Firewire Ses Kartı Için Adaptor Kullanımı Gerekliliği

Selamlar. Yeni bir ses kartı aldım firewire düzeneğiyle çalışmakta. Şu şekilde çeşitli uyarılar aldım ;

> Firewire destekli cihazlara AC Adaptörü takılırsa hem firewire portundan aldığı güç, hem adaptörden çektiği enerjiyle ısınma yapar, hatta kartın yanması dahi söz konusu olabilir.

Sizce doğru mudur ?
Bu cihazları üretenler adaptör girişini tam olarak hangi sebeple üretmişlerdir. Bir de şu husus var. Kullandığım ses kartının DSP desteği var ve birden fazla ses kartı birbirine bağlanabilir nitelikte. Belki de bu sebepten adaptör girişi yapılmış olamaz mıdır ?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ikinci el olduğundan manueli yok. netten de açıkçası driverı dışında araştırma yapmadım. 6 pinli firewire larla 4 pinliler arasındaki farklardan birisi midir acaba ?
 
Ses kartının marka ve modeli nedir? 6 pin ile 4 pin arasında sadece veri aktarma hızı açısından fark var, senin ses kartı 9Volt'a ihtiyaç duruyorsa, ister 6 ister 4 pin olsun farketmez, yine 9 Volt çekecektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
t.c. electronic konnect 24d. adaptörsüz olarak kullanıyorum şu anda. Herhangi bir ısınma problemi yaşamadım. manuelini de indirdim fakat bunun üzerine herhangi bir bilgi edinemedim.

Karşılaştığım sorunsa anakartın yeterli besleme yapamaması. O yüzden şu anda kameram aktif değil. bilgisayara flash bellek vesaire bağlayamıyorum. Bu sorun bu ses kartını bilgisayara bağlamadan önce de vardı.
 
Benim bildiğim kadarıyla, 4 pinli FW bağlantı güç aktarmaz. Yani herhangi bir FW400 cihazı 'bus-powered' olarak kullanabilmek için, 6 pin olması lazım. Konnekt Live'ımı; Vaio'ma bağladığım zaman (4 pin-mini fw port var) adaptörüyle kullanmak zorunda kalmıştım ve kartın kullanım klavuzunu okuduğumda, cihazın bus-powered olarak çalışabilmesi için 6 pin port olması gerektiğini öğrendim. Şu anda K. Live'ı, Mac Pro'mun FW800 portuna bağlı olarak kullanıyorum: Kablo, 6 <=> 9 pin; bus-powered olarak kullanıyorum. İlk taktığımda adaptörü de takılıydı, bir sorun yaşamadım. Ancak adaptörü de bir daha takmadım, gerek yok. Isınma sorunu da yaşamadım. Benim tavsiyem, bus-powered olarak kullanırken bir de adaptörden güç vermemen. Ne olur, ne olmaz... Riske girmezdim.
Kamera ve flash bellek ile ilgili olan bölümü anlamadım; onlar USB portları ile bağlanmıyor mu?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Evet anakart' ın güç beslemesi sorununu da PCI arayüzlü usb çoklayıcıyla çözdüm. Tam da söylediğin gibi "Kahnn" riske girmiyorum ve adaptörü takmadım. Muhtemelen adaptör takıldığında kesiliyordur firewire dan taşınan güç. Bir de güzel bir UPS le desteklemekte mutlaka fayda olacaktır bu cihazları. Ne düşünüyorsunuz ?
 
Elektrik kesintisi / voltaj gidip-gelmesi gibi sorunları fazla yaşamıyorum ben. O yüzden akım koruyuculu priz kullanıyorum: Belkin'in SurgeMaster'larından. Bir sorun yaşamadım. Ama kullandıklarımız ucuz cihazlar değil; bir elektrikçiye danışmakta yarar var.
Konnekt 24D'nin manual'ı: http://www.tcelectronic.com/media/Konnekt_US_v120.pdf
Sayfa 6'da (dipnot) ve 13'te FW bus-powered kullanıma ilişkin; 64'te ise bilgisayarın standby moduna ilişkin açıklamalar var.
 
Rica ederim, iyi çalışmalar.
Bu arada genel bilgi olarak aktarayım:
4pin FW port'ların hiçbir şekilde güç sağlamadığını sanıyordum. Yukarıdaki konuyla ilgili araştırma yaparken, bir cihazın manual'ında şuna benzer bir ifadeye rastladım:
- Not all 4pin ports provide bus-power, .....
Demek ki, bus-power olanağı sunan 4pin FW port'lar da varmış. Bana bir hata varmış gibi geliyor, yine de.
 
Yok; 4pin'lik kablonun güç aktarması fiziki olarak imkansız(mış).
Bus powered x PSU kullanımı için TC'nin ekibine attığım mesaja da şu şekilde yanıt geldi:
"The Konnekt requires a good deal of power for proper operation. we usually recommend to use the external power supply in most of cases, as this will insure a good operation and best audio quality.
If you use external PSU, the Bus powering will not be used."​
 
Ses kartının firewire kablosunu takarak kullandığınızda,güç pcden gelir. Adaptör takarak kullanırsanız,kablo sadece bilgi alışverişi için kullanılır pc den güç almayı keser.
 
İlk bakışta o kadar basit gibi görünse de, riske girmemek -ya da başkalarını riske sokmamak- adına, etraflıca araştırmakta yarar var. Bağlantı/çalıştırma hatası nedeniyle Konnekt Live'ını yakan, sonra da 300TL'ye sahibinden.com'da satmaya çalışan birisi vardı. O duruma düşmemek -ya da başkalarını düşürmemek için- yüzeysel bilgiden fazlasını aradım.
 
UPS desteği kullanmanın şart olduğunu düşünüyorum ilk etapta. İkincil olarak adaptör bağlantısı yapıldığında cihaz manuel olarak açılıp kapatılıyor. Burada açılış kapanış sıralaması mesele oluyor. Önce bilgisayar arkasından ses kartı ve arkasından monitörler şeklinde ilerliyorum. Neyin neresi ne kadar dooğru bilemedim.
 
UPS desteği kullanmanın şart olduğunu düşünüyorum ilk etapta. İkincil olarak adaptör bağlantısı yapıldığında cihaz manuel olarak açılıp kapatılıyor. Burada açılış kapanış sıralaması mesele oluyor. Önce bilgisayar arkasından ses kartı ve arkasından monitörler şeklinde ilerliyorum. Neyin neresi ne kadar dooğru bilemedim.
Kapatırken önce hoparlör sonra ses kartı en son bilgisayar olmalı. Açarken tam tersi.
 
Geri
Üst