Blues Tonlarına Uygun Efektler??

merhabalar ...

arkadaşlar aylardır blues tonlarına uygun bir efekt aleti bulamadım..her kafadan bir ses çıkıyor....

blues tonlarına hani efekt uyar...bu efektide processor mu yoksa pedal olarakmı almalıyım yardımcı olursanız sevinirim....
 
blues tonu boss un blues pedalı var ama pek iyi değil kanımca. blues tonu diyince aklıma güzel bir fender gitar va kaliteli bir fender amfi geliyor şahsen ? ya da line6 pod v2 nin blues tonlarıda fena değildir hani
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
pedal yokmu bu tona uygun?? yani amacım arasıra çığlık atabilmeliyim gitarla bunun için ne tur bir efekt aleti lazım??
 
Tube screamer iyi bir pedaldir. Bu arada blues calarken genelde pek effekt kullanilmaz, gitarin ve amplinin overdriveli tonlarini kullanmak gerekir. Cok FX verirseniz, blues havasi gider Rock olur.
 
Playmaker'a katılıyorum, eklemek istediğim şey şudur ki: eğer amplifikatörüne güvenmiyorsan Ibanez Tubescreamer'a da güvenme. 2 sene kadar Tubescreamer kullandım, bence tubecreamer'ı daha çok mid karakterli bir booster pedalı olarak yorumlamak doğru olur. Lambalı bir ampliye giden sinyali güçlendirmek için kullanmak için dizayn edildiği kanaatindeyim. Transistörlü amplilerde gitarın doğal ses karakterine sadık kalıp sinyali güçlendiren pedallar pek doyurucu sonuçlar vermiyor. Bu görüşlerime karşın Tubescreamer ile transistörlü Roland Jazz Chorus amplilerde aldığı sonuçlardan oldukça memnun olan insanlar da yok değil. Bence BOSS'un single analog pedallarından OD-3(overdrive), SD-1(super overdrive) ve BD-2(blues driver)'yi denemelisin. Bu arada Sansamp Triac'a da mutlaka bir göz at. Eğer blues için özelleşmiş bir setup arzu ediyorsan bence processor olayına hiç girme. Ben çeşitli müzik türlerine ilgi duyduğum için analog pedal koleksiyonumu elimden çıkarıp Line6 POD 2.3 aldım zamanında, gayet de memnunum ama bütün processorlerde gitara dokunmanla ampliden sesi duyman arasında hoş olmayan birşey var ki bence blues çalacaksan bu ilişkiyi zedeleme derim ben.
 
bence de tube screamer iyidir ama güzel bir lambalı ampli ile kullanmak kaydıyla...transistörlü amplilerle bana göre oldukça yavan bi ses elde edliyor...hafif kirli bir ampli tonu yakalayıp booster olarak kullanmak daha iyi...bd-2 içinde aynı şeyleri söyleyebilirim...bende vardı ve aynen booster oalrak kullanıyordum...ayıca vintage rat pedalını önerebilrim..bulabilirsen/getirtebilirsen voodoo lab sparkle drive'ı bayaa övüyolar...demolarını dinledim gayet hoş..ama hem crunch, hem lead tonları olsun gitar tonum her şekle girsin diyorsan sansamp pedalları gayet iyi...hem de tünelde bulunabiliyor...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
merhabalar!!

Beyler öncelikle yazdıklarınız için çok teşekkür ederim..yazdıgınız tubescreamer i denemeye çalışacağım.benim amacım blues dışında da parça içerisindede biraz rock vari efektler kullanmak..yani Yavuz Çetin'in yaptığı şekilde(bildiğiniz üzre bu adam blues parçalarının içerisindede yeryer rock vari çığlıklara yer veriyor).

blues parçalarını çalarken arada (sololarda olabilir) sert çığlıklara yer vermek amacındayım..blues etiğine biraz aykırı olsada bunu denemke istiyorum...alacağım efekt aletininde uzun soluklu bir cihaz olması lazım çünkü yaşadığım yerde olanaklar sınırlı..tubescreamer'in lamlabalı amfilerin dışında iyi sonuç vermediğini duydum..tubescreamer'i normal amfilerde kullanabilirmiyim??(ne kadar yararlı olur?).bunun dışında başka hangi efektleri önerirsiniz yoksa gidip processör mü almalıyım??Başka bölümlerde özellikle Yavuz Çetin'in "proco rat" ,"delay" , " chorus" gibi efektler kullandığını öğrendim benim işime yararmı bu efektler??
 
