Rock/Metal köprü humbucker'ları...

yazın amerikadan aldım...bu yaz da giderim büyük ihtimalle...gerçeği söylemek gerekirse floyd'un problemleriyle uğraşmaktan bıktım.amerikaya gidersem yazın 3120'yi satıp, yeni çıkan gibraltar plus sabit köprülü Ibanez rga 321 alacağım herhalde.Gerçekten mükemmel bir gitar ama amerikada bile 1500 dolar :)

Bundan sonra SZ'yi blues, rock; rga 321'i shred için kullanırım.gerçekten rglerin ince klavyeleri pek blues'a gelmiyor.yapan yapar gerçi ama...

SZ720'ye gelirsek Kore malı olmasına rağmen çok versatil bir gitar, 22 perde medium fret olması ayrı bir tat katıyor. İşçiliği falan da çok iyi zaten sanırm ibanez bu sene korede prestige serisi gitar üretecekmiş.Kore işçiliği bayağı ilerlemiş yani.üstüne 59' ve custom custom taktım mükemmel oldu.
 
yok abi o list price sen gidinceye kadar 700-800e inmis olur rahat rahat alırsın. Manyetikler super olmus. SZ 1220ler var onlar da guzel. Zaten bende de RG2550 var ama satıyorum daha kalın saplı bi gitar alcam, JS 1000 olabilir mesela.
 
sollovox demiş ki:
emg 81 set mi
emg 89 set mi pardon 87 yazmışım....
emg zakk set mi

yoksa seymour duncon set mi mesela neck ke bir 59 bridge karar veremedim.....

yardım

Mesajini uctur tekrarliyacagina, ne istedigini yazsan iyi olur. Bu arada Seymour Duncan diyorsun, sanki o adamlarin bir tek manyetigi var gibi. Yani ben bir ulasim araci istiyorum diyip Mercedes alayim mi diye sormak gibi: Otobus mu, araba mi, cip cinsi bir sey mi nerden bilelim ki?

B
 
sollovox demiş ki:
emg 81 set mi
emg 89 set mi pardon 87 yazmışım....
emg zakk set mi

yoksa seymour duncon set mi mesela neck ke bir 59 bridge karar veremedim.....

yardım


Ayrıca herkesin tercihi farklıdır yani benim 81 85 hoşuma gider bir başkası JB sever bir başkası Dp166 sever hepsinin sample'ları var www.gibsoncustom.com da Zakk Wylde tonlarını dinleyebilirsin tabii Jcm800 ve gibson Custom bir gitarda iyice özelliklerine bak sana ve gitarına uygunolanı seç...
 
Merhaba. Benim Strat gitarım var, köprüsüne Little 59 taktırmayı düşünüyorum. Aslında Single Coil fanatiğiyim ama bazı drive tonları için Humbucker elzem olabiliyor.

Seymour Duncan' ların çoğu modelinde Splitting özelliği var (Humbucker' ın bir manyetiğinin pasiflenerek single olarak kullanılması). Burada sorum şu, Splitting kullanarak humbucker manyetikten elde ettiğim Single Coil soundu ile gerçek single coil soundu arasında nasıl bir fark var, tatmin edici mi? Bu iki manyetiğin yapıldığı meteryallerin farklı olduğunu biliyorum. Deneyen varsa ve benimle paylaşırsa çok sevinirim. Teknik bilgim var, sayısal değerler ve terimler de kullanabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
 
Selam,

I. O bahsettigin seyin adi Hum Cancelling degil, zira hum cancelling ya humbucker da olur ya da iki ters polariteli ters sarilmis single coil'da cunku anlami dip gurultu eleminasyonu demek. Bahsettigin seyin ingilizce adi (Turkcesi olsa ne kadar iyi olurdu, belki vardir ama ben bilmiyorum) coil tapping, veya splitting diye gecer.

II. Hic bir zaman normal uretimde olan bir HB ile split durumda strat single coil sesi alamayacaksin, yaklasacaksin ama tam olmayacak. Sebebini anlatayim:

II-1 Sarilma ile ilgili ozellikler
Strat single coiller vintage degerleri olarak #42 AWG (american wire gauge) bakir telle (formwar ensulasyon ile kapli hatta) sarilir, ve degerleri 6.00-6.50 Kilo Ohm arasindadir. Bunun yaninda HBlar farkli farkli olsalarda PAFlar ve digerleri diye genelde iki gruba giriyorlar. Little olanlar diger grupta. PAFlar yine #42 AWG ama plain enamel ensulasyon kullanan telle sarilma bobinlere sahip ve bobinler asagi yukari her biri 4 kilo ohm degerinde sarilmakta. Dolayisi ile split oldugunda 6K yerine 4K dereceli bir bobine sahip olacaksin, ki bu bayagi ciddi bir fark demek.

