Preamp Lambası... Anlayanlardan Yardım Lütfen...

Selamlar, 4 sene önce sıfır olarak satın aldığım hybrid bir ampli var, preamp bölümünde bir adet ECC83 (12AX7) lamba bulunuyor, power bölümü ise komple solid state. Bu ampliyi gerek kendi drive'ıyla gerek clean kanalın üzerine marsahall Guv'nor - Bluesbreaker ve Ibanez Tubescreamer ile gayet mutlu mesut kullandım. Fakat belli bir süre sonra amplinin yumuşak yuvarlanmış drive tonları, sert köşeli distortion tonlarına doğru kaydı, bottom end biraz kayboldu, genel olarak ton eskiye oranla cılızlaştı ve sertleşti diyebilirim... bu durum hem amplinin drive kanalında hem de clean kanal üzerine sürdüğüm overdrive pedalları için geçerli. Bununla birlikte ampli gücünden kudretinden hiçbirşey yitirmedi, yine bangır bangır bağırıyor, ama eskisi kadar güzel şarkı söyleyemiyor malesef...

Ben sorunu preamp lambasının değişme vaktinin gelmesine veriyorum, bu konuda bilgili arkadaşların fikrini almak isterim. Dediğim gibi tonda zayıflama falan yok, eski yumuşaklık kayboldu sadece. Bir preamp lambasının değişmesi gerektiği teşhisi nasıl konur? belirtileri nelerdir? Yeni preamp lambası monte edildiğinde sigorta ayarı falan yapmak gerekir mi?

Bu konuya hakim birileri beni aydınlatırsa minnettar olurum, saygılarımla...

Alp
 
Bence ECC83ler oyle kolay bozulmaz derim. Sakin ha senin kolonun artik tam karakterine ulasmis olmasin. Ama tabi bu genelde 4 sene surmez, daha ziyade 6 7 ay gibi. Gerci valve'lar cok cok pahali degil, denemekte ciddi fayda var bence.

Bunu kontrol etmek te (yani kolon mu acaba) cok kolay bir sey degil.

Kolay gelsin.

B
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkürler B, söylediklerini dikkate alacağım. Kolonu kontrol etmek için de effect send'i bir analog kabin simulasyonuna girip (mesela behringer g100) ordan da sesi full range speaker'lı flat power amp (tech21 power engine 60)'a girip denemek faydalı olabilir sanırım. Sonuçta her iki amplinin de power section'ı solid state... tekrar teşekkürler.

Peki preamp lambasının değişmesi gerektiği normal lambalı amplilerde nasıl anlaşılıyor? ses tamamen gidermi? yoksa benimkinde olduğu gibi karakteri mi değişir? bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim...
 
Lamba emisyonunun düşmesi söz konusu!Sonuçta flaman, bir süre sonra içindeki gazın özelliğini bozabiliyor, buda elektron akışlarında bazı değişikliklere neden olabiliyor.Örnek T.V.tüpleride aynı mantıkla çalışır,ömürleride yaklaşık 3-4 yıl gibidir.Bu süreden sonra renk bozulmaları başlar!Lambalar içinde ses bozukluğu söz konusu olabiliyor.
 
Geri
Üst