Demo Kayıtlar Ve Teknik Yorumlar

Burada elbetteki kaydın nasıl daha iyi yapılacağı soruluyor, herkes de "kayıt şöyle daha iyi olur" şeklinde görüşünü ifade ediyor.. Daha iyisine ulaşmayı istemekte bir problem yok.. Ayrıca bilmek ile uygulamak da farklı şeylerdir... Arkadaşlar belki bunların hepsini biliyordur, ama o maliyete giremiyorlardır...

Bizimkiler sadece tavsiye amaçlı eleştiri... Bunun çok açık olduğunu düşünüyorum... Tabi ki teknik bir forumda, teknik olarak en iyisi başarılmak istenecek... Bu gayet doğal...

Açıkçası ben bu, "cello ne uğraşıyorsun, memleketi mi kurtaracaksın" yaklaşımını anlamıyorum...Keza eleştiri isteyen arkadaşlardan bahsediyoruz burada... Televizyondaki futbol eleştirmenleri gibi, sırf prim yapmak adına kafamıza göre onu bunu eleştirmiyoruz.. Hiç hayatında kayıt yapmamış bir adamın bile görüşleri olabilir, bu görüşler isteniyorsa, bunları dile getirmesinde bir sakınca ben görmüyorum..

Zaten insanlar zahmet edip, düşüncelerini az dile getiriyorlar, bir de böyle heves kaçırmayalım bence...
 
Yukarıdaki mesajım gereğinden sert algılanabilir, okuduktan sonra farkettim.. Kısa ifade etmeye çalıştığımdan öyle olmuş..

Demek istediğim odur ki; eleştirin.. Bu başlık bunun için var... Daha iyiyi bulmak adına buna ihtiyaç var... ( Ancak eğer yanlış bir şey söylüyorsanız, eleştirilmeyi de göze alacaksınız... Çünkü siz de bir eleştiri başlığına mesaj eklemiş oluyorsunuz... ;).. )

Burada olması gereken şey bu.. Vileshome'un dedikleri de bu açıdan biraz ters düşüyor, yapılmak istenene...

Sanırım bu sefer daha iyi toplarladım, umarım derdimi anlatabilmişimdir..
 
iyide benim söylediklerimle bunun ne alakası var.. :p (dumur dumur)
ben kimsenin kimseyi eleştirmesinden rahatsızlığımı dile getirmedimki.. bilakis müziğe bukadar eğilim varken neden ortada konuşulacak bukadar az kayıt v.s. var dedim, hep "ibanez şöyle iidir, boss böyle manyaktır.." e iyide kardeşim kime iyi, nereye varıyor.. kafanı kaldır hala iğrenç sounduyla haluk, hala her albümde en az 4 şarkıda sevişen teoman..
ben yapılanın eleştirilmesine karşı diilimki yapılmayanı eleştiriyorum, "gitarıma hangi manyetii taksam süper olur.." dio biri haydaaa kırk kafadan bi ses "şunu tak süper olucak" olsun amcamın oğlu olsunda sandığamı kalkıcak o gitar, ben artık bu memlekette güzel gruplar görmek istiyorum, üzerine yatırım yapılabilecek yetenekli insanları soytarıların yerinde görmek istiyorum, ama onlar hala set-up diziyolar işleri bitsin başlicaklar..

Benim mesajı bidaha dikkatli oku istersen, zira yaptığımız eleştiriler bile aynı noktalara değinmiş..
 
Ha , ben o kadar off-topic gideceğini düşünmedim o mesajın... :).. Çünkü burada sadece yapılanlar var...

Bu konuyu işin tekniğine dokundurabilirsen, bir başlık aç burada..Katılıyorum yani dediklerine...
 
Şarkıları dinlediğiniz için teşekkürler öncelikle. Önce şunu belirteyim ki ne yazık ki demo hücum kayıt değil ama hücum kayıt gibi algılanmasını da çok doğal karşılıyorum ;) Karanlık yolumda adlı şarkıda yalnız davul ve gitar bir alındı eğer onu diyorsan.
Ben demo bittikten 1 hafta sonra dinledim tam olarak kendi demomuzu ve büyük hayalkırıklığı yaşadım. Bu ilk demo olduğu için Atalay/Buğra'ya bıraktık tamamiyle ve zaten bu işi yaptığı için çok fazla müdahalede bulunmadık ama en azından ben mix aşamasında farkın ortaya çıkacağını düşünmüştüm.
Davula gelince problemli bir davul kaydı olacağını ben zaten tahmin ediyordum çünkü Buğra daha önce hep sample çalışmış. biz normal olarak hiç davul kaydı dinlemedik orada yapılmış olan. Elbette ki bu bir demo fakat sürekli başka insanların da çalışmalarını dinliyorum ve üzülüyorum bu kötü sound için.

