Röportajlar Abraxas Röportajı

Ağır ama sağlam adımlarla, başarılı bir grafik göstererek ilerleyen Abraxas’la; kadim dostum, sıkı Heavy Metal fanı Alkan KARAÇAM’ın desteğiyle yapmış olduğum bu röportaj umarım onları tanımanız için yeterli olur. Ben 1997 yılında tanıdım Abraxas’ı ve o gün bu gündür yakın takibe aldım. Disorder’ın 1997 tarihli Dead demosunda dediği gibi: ''Sensiz Bir Kişi Eksiğiz! Hadi katıl bize…''

MBK: Abraxas şu sıralar stüdyoda, çalışmalar nasıl gidiyor? Artık bir demo çıkartmayı düşünüyorsunuzdur sanırım?

ÇAĞRI: Valla uzun zamandır düşünmüyor değiliz ama ben diyeyim serserilik sen de imkansızlık şimdiye kadar olmadı. Ama baktık ki yaş kemale erdi, tel kadayıf olayına girdik yapmak lazım dedik.

GÜROL: Kadayıf madayıf daha genciz ama bir şeyi yapacaksan yapacaksın.Grup olmanın şartı elinde bir ürün olmasıdır. Bu sıralarda çok iyi bir tempo yakaladık bunu iyi değerlendirmek istiyoruz icabında.

ERVİN: Aslında geçen zamana bakılırsa evde dinlenebilecek iyi bir albüm çıkarmamız gerekirdi ama olmadı işte!

HALİM: Kurulduğundan beri bu grupta çalıyorum o zamandan beri de kayıt yapmayı düşünüyoruz. Ben 9 aydır yokum bu sefer geldim gördüm ki çocuklar bu işi kesinlikle yapmaya kararlılar. Herhalde en kısa zamanda bir ABRAXAS demosu dinleyeceğiz.

ADİL: Bende kurulduğundan beri bu adamlarla beraberim o zamandan beri bir kayıt olayı konuşuluyor. Bakalım şimdi Halim dönene kadar ben çalıyorum demo olayı da bana denk geldi. En kısa zamanda sağlam bir demoyu piyasaya süreceğiz.

AK: Görüştüğünüz şirketler var mı?

ABRAXAS: Yurt dışında bağlantıda olduğumuz prodüktörler var onlardan biriyle bir şeyler yapabiliriz önümüzdeki yaz.. O olmasa bile bir sene içinde kesinlikle yapmak istiyoruz.

AK: Türkiye’deki plak şirketleri hakkında düşünceleriniz neler? Şirketlerden neler bekliyorsunuz?

ABRAXAS: Bu tarz müziğe çok fazla ilgili olmadıklarını biliyoruz. Kendilerince hakli olarak ticari sebepleri var. yalnız piyasanın şu günlerde canlandığı da bir gerçek. Bunu iyi değerlendirecek cesur şirketler çıkabilir. Biraz risk alırlarsa, iyi promosyonlarla bu isten para ve prestij kazanabilirler. Böylelikle Türkiye’de ki Metal gruplarının da önü açılmış olur. Kaliteli gruplar çıktıkça da bu şirketler ihya olur.

MBK: 1997 yılında kurulduğunuzu sizinle ilk röportaj yapanlardan biri olduğum için biliyorum. Aradan baya sene geçti, devamlı aramıza katılan Rocker’lar için Abraxas’ı anlatır mısınız? (Röportaj tarihinin en kötü sorusunu böyle kamufle edip sormaktan başka şansım yok!)

ÇAĞRI: Bir gece Gürol’la şarap içiyorduk "hadi lan bir grup kuralım" dedik öle başladı.

GÜROL: Çok önceden beri hayalim olan bir Heavy Metal grubunda çalmayı doğru insanları bulduktan sonra gerçekleştirdim. Benim için ABRAXAS sadece bir müzik grubu değildir. Ben bu hayalimi gerçekleştirmenin yanında daha önce hayal bile edemeyeceğim şeyleri ABRAXAS la beraber yaşıyorum. ABRAXAS benim için artık bir felsefe.

HALİM: Her şeyden önce en büyük hayalim bir Heavy Metal grubunda çalmaktı.Çağrı ve Gürol’dan birlikte çalma teklifi gelince hiç düşünmeden balıklama daldım. Biz müzik grubu olmaktan önce bir aile olduk ve gitgide ABRAXAS ailesi büyüdü.Sahnede çalan 4 kişi olabilir ama ABRAXAS ailesi büyük bir aile ve bu ailede olmaktan gurur duyuyorum.

