şarkının akorlarını çıkartabilmek

U

ufukguler

şarkının solosunu rahatlıkla çalabiliyorum fakat o şarkının akorlarını çıkartamıyorum bu konuda yardım lütfen basit anlayacağım şekilde
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
major ve minör gamlarıda biliyorum.mesala la minör gamını gitarımda çaldım.la.si.do.re.mi.fa.sol.la işte bu noktada laminörün akorları ne bunu çözemiyorum bu soru majör ve minör gamların hepsi için geçerli tabi.yanlış anlatmış olabilirim özür.çömezlik işte
 
Ozaman Kulak diyelim..

Yok yok şaka yapıyorum.. :D

Madem majör gamı biliorsun Ozaman Üçüncü sesi bemol yap
alsana minör gam.
Forumu araştır biraz ufukgulercim gamlar hakkında baya yazıp çizdi
elemanlar..
Kolay Gelsin..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
ya benim derdim şarkının akorlarını bulmak.cevap için saol bccsug
 
Ufukgüler, şöyle açıklamaya çalışayım, gamdan çıkan akorlardan bahsetmişsin. Bunlar şöyle çıkarılır, önce ön bilgi vereyim.

Akor denilen şey 3 veya daha fazla sesin bir arada tınlatılmalısıdır. yani iki ses akor değildir, en az üç olacak. En temel halleriyle iki tip akor söyleyebiliriz. Major ve minör. Bunlar şöyle çıkartılır:

Do re mi fa sol la si do

Bu do major gamıdır(ayrıntıya girmiyeceğim, ihtiyacın olanı kafa karıştırmadan vermeye çalışıyorum)

Her major gamın bir ilgili minörü vardır, bunlar kardeştir. Bu da O major gamın 6. sesidir. Yani, Do major için La minör. La minör de doğal olarak şudur:

La si do re mi fa sol la

Buraya kadar anlaşıldıysa akorların nasıl çıkartılacağını söyleyeceğim. İki tip akor var demiştim temeld, major ve minör. Do major dizisini vermiştim, bu notalara sırayla 1 2 3 4 5 6 7 8 sayılarını ver(do=1 re=2 vs...)

Major: 1 3 5
Minör: 1 b3 5

(b3 dediğim, üçüncü sesi yarım ses geri kaydırıyorsun)

Şimdi Major gamdan çıkan akorları bulmak için birer birer atlayarak 3lüler elde ediyorsun.(1 3 5, 2 4 6, 3 5 8.. gibi...)

çıkan akorlar:
Do mi sol
Re fa la
Mi sol si
Fa la do
Sol si re
La do mi
Si re fa

Bunlar sırasıyla şunlardır:
1: Major
2: Minör
3: Minör
4: Major
5: Major
6: Minör
7: Minör eksik 5li(m(b5))

Majorda sıra budur. Minör ise majorun 6dan başlatılmış halidir. Yani aynı şeyi 6 7 1 2 3 4 5 diye al, akorları da böyle sırala.

Bu bilgilere göre tipik bir do major parçada:
C, Dm, Em, F, G, Am, Bm(b5)

akorları bulunabilir. La minör bir parçada ise:
Am, Bm(b5), C, Dm, Em, F, G, Am

akorları bulunabilir. Ama unutma, içinde farklı tonlardan harmonik ve melodik minörden çıkartılmış ve burada göstermediğim akorlardan da bulunması tamamen normaldir. Ama klasik birpop parçasında bu metod ile akorları bulabilirsin. Biraz pratik yapmak gerek.

Kesinlikle yetenekle falan alakalı bir şey değildir. Bilgi meselesi sadece. Haşır neşir oldukça daha rahat anlayacaksın.
Kolay gelsin.
 
Endişe etmen gerekmiyor. Tipik durumdur; başlangıçta melodiyi bulursun, akorları bulmakta zorlanırsın. Zamanla, hem teorik bilgini geliştirerek, hem de uğraştıkça kulağını geliştirerek bütünüyle çıkartabiliyorsun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
AÇIKLAMALARIN İÇİN SAOL PYRAMİND.SENİN BU AÇIKLAMALARIN DOÐRULTUSUNDA KENDİMCE Bİ KAÇ DENEME YAPTIM DOÐRU OLDUÐUNDAN EMİN DEÐİLİM. D.MAJ --------------- D.EM.F#M.G.A.BM.C#M E.MAJ ---------------- E.F#M.G#M.A.B.C#M.D#M EM.GAM ----------------- EM.F#M.G.AM.BM.C.DM DM.GAM --------------------- DM.EM.F.GM.AM.Bb.C DOÐRUMUDUR SENCE.ÖBÜR MAJOR VE MİNÖRLERDE BU ŞEKİLDEMİ ÇIKIYO. BİRDE BU TEKNİÐİ UYGULAYARAK MESALA SEVDAN BİR ATEŞ ŞARKISININ AKORLARINI NASIL ÇIKARTIRIM .PRATİK YAPMA ANLAMINDA.TŞK
 
Evet doğru sayılır yalnız, major scale in 7. derecesi minör değil, "minör bemol 5li" yani m(b5) dediğimiz akor olacak onun için pek endişelenmene gerek yok. Aynı şekilde minör tonda da 2. derece m(b5) olacak.

