, radyo dinlemezsin! Çünkü radyoda hiç gerçek heavy metal çalınmıyor veya Mtv, bunlarda tamamen "SHIT!" Gerçek heavy metal piyasası hala heavy metal severlerin kalplerinde yaşıyor. Biliyorsun küçük yerler, küçük klüpler, küçük barlar...

Underground...
Kesinlikle, underground. Underground; burası metalin doğduğu hala yaşadığı ve hiçbir zaman ölmeyeceği yerdir.

Aynen katılıyorum, Manowar'un bir günü tamamen metale mi endeksli?
Bir günümüz nasıl mı geçiyor demek istiyorsun?

Evet...
İnsanlar şaşırabilirler, turdayken tam olarak çılgın bir heavy metal yaşam tarzı sürdürüyoruz. Ama turda değil de burada New York'tayken, bir işimiz var. Çalışmak zorundayız; video hakkında, şarkı yazmak zorundayız...
Burada çok çılgın insanların olduğunu ve bizim de çok çılgınca davrandığımızı söyleyemem ama bazen çılgınlığı buraya da taşıyoruz ama burada çalışmak zorundayız.Video'yu bitirip albüm üzerinde çalışmalıyız. Turda ise bir gün tam anlamıyla manyak... Kalkış, soundcheck'e gidiş, fanlarla tanışmak, güzel kızlarla tanışmak, içmek, konser vermek, milletin kafasını uçurmak, hotelde başka kızlarla buluşmak, kızlarla geç saatlere kadar oturmak... Burada ise çok farklı; kalkış, neler yapmamız gerektiğine göz atış, şarkı yazmak, yeni fikirleri değerlendirmek... İşte bunlar bizim burada ve turda temel olarak yaptıklarımız...

Yani Manowar New York'ta bir şirket, ama turda çılgın bir heavy metal grubu?
Aslında burada da bazı çılgınlıklar yapmıyoruz değil. Biz gerçekten yolda yaşayan bir grubuz. (Bilmeyenler için; Manowar, Manowar livin' on the ROAD! [Kings Of Metal] )New York'ta ise düşündüğümüz tek şey; yapmamız gereken ne varsa yapalım ve hemen yola geri dönelim ki fanlarımızı görelim, konserler verelim, çılgın anlar yaşayalım...

Başladığı gibi, hiç bozulmadan günümüze kadar gelen tek grupsunuz... Bunu nasıl başardınız?
Hep heavy metal olacağız, bunun sebebi ise fanlarımızın bize "değişmeyin! Biz sizin heavy metal olmanızı istiyoruz!" demesidir. Hiçbir zaman saçımızı filan kesmeyeceğiz, pop falan yapmayacağız... Hep heavy metal olacağız. İnanıyorum ki, bir gerçek bir heavy metal grubuyuz ve heavy metali canlı tutan tek grubuz dünyada... Heavy metali aldatmıyoruz. Heavy metal için yaşıyoruz, heavy metal öleceğiz...

Bence de teksiniz...
Bunu duymak güzel ama daha fazla olmasını isterdim.

Bende öyle...
Şunu da söyleyeyim; Manowar'u bilmeyen biri "heavy metal nedir?" diye bir soru yöneltirse, herhangi bir Manowar albümü dinletebilirsiniz ona; eski veya yeni olması hiç bir şey değiştirmez ve o insan heavy metalin ne olduğunu öğrenecektir.

Manowar coverları hakkında ne düşünüyorsun, ne zaman bir tribute albüm dinleyebileceğiz?
Bence coverlamaları güzel, bir sürü grupta bunu yaptı, biliyorum. Ama bir tribute albüm için plan var mı yok mu bilemiyorum. Ama mükemmel olacağını düşünüyorum. Ama şu an bir Manowar tribute albümü hakkında bir şey duymadım...