ADİL: Halim'in bahsettiği ailenin bireylerinden biri olarak uzun zamandır bu adamlarla birlikteyim. Çağrı’nın bir gün "moruk stüdyoya gelsene grup kurduk" demesiyle başlayan bu süreç şu anda Halim'in askerliğinden kaynaklı grupta bas çalmamla devam ediyor. Ve daha önceki kötü tecrübelerden sonra gerçekten grup ruhunu yaşayabildiğim bir yerde olduğum için kendimi çok iyi ve şanslı hissediyorum. Ve bu aile ile daha uzun bir süre de beraber olacağım için mutluyum

ERVİN: Taksim'de doğan ve hızla büyüyen bir kitle çok şeyimizi verdik bu grup için... BU GRUBUN BİZ OLMASI GEREKİYOR, NE DAHA FAZLASI NE DAHA AZI.

AK: Abraxas’ın hedefleri nelerdir?

ABRAXAS: Yaptığımız müziğe sadık kalarak elimizden geldiğince iyi müzik yapmak ve yaptığımız müziği ulaştırabildiğimiz kadar çok kişiye ulaştırmak. Bunun için de ilk etapta iyi bir albüm yapmayı planlıyoruz ve iyi konserlerle grubu tanıtmak istiyoruz.

MBK: Kuruluşunuzdan çok yakın bir süre sonra konserlere çıkmaya başladınız. Yani grup olarak üretken bir yapınız var. O halde neden hala bir demonuz yok diye sormadan edemiyorum?

ABRAXAS: İlk soruya verdiğimiz cevaptaki gibi aynı nedenler geçerli ama orda dediğimiz gibi de en kısa zamanda bir demo gelecek.

ERVİN: Biraz tembellik var tabi. Ama en kısa zamanda sıkı bir çalışma içerisine girmeyi düşünüyoruz. Çok emek verdik bu emeğin karşılığını almak istiyoruz.

MBK: Cüneyt adına düzenlenen Gece Lambası konseri ve Caravan konserinde ciddi anlamda bir dinleyiciniz olduğunu gördük. Bu da demek oluyor ki Abraxas yavaş ama sağlam adımlarla ilerliyor. Biraz müziğinizi anlatır mısınız?

ÇAĞRI: Bahsettiğin kitlenin biz de farkındayız ve bu kitleye bizi takip edip yaptığımız müziği bizle paylaştıkları için teşekkür ederim. Önemli olan yavaş yada hızlı veya emin adımlarla ilerlemek değil. ABRAXAS’ta müzik yapmak tamamı ile hissetme ile ilgili bir şey. Sonuçta sağlam adamlarla sağlam bir müzik yapıyorsam olmam gereken yerdeyim demektir.

GÜROL: Hissettiğimiz müziği yapıyoruz.

HALİM: Bizim ilerlemek gibi bir kaygımız yok biz sadece müzik yapıyoruz. Bizi destekleyen kitleye teşekkür ediyoruz şunu bilsinler ki tutup ta s*kimizden tavana assalar da yolundan dönenin yolunu s*keyim.

ADİL: Bahsettiğin kitleyle beraber ABRAXAS konserlerinde kafa sallayan bir adam olarak bu grubun müziği adamların da dediği gibi hissettiklerimizi yapmamızdan ibaret. Aynı şeyleri hisseden adamlar olarak insanlarla yaptığımız müziği paylaşmak gerçekten haz verici bir şey ve bundan da gayet memnunuz. Eğer ki tarz olarak merak ediliyorsa da çok fazla o tarafa takılmıyoruz ve merak edenlerin ilk ABRAXAS konserine gelmesini bekliyoruz.

ERVİN: Biz bir arada olmayı başardık bu en zoruydu. Müzik yapmak onu başkalarına aktarmak daha kolay görünüyor. En kolayı ise röportajda birkaç kelime söylemek.

AK: Tam özlediğim ve sevdiğim tarzda Thrash Metal çalıyorsunuz. Neden Thrash?

ABRAXAS: Biz hissettiğimizi yapıyoruz. Duygu ve düşüncelerimizi müziğe aktarmaya çalışıyoruz. Bunun sonucunda çıkan şey Thrash ise demek ki Thrash yapmamız gerektiği için Thrash yapıyoruzdur. Ama bizim Thrash yapalım, bu parça Thrash olmadı değiştirelim, şu parçanın şurası da Death Metal’e benzedi gibi takıntılarımız yok. Zaten biz Heavy Metal yaptığımızı söylüyoruz, bir ayrımda bulunmuyoruz.

AK: Thrash Metal bugüne kadar hep yanlış giden şeylere saldırmış, liriklerinde hep sosyal içerikli ve politik konular işlemiştir. Siz sözlerinizde nelerden bahsediyorsunuz?

