Dip Gürültüsü Sorunsalı

arkadaşlar analog setup ve yarı lambalı bi amfim var zaman zaman dip gürültüsü sorunu yaiıyorum,bu problemi yok etmek için ayrı bi pedal eklesem (bossun wardı sanırsam ) kendi tonumda çok fazla kaybım olur mu?
 
Dip gürültüsünü çözebilmen için öncelikle sorunun kaynağını belirlemen gerek.Sorun elektrik ya da toprak hattında, amfinin ya da gitarın kendisinde ya da çevrendeki parazit oluşturabilecek unsurlarda (floresan lamba, CRT monitörler, ayarlı rezistanslı lambalar vs vs) olabilir.Bahsettiğin pedal Boss NS2'dir herhalde.Dip gürültüsünün miktarına bağlı olarak pedal üzerindeki eşik değerini ayarlaman gerekecek ve eşik değerini fazla yüksek tutarsan doğal olarak tonun ve muhtemelen sustainin zarar görecektir.Dip gürültüsü problemi ile ilgili bir ara bayağı bir araştırma yaptım, çeşitli çözümler var ancak önce sebebin belirlenmesi gerekli; teşhis - tedavi mantığı.Sağlıcakla....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
dostum dip gürültüm sanırsam jacklarda problem olduğunu düşünüyorum zaman zaman elektrik toprak hatlarındada oluo sanırsam ayrıca bide waha bastığımda dip ses dahada artıyo sence bunun sebebi nedir?
 
Evet kötü jackların dip gürültüsünü arttırdığı (hem de belirgin bir şekilde) doğru. Kendim deneyerek gördüm. Bu zamana kadar kullandığım jacklar arasında en gürültüsüz olanı ( en azındann bütçemin elverdikleri arasında) fender vintage voltage jacklar oldu. Amfinin bağlı olduğu elektrik hattında düzgün bir toprak bağlantısı şart.Benim yaşadığım bina çok eski olduğundan toprak hattı yok o yüzden emglerle bile belirli bir miktar dip gürültüsü oluyor ancak çeşitli yöntemlerle mininmuma indirgedim bunu (çeşitli jacklar denedim, gitarı belirli bir açıyla çalıyorum, gitarın içini komple alüminyum folyo ile kaplayıp devre içinde kendi yaptığım özel yalıtımlı kabloları kullandım vs).Wah konusunda şu an aklıma pek birşey gelmiyor,belki wah pedalı midleri ve tizleri biraz daha açığa çıkardığından dip gürültüsü daha duyulabilir hale geliyordur.Wah'ın setupındaki yerini değiştirip dene.Bildiğim kadarıyla bazı pedallar arasında ufak tefek uyumsuzluk benzeri şeyler nedeniyle bu tip problemler olabiliyor.Bu da o tip birşey olabilir.Bu saatte aklıma bunlar geldi :D Sağlıcakla...
 
Gitarin ne onu belirtmen lazim ilk etapta.Single coil manyetiklere bagli bir gurultu ise yapacak cok sey yok.Bunun haricinde bir gurultu icinse toprak jacklar pedallar icin pil yerine adaptor kullanman gibi faktorler etkilidir.Wah ise midleri yukseltecek haliyle dip gurultusunu arttiracak.Cleande bile gurultu yapabilir biraz.Ama oncelikle gitarina bakmak lazim.Kaliteli manyetiklerin yoksa humbucker olsa dahi dip gurultusu otme yasayabilirsin.Ayrica setupunda compressor var mi?Dip gurultusunu costurabiliyor compressor bunu da unutmamak lazim.

Noise suppressor mevzusuna gelince.Benim kullanmayacagim bir pedaldir.Tonu her sekilde etkiliyor benim fikrimce.Isp yi bile hic begenmedim.Kullanirsam cok ust kalite rack seklinde olanlari dusunebilirim belki ama o kadar dip gurultum yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
dostum gitarım ibanez rgd320 pedalar boss mt2(gaini çok açmıyorum) vahım morley bh2 amfim vox ad50vt bu sorunu biraz yenmem için ne önerirsin açıkçası ns2 kullanmayı bende istemiyorum comppresor kullanmıyorum 2 tane pedalım war delayı reverbu amfiden kullanmıyorum
 
Gürültünün nedenini bulman lazım önce.Sağdan soldan farklı jack bulup dene buna ara jacklar da dahil,amfiyi başka prize tak belki taktığın priz topraksız olabilir ya da tüm hatta toprak olmayabilir.Sorunun gitarda olduğunu tespit edersen gitarın içini alüminyum folyo ile (arkası elektriksel iletkenliğe sahip olan folyolarla) kapla, gitar içindeki devreyi de ona göre düzenle (guitar shielding diye aratırsan bir ton bilgi var bu konuda internette).Çalarken ışık,pc falan açıksa onları kapatmayı dene onlar da parazit yapıyor olabilir, en azından sorunun esas kaynağını bulmuş olursun.Aslında bir kayıt yapabilirsen iyi olur, dip gürültüsünün normal ya da normal üstü seviyede olduğunu görürüz en azından.
 
