Türkiye'de Engelli Olmak

dikkatimi çekti koca forumda bu konuda bir eksiklik var gidereyim dedim :) engelli olmak, ülkemizde engelli olmak ve zorluklarını konuşalım istedim.forumda benim gibi engelli müzikseverler varsa tartışalım bunu :)
 
Konuya katılmak için ' engelli müziksever' mi olmak gerekiyor illa ki :)

Öncelikli olarak bu tarz bir başlık altında amacım sosyal içerikli mesaj vermek filan değil, sadece kendi düşüncelerimi belirtmek istiyorum;

Türkiye' de engelli olmak o kadar zor ki, bunu sadece müzik ile uğraşma konusunda değil, diğer sosyal tüm alanlarda çok bariz bir şekilde görmekteyiz. Toplumda engelli insanlara bir acıyarak bakma ve zavallı muamelesi yapma eğilimi uzun yıllardır hepimizin alışageldiği ve sürekli karşılaştığı bir durum. Ancak bu güne kadar gerek genç bir bireyken, gerekse de yetişkin olduğum şu yıllarda da hiç bir engelliye acıyarak, zavallı muamelesi yaparak davranmadım. Engelli insan olarak tanımlanan bireylerin aslında toplum tarafından engelli olma psikolojisi ile karşı karşıya bırakıldığını düşünüyorum. Maçlara gidiyorum, alışveriş merkezlerinde görüyorum, veya herhangi bir kamu kurumunda yada özel sektörde görüyorum o kadar çok varki
' engelli insan' lar. Ama tanıdığım, sohbet ettiğim, çalışma özveri ve titizliklerinigördüğüm bir çok ' engelli insan' engellerini kendince aşabilmiş bu toplumun diğer fertlerinden hiçbir farkı olmadığına inandığım bireyler. Örneğin seventh nickli kullanıcı kendinizi neden toplumun size yüklediği ' engelli birey' kişiliğine bürüyerek, ' benim gibi engelli bireyler varsa...' tabirini kullanıyorsunuz? Benden ne farkınız var? Bakın hangi enstrümanı çalıyorsunuz ya da ne kadar iyi çalabiliyorsunuz bilmiyorum ama bu konunun sizin engelinizle bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bir sürü video var arkadaşlar kolları olmayı ayaklarıyla yazı yazan, enstrüman çalan bireyler. Bu insanlar toplumca kendilerine yüklenen ' engelli insan' sıfatından sıyrılmış bireylerdir. Bakın Aşık Veysel' e gözleri kördü değil miydi? Engeller psikolojiktir arkadaşlar, hiçbir engelli arkadaşın benden ya da birbaşka bireyden farkı yok hepimiz aynıyız. Sadece toplum nitelendirdiği bu ' engelli ' bireylere gereken ilgiyi, desteği, acıma duygusundan kurtulup kafasını yenileyemediği için bugün sosyal yaşantımızda ' engelli' oalrak nitelendirilen insanlar zorluklar yaşamaktalar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
güzel düşünceler.açıkcası kendimi hiç "engelli birey" olarak görmedim yada toplumdan bu şekilde ayırmadım kendimi.ülkede bu baskı varmı var doğru ama kendini geliştirebilmiş yetiştirebilmiş insanın bundan sıyrılması çok kolay bence.bu şekilde adlandırmamın şöyle bi sebebi var.insanlar bazen kendilerini çok yalnız hissederler ve canlarını sıkan şeyi herkesle paylaşamazlar.kendilerini en iyi anlayacabileceğini düşündüğü insanlarla konuşmak isterler sanırım bu yüzden bu konuyu açtım.benim tabiki senden bi farkım yok yada herangi birisinden.ama kabul edersinki çok garip bi ülkede yaşıyoruz .herkes senin gibi olsaydı zaten kimsenin buna ihtiyacı olmazdı :)
 
Geri
Üst