Kullandığımız dil üzerine

İrc dili veya karma dil kullanılmalı mı?


  • Toplam oy veren
    2,345
Aslında webarchive.com adresinden eski başlıklara bakıp nostalji yaparken gördüğüm ve tekrarmak istediğim bir konu bu.
KUllandığımız dil neden giderek bozuluyorBundan bilgi teknolojilerin mi yeri fazla yoksa insanlar kolaya basite ve bayağıya mı alışıyorlar?
Neden internet forumlarında, televizyon reklamları veya programlarında yazılan ve konuşulan dile dikkat edilmiyor?
T.D.K yeni ve dile özgü kelimeler üretmek konusunda yetersiz mi?

Neden kimse "sen beni çıldırtcan mı" diye bağırırken birisi (aslı çıldırtacak mısın) çıldırmıyor?

Televizyon dizilerinin kullanılan dil üzerine etkileri nelerdir mesela? (avrupa yakası.. uyuz oluyorum bu yüzden. bir de reklama mı ne başlamış o diziden bir bayan)

sözün kısası sizce dil nedir? ve dili geliştirmek için ne yapabiliriz?
 
Önceleri forumda buna çok dikkat edilirdi, ama şimdi görüyorum ki irc dili almış başını yürümüş burada da, yöneticilerin biraz daha hassas davranmasını diliyorum bu konuda.
Not : Aklımdaydı hep senin açtığın başlık vesile oldu Darthseth ;)
 
Bence internet forumlarında kullanılan dil, anlatılmak istenilenin kısa yolla anlatılmasına yönelik Irc den sıçramış bir yapısı var ve bu yapının artık kişilerin bu dili kullanarak kendilerine bir tarz oluşturma gibi bir çabaya dönüşmüş bir durumda... w,q gibi harflerin kullanılması gibi yada "güzel" yerine "güssel" denmesi sadece bir tarz edinme uğraşı diye görüyorum...
Bir de türkçesi dururken kelimenin ingilizcesini kullanmak var tabii...

Tv programları ya da dizilerinde de aynı paralellik var.Yani "hangi ilgi çekici kelimeyi kullansak da prim yapsak aynı zaman da dili katletsek" zihniyeti... Dikkat edilirse reklam ya da dizide, olay, içerik ya da anlatılmak istenenden çok anlatılış biçimine önem veriliyor ve kahramanlara bu dili mahveden kelime veya cümleler(Herkesin ağzında sakız olacak anlamsız sesler) giydiriliyor...ve böylece bir "albeni" ya da "İzle beni" durumu oluşuyor...Bence dilin yok edilmesine yol açan şey ticari kaygı...Tv için tabii.

Ayrıca dil yanlışları demişken önermek istediğim bir kitap var;Aziz Nesin - Okuduğum Kitaplar.Bu kitapta Aziz Nesin okuduğu kitaplarda nasıl bir yeniden dil oluşturma ve böylece bir tarz oluşturma çabası içinde olan kitapları anlatıyor.Ayrıca bu kitapta okumak isteyeceğiniz onlarca kitaba rastlayacaksınız...

darthseth, dostum sayende içimizi döktük ;)
 
Türkçe çoktandır yazıldığı gibi okunmuyor. En basit örneğiyle, ben kendimi bildim bileli "geiyor musun" değil "geliyo musun" derim. Bildiğim kadarıyla TRT spikerleri buna özellikle dikkat ediyor.. Yani Dikkat ettikleri şey yazıldığı gibi değil, konuştuğumuz gibi okumak.. Konuştuğum gibi yazmak bana o kadarda kötü bir fikir gibi gelmiyor.. Ama bu irc dili denen şeyin konuştuğumuzlada pek alakası yok.. İngilizce konusuna gelince; bence türkçe karşılığı varsa sözlerin, onları kullanmalıyız ki biz artık bunu yapmıyoruz galiba.. BEnce çok gülünç oluyo..
 
