Sonisphere'e Kan Bulaştı!!!

I

ikarus

Arkadaşlar, Sonisphere Festivali'nde yaşanan kimi rezaletlere dair Delikasap Rock'n Roll Kültürü Mecmuası aşağıdaki gibi bir tepki yazısı kaleme almıştır. Bunun gibi rezaletlerin yaşanmaması için, mümkün olduğunca yazıyı sosyal paylaşım ağları üzerinden diğer insanlara ulaştırmamız, sanırım organizatörlerin hem özür dilemesi, hem de bir daha bu tür olaylar yaşanmaması açısından önemli olacaktır. Yazıyı paylaşıyorum:

SONISPHERE'E KAN BULAŞTI!
İki Elimiz De Sorumluların Yakasındadır!
Sonisphere Festivali, öncesi ve sonrasıyla bir çok tartışmaya ve eleştiriye konu oldu. Ancak festivale dair yaşananların en vahimi, Hazar Berk Büyüktunca adlı üniversiteli gencin, güvenlik şirketi tarafından hastanelik edilinceye kadar dövülmesi rezaletiydi.
2226-sonispheree-kan-bulasti-1.jpg
20 Haziran'da, Gökhan Çelik'in, www.kultur.sol.org.tr sitesinde yer alan haberine göre, bir grup dinleyici, bilet alamadığı için, alandan gelen sesleri, Maçka Demokrasi Parkı'ndan dinlemek istemiş, bunu engellemeye çalışan güvenlik şirketi de, halka açık olan parkın bir bölümünü çitle çevirerek dinleyicileri uzaklaştırmaya çalışmıştır. Bu sırada duruma itiraz eden Büyüktunca, güvenlik görevlileri tarafından zorla çitin içerisine çekilmiş, önce yere yatırılarak altı güvenlik görevlisi tarafından tekmelenmiş, ardından kafasına şişe vurularak darp edilmiştir. Etrafta bulunan kişilerin çitleri aşarak olaya müdahil olmasının ardından güvenlik görevlileri kaçmış, Büyüktunca da Taksim İlkyardım Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından, Harbiye Polis Karakolu'na şikayette bulunmuştur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, olay sadece Hazar Berk Büyüktunca şahsına değil, bütün rocker'lara yapılmış bir saldırıdır. Üstelik, saldırıyı gerçekleştiren CE Doruk Güvenlik Şirketi de yalnız değildir! Purple Concerts Organizasyonu'nun, festival öncesinde ve festival sırasında dinleyicileri çileden çıkaran uygulamalarının yanında, sicili belli CE Doruk Güvenlik ile anlaşma yapması, şüpheyle yaklaşılması gereken tercihlerdir. Çünkü CE Doruk Güvenlik(Doruk Güvenlik Şirketi'nden ayrılarak kurulan bir şirket) daha önce de benzer uygulamalara imza atmıştır. Üstüne üstlük, Şişli Belediyesi'nin, halka açık bir parkı, organizatörlerin kapatmasına göz yumması akıllara zarar bir durumdur. Zira konserin yapılacağı alan bellidir, organizasyon da, çok tartışılmasına rağmen bu alanı değiştirmemiştir. Bunun üstüne, Maçka Parkı'nın çevrilmeye çalışılması, abesle iştigaldir!
Büyüktunca'nın yürüteceği hukuki mücadele önemli ama yetersizdir. Yüksek ihtimalle bu hukuki süreç, olayın birkaç güvenlik çalışanına yüklenmesi ile geçiştirilecek, CE Doruk Güvenlik, Purple Concerts ve Şişli Belediyesi ise bu işten sıyrılmış olacaktır. Tam da bunun engellenmesi ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için, bu kurumlar, öncelikle rock müzik camiasının vicdanında mahkum edilmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise, hem organizasyondan rahatsız bütün dinleyiciler, hem de, festivale katılsın katılmasın, Büyüktunca'nın yüzleştiği teröre tepki duyanlar, şu soruları hep birlikte ve yüksek sesle olayın muhataplarına sormalıdır!
1. Festival öncesinde ve sırasında, dinleyicileri mağdur durumda bırakan olaylar yaşanmıştır. Yer seçimi, giriş ve çıkışlardaki izdiham, yiyecek ve içeceklerin tükenmesi gibi olaylar, organizasyon şirketinin beceriksizliğiyle açıklanamayacak olaylardır. Zira, Purple Concerts, bu festivalden çok daha büyük organizasyonlar gerçekleştirmiş, tecrübeli bir şirkettir. Buna rağmen bu gibi önemli konularda bile eksik davranılması, bunların bilinçli bir tercih olduğunu göstermektedir. Bu durum, Purple Concerts'in, "Ben sadece kazanacağım paraya bakarım" anlayışıyla mı ilgilidir, değilse nasıl açıklanabilir?
2. Purple Concerts, daha önce de benzer festivallerde rock müzik dinleyicilerine vandal bir şekilde davranmış olan Doruk Güvenlik Şirketi'nin uzantısı CE Doruk Güvenlik Şirketi'ni neden tercih etmiştir? (Yüksek olasılıkla, Doruk Güvenlik'in hissedarları arasındaki anlaşmazlık sebebiyle kurulan CE Doruk Güvenlik'in, ayrı bir şirket olması bir yere kadar anlamlıdır. O yer de, ne olduğunu anlamadığımız "CE" ibaresi kadardır.)
3. Purple Concerts, bu şirketleri bir daha tercih edecek midir?
4. CE Doruk Güvenlik Şirketi, yaşattığı terörü ne ile açıklamaktadır? Kendisini, dinleyicilerin kafasını gözünü yaracak kadar nasıl meşru hissedebilmektedir? Bu meşruiyetin arkasında, "Parayı veren düdüğü çalar" zihniyetiyle, Purple Concerts mi durmaktadır?
5. CE Doruk Güvenlik Şirketi, bu terörü üç beş çalışanının üstüne yıkarak paçayı sıyırmayı mı düşünmektedir? Yoksa, bütün rock müzik dinleyicilerine borçlu olduğu özrü açıklayacak mıdır?
6. Purple Concerts, bu terör olayının içinden, sadece güvenlik şirketini suçlu göstererek çıkamayacağını bilmekte midir? Kendisi de, gerek organizasyon zafiyetleri, gerek bu terör olayı dolayısıyla, rock müzik camiasından özür dileyecek midir?
7. Şişli Belediyesi, halka açık olan Maçka Demokrasi Parkı'nın çit ile çevrilmesine nasıl göz yumabilmiştir? Yoksa, bu park da, Purple Concerts tarafından "parası bastırılıp" insanların elinden mi alınmıştır?
Gerek Purple Concerts, gerek CE Doruk Güvenlik Şirketi sorularımızın cevabını verene dek, DeliKasap olarak meselenin peşini bırakmayacağız! Bunun, olayın bütün sorumluları tarafından bilinmesini isteriz.
Ama asıl önemli olan, durumdan rahatsız bütün rock müzik camiasının olaya tepkisini yüksek sesle dile getirmesidir. Ancak bu şekilde, organizatörlerin rock müzik dinleyicisine yolunacak kaz gözüyle bakmasından, güvenlik şirketlerinin rocker'ları "ucube" olarak görmesinden kurtulabiliriz.
Olayı yaşayan Hazar Berk Büyüktunca'nın Facebook sayfasında, konuyla ilgili yazdığı kişisel açıklamasında söylediği son sözleri gibi:
"Together we stand, divided we fall."
DELİKASAP ROCK'N ROLL KÜLTÜRÜ MECMUASI
http://www.delikasap.com/yazi/muzik-otesi/sonispheree-kan-bulasti/2226
 