Aslında blues dan çok anlamam ama benim arkadaşta Bd-2 var ve pek memnun değil, yakın zamanda onu satıp Marshall Blues Braker alacak,herkes onu önermiş
 
Re: merhabalar!!

BLUES01 demiş ki:
sert çığlıklara yer vermek amacındayım..blues etiğine biraz aykırı olsada

Burayı anlamadım, anlamak istemiyorum......hayır hayır yapmayın bunu...çığlıksız blues......tanrımmmmmmm

Neyse, bence pedal vs.den çok iyi bir gitar ve amfi yeterlidir, overdrive kaçınılmazdır diyebilirim ama kullanmadığım için öneri yapamıcam ama boss-od3 hakkında iyi şeyler duydum, fazla şeye gerek yok, blues dünyadaki en basit ve keyifli türlerden birisi değil mi?
 
merhabalar!!

Arkadaşlar benım anlatmak istediğim ,her hangi bir blues ritminin içinde sert bir saund kullanmak istiyorum..yani yeri geldiğinde çaldığım herhangi bir solo içerisinde çığlık attırabilmeliyim gitara..


overdrive ve boss-od3 yazmışsınız bunların özelliklerinelerdir yazarsanız çok sevinicem :oops: ..
 
of babacım of...bana bir sonraki aşamada gitarı takiyim kendi kendine çalsın diycekmişsin gibi geliyor:)...sen bence internette harmony-central başta olmak üzere ekipman forumlarını bi dolaş...hatta ondan önce efektleri açıklayan sitelere bi göz at..ingilizce bilmiyorum diyorsan birilerinden yardım iste...neredesin bilmiyorum ama gördüğün mağzalara gir ve bulabildiğin aletleri dene..hatta kendi gitarınla dene...başka türlü olmaz ..öyle "her hangi bir blues ritminin içinde sert bir saund kullanmak istiyorum" diyince bişi anlaşılmıyor...değişik anfi gitar ve efekt kombinasyonları çeşitli settinglerde değişik sonuçlar verebildiği gibi kulaktan kulağa göre de değişir...ayrıca kayıt hadisesi çok farklı bir durum...seni yanıltmasın...bilmem kimin tonunu yakalaman için çok yüksek volümlerde çalman gerekebilir...evde veya mağzada yakaladığın tonu kayıtta, stüdyoda,sahnede yakalayamayabilrisin...ekipmanın tepkileri ortama (akustik durumlar) ve ses süzeyine göre değişiklik gösterir..denemen lazım..başka yolu yok...
 
merhabalar!!

Stratman abi bir dur hemen kızma :D .. Ben Balıkesirde oturuyorum topu topu iki magaza var bunlarda pedal satmıyorlar..processor satıyorlar..ve bunlarda behringer ile alesis bunlarda benım işime yaramaz..işim zor gibi ..

teşekkürler..
 
prosesör olayına hiç girme derim...madem yavuz çetin diyorsun rahmetliyi setrettiğim zaman -görebildiğim/hatırladığım kadarıyla- sana fikir vermesi açısından setup'ını anlatiim...71 veya 72 strat, rat, compressor vardı -boss sanırım-, crybaby wah, ikinci albümde fazlaca duyulduğu gibi chorus/flanger (kayıtta ehx electric mistress kullandığını duydum)..silverface twin amp vardı ..ama bi keresinde alakasız bir transistörlü yamaha amp kullandığına ve cayır cayır çaldığına şahit olmuştum...yani iş çalana bakıyor eninde sonunda...
al güzelinden bi strat, overdrive/dist olarak rat bulabilrisen güzel (bazen 2. eli düşer...mesela ben 2. el almıştım) yoksa boss'un pedallarından birini seç (madem balıkesirde yok mecbur istanbul'a gelip alacan zaten)...wah dersen crybaby standart zaten...o konuda fazla seçenek yok zaten ama morley filan tavsiye etmem amacına uymaz...snarling dog'lar vardı bi ara senkopta denemedim bilemem...chorus ve delay dersen boss'unkiler gayet güzel...piyasada carl martini ehx filan da satılıyor ama carl martin bugün sordum 270 usd filan gibi bişiydi..boss ucuz ve güzel...delay zaten pahalı bi pedal...boss delay 2. el 100-120 usd ye bulursun...(carl martin delayla'ya 360 usd çektiler bugün)..anfi de kulak yolu ile gitarına uyan bişi seçecen artık...
 
