Asım Can Gündüz

rock_and_rock demiş ki:
bende 9 adet şerkısı var.sanırım 1992 yılındaki albümünden.madem piyasada bulmak çok zor isteyen olursa albümü paylaşabilirm.iyi müzik dinlemek herkesin hakkı.

Hocam paylaşırsan seviniriz.Zaten albümleri artık basılmıyor yanılmıyorsam.
İllegal bir durum olacağını sanmıyorum.Zaten Asım abide bişey demezdi :)
 
Arkadaşlar Evren Can Gündüz(Asım Can Gündüz'ün oğlu olur) bir parçası var elimde buraya link atmak yasak mı değil mi emin olamadım :?:
Sizlere de göndermek isterim...
 
Marmaris'te yaşıyor,Bu yaz Bodrum'da 3 kere programına gittim.Program arası sohbetimizde kışın avrupa turnesine çıkma planlarından bahsetmişti.Eğer izleme fırsatı yakalarsanız kesinlikle kaçırmayın 1 dk.sından bile pişman olmazsınız.Tanıdığım en tatlı insanlardan biridir.
 
Her adam gibi adamın harcandığı bir ülkedeyiz malesef asım abi de harcananlar arasında zaman zaman sahibinden.com da görüyorum kendisini satılık gitarlarıyla en son pembe renkli bir grandmaster satmıştı sanırım.
 
Türkiye'e ilk geldiği dönemde olağanüstü çalıyordu; ağzımız açık izlerdik adamı. Halen de vibratosunu ve bendlerini beğenirim ki, bir rock gitaristinin kendi sesini ve tarzını yansıtanlar özellikler öncelikle bunlardır. Ama ne yazık ki sonraları (gitarı ihmal edip başka meselelere kendisini fazla kaptırmasından ve magazinleşmesinden ötürü sanırım) teknik becerisini ve nota seçimindeki titizliğini büyük ölçüde yitirdi. Dağınık, kirli ve karambol sololar-emprovizeler çalmaya başladı ki, onu bu haliyle görmek beni üzmüştür; bu ülkenin çıkarttığı en önemli rock gitarcılarından biridri ne de olsa. Şimdilerde nasıl, o "Keriman Teyze" günlerindeki dudak uçuklatan virtüöz tekniğine tekrar kavuştu mu, eskisi gibi tertemiz çalıyor mu, bilmiyorum. Ama galiba magazine kendini kaptırmakla hata yaptığını anladı, şu anki düşük profilli halini buna bağlıyorum biraz da...
 
Ama ne yazık ki sonraları (gitarı ihmal edip başka meselelere kendisini fazla kaptırmasından ve magazinleşmesinden ötürü sanırım) teknik becerisini ve nota seçimindeki titizliğini büyük ölçüde yitirdi.

Teknik becerisini yitirmedi, zaten yitiremez de, zira müzik işine disiplinli yaklaşan her insan gibi Asım abi de sürekli çalışan ve en önemlisi kendini geliştirmeye çalışan bir müzisyen ve gitarist. Yalnızca tarzı değişiyor. Asım abiyi yerinde dinleyip zaman içinde takip eden herkes görebilir, tarzı rock/hızlı tempodan blues'a kaymakta.. Tekniği de buna paralel olarak değişiyor zaman içinde, bu kadar basit..

"Magazinsel" kısmına fazla deyinmek istemem, adamın ağzı var dili yok uzun zamandır ne gazetede ne tvde göremezsiniz.. "Onun bunun peşine düştü, asıl hedefini es geçti" tarzı yaklaşım çirkin, tuh, kaka, düşüncesiz adam işi..

Herkesin kulağı farklı, renk-zevk meselesi; ama bence gayet de temiz bir çalıyor, şu an tuşesi Türkiye'ye ilk geldiği zamanlara göre çok daha mükemmel. Temiz neye göre kime göre temiz tartışılır, mesela Hendrix tertemiz çalarak mı Hendrix oldu? Ya da herkes Petrucci gibi çalmak zorunda mı? ..vs.vs..

Asım abi herkesin hem fikir olduğu gibi Türkiye'nin en iyi gitaristlerinden biri, yalnızca göbeği eritip biraz daha ortalarda boy göstermesi gerekiyor. Yeni bir albüm çıkartsın da dinleyelim..
 
Hendrix örneği benim bahsettiğim konu açısından kötü bir örnek. Çünkü Hendrix'in kısacık ömrüne sığdırdığı kayıtlarda Asım Gündüz'ünki gibi bariz bir performans - teknik düşüşü görmedim.

Petrucci gibi adamların çalışı beni hiç ilgilendirmiyor, ama Mastodon galiba böyle olduğunu varsaymış. Oysa Petrucci gibi gitarcıları düşünerek yazdığım bir eleştiri değil yukarıdaki. İyi teknik başka şey, bunu Petrucci gibi safi mekanik veya makine gibi çalmak için kullanmak başka şey.