Bende hayır dedim. Eskiler gibi konuşmak isterdim çok düzgün bir türkçe ile onların bazen anlamlarını bile bilmediğim sözleri kullanması çok hoşuma gidiyor bazı insanları şarkı söylüyorlarmış gibi oturup dinliyorum keşke diyorum ama yapmak benim elimde tabiikide işin kolayına kaçıyor günlük konuşma dilini tercih ediyorum yinede birçok insana oranla gayet normaldir konuşmam :LOL: Birde şu var çokkez denedm düzgün konuşmayı ama nedense arkadaşlarım benimle dalga geçti ooo trt de işemi başladın falan diye :twisted:
vay koçum,a.k ,kanka naber,baba büyüksün vs.. gibi şeylerin kullanılması samimiyetin simgesi değildir bana göre...
 
benim oyumda "hayır" oldu..
dil konusu çok hassas ve stratejik bir konu...milli dilin korunması bazı kişilerin önemsiz bulmalarına karşın kişisel fikrimce ve tarihi bazı kanıtlarına istinaden mühim ve gerekli dikkatin mümkün olduğunca gösterilmesi elzem bir konudur.bu sebeple Türkilizce (ay birden emosyonel oldum,sıkenırdan aldım peypırları,ya onun dayelektrik kanstıntına bakmak lazım..),sohpet dili (asl,gelcem walla,chatır chatır wercek...) gibi hastalıklı bozulmalardan dilimizi korumak bence hepimizin borcudur.
 
Bu konuyla ilgili görüşlerimi uzun uzun anlatmama gerek yok herhalde. Turkrock.com net üzerinde Türkçe'yi korumayı temel değerlerinden biri olarak edinmiş ilk sitelerden ve hatta bunun öncülerindendir diyebiliriz. Ancak dikkat ediyorum burada Türkçe'yi korumaktan bahsederken bile bir sürü yazım ve anlatım hatası göze çarpıyor:) Ama burada amaç edebi eser tadında mesajlar yazmak değil Türkçe'yi dünya dışı ayrı bir dil formuymuş gibi kullanmanın önüne geçmek. En azından cümleye başlarken büyük harfle yazmak, s'nin z olarak kullanılamayacağını, alfabede $ diye bir harf olmadığını anlatmak, de'yi, da'yı ayırabilmek, heryere bağlaç, 3 (ne 3 ü 5-10) nokta koymamak gibi. Bunlar çok basit yazım kurallarıdır ve bunu yaptığınızda karşınızdakinin sizi anlaması $öLe yaptıınısda ANLAMSNDAN dha klydır........

Pire demiş ki:
Önceleri forumda buna çok dikkat edilirdi, ama şimdi görüyorum ki irc dili almış başını yürümüş burada da, yöneticilerin biraz daha hassas davranmasını diliyorum bu konuda.
Not : Aklımdaydı hep senin açtığın başlık vesile oldu Darthseth ;)

Yöneticiler buna uzun zamandır dikkat edemiyordu doğrudur çünkü forumun diğer sorunlarıyla uğraşmak, siteye haber mi ekleyelim, foruma mı bakalım ya da herşeyi boşverip hayatımızı mı yaşayalım gibi konular öncelik sahibiydi. Ayrıca yöneticilerin günde atılan ortalama 1000 yeni mesajı oturup tek tek okuyabilmek gibi yetenekleri yok. Eskiden foruma ayda atılan mesaj sayısından daha fazlası bir günde atılıyor şimdilerde. Gene de şu aralar elimizden geldiğince dikkat ediyoruz buna. Yakında daha fazla dikkat edilecektir emin olun.
 
Ben de hayır dedim.Aslında elimden geldiğince formda yazılarıma dikkat ediyorum ama yine de yetersiz olduğunu biliyorum.Mesela genellikle cümleye başlarken büyük harf kullanmadığımı farkettim(gerçi bu sefer dikkat ettim ama).
Ama Turkrock bu kurallara bağlı sitelerin başında geliyor ve bu tarz kullanımlar olduğunda arkadaşlar tarafından uyarılar geliyor.Yani bunlara pek taviz verilmiyor diyebilirim.
darthseth'in bahsettiği Avrupa Yakası'ndan kopma sözcük ya da cümlelerse genellikle konuşma dilinde kullanılıyor.En azından benhenüz yazı dilinde pek rastlamadım bu tarz kullanımlara.Umarım rastlamam da...
 