ABRAXAS: Biz sözlerimizde farklı, farklı temalara değiniyoruz. Örneğin bir parçada savaş-asker psikolojisini işliyoruz, bir diğerinde Beyoğlu tayfasını anlatıyoruz, birinde dönen çark içinde özgürlüğün nasıl kısıtlandığından, sahte yüzlerden yaşamlardan bahsediyoruz. Sonuç olarak herhangi bir konuya saplanmadan yaşadığımız, yaşandığını gördüğümüz pek çok şeyden etkilenip şarki sözü yazabiliyoruz. Bu, yakın çevremizde yaşanan insan ilişkileri de olabilir, tüm dünyayı ilgilendiren politik konular da olabilir. Hatta gördüğümüz bir rüya bile olabilir.

MBK: Bas gitarda göze çarpan bir değişiklik var, bunu ve şimdiye kadar grupta yaşanan diğer değişikleri öğrenebilir miyim?

ADİL: Grupta vokaldeki birkaç önemsiz değişiklik haricinde herhangi bir değişiklik olmadı. Bas konusunda ise suya soktuk çekti astık uzadı biraz da saçları boyadık basçı çıktı.

MBK: Grubu biraz daha yakından tanımak istiyorum, Abraxas elemanları ne yer ne okur, Rock müzikten hariç neler dinler, beğendiği yabancı gruplar kimdir, müzik haricinde bir araya gelince nelerle yapar?

ÇAĞRI: Temel içeceğim su. Ama rakının biranın votkanın şarabın da dibine vururuz icabında. Şu aralar Wilbur Smith’in Nehir Tanrısı’nı okuyorum, okuduğum tarz çok sınırlı değil hoşuma giden her şeyi okurum. Rock müzik dışında Orhan Gencebay’ı tutarım enstrümanımla ilgili olarak da Jazz dinlemeyi severim. Sevdiğim yabancı gruplar Manowar, Iron Maiden, Slayer, Judas Priest, OZZY, W:A:S:p vs,. Sapına kadarda Beşiktaş’lıyım.

GÜROL: Futbolla ilgilenirim Fenerbahçe sen bizim her şeyimizsin. Yabancı gruplar da Manowar, Accept, Iron Maiden, Kreator, Slayer, Exploited, Overkill, Exodus, Death vs..

HALİM: Beer is mother milk. Tüm alkoller can dostum. FRP okurum rock hariç bir şey dinlemem glamdan death’e kadar her şeyi dinlerim. Ama vazgeçilmezim Accept’tir. Onun dışında Tanju Okan (alkol dostu güzel insan).

ADİL: Alkol içermişim (bass brother öle dedi) FRP ve ilgimi çeken her şeyi okurum. Rock hariç etnik müzik ve blues (mbk) dinlerim Orhan Baba'yı tutarım. Sevdiğim gruplar Slayer, Iron Maiden, Manowar, OZZY, Kreator, Death (Chuck’ın hastasıyız), Exodus, Paradise Lost.

ERVİN: Mimarım, mimarlık ve felsefeyle ilgili her şeyi bolca okurum, Heavy Metal ve Trash haricinde bir şey dinlemem. Stratovarius, Wasp, Iron Maiden, Manowar dinlerim.

ABRAXAS: Ortamda en az bir büyük yada eşdeğer alkol olmazsa stüdyo harici bir arada görmek zordur bizi. Ama kırmızı etin ve mangal olayının hastasıyız. Ligi şiddetle takip ederiz, F1 hastasıyız. Dünyada yapılan tüm sporlara karşı ilgi alaka gösteririz. Halim Fashion TV’nin hastası. Artı hepimiz Jenna Jameson ve Nikki Tyler’ın hastasıyız ve kendilerine işlerine gösterdikleri saygıdan dolayı Abraxas adına teşekkür ederiz. (mbk)

AK: Son zamanlarda Türkiye’de Nazi eğilimli,faşist gruplar ve daha da kötüsü bu grupları destekleyen dinleyiciler ortaya çıktı.Bence korkunç derecede tehlikeli bir durum.Bu konuda neler düşünüyorsunuz? Abraxas’ın bu düşüncelere bakış açısı nedir?

ABRAXAS: Bir müziği dinlediğin zaman pek çok insanla aynı noktada olabilirsin. Ama o müziğe bir anlam ve felsefe yüklediğinde bu insanların çoğundan ayrılırsın. İşte bu sorduğun sorudaki "Nazi eğilimli,faşist gruplar ve daha da kötüsü bu grupları destekleyen dinleyiciler " de bu noktada ayrıldığımız insanlar. Çok da tehlikeli görmüyoruz çünkü daha önce benzerlerini gördüğümüz gibi bunun da geçici ve döneme ait olduğunu düşünüyoruz. Bizce faşizmin karşısında olmak ise bir ideoloji ya da felsefe değil insan olmanın gerektirdiği temel kurallardandır.

