Solak Gitar Mı Sağlak Mı?

G

grandboss5

Merhaba arkadaşlar. Ben solak birisi olarak klasik gitar almayı ve sol elle çalmayı düşünüyorum. Acaba bir solak gitar mı alsam yoksa sağlak gitar alıp tellerin yerlerini mi değiştirsem? Eğer sağlak alıp telleri değiştirirsem solak gitarla arasında bir fark oluşur mu diye merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler
 
Niye boyle dusuncelere kapiliyosun ki?Elinde sag bir gitar varsa kullan esigi falan ayarlayip sikintisiz kullanabilmen lazim.Yoksa zaten git solak al kafa yorduguna degmez.
 
Babam, zamanında keman öğretmeni "solak keman mı olur lan!? Al şunu öbür tarafa!" dediği için zoraki sağlak olmuş. :)
Yıllar içinde, sağ-sol açısından kıskanılacak bir noktaya gelmiş: Bir eliyle yaptığı herhangi bir işi öbür eliyle de aynen yapabilmek gibi. 'Kıskanılacak' derken, ben kıskanıyorum, açıkçası. Gerçi ben solakları / solaklığı zaten kıskanırım. Sağlaklara göre kimi artıları olduğuna inanırım. Mesela çoğu solak, -Da Vinci gibi- ayna yazısı da yazabilir(miş).
Bence; solak olan bir kişinin solak gitar kullanması, sağ gitar kullanan bir sağlak ile durumunu eşitler. Ama solak kişi, sağ gitar çalmayı öğrenirse, -ilk başlarda zorlanmakla birlikte- sonradan daha avantajlı olur. "Sağlak olanlar da solak gitar kullansın o zaman," demiyorum, tabii. Sadece; ben, gitara yeni başlayacak solak bir kişi olsaydım, bugünkü kafamla, sağ gitarla başlardım. Doğrudur, yanlıştır demiyorum. Benim fikrim bu.
Sektör de biraz işin suyunu çıkarttı gibime geliyor. Solak piyano bile yapılıyor artık. Duyduğum kadarıyla, solak piyano fikrinin hak sahibi epey bir para da kazanmış. ;)
 
Eger yeni baslayacaksan bence saglak (sagak?, TDK imla klavuzu boyle bir kelime bulamiyor :) ) gitarla basla eger cok cok ters gelmiyorsa.

Ben solagim ama bir cok isimi her iki elimle (veya sadece sag ile) de yapabiliyorum, mesela gitari sag elimle caliyorum ama keman tutunca sagla calmak tuhaf geliyor. Eger "tam solak" degilsen (sag elini pek kullanamayan arkadaslarim var mesela) o zaman sag gitar al, hem kitaplarda zorlanmazsin, hem de alabilecegin zibil gibi model olur, solaklar icin 3-5 model ancak uretiliyor, onlar da daha pahali genelde. Yok eger "sagla kesinlikle calamam" diyorsan o zaman solak gitar almaktan baska caren yok. Klasik gitar istiyorsan olunca muhtemelen sadece esigi degistirmen yetecektir sag gitari solak yapmak icin.
 
Yani kıskanıyoruz dedik ya... :)
Darth_Erlik'e katılıyorum. Yalnız -bildiğim kadarıyla- belli bir seviyenin üzerindeki klasik gitarlar da sağ-sol olarak farkediyor. Klasik gitar yapımına ilişkin bir kitapta uzun uzun anlatılıyordu tabloların içinin nasıl 'düzenlendiği.' Diyelim ki kalın seslerin titreşimini düzenleyecek bir iç-düzenek, kalın mi teli gelmesi gereken yere ince mi gelince işe yaramayabilir / ters tepebilir.
Bu arada 'iç-düzenek' diyorum çünkü teknik terimini anımsamıyorum. Kastettiğim; 'gitarın ses niteliğini düzenlemek için alt ve üst tablolara belli bir mantıkla yerleştirilen çıtalar'dır.
 