Kayıt anlamındaki teknik problemler için belki Atalay'ın söyleyecekleri olabilir. İnanın demoyu dinledikten sonra o kadar çok moralim bozuldu ki bu konuda söz bile söylemek istemedim. ama burdan söz hakkı doğsun da istemiyorum. Kimseyi de suçlamıyorum. Sonuçta yapılan işin çoğu gruba aittir. Biz tecrübesizliğimizin sonucunu aldık :roll:

Şarkıların özü, düzenlenmesi, dinlenebilirliği sadece bir dinleyici olarak sizi rahatsız eden şeyleri de eğer eklemek isterseniz sevinirim.
Çok teşekkür ederim zaman ayırıp hem dinleyip hem de birşeyler yazma zahmetinde bulunduğunuz için.

Hoşçakalın.......

Demodaki bazı şarkılar hakkında yorum yapmak isteyen başka arkadaşlar da varsa aşağıdaki adresten şarkılara ulaşabilir...

http://music.download.com/kursunasker
 
Şimdi bu bahaneyle şunu söyleyeyim, demo yapılırken, akustik kaydedilen enstrümanlarda miks aşamasında süsleme/güçlendirme yapılabilir, ama ilk kaydedilirken yapılan hatalar pek düzeltilemez... O yüzden ne çalıyorsanız o vardır orada.. Davulcu arkadaşın değişen tuşesini, ve ritm içinde gezinmesini miks'te halletmek mümkün değil... Veya gitarlarda zaman zaman olan karambolü kotarmak, amfiden reverb'ü açtıktan sonra onu miks'te yok etmek .... Vokalin yuttuğu harfleri oraya yerleştirmek...Uzamayan altoların uzamasını sağlamak v.s...

Yani, bu kayıtta en süper ekipmanlarla, muhteşem bir adamla çalışsaydınız da, istediğiniz sonuç çıkmazdı.. Çünkü orada bir çok sorun var ki enstrümanlara hakimiyet ile ilgili...

Ben kayıt işlerinde herşeyi şekillendiren şey olarak davulu görüyorum.. Davulcunun hırsı/enerjisi kaydın geri kalanında ne yapılacağını netleştirir...O yüzden hep davulcunuza yükleniyorum... Çünkü davul partisyonlarını ayrı ayrı kaydetmek de pek mümkün değil (akustik davul kullanıldığında)... Eğer davul işini sample ile halletmeyi hiç düşünmüyorsanız, davulcunuz metronom üzerine parçaların tamamını mükemmel çalabiliyor olmalı... Zaten o iyi çaldıktan sonra, gitardaki oradaki buradaki problemler derhal kulağı rahatsız edecektir.. Yani davulcu arkadaş okuyorsa gücenmesin, en zayıf halka falan değil kendisi, ama olay ondan başlıyor.... O düzeldiği zaman, gerisi gelecektir..

Atalay'ın elinde ne ekipman vardı, ilk davul kayıtlarını eline aldıktan sonra "bunu nasıl kotaracağım ben?" sorusuna ne cevap buldu, sizinle neler konuştu bilemiyorum... O yüzden miks ile ilgili şeyleri kendisine bırakıyorum.. Bir bildiği vardır ya da imkanları o kadardır...

Sonuçta ben de bir grup elemanı olduğum için, oradaki durumu biliyorum.. Eğer sen iyi çalamazsan, karşı tarafta da pek heves kalmıyor... Yani bu bir yarış gibi: grup iyi çalacak, miksi yapan adam da onlara yetişip onları geçmeye çalışacak....

Bol bol hücum kayıt yapın, nerelerde sektiğinizi görün benim tavsiyem budur..Hücum kayıtlarınız istediğiniz gibi olduğu zaman, temiz ve zengin olması için kanal kayda girin...Yani kanal kaydı hataları örten bir şey olarak değil, tam tersine açığa çıkaran bir şey olarak görmek lazım... Sonuçta elinizde böyle bir kaydın olması aslında kötü değil iyi bir şey.. Çıkarılacak çok ders var... Kendinizi geliştirme adına bir başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz bu kaydı..

Yani şarkılara vokal açısından eklenecek hiçbir şey gelmiyor benim aklıma...Kelime sonlarında yutulan sesler var elbette... Ancak müziği bu kayıtlarda kurtaran şey vokaller olmuş... Yani biraz daha gırtlağı kullanarak vurgular yapılabilir (Sözlerde daha fazla vurgu yapılmasını kaldıracak yerler var).. Ama altyapı böyle giderken çok saçma dururdu, genel gidişatın da ona müsaade edecek şekilde düzenlenmesi gerekir...