Türkiye hakkında ne biliyorsun ve ne düşünüyorsun? Ne zaman buraya geleceksiniz? Burada sizi bekleyen sabırsız, geniş ve sert bir Manowar fan kitlesi var...
Eski Türkiye hakkında daha çok bilgim var. Çünkü Avrupa tarihi hakkında çalışmıştım. Osmanlı devleti ve bunu gibi şeyler hakkında bilgim var.Ama Türkiye'nin kültürü hakkına pek bir bilgim yok şu an; açık söylemek gerekirse. Orada çalmak için orada çalışna bir promotörün bizi getirmesi lazım.Bizi Türkiye' ye getirecek birini bulursak, veya biri bize Türkiye' de bu işlerle uğraşanlarla irtibatımızı sağlarsa, çok iyi olur. Biliyorsun; Çekoslavakya, Moskova kadar uzaklara gittik. Gidebildiğimiz her yere gitmek isteriz. Türkiye'ye gelip oradaki fanlarla tanışmak isteriz, onlara heavy metal vermek isteriz. Sadece bir promotörün bizim Türkiye'ye gelmemize yardımcı olması gerekir.

Benim sorularım bu kadardı. Türkiye'de ki fanlarınıza bir şeyler söylemek ister misiniz?
Evet onlara şunu söylemek isterim: Heavy metal için savaşmaya devam edin! Umudu elden bırakmayın. Kültürünüzün bir öğesi olmasa bile inanın! Fanlara şunu söyleyeyim ki; TÜRKİYE'NİN KÜLTÜRÜ SİZLERSİNİZ!!!
Geleneklerle savaşamazsınız ama her zaman yeni gelenekler yapabilirsiniz. Heavy metal istiyorsanız; radyoları, televizyonları aramalı ve onlara heavy metal istediğiniz söylemelisiniz. Şimdi veya sonra, eğer savaşmaya devam edersiniz, Türkiye' deki atmosferi değiştirebilir, heavy metali daha kabullenebilir hale getirebilirsiniz. Heavy metal inancınız yitirmeyin. Eğer biz de oraya gelirsek, doğal olarak yapabildiğimiz kadar yardım ederiz size. Kesinlikle oraya geleceğiz!
Bu birkaç yıl içerisinde olmayabilir ama gelince heavy metali de beraberimiz de getireceğiz ve insanlara heavy metalin ne olduğunu göstereceğiz.

Anlıyorum. Burada çok geniş bir metalci kitlesi var ama çok çok daha geniş bir anti -metalci kitlesi var.
Ne olursa olsun devam. Eğer istemiyorlarsa bu onların sorunu, dinlemeyebilirler...

Heavy metal Türkiye' de kabullenemiyor sorun bu.
Dinci gruplar yüzünden falan mı?

Hayır alakası yok. Türkiye'nin şu anki tarzı pop abi... Tv'de, radyoda filan hep pop çalınıyor...
İstasyonların var oluş sebebi milletin onları dinlemesidir. Eğer istasyonu arayıp "hey, ben pop istemiyorum. Bize gece geçte bir saat verin. Sadece bir saat. Biz heavy metal seven geniş bir kitleyiz. Sadece bir saat heavy metal çalın, böylece biz sizi dinleyeceğiz. Reklamcılarınız bizim genç olduğumuz bilecekler ve gençler için sağlanan bir sürü şeyin reklamını yapabilirler bu saatte. Ve sizde bu işten oldukça para kazanabilirsiniz." Deyin. Yapmanız gereken bu!

Ben gelecek için umutluyum. Şu anki gençlik heavy metal dinliyor. İlerde şu anın genci büyüyecek ve kuralları onlar koyacak.
Çok doğru, evet sadece zamana ihtiyacınız var.

Bence de... Teşekkürler adamım, seninle tanıştığımıza memnun oldum...
Dostum seninle sohbet etmek büyük zevkti gerçekten. Çok güzel bir röportaj oldu. Buraya gelebilirsen seninle tanışmak isteriz.

Teşekkürler. ALL HAIL MANOWAR!
Haha, hail and kill brother, kendine iyi bak!

Sende öyle görüşürüz.
Güle güle...

24.06.2002
 
Geri
Üst