Röportajlar Mor Ve Ötesi Röportajı

Yıl 1998, Mor ve Ötesi Şehir albümünü çıkaralı iki yıl olmuştu ve yeni albüm Bırak Zaman Aksın için çalışmalara başlamıştı. Şimdilerde olduğu kadar yoğun değildiler tabi, ama o dönem içinde hiçte fena olmayacak kadar dinleyicileri vardı. Yeni albümlerinden önce Harun Tekin ile kısa ama dönemin tüm ip uçlarını bulabileceğiniz bir röportaj yapmıştım. Unutmayın ki yıl 1998, röportajı okurken o döneme göre yorumlayın ve sonrasında şimdilerde hemen hemen her müzik severin en azından bir kez bile olsa dinlediği grubu yeniden değerlendirin. Bence Mor ve Ötesi şu an bulunduğu konumu fazlasıyla hak ediyor, sizce?

Dönüp Baktım Maziye Rock müzik yazmaya başladım bir dönemin röportajlarından oluşan yeni yazı dizimiz. 1997-2004 arası yaptığım röportajlardan seçki içerecek olan dizinin amacı; sizi o yıllara *****ürmek ve şimdilerde çok tanınmış yada hatıralarda kalmış gruplarımızın o dönemki duygu ve düşünleriyle buluşmanızı sağlamak. Yazı dizisinde röportajını okuyacağınız gruplardan bir kaçı: Pentagram, Kesmeşeker, Grizu, Kudret Kurtcebe, Asafated, Diken, Objektif, Whisky, Kramp, Ascraeus, Nekropsi vs. vs.
Yazı dizisi için bir periyot belirlemedim, nitekim röportajların hemen hemen hepsi fanzine, dergi ve gazetelerde yer aldığı için dokümanlardan okunarak tekrar yazılması gerekiyor. Bundan dolayı boş bulduğum her fırsatı değerlendirerek yazacak ve sunacağım. Umarım keyif alırsınız!

mbk : Mor ve Ötesi yeni bir albüm çıkartma aşamasına geldi mi?

Harun Tekin: Yeni albümü yıl sonuna düşünüyoruz. Bir çok şarkıyı hazırladık, üzerinde çalışıyoruz.

mbk: yeni albümde soundunuzun dışında daha sert şarkılar olacak mı?

Harun: Biz konserlerde daha sert çalıyoruz ama bu yeni albüm çok sert olacak anlamına gelmez. Stüdyodaki ruh halimize bağlı, bekli çok sert olacak beklide çok soft.

mbk: Bir röportajda maddi yönden bağımsız olduğunuzu söylemiştiniz. Ek işlerle mi uğraşıyorsunuz?

Harun: Hayır, ek işlerle uğraşmıyoruz. Hepimiz öğrenciyiz ve okulumuza çok özen veriyoruz. Müzikal anlamda işlerimiz iyi giderse yine ek iş olarak müzikle uğraşacağız.

mbk: maddi zorluk çekmediğinize göre, albüm çalışmaları ve albüm çıkartmak diğer gruplara göre daha kolay oldu mu sence?

Harun: Muhakkak daha kolay çalışmalar oldu. Diğer grupların çektiği bir takım zorluğu çekmedik. Ama bu sadece albüm kayıt aşamasına kadar geçerliydi. Albümü çıkartmaya ikna ederken bir avantajı olmadı.

mbk: Şarkılardaki sözlerle dinleyicilerinizi etkilediğinizi düşünüyor musunuz, sözlerde argo kullanmamaya dikkat ediyor musunuz? Yoksa hissettiğiniz gibi olmasını mı istiyorsunuz?

Harun: Sözlerde argo kullanmamak gibi temel bir kaygımız yok. Kullanılmasını düşündüğümüz sözlerin içimize sinmesi önemli.

mbk: Mor ve Ötesi adını gruba koyarken etkilendiğiniz bir şey oldu mu Harun?

Harun: Çok direk bir etkilenme yok. Konuşulan isim önerilerinden biriydi ve o oldu. Hiçbir esin kaynağı yok.

mbk: Peki fanzinler hakkında ne düşünüyorsun Harun?

Harun: Genel olarak fotokopi dergilerin umut verici olduğunu düşünüyorum. Daha da ileri giderek, özgür basın diyebileceğimiz türün örneklerinden oluştuğunuz düşünüyorum.

mbk: Basının Rock müziğe verdiği önem sence tatmin edici mi?

Harun: Gerçek anlamda Rock müziğe 1998 basınının yer vermesi Türkiye’de düşünülemez. Çünkü; varoluş sebeplerine ters düşer!

mbk: Kliplerinizde çok sade görüntüler var. Biraz daha dikkat çekmesi için yeni klip çalışmalarınızda görselliği ön plana çıkarmayı düşündünüz mü?

Harun: Yeni klip projeleri için daha çok erken. Kliplerimizden memnunuz ama daha iyisinin de yapıla bilineceğinin farkındayız!

mbk: Artık temiz bir stüdyo aşamasından geçen Rock müzik albümünü, yabancı grupların albümleriyle kıyaslayabiliyoruz. Yeni albüm kayıt ve şarkılar açısından dinleyicileri doyurabilecek mi?

Harun: Bizim için önem taşıyan konu, yeni albümün kayıt kalitesi ve şarkılar açısından bizi tatmin etmesi. Yani dinleyicilerin tatminine göre çalışmamız söz konusu değil ama bizi daha çok tatmin eden bir çalışma onların daha çok hoşuna gider.

mbk: Peki son olarak dinleyicilerinize bir mesajınız var mı?

Harun: Doğru olduğunu düşündükleri işleri sonuna kadar desteklesinler.

Şehir / 1996
harun tekin: vokal, gitar
kerem kabadayı: vurmalı çalgılar, şehir uğultusu
derin esmer: vokal, gitar, klavye
alper tekin: bas, vokal
stüdyo: spectrum
kayıt ve miks: refik akyüz
mastering: duyal karagözoğlu (rms)
konuk müzisyenler: evren karayel - çello
felicitas von dobschütz - flüt
grafik tasarım: mor ve ötesi, ali soner, ilker alp
fotoğraflar: ilker alp
grup fotoğrafı: ali soner
Röportaj: Mahir Bora Kayıhan / 1998
 
Geri
Üst