Merhabalar!!

Dostum yazdıkların için çok teşekkür ederim saol.

Amacıma uyacak setup olayında compressor.crybaby wah chorus ve delay onermişsin saol..umarım bulabilirim..birde tubescreamer (ıbanez) onerenler var bu işime yararmı??yoksa senin bu yazdıklarınamı öncelik vermeliyim??Benim zaten işime çomak sokan yaşadığım şehir hiç bir şey bulamıyorum deneme imkanım hiç yok..www.isfendan.com sitesinde bir marshall anfivardı 15 att lık onu sipariş vermeyi düşünüyorum bu anfide delay ve dıstortıon ozellikleri var bunlar direk işime yararmı yoksaayrıyeten bu onerdiğin pedallar zorunlumu??


Fazla oluyorujm biliyorum ama :LOL: bu önerdiğin ürünleri sipariş verebileceğim ve bilg, alabileceğim bir site varmı??
 
Sadece bu dizinde degil oteki dizinlerde (oteki forumda da) yazdiklarini takip ettim, ve yazilanlarin ustune cok soylenecek bir sey yok. Ama sanirim yazilanlari ayri gayri gordugunden tam oturmuyor.

Blues icin ton diye bir hadise yok, istersen kollu bacakli gitarlar ile, en deli yuksek guclu amfiler ile blues'i calarsin. Cunku asil hadise hangi aleti kulladiginda degil, asil nokta onlari nasil kullandiginda.

Elimde su anda 3 lambali 1 SS amfi, bir suru efekt falan var (tubescreamer dahil olmak uzere). Ama buraya zamanla gelmen lazim, yani su anda sana Steve Ray Vaughan denen adamin gitarini, amfisini ve efektlerini versek (kullandigi efektlerden birisi TS9 ;) ) onun gibi cikmayacak tonun. Eller, parmaklar, ve her seyden once vibrasyon hadisesi.

Bence cok fazla saga sola bakinma ve simdi seni idare edecek, 2 3 sene kadar, duzgun ucuz bir alet al ki ilerde ziplarsin. Ondan dolayi oteki forumda Cemal'in yazdiklari tamamen dogru. Bence kendine bir V-Amp2 al icinde bir cok sey yapilabiliyor. Blues diye senin adlandirdigin tonlari da sen isi ogrendikce hangi efekti nerde kullanacagini ogrendikce alacaksin. Bir gecede olmayacak, zaten isin zevki de ogrenme tarafidir ya neyse.

Ama merak ediyorsan ki Blues veya Bluesbreaker seklinde tonlar nasil alinir, o zaman kisaca sana cevap vereyim. Bir tek yolu var, ciddi ciddi iyi bir amfiye ihtiyacin var. Sonrasi da gitar olacak. Delaydi, compresordu falan onlar sadece tuz biber gibi seyler, yemegin asli yani gitar ve amfi.

Gitar konusuna girecek olursak cikamayiz. Ama kisaca iki cins yaklasim var, birincisi daha net daha acik seslerle olan yaklasim. Bu insanlar genelde fenderler kullanirlar, ve aslinda kendi aralarinda da ikiye ayrilirlar, teleciler ve stratcilar. Fark ne dersen, teleciler (ki bkz. Muddy Waters, Jimmy PAge falan) daha cok tok ama tiz koprude is yaparlar. Stratta bu kopruyu kullanmak cok zordur, ama iyi bilene de cok guzel sonuclar verdirtir. Stratin asil hadisesi bence sap manyetiginde, cok net cok "defined" tonlar verdirtir kerata. Bkz. SRV, Rory Gallagher, Henrix etc.

Ikinci cins gitarlar ise daha tok ses veren ama telin titresimlerini cok cok net vermeyen biraz daha yuvarlak ve guclu ses veren humbuckerlar teskil eder. (Simdi arada P90 ve gibson deluxe style mini humbuckerlar falan var , olayi carpitmamak icin oraya hic mi hic girmiyorum.) Bu gitarlarin en meshuru (yapilan kayitlar acisindan) Les Paul, SG ve de ES335dir. Resimlerini internetten bulursun...

