Floyd Rose'da Tel Takarken 1 Soru

Y

yenigeldim

selamlar
ibanez grg270b gitarım var
dün tel taktım da telleri hani köprüdeki boşluga(küp şeklinde saddle) vidayla sıkıştırıyoruz
onu yaparken kalın tellerde sorun olmuyor ama
ince mi telini sıkıştırırken tel kopuyor az sıkarsam da akort ederken yerinden çıkıyor bunun bi çözümü var mıdır daha teli yerine sıkıştırırken kopuyor yani 3 tane mi teli 1 tane si teli koparttım en sonunda taktım akortladım ve kilitledim
fakat takarken sorun yaşadıgım için şimdi her an köprü patlamaya hazir bir bomba gibi geliyor çalmaya korkuyorum gitarı :(
 
Muhtemelen ya sen cok sıkısıyorsun ya da az sıkıyorsun ortayı bulman gerekiyor sanırım;).Yada o teli karşı tarafındaki metal ile sıkıştıran parçayının(küp şeklindeki); ilgili civatasını biraz daha gevşetip o küp şeklindeki metal parçayı çıkarıp tel ile temas eden yüzeyi bir kontrol et.Eğer orada bir cıkıntı yada girinti varsa o noktalarda ya telin kopuyor yada iyi sıkışmadığından atıyordur.Eğer görmekte zorlanıyorsan o yüzeyi bir tahta kalemiyle güzelce boyayıp sert düzlemdeki bir kağıt parçasına patetes baskı yapar gibi basıp anlayabilrisin yada parmağını falan o yüzeyde gezdir anlarsın(y).
 
Takarken çok fazla sıkarsan saddle'ı kırabilirsin, ben kırdım ve 3 ay kara kara düşündüm. En son Amerikadan (stewart MacDonalddan) komple takım siparişi verdim de öyle yırttım (35$ civarı kargo dahil). Ben telleri özellikle ince telleri sıkıştırırken teli karenin altına sokuyorum, böylece teli sıkıştırınca tel çıkma olayını azaltabilirsin. 2 tane 90 köşeden sıkıştığı için ya da ben genelde fazla sıkıyormuşum ondan da olabilir, tel çıkma çok fazla başıma gelmiyor. Saddle kırmam fazla sıktığımı gösteriyor ve tavsiye etmem, şimdi yoğurdu üfleye üfleye yiyorum ve tel değiştirme işini .

Telin çıkması dediğim gibi sıkma derecesiyle alakalı iken telin kopması hiç de hoş bir durum değil. Sanırım akort ederken kopuyor. Telleri sıkıştırmaya başladığında her teli azar azar sırayla sıkıştır, tellerdeki toplam gerginlik eşit şekilde tellere bölünüyor ve kalın telleri gevşetirken aslında ince teller de gerilmiş oluyor. Telleri takarken floyrose'un altına birşey sıkıştırıp sabitlemeyi de unutmuyorsundur umarım. Hem akort kolaylaşır, hem de teller anormal yüklerle birden karşılaşmazlar.
 
illet in söylediği aslında güzel bi fikir.
ama o küp te bi sorun varsa diğer tellerdeki küpler ile yerlerini değiştirmeyi dene sorun ortadan kalkabilir
yada saddle de bi aşınma sözkonusu olabilir. orayı kontrol et. varsa öyle bişey törpüyle hafiften o bölgeyi düzeltmeye çalış (y)
 
Geri
Üst