Yöneticilerin tavrı başından beri değişmedi. Bir ara sitedeki yoğunluk nedeniyle kaçırılanlar oldu. Gerçi bende dahil bir çok forum üyesi "laf sokma" olarak bu bariz hataları , yazanlara gösterdik.
Ama son zamanlarda yeniden ve daha güçlü olarak irc yazım tarzı ve ne idüğünü anlamanın otuz saniyeden uzun sürdüğü yazıları yeniden düzenlemeleri ve not düşmeleri gerçekten takdir edilmesi gereken bir konu.*

Gelelim diğer konulara. Avrupa Yakası'nı bir kere seyrettim. Diğer bölümlerinde de buna benzer bariz Türkçe sapmaları var mı yok mu bilemiyorum. Kullanılan dil acayip itici geldi. Neden bu prim yapıyor?
Veya reklamlardaki şok şeker (şimdi bu çok şeker anlamına mı geliyor, yoksa sizi şoka uğratacak bir şeker mi? anlamam kaç otuz saniyemi alacak daha.)
 
Hiç gerek yok. Zaten Türkçe yeteri kadar kullanılmazken bari yazı dilini bozmayalım. Kişisel olarak mümkün olduğunca Türkçe kullanmaya çalışır ve yazı yazarken de irc diline prim yaptırmam. Sizde yaptırmayın, yaptıranları da kınayın. O kadar saçma ki "yaa abicim geçen yolda gidiyom yolda bi adam gördüm oha felam oldum" demek. Biraz dikkat etsek kullanmaya da gerek kalmıyor. Yazı yazarken de iki harf fazla basmamak yerine verdiğimiz tavizlere de hiç gerek yok. Düzgün şekilde yaz düzgün şekilde okuyayım. Laubali olmaya hiç gerek yok!!! :)
 
Düzgün şekilde okuyup yazmalıyız.Dilin yozlaştırılmasından bunu yapmayan herkes sorumludur.Türkçe'nin güzel kullanımı en dikkat etmeye çalıştığım noktalardan birisi.Herkesin böyle yapması gerekir.
 
darthseth açtığın başlık çok güzel fakat televizyon dizilerineki dil kullanımı konusunda biraz farklı düşünüyorum. Sana itici gelmiş olabilir fakat oyunculukta doğallık ya da senaryoda gerçekçilik olması açısından bozuk bir dil kullanılabilir. Yılışık bir kadın tiplemesi yaparken düzgün bir dil kullanırsan o havayı vermen mümkün değil mesela.
O yüzden fazla da acımasız bakmamak lazım sanırım. Fakat chat (sohbet) yazımı gerçekten mide bulandırıcı. Sadece ülkemizde değil her yerde yapıyorlar ve nefret ediyorum bundan.
lol, wtf, brb gibi saçma sapan kısaltmaları görünce sinirleniyorum :D
 
Bir Dilin Öldürülmesi
Dil bilimci David Crystal 2000 yılında basılan "Dillerin Katili" adlı kitabında bir dilin yaşamsal tehlikeye girdiğinin belirtilerinden ve yok olma yolunda geçirdiği 3 evreden söz ediyor :

1-"Yabancı egemen gücün konuşulması için ağır baskı uygulanır. Bu baskı tepeden aşağı ( teşvikler, devletin yasaları yoluyla) ve aşağıdan yukarı (halkta özenti ve moda yaratılarak) oluyor.

2-İki dilli dönem. Ulusal dilin kullanım alanı azalıyor.(eğitim her düzeyde yabancı dilden yapılmaya başlanıyor. Her kesimden herkes işi gücü bırakıp yabancı dil öğrenme yokuşuna sürülüyor.Meslek, bilim yerine, hiç gereği olmayan yerlerde bile herkes yabancı dil sınavına girmekle mesgul, O.Sinanoğlu)

3-Gençler artık yabancı gücün dilini ulusal dilden daha iyi biliyorlar; "eski dili" kullanmaktan utanır oluyorlar. Velilerle çocuklar kendi dillerinde konuşamaz duruma gelmiş; çocuklar velilerini "eski dili" biliyor diye "geri kafalı" olmakla suçluyorlar. Bir kuşak, hatta bir onyılda ikidillilik de kalmıyor; ulusal dilin yerini yabancının (yani sömürgecinin) dili alıyor."