Dostum pedallari cikarip amfi gaini ile dene dip gurultusu azaliyor mu?Eger azaliyorsa pedallarini pil ile kullan oyle bir sansin varsa.Jak vesair daglar kadar farkettirmeyecek.Amfiyle de dip gurultusu devam ediyorsa elektrik hattinizla alakalidir.Kafaya cok takmadan devam edeceksin :)
 
ns-2 yi denedim hiç beğenmedim tonu baya etkiliyor ayrıca çalarken gürültü devam ediyor, onun yerine isp decimator edindim ve gayet iyi bulduğumu söyleyebilirim.tabiki bir rack sistemle boy ölçüşemez fakat oldukça iyi.tonda pek kayıp olduğunu söylemem, çalarken de çalmıyorken de gürültüyü kesiyor tavsiye ederim
 
arkadaşlar yardımlar için hepinize teşekkürler pedalları pil ile denedim sorun elektrikle ilgiliymiş adaptör kullanmayım pil kullanınca dip gürültüsü nerdeyse kayboldu herkese teşekkürler
dip gürültüsü problemi olan arkadaslara ilk tavsiyem olarak pedalları pil ile çalıştırın olacaktır bundan sonr :)
 
Pedalları pil ile çalıştırmak ki ben buna direk 12 liralık duracell diyorum, biraz kasvetli bir iş olucak. Her zaman için adaptör kullandım.
Ayrıca dip gürültüsü olayı biraz geniş bir olay. Boss'un noise gate mantığında çalışan 'dijital' pedalları bana göre berbat. İstanbuldaysan zuhal müzikte vardı 1 ay önce git dene kendin gör. Analog olarak bir markanın drive pedalının üstünde o tarz bir seçenek vardı ama oda feedback'i değil arkada ki cızırtıları kesiyordu. Sonuc olarak dandik jak kullanımında da olabilir ve şu topraklama geyiği yüzünden olabilir. Adaptör alırkende tam reguleli bi adaptör almalısın. Sorunu çözmüşsün ama eklemek istedim. İyi forumlar..
 
Ns-2 kullanıyorum, çokta memnunum, şebeke ve çevredeki elektrikli cihazlardan kaynaklanan gürültü 0'a indi, ayrıca tonu da abartıldığı kadar etkilemiyor, hatta iyi ayarlayınca single manyetikli gitarda elimi gitardan çeksem bile gürültü olmuyor, çoğunlukla gitar çaldıktan sonra pedalı açık unutuyorum, ertesi gün farkediyorum ışığını :) Pedalın güzelliği efekt-pedal-amfi bağlantılarını doğru düzgün yapınca ortaya çıkıyor. Burada güzel şekilde açıklamışlar. http://www.mcquain.com/lespaul/Miscellaneous/NS-2_FX-Loop.jpg
 
Isp candır, NS-2 ile karşılaştırmayın sakın farklı dünya ve farklı özellikteler. Ns-2 tondan yiyor malesef ama bu size bağlı ne kadar ayarlarsanız ona göre. Ondan başka birçok hadise var; toprak hattı, elektrikli cihazlar, manyetik alanlar, kablo kalitesi, pedal bağlantı şekli, pil vs. uzar gider. Sorunun kaynağı birçok şeye bağlı oluyor. Keza lambalı/hybrid amfi kullanmanızın bunda biraz etkisi var. En iyisi en başta toprak hattını kontrol ettirmek, sonra alternatif çözüm yollarına yönelmek.

.
 
ayrıca amfinin gain levelini %75ten fazla açmamak bunun yerine ac booster gibi şeffaf pedallar kullanmak aynı gain seviyesinde daha düşük gürültü elde etmenize yardımcı olabilir.çok fazla gürültü yapan bir pedalınız varsa pille çalıştırmayı da deneyebilirsiniz. akım koruyucu kaliteli prizler , kaliteli kablo&jack v.s. bu konuda yardımcı olacaktır.
 
arkadaşlar yardımlar için hepinize teşekkürler pedalları pil ile denedim sorun elektrikle ilgiliymiş adaptör kullanmayım pil kullanınca dip gürültüsü nerdeyse kayboldu herkese teşekkürler
dip gürültüsü problemi olan arkadaslara ilk tavsiyem olarak pedalları pil ile çalıştırın olacaktır bundan sonr :)

Regülesiz bir dc güç kaynağında sinyal tam düz bir dc olmak yerine dalgacıklıdır. Yani içerisinde ac bileşen barındırır, buda istenmeyen gürültüye sebep olur. Bunu engellemenin yolu pil veya tam regüleli bir adaptör kullanmaktır. Bunu hallettikten sonra devrenizdeki diğer elemanların (transistör,direnç vs..) oluşturduğu gürültü ve parazitler rahatsız edici ise isp decimator gibi cihazlar kullanılmalıdır.
 
Geri
Üst