Bas Gitar, Ses Kartı, Laptop Ve Çıtırtı Sorunu

'Müzik Teknolojileri & Kayıt Forumu' forumunda edipdincer tarafından 21 Nisan 2011 tarihinde açılan konu

  1. Merhaba,

    Evde kayıt yapmaya çalışıyorum ama üstesinden gelemediğim bir sorun var..

    Ibanez SRX 500CN (aktif eq'lı) gitarımı Boss GT-10B'ye bağlıyorum. Daha sonra GT'yi de Edirol UA-4FX ses kartına giriyorum. Ses kartını da USB ile dizüstü bilgisayara giriyorum. Kayıt yaparken veya çalarken arada çıtırtı sesleri geliyor ve çok rahatsız ediyor beni.
    Örneğin gitar susuyor, en üst teline pena ile vuruyorum, ses kartının üstündeki veya kayıt programındaki spektrum kırmızıyı göstermese dahi "çıt" diye bir ses geliyor ki, kayıt ederken bu seslerin hepsi de kayıt oluyor.GT'yi aradan çıkarsam bile aynı sorunu yaşıyorum.
    Daha önce GT'mi direk USB ile bilgisayara bağlıyordum onda daha çok çıtırrtı geliyordu o yüzden ses kartına geçmeye karar verdim, fakat ses kartında çıtırtı azalmış olsa bile bitmedi.

    Ekipmanımı da söyleyeyim..
    Ibanez SRX 500CN bas gitar
    Boss GT-10B
    Vox Enstrüman Kabloları
    Edirol UA-4FX ses kartı
    Dizüstü bilgisayar ( i7 işlemci, 6gb RAM, 500GB HDD, Windows 7 / 64bit )
    Bilgisayar üzerine bağlı olan şeyler; 4'lü kendinden adaptörlü USB çoğaltıcı (ki bunu çıkarıp denemelerimde de aynı sorunu yaşadım, çoğaltıcının üzerinde de Klavye, Mouse ve M-Aduio Oxygen 61 Midi klavye var), Philips 190SW LCD Monitör.

    Audio Buffer Size'lar ile oynadım, bir sonuç elde edemedim. Farklı yazılımlar denedim hep aynı sonuç (ki hiç bir yazılım açık değilken bile bu sorun ile karşı karşıyayım). Ses kartının sürücüsünü web sitesinden indirdim..Sample Rate'ler ses kartı ve yazılımlarda aynı.

    Sinirlerim bozulmuş durumda, temiz bir kayıt yapmak istiyorum ama bir türlü başaramıyorum.. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
     
  2. hocam, asio4all'u deneyin. sorun düzelirse aletin kendi sürücüsü sorunlu demektir (rp150 kullanırken bunu yaşamıştım, kendi sürücüsü yerine asio4all kullanmak zorunda kalıyordum).
     
  3. hocam, çok çok önemli bir ayrıntıyı unuttum, benim seste çatlama patlama sorunlarımı kökünden halleden şu oldu!

    denetim masasına gidip oradan güç seçeneklerine gelin. ve yüksek performans'ı seçin. çok bariz bir etkisi olacaktır, kefilim.

    iyi geceler.
     
  4. asio4all'u sitesinden indirdim, kurdum. bu konuda pek yeni olduğum için kullanmak konusunda ne yapmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum. Denetim masasından girip bir yerlerden aktive mi etmeliyim asio4all'u ?? Bir de ses Kartı Asio 2.0'ı destekliyormuş, sanırım Asio 2.0 ve asio4all farklı sürücüler değil mi ?
     
  5. ama şu yüksek performans işi aklıma yattı.. öyle deneyeyim eve gidince bir de..
     
  6. hocam, asio4all genel bir asio sürücüsü, yani asio sürücüsü bulunmayan ses kartlarını bile asio modunda çalıştırıyor bir şekilde, çalışacağından şüpheniz olmasın yani :)

    ancak biraz kullanışsız, tek ses çıkışına izin veriyor. bu çok büyük bir kullanışsızlık, örnek olarak amplitube çalıştırırken arka planda winamp açıp müzik çalamayacaksınız gitar çalarken. ancak bu özelliğin gecikme miktarını önemli oranda azalttığını belirtenlerin sayısı az değil.

    asio4all'ı denetim masasından değil de, kurduktan sonra kullanacağınız kayıt vs. programından seçmeniz gerekiyor. programın seçenekler-> ses sürücüsü benzeri kısmından ses kartının sürücüsünü değil de asio4all'u seçerseniz sağ altta asio4all simgesi görünecektir. buradan ayar yapmanız gerekebilir. vaktinde sürücü yokluğundan çok uğraşmışlığım var asio4all ile, eğer ayarlarda yardım etmem gereken bir yer olursa çekinmeden sorabilirsiniz, hatırladığım kadarıyla yardımcı olurum.

    ancak bir şeyi belirtmem gerekiyor ki, asio4all'u 64 bit sistemde hiç denemedim. umarım performans ayarı sorununuzu çözer ve asio4all' a gerek kalmaz, kalırsa da düzgün çalışır.
     
  7. hocam sağolasın, dediklerini denedim dün akşam, biraz karıştırınca zaten asio4all'u kullanmayı da hemen çözdüm.. ama sanırım sorun ses kartıyla alakalı, çünkü ne senin dediklerin, ne de başka yerlerden aldığım tavsiyeler işe yaramadı. Şöyle sıralayayım,

    Win7'de Yüksek Performans ile denedim,
    Asio4All ile denedim,
    Eski Bilgisayarım XP kurup onunla denedim,
    Farklı müzik kayıt programları ile denedim,
    Tüm windows güncellemelerini yükleyip denedim..

    sorun hep devam etti.. Ses kartından olduğunu düşünüyorum, aldığım arkadaş kart tertemiz demişti ama sanırım o sadece elektro gitar ile kullanıyordu, o yüzden böyle bir şeyin farkına varmamış olması normaldir diye düşünüyorum.

    Bir de şunu farkettim, GT-10B'den ses kartına girdiğimde, bazı patchlerde bu sorunu yaşamıyorum. Ama asıl kullanmam gereken patchlerde hep bu sorun var..
     

Bu Sayfayı Paylaş