Zaman Var Mıdır, Yok Mudur?

Bu konuyu Praxisle çok tartıştık ve onun haklılığına veriyorum.
Zaman kavramı hızla alakalıdır. Eğer hızlı oluırsak (ışık hızı gibi) çevremizde olanları çok hızlı görür ve onların bizden önce mortladığının farkına varırız. Zamanı daha tasarruflu kullanmış olur ve daha geç yaşlanırız ( Normal dünyanın dönüş hızında yaşayan insanlara göre).
Ama bu zamanın yokuluğunu deil varlığını ve bunun da hıza bağlı olduğunu gösterir.
Ne kadar hızlı olursak o kadar zamandan tasarruf ederiz. Daha geç yaşlanırız, Daha geç ölürüz.
Tabi burada fiziğin birçok olayı devreye girior. G etkisi gibi bi bok var. Bu mesela bir insanın ışık hızına çıkarken bilmem kaç ( çok fazla valla hatta samanyolunu geçmemiz gerekio) .. hıza yavaş yavaş çıkmamızı gerektirio. yoks insan G etkisi yer ve normal olarak ölür, deniiyor.
Bu bakımdan ışık hızı bizim bilinç düzeyimiz için bir sınıdır. Ve ötesi bizim bilinçsiz olacağımız
( enerji oluyoz doğal olarak enerjileştiğimiz için ne bilinç ne bi bok kalıyor) anlamsızlaşıyor ve doğal olarak tanımsızlaşıyor. bu durumda biz maddeden oluşan insanların yaşamı, sadece ışık hızına çıkabilecek kadar sınırlı bir ortamda kavrayabilmemize neden oluyor. Bu olgulara bakınca ışık hızının ötesi bizler için olanaksızdır. Ki eğer bizlerin ışık hızına bu G etkisini yemeden çıkmamız ve yeniden yavaşlayıp maddeleşip aynı formumuza dönmemizin sağlanmadığı sürece....
Bence zor yapanı alnından öpmek isterim.
Ve eğer ışık hızının ötesi tanımsızsa bu olay da bizlere yeni çerçeveler açabilir. 2 - 3 yıl daha bekleyelim ak döt kara döt belli olur. O zaman daha bilimsel konuşabiliriz.
Ama bu olguların hiçbiri zamanın varlığını yadsımaz. Zaman vardır ve hıza bağlıdır. Sabit hareketli düzenleri newton fiziği açıklar, değişken hareketli ortamları kuantum fiziği açıklar, olay bu kadr basittir.
Zaman vardır görecelidir.....
 
insanların bir nesneyi yada bir kişiyi görmeleri
o cisimden gözümüze gelen ışık sayesinde olur
bu ışığında gözümüze gelmesi belli bir süre alır
yani siz karşınızda oturan birisinin aslında saliseler hatta daha da ufak zaman birimleri öncesini görürsünüz!
gökyüzündeki yıldızlar aslında suan sönmüş olabilirler yani!
bide şunu düşünün dünyadan cok fazla uzaklaşın
ve dünyaya bir teleskopla bakın işte o zaman dünyanın
geçmişini , nasıl oluştuğunu , big bang i belki:) görürsünüz! sorun o kadar ışığı toplayabilecek , saydamlığını yitirmiyecek , net görülebilecek bir teleskop bulabilmek!!!
aslında teleskop bir zaman makinesi olabilir yani!!!
 
eskiden insanlar bi 100 ila 300 yıl arası yasayabiliyomus bunun acıklaması var mı???
(yani bahsettiim kuranda herhalde ))
 
zaman soyut bir kavramdır yani tek bi çizgi üzerinde seyretmez...
bir dakikann arasına sıkışmış yüzyıllar o yüzyıllarn arasına sıkışmış daa nice yüzyıllar olabilir.
ewrenin farklı yerlernde farklı boşluklar, zamansız yerler we hatta dier boyutkardaki zaman akışışının aynı noktadea kesişmesi olasıdır. ilk sayfada yazılan bükülme olayıda iyi bi noktadır aynı olay 'Mesaj' adlı filmdede işlenmiştir solucan tünelleri...
aklına yatmayan kişiler saçma ya da nası emin olabiliosnz gibi yorumlar yapmasın lütfen eminiz iştee açın okuyun kardeşim...
 