AK: Belki tehlikeli ve sakat bir soru ama ben gene de soracağım. Din hakkındaki düşünceleriniz neler? Bu konuda birçok olumsuz olaylar yaşandı maalesef ve hala da yaşanmakta. (Bkz.93’deki Sivas olayları vs...) Thrash grupları bu olaylara hep tepkili olduğundan size bu soruyu sormak istedim.

ABRAXAS: Sivas olayı ve benzer olayların dindar olduğunu söyleyen ama din ile uzaktan yakından alakası olmayan bazı yobazlar tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyoruz. Din konusunda Abraxas'ın herhangi bir tavrı yok.

MBK: Türk gruplarından kendinize yakın hissettiğiniz, arkadaş olduğunuz kimler var?

ABRAXAS: Adam olan herkesle arkadaşız ve destekliyoruz. Gruplardan da - şu anda aklımıza gelenler – YUHU, FALSE IN TRUTH ( bir dönem ortalığı dağıtan grup olur False In Truth -mbk- ), BATTLORN, The ANCIENTS, LAST HOUR beğendiğimiz ve desteklediğimiz arkadaşlar.

MBK: Grubu tanıtmak için neler yaptınız, konser vermenin dışında tabii?

ABRAXAS: Konser dışında herhangi bir tanıtım çalışmamız olmadı.

MBK: Çok güçlü ve komple bir müziğiniz var. Konserlerde sizi dinlerken sıkça Slayer diye bağırıyor fanlarınız. Bir gruba benzetilmenin dışında bir soru sormak istiyorum ama ne sormam gerektiğini toparlayamadım... Siz bu konuda ne düşünmektesiniz?

ÇAĞRI: Daha öncede Exodus, Kreator gibi gruplara benzettiğini söyleyen insanlar oldu. Ama biz kesinlikle yaptığımız müziği Heavy Metal kollarından birine benzetmek yada o kalıba sokmak istemiyoruz. Bizim yaptığımız müzik sadece Heavy Metal’dir.

GÜROL: Benzetildiğimiz gruplar Kreator, Exodus nadir olarak da Slayer ve bence bu grupların hepsine benzetilmek gurur verici eğer sadece birine benzetiliyor olsaydık yani taklit ettiğimiz düşünülüyor olsaydı ben şahsen kendimi keserdim.

HALİM: Slayer’a benzetilmek güzel yada herhangi bir Heavy Metal grubuna. Ama biz kendi müziğimizi yapıyoruz. İnsanların konserlerde Slayer veya başka grupların isimlerinin bağırılması o gruplara benzetildiğimizi mi yoksa
o gruplardan parça istendiği anlamına mı geliyor bunu bilmiyorum. (  mbk)

ADİL: Sert bir sounda ve hızlı rifflere sahip olmamızdan dolayı Slayer ve benzer sound da gruplara tarz olarak benzetiliyor olabiliriz ama biz kendi müziğimizi ifade ederken bile herhangi bir sıfat yada tarza dahil etmiyoruz onun için o tamamen dinleyenlerin yorumu. Belki bir konserde Slayer çalar bağıran arkadaşları da mutlu ederiz.

ERVİN: Abraxas bir cover grubu değil. Biz seçimimizi çoktan yaptık. Eğer cover grubu olsaydık herşey çok farklı olurdu. Etik olarak da konserlerde bir veya ikiden fazla cover çalınması kişisel tercihim değil.
AK: Son zamanlarda nu-metal diye bir müzik akımı çıktı. Sizce bu gruplar Heavy Metal çalıyorlar mı? Samimi geliyor mu size?

ABRAXAS: O tarzın ne olduğunu bilmiyoruz. Ama eğer Heavy Metal yaptıklarını düşünseydik ya da samimi gelselerdi mutlaka biliyor ve dinliyor olurduk. İstersen bu soruyu yayınlama, verebileceğimiz tek yanıt bu.

AK: Neden iki yıllık bir ara verdiniz?

ABRAXAS: Belirgin bir neden yok, bizimde anlayamadığımız iki senelik kotu bir rehavet donemi geçirdik. Önemli olan tekrar aktif olarak çalışmak diye düşünüyoruz.

MBK: İlk sorular gibi son soruda sıkıcı olur ama ne yapalım... Son sözlerinizi size ulaşılabilinecek adreslerle birlikte alayım...

ABRAXAS: LONG LIVE HEAVY METAL
BORN TO ROCK DRINK AND *****
[email protected]
www.abraxas.gen.tr

ABRAXAS
Çağrı Ersen - Davul
Ervin Garip - Gitar
Gürol Öz - Gitar / Vokal
Halim Güler - Bas
Adil Akbay – Bas

AK: Alkan KARAÇAM
MBK: Mahir Bora KAYIHAN

Tarih: 18.06.2005
 
Geri
Üst