Ordaki güvenlik görevlileri sadece küçük bir yeri koruma altina aldilar biletsiz gelip izlemesin diğe
parkda herkes oturmus konseri dinliyodu bu arkadas biletsiz oldu halde çitlerin üstünden atladi içeri girdi biber gazı sıkmaya basladı güvenlik görevlileride kendilerini savunmak için 1-2 kere vurdular o şişeyide bu arkadasimizin bir arkadasi güvenlik görevlilerine fırlatti ama kendi arkadasini vurdu ...
Kimse gelip onu ordan çikarmadi kendisi çikti
soruyorum size sizce suc bu arkadasda mi güvenlik görevlilerinde mi ? tskler
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ne bu olayı yaşayan hazar büyüktunca'nın, ne de onlarca görgü şahidinin senin söylediklerinle alakası yok. üstelik o kadar saçma bi şey söylüyorsun ki. incecik çocuk, 2 metre boyunda yapılı 6 tane güvenliğin üstüne yürümüş çitleri aşıp? kendin inandın mı?
aslında merak ettiğim cevaplar farklı benim. purple concerts'in borazanı mısın sen?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
zaten koca forumda, yazdığın tek gönderinin yukarıdaki olması, bunu yazmak için foruma üye olman, borazanlığını açıklıyor yeterince.
 
bu, her geçen gün otoriterleşen polisten öykünen, onlar gibi davranmak isteyen özel güvenlik şirketlerinin vandalizm yanlısı hal ve hareketlerinin sonucudur. bu bir örnektir, bu tarz olaylar üniversite kapılarında hemen hemen hergün yaşanıyor. burda sorulması gereken soru şudur, bu adamlar bu gücü nereden temin etmektedirler, kime güvenmektedirler ki halkın parkında oturan kimselere saldırılmıştır?
ayrıca bu organizasyon şirketi kim ki parka çit kuruyor?
organizatörlerin, rock festivallerinde rock dinleyici kitlesini yoluncak kaz gibi görmeleri hadisesi de bu sorunun başka bir sac ayağıdır elbet, dolaylı olarak bu gibi çirkin olaylara etki etmektedir bu durum.
darp edilen arkadaşın durumu umarız iyidir, en yakın zamanda eski sağlığına kavuşması dileğimizle...
 
Geri
Üst