marlene_dietrich demiş ki:
Zaman olmasaydı hıckımse yaslanmaz ve olmezdı ne guzel su zamanı bız yhok edelım :D (ömur boyu senın olurdum sende benım :p )

Bizi yaşlandıran zaman değildir harekettir. Aslına bakarsanız zaman vardır fakat hareket etmez. Zaman iki hareketin karşılaştırılmasıdır. 6 saat uyudum derseniz dünyanın kendi etrafındaki 1/4 lük bir dönüşü esnasında uyudum demiş olursunuz, yani sizin ve dünyanın hareketleri karşılaştırılmış olur. Yaşlanmamızın sebebi hücrelerimizin sürekli hareketi ve bu şekilde hücrelerin, organların yaşlanmasıdır. Eğer bu hareketden dolayı yaşlanmasalardı asla ölmezdik. Eğer bir adam 300 yaşına kadar yaşamışsa bu adamın vücudunun mükemmelliğini gösterir. Yani zaman hareket etmez. Bir saatin hareketi dediğim gibi size zamanın hareketini göstermez, dünyanın hareketini gösterir.
 
zaman bizim kültürümüzde adlandırılan ve bizim kurallarımıza göre devinim gösteren bir süreç.
varlığı kesin çünkü bize ait..
göreceli varlığıyla hayatımızın içinde ..belirteç..
 
zaman fizikçiler tarafından da henüz çözülememiş fakat son raddesine gelmiş bir kavram...hawkingin branları ve boyut kavramı..einsteinin esir kavramı uzayın eğriliği, vakum hala tartışılan meselelerdir günümüz için zaman konusunda yorum yapmak anamsızdır...beklemek görmek ya da çalışmalara katılmak gerek
konu kapatılsa ii olur bence anlamsız konuşmalar olur çünki buradaki konuşmalar
 
Zaman vardır. hatta bu gece 1 saat ileri alınıyor. Zaman yoksa saatlerinizi ileri almayın o zaman. veya biz 1 saat ileri alırken, siz 5 saat geri alın. zaman yok nasıl olsa. :LOL:
 
zaman somut bi takım kavramların değişimlerini gösteren soyut bi kavramdır.. zaman takvim ve saat den oluşması ve güneşin doğuşu batışı ve mevsimler olarak ayrı katagorize edilmesi asırlardan beri yapılır ve yapılan en iyi buluşlardan biridir.. zaman kavramı olmasa plan program namına hiçbirşey kalamazdı.. Zaman vardır ve zaman bizden dahima birşeyler çalar.. önemli olan zamanını yaşabilmektir.. Unutmamak gerekirki Herşey Zamanında güzeldir herşeyin bir zamanı vardır..
 
dulchase demiş ki:
Zaman bilim adamlarına gçre cismin 4. boyutudur yani bir cisimi tanımlarken en- boy- yükseklik ve zaman olmadan olmaz.
H.g Wells'in "The Time Machine" isimli bir romanı var. Tamamen bilimsel gerçeklere dayalı olmasa da (sonuçta yazarın hayal gücünün bir eseri) konu ile ilgili olması açısından ilginizi çekebilir.
 
zamanın olmadığı yerler var...zamanı algılıyorsan vardır...algılamıyorsan zamanın olmadığı yerdesindir zaten...Schizoprenia somutu soyutu karıştırmana gerek yok :) sen yanımda olduğun ZAMAN zaman kesinlikle vardır:)ve hemen geçer...iguanadan pizza olur mu gibi bir soru...olur ama Schizoprenia yer mi? :)
 
SÖZÜM SİZE DEÐİL DÜŞÜNEN VE BİR GÖRÜŞ SAHİBİ ARKADAŞLAR


Zaman hakkındaki düşüncelerimi aktarmak için girmistim ama verilen cevapların sahiplerinin bazılarının ne kadar aydın kişi :?: ler olduklarını gördükten sonra kararımdan vazgeçtim.

Zaten nicelizm gibi düşünebilen insanların forumunun kapatılmasını,böyle sırf ortam ve bir gruba bağlı olma ihtiyacı hisseden ve düşünemiyen bazı arkadaşların SANIRIM çoğunlukta olduğu bir foruma girince daha iyi anladım...

Evet arkadaşım daha önemli konular var dimi düşünmekten ortam yapıp kafayı çekip headbang yapmak gibi.....


Bravo........................
 
Geri
Üst