Ben Gündüz'ün ilk dönemine göre ciddi bir performans düşmesi olduğunu söyledim. Bunda da ısrarlıyım. Gündüz'ü epeyce canlı dinlemişliğim vardır. İlk albümü dönemindeki performans kalitesini sonraları canlı dinlerken hiç bulamadım. Özellikle sağ eliyle boşta kalan telleri tutmak konusundaki hassasiyetinde ciddi problemler olduğunu gözledim (ki, bu son dönem Malmsteen'de de kendini gösteren ciddi bir sorun...). Bu sorun Gündüz bilhassa tap tekniğini kullandığında kendini belli ediyor. İlk dönemde çok daha titizdi bu konularda. Ayrıca sağ-sol el senkronizasyonu problemi de duymazdım çalışında. Oysa sonraki dönemlerde sağ elinin pena vuruşlarının sol elinden daha hızlı ve bağımsız hareket ettiğini ve iki elin senkronize çalışması gereken picking pasajlarında ciddi karamboller olduğunu duydum hep. Bu söylediklerimin değişen tarz ile ilgisi yok; tarzdan bağımsız unsurlar. Ve açıkçası bu kadar teknik bir meselede "Herkesin kulağı farklı, renk-zevk meselesi; ama bence..." gibi yuvarlak ve klişe ifadeler benim arzu ettiğim düzeyde bir tartışma ortamı yaratmıyor.

Evet, bu son yazdıklarımın biraz teknik konular olduğunun farkındayım. Ancak ben de böyle şeyleri adında "rock" olan bir platformda adam gibi tartışamazsak nerede tartışırız bilmiyorum. Bu meseleyi yuvarlatmadan, alaturkalaştırmadan ve külhanbeyi ağzına dökmeden ("sen kimsin ?" senin ne yapmışlığın var ki onu bunu eleştiriyorsun ?" vs...) üslubuna girmeden halledebilirsek sevinirim. Sonuçta ben Asım Can Gündüz'ü önemli bulan, beğenerek dinlemiş ve ondan etkilenmiş amatör bir müzisyenim. Amacım onu karalamak filan değil sadece eleştirmektir ve elbette bu eleştiriyi de laf söylemiş olmak için değil, daha iyi, daha kaliteli, daha özenli işler çıkmasına katkıda bulunabileceği umuduyla yapıyorum. Türkiye'de bu iki eylem arasındaki fark anlaşılamıyor ve hemen defansa geçiliyor.

Bir başlıkta Mastodon ile daha önce sürtüştüğümüzü hatırlıyorum, o nedenle yukarıdaki yanıtında da oradan kalan bir uslüp hissettim. "....tarzı yaklaşım çirkin, tuh, kaka, düşüncesiz adam işi." gibi ifadelerde özellikle... Bu sıfatları ben üstüme alınmadım açıkçası, umarım o da beni veya başkasını karalamak için söylememiştir. Bu sözcüklerin benim Asım Can Gündüz'e getirdiğim eleştiriler ile hiç bir ilgisi yok zaten ve doğrudan kişiyi hedef alan sözler.

Magazinleşme meselesine gelince... Asım Can Gündüz'ün çok büyük hataları oldu geçmişte, bunlara burada girmeyeceğim. Çok merak eden olursa özel mesaj atar söylerim. Ama bunlardan ders aldığını düşünüyorum. Bu hatalara hiç düşmese ve kendini müzikle sınırlasa daha da iyi olurdu ve ben yakın zamandaki sessizliğini, bu hataları anladığının bir işareti olarak yorumluyorum. Son dönemde zaten özellikle düşük profilli bir görüntü verdiğini bizzat ben de söyledim.
 
Hakaret içerdiğinden dolayı mesaja yönetici tarafından müdahale edilmiştir.
Herşeyden önce kesinlikle haklı olduğun bir durum var, kişilere eleştiri ceketi altında çamur atmak kolay, sanal alemde yaşanan "klavye delikanlılığı" budur zaten. Derler ya "yolu bilmekle yoldan gitmek farklı şeydir" diye.. O işte.. Uygulamak lazım.. "sen kimsin ?" senin ne yapmışlığın var ki onu bunu eleştiriyorsun?".. da denemez burada kimseye, ben senin ne yaptığını nasıl gitar çaldığını nereden bileyim? Varsa linkin, müziğin, yarattığın birşeyler gönderirsin dinler bakarız nasıl çalıyor, Asım abinin sağ elini mi almış yoksa sol elini mi diye. İnsanlarda sap ile samanı karıştıran bir tutum sergilemek heryerde olduğu gibi "rock" forumlarında da oluyor herkesin görebileceği gibi.

Son olarak belirteyim senin gibi adamlar hayatın heryerinde karşıma, karşımıza çıkıyor. varsınız tabi ki. Amaç denildiği gibi "tartışmak" olsa ne ala, en kötü ihtimal biraz dik durabilen biri "sevmiyorum" der geçer, ama sen ceketi giymişsin bir kere. Yazdıkların da teknik değil merak etme herkes anlıyor. Bizde de kulak var duyuyoruz bizde de göz var görüyoruz, yok sağ eli hafiflemiş de gürültülü hale gelmiş de, mesaj atalım da rezillikleri anlatacakmış da vs.. Geç bunları.
 
Sevimli, sempatik ve sıcakkanlı bir müzisyen.

Sahibinden üzerinden sorduğum tüm sorulara bıkmadan cevap verdi...

Grand masterlarda müthiş gitarlar...

Kesinlikle aynı fikirdeyim. Müzisyenliğinden ziyade adam. Benim de bir kaç kez konuşmam oldu kendisiyle, bana müşteri bul falan dedi. Çok sempatik, hoşgörülü bir insan. Ego emaresi görmedim ben.
 
Geri
Üst