Gitar ve davul açısından yapılabilecek bir sürü şey var... Ritme bağlı bir çok synth eklenebilir.. Arkaya yaylılar eklenebilir... Yani olur da olur... Süslemeye çok müsait bir tarz..

Bu arada Tavşan isimli şarkınız, benim parçalarımdan biriyle aynı intro ve verse altyapısına sahip (bas kurgusu hariç)...

Onu da değiştirin ;) ...
 
Selam Swallowed ;)
Eleştiriler için sağol ;) Ben elbette ki her şeyden öte iyi bir dinleyici olduğumu düşünüyorum. İşin kayıt anlamındaki teknik kısmından ise hiç anlamıyorum. Daha önce kendi kendime yaptığım ufak kayıtlar dışında bir tecrübem yok. Mix olayı sonsuz derya ama benim beklentim şuydu dinlenildiği zaman sadece (bahsettiğim sounddur) kulağı rahatsız etmesin. Ben kendi sesimden bile nefret ettim :)
Ben arkadaşlarımın yeterliliği ve yetersizliğini elbette ki çok iyi biliyorum. Şarkılarda enstrumanların icrası açısından teknik problemler oldu bunu hep kendimize de söylüyoruz. Ama davulcu kulağına gelen metronomu duyamazsa doğru düzgün, enerjik bir biçimde çalmasını da arkadaşımdan beklemem haksızlık olurdu. Ha elbette arkadaşım çok mu deneyimli hayır onun ikinci davul kayıdıydı ve metronomla ilgili hem Cemin hem de Koray'ın eksikleri vardı ki senin de dediğin gibi bu kayıttaki hatalar eksikleri kapatmamızda yardımcı oldu.
Kayıt ortamının yarattığı ufak teknik problemler, en azından benim bile diyeyim performansımı etkiledi. Ben tam anlamıyla grup olarak kendimizi gösteremediğimizi düşündüm en iyi değerlendirme yapabileceğim şey ise kendi vokalimdi.

Kayıt psikolojisi daha farklı bir olay bir de aslında Atalay'ın yine de sabırlı davrandığını da söylemeliyim :)Davul ve gitar kayıtları oldukça yorucu geçti. ama senin savunduğunun aksine eğer profesyonel bir iş yapılıyorsa sen elindekinin en iyisini ne olursa olsun yapmak zorundasın grup performansı kötü olabilir ama sen artık o işi almışsın ve iyisini ortaya koyacaksın. Benim görüşüm bu. Ama benim beklentim en azından mixin olayı daha pozitife döndürmesiydi bahsettiğim tamamiyle soundun nasıl geldiğidir.en azından vokal kayıtları iyi olabilirdi yaa :roll:


elbette amatörüz buraya yazmamın nedeni de eksileri ve artıları az çok bilmemize rağmen çok güzel olmuş veya kötü olmuş diyebilmenin dışında bizim oturup bir daha düşünmemizi sağlayacak öneri, eleştiri vesaireydi.Bu yüzden iyimser olarak sunduğun eleştirel yaklaşımın için teşekkürler.

Ne kadar ciddi söyledin kestiremedim ama Tavşan şarkısının sözlerinin tamamı bana ait olup ve müziğin de çoğunluğu bana ait olmakla birlikte davulcu arkadaşım Koray'ın da katkısı oldu. İntro kısmına gelince bir problem olarak görmüyorum bunu açıkçası. İlerde bir değişiklik yapılmak istenirse şarkıda yeni kayıt için değiştirilebilir. Ama benim içim rahat istersen sen değiştirebilirsin. 8O

Bu arada tavsiyelerin için çok teşekkür ederim, zaman ayırdın önerilerde bulundun çok sağol dostum.
 
O tamamen espri idi tabi ki.. :)

Benden bu kadar, fazla bile konuştum, söylediklerinde haksız olduğunu düşündüğüm bir tek nokta bile yok.. Tabi ki bakış açısı farkı var... Kayıttan memnun değilseniz, memnun değilsinizdir.. Bunu değiştirmek mümkün değil..

Bir sonraki kaydınızdan memnun olabilmeniz için bir şeyler söylemeye çalıştım.. Benim söylediğim kadarı size bakıyor.. Çünkü o metronom hiç bir zaman istediğiniz kadar net gelmeyecek, vokal kaydederken altyapı doyurucu şekilde mikslenmiş olmayacak v.s.. Bunlara hazırlıklı olmayı öğrenmek lazım... Benim elimden gelen budur, bu işten benden daha çok anlayan arkadaşlarımıza bırakıyorum bundan sonrasını...