Bunlar Rüştü Erata'nın "Sachmalama türkçe de neymiş ?" isimli kitabında yazıyor. Sizinle de paylaşmak istedim.

Ayrıca şunu belirtmek isterim ki Türk Dil Kurumu amacından saparak boş bi kuruluş olmuştur. Bozulmanın üzerine kurulan Türk Dil Derneği, TDK'nın misyonunu üstlenmiştir.
 
Güzel bir tespit, evet bencede irdelenmesi tartışılması gereken bir konu üstünde durulması hatta uymayanlara büyük tepki verilmesi gereken bir konu.Yani dikkat ediyorumda sırf şirinlik adına yapılan kompleks insanların kurduğu yazdığı cümleler bunlar,bunun yanında birde bayağı ve hep aynı şeyleri sölemek var ki bu daha mühim!.Buluşma konularında örneğin bayağılıklar gırla, mesala kanka naber nerdesin yaw gibisinden iğrençlikler.Telefon diye bir icat var kardeşim,kendi, adıma benimde siteden tanıdıklarım var ama hep telefonu kullanıyorum demekki ben kerizim.Dediğim gibi cümle kuruşları iğrenç birtakım arkadaşlar var.Türkçe kurallarına müthiş uyan imla kurallarını sonuna kadar kollayan bazı kişilerde var,hep aynı şeyleri söyleyip,bazı kopyala yapıştırları yapıp vede en mühimi aşk, meşk, fal,şuan ne dinliyorsunuz, içiyormusun,mıçıyormusunuz vb gibi bence dışarıda bile konuşulmayacak konuları burada konuşuyorlar!.Tabi birde üslupları hep aynı konuyu açıp sonra paso cevap vermek( kısa vede bayağı!).Bence bunlara dikkat edilsin ilk başta.Espiri yapıcam diye şirin gözükücem diye saçmalanmasın mesala bir takım kişliler çok samimiler!! kanka, canım ,aşkım! naber gibisinden giriyorlar mevzuya ama forma uzak birinin ilk geldiği günü düşünürsek"bunlar nekadar salak vede ne kadar bayağı"diyebileceğini aklımızdan çıkarmayalım.Espiri yapalım ama bence kalite olsun.Çokta ciddi olmaya gerek yok malum internetin amacı bilgi vede eğlence.Ama tekrar belirtmek isterimki dışarıda nasıl saçmalamıyorsak burdada saçmalamayalım!Futbolda örneğin maça hayatında gitmemiş biri! gelipte atıp tutmasın yada futbol oynamamışta diyebiliriz.Aşk meşk ve benzeri konuları çokmu tartışan bir toplumuz ki anlamıyorum hergün türevleri çıkıyor ve hala bıkılmıyor bu gibi konulardan, neyse düşüncelerim bunlar herkese saygılar...(dikkat edin acaip kastım virgül nokta falan filan bunlar sırf numara konuya uyalım dedim :twisted: )
 
twister-imrahel demiş ki:
Dilimiz her türlü anlamı karşılayabilecek kadar çok kelimeye sahip,belki de dünyanın en zengin dili.Neden bu yozlaşma neden bu ihanet bu güzelim dile?
Dili kullandığın alana göre zenginliğini tartışabiliriz. Ama dünyanın en zengin dili gibi birşey söylemek haddinden çok büyükçe ve tartışılınabilir bir tespit...
 
Ya herkes geçirmiş bu insanlara - belki de en çok karşı olanlardan biriyim dilin yanlış kullanımına - ama buraya yazanların çoğu da dört dörtlük değil sonuçta(buna ben de dahilim). Bu forum başlığında bile çok yazım yanlışı var. Önce kendimizi düzeltelim, ondan sonra laf söyleyelim başkalarına bence.
 
Geri
Üst