14 senedir gitar çalıyorum. ve solağım. ilk başladiğimda sağ ile başladım gitara. araya bir süre zarfı girdi ve tekrar elime aldiğimda solak olarak çalmaya başladım ve öyle de kaldı.. sağ olarak başlarsan emin ol hiç bir sıkıntı çekmiyorsun.. çünkü gitar çalmayı bilmiyorsun. ikisinde de ellerin kolların aynı acemilikte. Aynı eğitimi göreceksin sonuçta. ben şu anda solak çalıyorum ama şuna emin ol solak gitar bulmak bir ölüm demek. 2 binliralık bir gitar alsan bile seçebileceğin model 4-5 i geçmez.. ama sağlak arkadaşlar o fiyata 100lerce model deneyebilirler..

aradaki farklar hemen hemen bunlar. pişman mısın diye soracak olursan. hayır değilim.
 
Konu hortlayacak ama yeni başlayanların kafası karışmasın. Solağım ben. 14 yıl kadar sağ gitar çaldım. Son 2 yıldır da sol çalıyorum. Tavsiyem kesinlikle solakların solak gitar çalması yönünde. Pena tekniklerinde çok zorlanırsınız solakken sağ gitar çalarsanız. Özellikle alternative picking (Türkçe karşılığını bilmiyorum kusura bakmayın) yaparken sağ elinizi tam anlamıyla kullanamazsınız ve hız sorunu yaşarsınız. Sweep picking çok zorlar. Ama zorlanmadan çok sağlam legato yaparsınız. Ha çalamazsınız demiyorum. Gereğinden çok daha fazla çaba harcarsınız. Uzun süre sağ gitar ile ders verdim. Sadece deneme amaçlı başladım fakat 2 yıldır solak gitar çalıyorum ve şu an gayet iyi duruma geldim. Keşke solak başlasa mıydım? Evet. Pişman mıyım? Hayır. Artık sağı da çalabiliyorum solu da. İlginç oldu baya :)
 
Ben bir solak olarak hic kasmadan direkt sag elli arkadaslar gibi ogrendim gitari, solak alet aramak vs vs zor gelir diye iyi ki oyle yapmisim. Ogrenirken de ilginc bir sekilde faydasini gordum lakin klavye ustunde gezinen sol elimi beynim daha iyi kontrol ediyor. Ama ben cikolatayi asla yemeyen cay kahve agzina surmeyen adamim o vakit benim ipimle kuyuya inmemek en iyisi olabilir.
 
Sağlak çalarsan şöyle avantajların olur:
1) Zaten solaksın, çoğu işini sol el ile yapıyorsun, eğer enstrumanını sağ el ile çalarsan beynini daha aktif kullanırsın, 2 lobunda çok iyi gelişir.
2) Ekonomik olarak rahatlarsın, sağlak gitarlar hep daha ucuzdur.
3) Özellikle 2. elde seçeneğin çoğalır, solak devam edersen, çoğu modeli beğenirsin fakat satın alamazsın, yani şuradaki ilanlara şöyle bir bak, çok güzel gitarlar var, fakat %90nı sağlaklar için.
 
çok usta isimlerin solak olup da sağ çaldığı da bilinen bir gerçek arkadaşlar sol olup sağ çalmakta başta belki zor gelebilir(miş) ancak beynin aktif kullanımı konusunda iyi bir noktaya değişmiş bir arkadaş. sağ git sen solak gitar bulmak da zor orası da var her marka modelde de yok bunu da hesaba kat eline hiç almadıysan pek bi fark göreceğini sanmam
 
Ben solakım. Ancak birkaç aydır sağ gitar çalma egzersizleri yapıyorum. İlk başlarda çok ama çok zor oluyordu. Gitar elimde sağ pozisyonda iken zorlanmak ayrı mesele. beyine bunu ikna etmek bambaşka. Gözlerimi kapatıp elimde gitar olduğunu düşündüğümde, hiçbir şekilde o gitar sağ olarak hayal edilemiyordu benim için. Ama şimdi beyinim de yavaş yavaş "olabilir lan belki" diyor.

Ki en fazla iş klavyede yani spl elde olduğu düşünülünce solaklar için sağ, sağlaklar için de sol çalmak daha mantıklı geliyor. Ama mesele ilk başta bunu beyine anlatabilmekte...