Parçalarınız güzel, başarılar dilerim...
 
2002 yılından kalma bir demo kayıt

http://www.geocities.com/bedozyum/bulmaca.mp3 (linki kesip yapıştırın-geocities direkt link vermiyor-tems of vs.))

daha önce grubun yakın çevresi dışından dinleyen olmadı.

gitarlar ve bas dışınkaki kayıtlar programlamadır

sistem P3 600 / 256 mb / 7200 rpm çift hardisk / SB Live!
Cakewalk Pro 9.02 / çeşitli waves plug-in
rp6 floor processor
1992 model , ucuz bir mikrofon
Ibanez RG520
Ibanez SR bas
lazer akustik gitar
 
siteye bir arkadaşımın tavsiyesiyle biraz önce üye oldum.benimde bir kaç tane kaydım var ve paylaşmak istedim.yalnız internet ortamına sadece birini aktarabildim.şarkıya bir isim düşünmemiştim ve çok fazla arpej bulunduğu için ismini arpejler yaptım.

Bu kaydı yaptığımda elimdeki gitar ibanez s470'ti.prosesör olarak johson j-station kullandım.bas, davul ve kayıt olaylarını arkadaşım yaptı kayıt işlerinden pek anlamıyorum.

kalite biraz düşük çünkü upload etmem için düşürmem gerekti.

siz eleştirmeden ben kendimi biraz eleştireyim.şarkı kendini biraz fazla tekrar ediyor çünkü oldukça fazla sweep picking kullandım.sebebini ben de bilmiyorum.kompozisyondan ziyade biraz fazla teknik bir çalışma oldu.

eğer sizler de eleştirilerinizi esirgemezseniz daha iyi çalışmalar sunabileceğime inanıyorum.kayıtlar yönünde olan eleştirilerinizi arkadaşıma iletirim.

http://www.soundclick.com/bands/0/yjmjbmusic.htm

kaydımı bu adreste bulabilirsiniz.herkese iyi çalışmalar.
 
arpejler / jymjb

tebrik ederim jymjb, ensturman hakimiyetin benzersiz, kaydın kötülüğünü bile unutturuyor... Umarın yakın zamanda daha iyi şartlarda bir kayıt yaparsın ve daha kaliteli bit ogg yada mp3 (192 kbps 44.1 kHz) linki verirsin. Seni dinlemek bir zevkti. Tekrar tebrik ederim...
 
yjmjb, arpejler baya çok iyi, virtüoz mu olucan, yemedin içmedin sweep çalıştın dimi :)
çok beğendim vala.
kaydın o kadar boğuk olmasına rağmen gitar tonları çok güzel!

bu arada kayıttaki 01:15 te başlayan melodinin aslı nedir? children of bodomdan mı aldın, yoksa klasik bi melodi mi?

+

bir de bunların tabını yollarmısın melodiler çok güzel. biz de çalışalım bari :)
 
hatırlamanız doğaldır çünkü buna benzer binlerce şey dinlemiş olabilirsiniz.. :p gerçekten seninde dediğin gibi çok tekrar olmuş, tuşen sağlam ama bunu daha orjinal şeyler üretmek için kullanırsan bizim içinde daha zevkli olur.. ;)
buna benzer elimizde enson bir G-3 örneği var.. vai hergün kendini aşıyor ki o konserde gösterebilecegi performansın yarısıydı :) malmsteen 30 senedir eşşek kuyruğu gibi ne uzadı ne kısaldı..
kaydında fena olmadığı 24kbps den bile anlaşılıyor ama yinede boş konuşmadan yüksek kalitede dinlemek lazım.. ;)
..değişik çalışmalarınıda dinlemek isteriz, kolay gelsin..
 
herkese yorumları için teşekkür ediyorum.vileshome'un dediği gibi kullandığım melodiye benzer melodileri bir çok yerde duymuş olabilirsiniz.aslında bir klasik müzik kalıbıdır ama rock müzikte sıkça kullanılıyor.bugün yeni bir kaydımı upload ettim siteye, sanırım bu biraz daha şarkıya benzer bir kayıt.çünkü ilk yolladığım kayıt şarkıdan çok sweep picking egzersizi gibi duruyor.

son upload ettiğim şarkının adı escape.bu şarkıyı bir kaç sene önce yapmıştım.kullandığım aletler(Gitar farklı 7 telli dean marka ve la ya çekildi) ve kayıt yapan arkadaş yine aynı.bu arada bitrate'i düşük tutmamın nedeni dial up ile upload yaptığımdan.herkese üşenmeyip yorumlarını yazdıkları için tekrar teşekkür ederim.