Simdi diyeceksin ki mesela JB veya Custom Custom daha fazla resistansa sahip CC 14.50K veya JB 16.00K gibi. Ikiye boldugunde (zira iki bobin seri bagli) 7.00-8.00K gibi bir sey yapiyor, bu strat sesini neden vermesin. II-2 baslikli konunun yaninda bir de cok onemli olan bir diger husus var, o da icinde kullanilan bakir telin farkli olusu. CC mesela #43 AWG tel kullaniyor, formwar! Daha incedir 43, 42ye gore, ve elektrik prensiplerinden dolayi daha ince tel daha fazla resistans saglar. Dolayisi ile #42'nin resistansini #43 ile kiyaslamak dogru bir sey degil. Onemli olan toplam sarilmis bakir kutlesi, ki bu yaklasik ayni. Dolayisi ile problem yine tam cozulmedi. Ama surasi bir gercek ki JByi (#44 ile sarilma) veya CCyi (#43 ile sarilma) split ettiginde nispeten daha iyi strat single sesine yakin bir ton alacaksin.

Simdi senin Lil59 hadisene gelecek olursak, valla reisistans ve AWG degerlerini bilmedigimden bir sey soylemeyeyim. Sadece o ufak bobine (yani sonucta little'larin da ustunde iki bobin var) o bakir kutlesi sigmaz. Dolayisi ile cok onemli olan II-2 maddesinin yaninda bir de bu husus var.

II-2 Miknatis alani ozellikleri
Simdi bu cok onemli bir sey ve isin aslinda temeli. HBlarda genelde bir adet "bar" miknatis iki bobinin altinda bulunur. Genelde cunku X2Nde mesela 3 seramik miknatis var, ikisi dikey biri altta yatay, gerci hic acmadim alttakinden simdi emin olamadim ama! Gibson 500Tlerde 3 tane var onu actim eminim, bir normal bar var, sermaik, ve iki tane "spacer" yerine kullanilan seyler de miknatis. Neyse... Miknatis alani "slug piece" adi verilen civilerle ve de vidalarla yukariya bir olcude iletilir. Ama dikkat edin ki miknatis alani bir HBda cok daha genistir. Single'larda ise miknatis alani cok daha dardir, ve ustune ustelik miknatislar bar degill, alti tane dikey "magnet rod" seklindedir. Onun icin kisacasi insan bir tarafini yirtsa bile tam olarak hem HBi hem de single'i bir kefede toplayamaz, manyetik alan yuzunden, zira yukarda bahsettigim resistans olayi cozulmeyecek bir sey degil. Kisacasi ya HB tonunda ya da single tonunda feragat etmen lazim.

Bu arada ayni sebebden dolayi little HBlar yani single coil sized HBlar (bunlara mini hb demek yanlis cunku gibson deluxeler ve firebirdler ustunde baska cins miniler var) hic bir zaman tam olarak normal HB tonunu veremeyecek. Zira manyetik alan hem daha dar hem de dikey, yapilari geregi.

Umarim anlatabildim.

Bence senin durumunda yapacagin en iyi sey su: Bir tane little JB jr neck al ve bunu kopruye tak. Evet yanlis duymadin, bende bir tane JBJR kopru modeli vardi buradan CaglarS'e sattim, umarim seviyordur. Resistansi 15.20K gibi bir sey di ama cok ince telle sarilmis onlar, #44den daha ince telle yani. SAp versiyonu biraz daha az resistansa sahip ama lil59dan daha fazladir. Ve dolayisi ile hem dikey hem dar manyetik alandan dolayi ve de resistans degerinin dusuk olmamasindan dolayi usturuplu (tam degil ama) bir strat single sesi alabilirsin. Denenmis bir formul bu, ama her zaman derim:

Iki gitar olmasi cok daha iyidir!

B
 
DrB, verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkürler gayet iyi yazmışsın, anladım. Single Coil soundundan biraz feragat edebilirim, splitting ile biraz yaklaşsa yeter, gerisi prosesör ile hallolur. Little modellerin sesini daha çok beğeniyorum gerçeği söylemek gerekirse. Ben Little 59 hakkında ufak bir bilgi vereyim ona göre kısa bir açıklama yaparsan çok mutlu olurum:

Little '59 11.78k Ceramic Bar Peak:4.6khz

Bu arada sana iki sorum daha olacak;

1) 4.6khz lik peak değeri splitting yapıldığında değişir mi? (Sarımı kastetmıyorum).

2)JB Neck modelini köprüye takmam rifflerin yakıcılığını düşürür mü? (Smooth yerine biraz daha keskin tonlar arıyorum).

Şimdiden çok teşekkürler.
 
Geri
Üst