Bir Blues Setup'unda Olması Gereken Pedallar?

görecelidir tabi kendi fikrimi söyleyeyim. lp kasa hacimli sese sahip bir gitar , tube screamer , delay , hafif reverb , bunları alabilmek için bol para ve aldıktan sonra da çalabilmek için bol tutku :)
 
Marka model olarak mı istiyorsun yoksa isim olarak mı sadece?

Bence bir kompresör, bir de od yeter de artar bile. Tabi lambalı güzel bir amfi ve single manyetik de şart.

Kompresör pedalına Blues'da kesinlikle ama kesinlikle karşıyım. Tuşe öldüren bir hadiseden öte değildir bence.
Daha önce de yazmış olduğum gibi, en iyi pedal kablodur. Amfiden alınan drive üzerine hiç bir şey tanımam bluesda. Tabii zevk meselesidir. İstediğin kadar pedalı dizeceğin sana ve kullandığın amfiye göre değişir.

Yani "Blues setupında olmazsa olmaz" diyeceğim bir pedal yoktur, olamaz. Pedal kullanmayan pek çok blues müzisyeni bulabilirsin.

Pedallardan önce amfinizi seçin derim. Amfi en önemli hadisedir, özellikle bluesda.

Amfiniz nedir?

Bunlardan öte bir şeyler daha eklemek istiyorum. Kalıplaşmış bir şey yoktur blues müziğinde. İstersen V kasa bir gitarla çalarsın, istersen humbucker manyetik, istersen single manyetik kullanırsın. İstersen Metalcilerin göz bebeği ENGL amfi, istersen Fender amfi kullanırsın.
İster pedalları gırtlağına kadar dizersin, istersen sadece güzel bir "kablo"dan setup oluşturursun.

Şimdi burada olmaz canım diyecek arkadaşlar olursa diye bir kaç örnek vereyim:
Albert King, V kasa Gibson Flying kullanır. En büyük bluesculardan.
BB King, Humbucker manyetikli gitar kullanır, manevi babamdır, üzerine tanımam.
Eric Clapton, Single manyetikli Fender kullanır ki zamanında Les Paul kullanmışlığı da vardır, cillop gibi blues yapar.
SRV de aynı şekilde, Fender'le harikalar yaratır.

Bunlardan kimisi pedal kullanır kimisi kullanmaz.

Önemli olan senin tuşendir der ve geçerim. Blues böyle bir müziktir işte. Maddi şeyler için olmazsa olmaz diye bir şey, bluesun felsefesine aykırıdır. Blues zaten yokluğun sembolü olmuştur, müzikten de ötedir. ;)
Blues için bir tek olmazsa olmaz denilen şey vardır: Ruhundur! ;)
 
Analog setup kurmak gerçekten para istiyor. İnsanın kendi tarzını yaratması önemli tabi fakat yüksek maliyeti bulabiliyor. Benimde hala aklımda bir kaç fikir var ve ne yapçağıma karar veremedim (maddi boyutu yüzünden yoksa tarzım ve soundum belli)

Düşündüğüm ekipmana örnek vermek gerekirse:

Laney Cube 10 tube veya Fender Champion 600 = 550 Tl diyelim.

Ibanez Orginal Tube Screamer T808 = 400 Tl

Herhangi bir delay pedalı (karar vermedim) = 200 diyelim

Kaldı ki bunun daha Chorus'ı var Reverb'ü var.

Totalde = 1150 Tl en az.

Veya,

Fender Mustang I = 500 Tl ile hepsine çözüm bulup karakter yaratamamak?
 
Laney Cub10 diyorum (ikisi arasında seçim olarak), sıfır fiyatı 498 TL. Bence TS-808 yerine 2. el TS-9 alabilirsin ya da MS Screamer. Delay olarak DD-7, özellikle hold özelliğinden ötürü güzel gider diye düşünüyorum (ki Boss' un en iyi pedalları bence). Hala Mustang var belli ki kafanda. :)
 
Original Tube Screamer gibi pek de gerekli olmayan bir pedala 400tl verip kendinizi 10" amfiye mahkum etmeyin, gidin adam gibi bir amfi alın. Blues çalmaktan kastınız clean ton ile tellere vurmak değilse zaten gerisini halledersiniz. Hatta artan parayla da ders alın evet, en iyi pedaldan daha çok katkı sağlar size.
 
Laney Cub10 diyorum (ikisi arasında seçim olarak), sıfır fiyatı 498 TL. Bence TS-808 yerine 2. el TS-9 alabilirsin ya da MS Screamer. Delay olarak DD-7, özellikle hold özelliğinden ötürü güzel gider diye düşünüyorum (ki Boss' un en iyi pedalları bence). Hala Mustang var belli ki kafanda. :)

Aynen kanka ya ahh şu maddiyat yokmu.. 2. aldığım gitar biraz zorladı beni para yönünden şu anda bişeyler yapmaya çalışıyorum :) Yazıma senle bu konuyu önceden konuştuğumu söylicektim tepkinden korktum :)
 
:D Estağfurullah. 2. gitar belli zaman sonra lüks oluyor ne bileyim ya da bana böyle geliyor. Amfi konusunda da içlerinde en iyisi olarak nitelendirdim, digital mevzusunu atla derim tabi artıları yok mu? Var tabiki. Bu devirde 2. gitar değil 2. ev almak lazım ev al ev ev ev :) Şaka bir yana Ts-808' e bence hiç girişme. 400 TL böylesine bir pedal için çok gereksiz, Ts-9 var ikinci elleri 160-210 TL arasında değişiyor. Ms Screamer var istediğine göre tonları yapıyor MUstafa bey. Sıfır fiyatları 95 lira. Ne bileyim çok gereksiz geliyor. Sen ne kullanıyorsun diyorsan Vox Tonelab ST kullanıyorum. Komşulardan dolayı amfi alamıyorum ve alamayacağım da galiba, takıyorum HD kulaklığı yetiyor içinde çoğu pedallar ve amfiler mevcut. :geek:

.
 
Obican ve senin dediklerine göre tube screameri rafa kaldırayım ozaman gerçi almışken ömür boyu idare etsin kaliteli birşey olsun istedim neyse artık. İzin verirsen birşey sormak istiyorum. Digitale karşısın fakat sende digital tonlar kullanıyorsun belkide mecburiyetten dediğin gibi. Ayrıca senle ortak bir başlık açalım hangi evi almalı diye bugünlerde baya bi geyiği gönmeye başladı :D
 
Digital karşıtıyım fakat elimde imkanlar olsa ortalığın........ Neyse :) Dediğim gibi mecburilik ve anlayışsız akrabalarının olması bu duruma taşıyor insanı. O yüzden bir nebze olsun lambalı bir processor kullanıyorum, elimde olsa takacağım 5-10 tane daha. :) Ev konusunda valla cddiyim galiba emekli oluyorum beynimde. :)
 
Geri
Üst