tablar yazılı değil ama ilk yolladığım şarkının bir kısmının tabını Galthor'un isteği üzerine notepad ile yazdım(çalmaktan daha zor oldu benim için, yanlışlıklar olmuş olabilir).buraya copy past yapacam umarım düzensiz çıkmaz.bu arada s470'te 24. perde nasıl olur diye soracak olanlar olabilir.o zamanlar kullandığım s470 bazı modifikasyonlar geçirmiş bir gitardı ve gitar yapım ustası bir arkadaşım tarafından perde sayısı 22'den 24'e çıkarılmıştı.



E||--------------------------------------------------|
B||--------------------------------------------------|
G||--------------------------------------------------|
D||--------------------------12----------------------|
A||--------------12--14--15------15--14--12--14--15--
E||--12--14--15--------------------------------------|



--------------------------------------------------|
--------------------------17----------------------|
--------------16--17--19------19--17--16--17--19--|
--16--17--19--------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--------------17--19--20--------------19--20--22--|
--17--19--20--------------19--20--22--------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--24--19--------------19--19--15--------------15--|
----------20------20--------------17------17------|
--------------21----------------------16----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--20--17--------------------------------------17--|
----------19------------------------------19------|
--------------20--17--------------17--20----------|
----------------------19------19------------------|
--------------------------18----------------------|
--------------------------------------------------|



--19--15--------------------------------------15--|
----------17------------------------------17------|
--------------16----------------------16----------|
------------------17--------------17--------------|
----------------------19------19------------------|
--------------------------19----------------------|



--17--14--------------------------------------14--|
----------16------------------------------16------|
--------------17--14--------------14--17----------|
----------------------16------16------------------|
--------------------------15----------------------|
--------------------------------------------------|



--15--12--------------------------------------12--|
----------12------------------------------12------|
--------------12----------------------12----------|
------------------14--------------14--------------|
----------------------14------14------------------|
--------------------------15----------------------|

----------------------12--19--15------------------|
------------------13--------------17--------------|
--------------14----------------------16----------|
----------14------------------------------17------|
--12--15--------------------------------------19--|
--------------------------------------------------|



----------------------10--14--10------------------|
------------------12--------------12--------------|
--------------12----------------------11----------|
----------12------------------------------12------|
--10--14--------------------------------------14--|
--------------------------------------------------|



----------------------12--19--15------------------|
------------------13--------------17--------------|
--------------14----------------------16----------|
----------14------------------------------17------|
--12--15--------------------------------------19--|
--------------------------------------------------|



----------------------10--14--11------------------|
------------------12--------------12--------------|
--------------12----------------------11----------|
----------12------------------------------13------|
--10--14--------------------------------------14--|
--------------------------------------------------|



------------------12--15--19--15------------|
--------------13------------------17--------|
----------12--------------------------16~---|
------14------------------------------------|
--15----------------------------------------|
--------------------------------------------|



---------------7--10--14--11------------------|
------------8-----------------12--------------|
---------7------------------------11----------|
------9-------------------------------13------|
--10--------------------------------------14--|
----------------------------------------------|



------------------12--15--19--15------------|
--------------13------------------17--------|
----------12--------------------------16~---|
------14------------------------------------|
--15----------------------------------------|
--------------------------------------------|



---------------7--10--14--11------------------|
------------8-----------------12--------------|
---------7------------------------11----------|
------9-------------------------------13------|
--10--------------------------------------14--|
----------------------------------------------|



--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------12----------------------12--14--15--|
--12--14--15------15--14--12--14--15--------------|
--------------------------------------------------|



--------------------------13------13--14--15--16--|
--------------13--15--17------17------------------|
--13--14--16--------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--17--12--------------12--17--12--------------12--|
----------13------13--------------13------13------|
--------------14----------------------14----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--17--12--------------12--17--12--------------12--|
----------13------13--------------13------13------|
--------------14----------------------14----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--14--10--------------10--14--10--------------10--|
----------10------10--------------10------10------|
--------------11----------------------11----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--14--10--------------10--14--10--------------10--|
----------10------10--------------10------10------|
--------------11----------------------11----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--15--10--------------10--15--10--------------10--|
----------12------12--------------12------12------|
--------------12----------------------12----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|



--15--10--------------10--15--10--------------10--|
----------12------12--------------12------12------|
--------------12----------------------12----------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
--------------------------------------------------|
 
Geri
Üst