Eski tonlar acisindan (gerci yenileri onlarin sadece oyle boyle turevleri cok cok acaip farkli degiller, bir marshall 50W plexiye bir bas boost tak olsun sana metal amfisi yani ya neyse) amfi hadisesinde de nerdeyse genel iki klasman var. Fender ve marshall bile bilinir, biraz Fendere haksizlik olur cunku Marshallarin aslinda origini Fender 59 Bassmanden gelir. Fenderler silverfaceler ki bunlar Yavuzun kullandigi seylerdi, daha tiz ses verirler, daha zor kirilir sesleri (yani daha zor overdrivea gecer amfi) ve de daha bir cingir cingirdir ne demekse. MArshallar yada herhangi originini bir fender 59 bassman'den almis bir amfi daha drivelidir, yani daha cabuk ses kirilir, daha toktur ses, ve daha dipten derinden gelir bir yerde o kadar cingir cingir degildir yani. Orneklerle daha iyi anlarsin, mesela silverfaceleri (twin falan yani) Mike Bloomfield kullanir idi, dinle cok iyi gitarcidir kendisi. Marshall icin de Eric Claptonun Cream zamanlarini dinle (Clapton 70lerde sonradan silverfacelere gecer mesela cocain falan hep yukarda bahsettigim birinci tip gitar ve amfi ile yapilma).

Anlayacagin cok cok uzun is, ve sen sorularini biraz fazla yuvarlark soruyorsun. Bence simdi sen Cemal'in dedigin gibi bir v-amp 2 falan al onu kullanmayi tam ogren ve dinledigin seylere onunla yaklasmaya calis. Elbette tam olmayacak ama elinde sifirdan bir Marshall JTM45 bir de les paul olsa inan yine senin kafandaki seslere yaklasman zor olacak, cunku bilmiyorsun. V-amp 2 ile ogren, derim.

B
 
bir şey demem gerek, srv ve hendrix genelde middle manyetiği kullanırlardı... ayrıca srv tonunu elde etmek zor, bir kere süper ötesi gitarı kimsede yok ve kendisi 13 lük tel kullanırdı. çok iyi vibrato yapardı, elleri oldukça büyüktü ve kuvvetliydi. bunların hepsi tonu etkiler. sen daha yeni başladın bunları yapamazsın.

drb nin dediği gibi saldırma herşeye. yavaş yavaş al, hepsini bir arada alırsan boşuna para harcarsın.
 
Merhabalar!!

Drb ve wisreds ellerinize sağlık çok teşekkür ederimbeyler..

anlaşılan efekt konusunda aceleci davranmamam gerekıyor kı zaten benım gibi bir adam için bayağı karışık durumlar...

Şuan için yeni bir gitar almam olanıksız(malum oğrencilik hali)..ama yukarıda bahsini ettiğim "marshall" anfiyi alacağım çünkü adam akıllı bir anfi şart..Fender ler baktım gayet güzel anfiler ama fiyat lar boru..Marshalldan kat kat pahalı..bu durumda doğal olarak beni aşar :D ..

tekrardan teşekkür ederim umarım "marshall" beklentimin altında olmaz..malum blues çi olmaya çalışıyoruz. :LOL:
 
marshall çok iyi bir marka ama blues için fender çok iyi bir amfi, ama gerçekten anormal derecede pahalılar... 15 watt lık tüplü amfi 800 dolar ya! benim avt50 valvestate amfim ondan çok daha iyi ama transistörlü, 100 dolar daha pahalı. neyse marshall ı al sen. saçmaladım gibi, :) ,birden marshall diye atlama dicektim, sonra fender fiyatları aklıma geldi :)

yeni gitaraysa takma. bu gitarda çalışırken para biriktir, bakarsın süper bir gitar düşer alırsın hemen. onun için her şeye atlama şu an. bir marshall amfi nin üzerindeki ayarlarla oynayarak istediğin sound'u elde edebilirsin, daha yeni olduğun için de hemen bir tubescreamer a ihtiyacın olmaz... sen al amfiyi başla biriktirmeye :)
 
Geri
Üst