NOT: Solakların sağ gitarları çalmadaki başarıları, sağlakların sol gitarı çalmadaki başarılarından daha fazla imiş. Bu diğer örneklerde de böyle imiş.
 
Bende solağım ama sağ gitar çalıyorum. Arkadaşların dediği gibi en başta zor oluyor evet. Çalmayı hiç bilmesen bile sana ters el olan gitarı kucağına koyduğun anda bir garip geliyor bırak çalmayı.. Özellikle pena vuruşları ve sağ-sol el kordinasyonunu akıcı hale getirmek zorluyor bir süre. Ama alışılıyor ve bence kesinlikle kalıcı bir dezavantajı yok.. Hatta bu bahsettiğim sıkıntılı dönemler geçtikçe asıl becerikli olan elin klavyede olması ayrı bir avantaj sağlıyor diye düşünüyorum.
 
Benim tanık olduğum en ilginç hikaye şudur. Soygun grubundan Alican, sağlaktır, fakat solak gitar çalar. Sanırım duyup duyabileceğiniz tek örnek budur. Gitarı kendi kendine küçük yaşta çalmaya başlamış ve solak olarak gelişmiş. Babası da gitarla ilgileniyormuş. Sordum, acaba baban da solaktı, sen de bu şekilde mi gördün diye. Hayır dedi, o da sağlak. Peki dedim, hiç sana müdahale etmedi mi ? Etmemiş, "vardır her işte bir hayır" diyerek kendi haline bırakmış.
Çok acayip di mi sevgili forum?
 
Benim tanık olduğum en ilginç hikaye şudur. Soygun grubundan Alican, sağlaktır, fakat solak gitar çalar. Sanırım duyup duyabileceğiniz tek örnek budur. Gitarı kendi kendine küçük yaşta çalmaya başlamış ve solak olarak gelişmiş. Babası da gitarla ilgileniyormuş. Sordum, acaba baban da solaktı, sen de bu şekilde mi gördün diye. Hayır dedi, o da sağlak. Peki dedim, hiç sana müdahale etmedi mi ? Etmemiş, "vardır her işte bir hayır" diyerek kendi haline bırakmış.
Çok acayip di mi sevgili forum?

Yanlış anlaşılmasın ama bende de benzer durum var: Okula başladığımda, çok iyi hatırlıyorum, böyle garip garip çizgiler çizerdik deftere (garip diyorum; çünkü okula başlamadan okuma yazmayı öğrenmişim de :) ), sağ elle yapmaktan yorulunca sol elimle çizmeye başlardım. Öğretmen de bunu her gördüğünde, söylediği cümleyi tam hatırlamıyorum ama, "Lan oğlum manyak mısın? Ne öyle el değiştiriyorsun, yaz adam gibi sağ elinle!" kâbilinden laflar edip zorlayaraktan sağ ele alıştırdı beni :) Halbuki sağ elle yazı yazıyor olmama rağmen, sol elle makas tutuyor, sol elle meyve soyuyor, sol elle bilek güreşine giriyorum :) Yetmiyor, gitarı da sol elle çalıyorum. Gitarı da kendi kendime öğrenmeye başladım (26 yaşındayken :D ); belki başlangıçta bir hoca vs. eşliğinde olsaydı, ilkokul 1. sınıftaki öğretmenim gibi, alıştırabilirdi sağa :) Şimdi sıkıntı çekiyoruz solak 7/8 telli bulacağız diye :)

Konuyu saptırmadan, konuyu açan şahsa cevaben şunu söyleyeyim: Klasik gitarda sağ/sol çevrimi kolay olacağı için solak alışmanızda bir sıkıntı yok; fakat söz konusu elektro gitar olunca, benim gibi, model sıkıntısına düşüyorsunuz :) Seçiminizi buna göre yapın ;)
 
Ney çalma metodlarını incelerken sağ - sol el kullanımıyla ilgili okuduğum bir yazıda eğer yanlış uygulanırsa kişinin ilerde konuşurken aksayabileceği gibi bir takım sıkıntılar yaşayabileceğinden bahsediyordu. Acaba???
 
Geri
Üst