Aslında bunları hiç düşünmeden de çıkartabilirsin ama bunlar sana referans noktası oluşturur.

Parçayı dinleyip karar notasını bulmaya çalış. Genelde parçanın başladığı andaki ilk bas notadır bu(popüler müzük için). Duyduğun bas notaları kök kabul edip ona göre minör veya major olduğunu çıkartman gerekir, biraz çalışmayla kolay çıkarabilir hale gelirsin. Akorlarını bulabileceğin paröaların akorlarını çıkartmaya çalış, sonra oralardan kontrol et, kendi yaptığının doğruluğundan eminsen, elindeki kaynakda da yanlış yazıyor olabilir, göz önünde bulundur. Bu akorlar dışında akorlar içermesi de mümkündür parçaların.

Ve, TÜMÜ BÜYÜK HARFTEN oluşan mesajlar yazma, forum kurallarına aykırıdır. Okumak için dört döndüm.
Kolay gelsin.
 
Ne gibi cash? Ben bunları bilmeden de akorları çıkartabiliyordum, çıkartan çok insan var, çok büyük dert değil, biraz çalışmayla halledilecek bir mesele, ancak yukarıda dediklerim güzel bir referans noktası oluşturur.

Daha fazla ne gerekir sence? Bir şey mi atladım?
 
başta şunu belirteyim ufuk arkadaşım bu konunun çok açık ve geniş bir şeklini sizin için çeşitli yaklaşım biçimleriyle pyramind le beraber yazdık
forumu biraz karıştırır ve serbest gitaR metodu başlığını bulursan yararlanabilirsin!!
batuhana;
yok canım hiç bişey atlamamışsın oldukça sade ve anlaşımı rahat sadece bir kaç önemli püf noktası var konuyla ilgili bunlar armoniye dayanmıyor ama kişinin duyu organlarını daha randımanlı nasıl kullanacağı ve kulak hakimiyeti hakkında bilgi veriyor bize... 2 güne kadar bişeyler hazırlıycağım yazımın içinde var :) bu arada faça yapmışız avatar falan ne iş ;)
 
Evet çıkartabilmek biraz sezgisel bir şey o da azcık amanla oluyor, önca parçaların akorlarına bakıp çalarak başlıyorsun, sonra bakıyorsun ki onlar olmadan da çıkartabiliyorsun, falan.

Avatar eskidiydi, saç uzattık o kadar, gerçi gözükmüyor ama, değişiklik olsun dedim. :)
 
mi maj gamı:mi fa# sol# la si do# re# mi böyle değilmi.senin anlattığına göre bu mi majör gamının,3,6,7 nci notalarına bemol koyarsak bu mi minör mü oluyor.ama benim yararlandığım kaynakta mi minör gamını kurmak için ilk önce ilgili majörünü bul buda sol majör oluyo,sol majör de fa# arıza alır,mi den mi ye notaları yaz,fa notasına bemol koy ve böylelikle mi minör gamını kurmuş olursun diyor.doğrumu ben yanlış anlamış olabilrim.pyramind
 
majör gam aldığı arızalar
sol fa#
re fa#,do#
la fa#,do#,sol#
mi fa#,do#,sol#,re#
si fa#,do#,sol#,re#,la#
fa Bb
fa# fa#,do#,sol#,re#,la#,mi#
do# fa#,do#,sol#,re#,la#,mi#,si#
 
O bahsettiği uzun yoldur, istersen öyle uğraşırsın. İlgilisi sol majordür, sol majör de tek arıza alır o da fa. zaten bunda 3 6 7yi bemol yaparsan sadece fa# kalıyor. ilgilisini bulup arızalarını çıkartmaktansa direk çevirmek daha pratik gelir bana.
 
kaynaktaki bilgin doğru ufuk pyramind sana püf noktasıyla beraber pratik bir bilgi vermiş bu tür yaklaşımları yapmayı zamanla sende öğreneceksin :!:
ama daha önce elindeki kaynaktaki gibi işin yolunu ve yordamını sömürerek öğrenmen gerekli pratik daha sonra kendi kendine gelişen bir yetin olacak zaten :)
senin ilacın zaman ve pratik ;)
 
Geri
Üst