Gitarda hızlanmak

Arkadaşlar yaklaşık 2 yıldır gitar çalıyorum. Ama bir türlü hızlanamıyorum aslında hızlanıyorumda arada bazı notalar kaynıyor tane tane notaları çalarak hızlanmak istiyorum ne önerirsiniz ? Tşk.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Arkadaşım zaten onları mesela 16 lık olarak metronom 100 de çok temiz çalıyorum amam metronom 120 ye çıkınca arada bazı notalar gümbürtüyo gidiyo önce sağ elle boş telde metronom 180 e kadar bile çıkıyorum ama tam olarak nasıl çalışmam gerektiğini bilmiyorum
 
akinu demiş ki:
Alternate picking yap veya Troy Stetina calis.

hızlanmak ve teknik olayını benimsemek alternate picking vs gibi yaklaşımlarla sağlanamaz bence...

ilk başta armoni ve metodları çok iyi yutman gerekli tamam hız yapıp bir sürü sol yada sağ el tekniği uyguluyacaksın ama hangi metodda??
armoni bilgin ne kadar sağlam olursa o kadar sağlıklı hız yaparsın sadece hız yaparsan öğrendiğin bi kaç blues ve pentatonik ölçüde devamlı kısır bir döngü yaratır en sonundada sıkılırsın...

Hangi tarzda bir yaklaşım yapacağını seç ve özel scalaları önüne koy bu scalaları gitarın 12 pozisyonuna yay ve yaratıcılığını kullan :!: kendi geliştirdiğin geçişler olsun ve bu geçişlerdede kendi tekniğini ortaya koy yaratıcı ol.

Hiç bir zaman bir başka gitaristin hızlı dediğin parçalarını çalmaya uğraşma onlar kendi metodlarını dökmüş ve kendileri yaratmıştır mesela paul gilbert kalkıp bir malmsteen düzenlemesini çalamaz :!: ama malmsteen'de kalkıp paul düzenlemesini çalamaz çünkü o malmsteen'in yada paul'un yaklaşımıdır kendi ruhudur ve o ruhda istediği kadar hız yapar.

Şahsen benim sadece 5 yada 10 repertuarım vardır :) kesinlikle repertaurla uğraşmam sadece kendi bulduğum geçişleri ve armoni akışını yine kendi bulduğum tekniğim ile bütünleştirip kusursuzlaşmaya ve o şekilde , kendimi çalmaya çalışırım ancak bu şekilde yeni ve öznel bir şey ortaya çıkar.

Hız düşünülecek en son olaydır , zekanı bedenini ve ruhunu sağlıklı bir şekilde kullanmaya ve uygun hayali düşleyip klavyeye dökmeye başladığın zaman zaten istemeyerekte olsa hız seni bulacaktır.
hızı yapan parmakların değil beynin olmalıdır bunu sakın unutma...

mesela ; herkes do major çalar ve do major akorunu basar ama çok az kişi do major gibi düşünür,
evet , kullandığın mod gibi düşünmelisin onun karakterini o an beyninde oluşturup onun lisanında sohbet etmelisin konuşmalısın bağarmalısın yada küfür etmelisin ama onu anlamalısın bir konuyu anlamadan konuşmak yada anlamadan cevaplamak saçma olur değilmi? evet işte bu müziktede aynıdır.

herkes cümle kurabilir , herkes güzel cümle kurabilir , herkes iltifat edebilir , herkes ağlayabilir , herkes anlayabilir ve herkes anlatabilir.

ama herkes şair olamaz...

şairi şair yapan hislerini bedenini ve ruhunu doğru ölçüde kullanabilmesidir
bu yüzden şaire şair müzisyene müzisyen denir.

şunuda unutmayalım ,

HERKES GİTARINDAN SES ÇIKARIR AMA GİTARI ÇALAN ÇOK AZ KİŞİDİR
 
Vallahi cash iyi özetlemiş olayı, diyecek pek birşey yok ama eklentiler;

-Hız işini zamana bırak ! Dinleyipte küfür ettiğin, şok olarak izlediğin, yaptığı her hareketle dumur olduğun adamların ne kadar zamanlarını gitar için harcadıklarını düşün ve çalış. Emin ol ki o adamların hiçbiri 2 senelik gitarist falan değil !

-6-7 senedir gitar çalarım, hiç kimseden eğitim alamadım, bana birşeyler öğretecek hiçkimsem yoktu, hatta uzun bir dönem gitarım bile yoktu. O yüzden birçok şeyi yalan yanlış öğrendim. 2 sene evveline kadar ne alternate picking ne sweep picking ne legato nede tap bilmezdim. Birşeyler çalardım ama ne çaldığımı bile bilmezdim. Arada bir o dönemlerde çaldığım/kaydettiğim şeyleri şu anda dinlediğimde hayret ediyorum!!! Nedeni ise hiçbir standart bilmeden tamamen sallamasyon ve karambol gitar çaldığımdan dolayı anlaşılmayacak şeyler yapmam....

-Hala armoniymiş, gammış, notaymış hiçbirşey bilmiyorum ama gitar tekniği olarak bazı şeyleri daha iyi kavramış vaziyetteyim.

Sana tavsiyem; eğer imkanın varsa bu işi iyi bilen birisinden eğitim al!!! Eğitim Şart!
Eğer yok ben eğitim alamam diyorsan git kendine uygun birkaç kitap cd falan al(en güzeli Cdli kitaplar) Hiçbir dersi atlamadan ne yazıyorsa yap.
Bol bol kayıt yap üzerine solo at, yaratıcılığını geliştirir.

Ama dediğim gibi bu iş zaman işi kimse pat diye gitarı yaracak seviyeye gelemez. zamanla olacak herşey.Akışına bırak.
 
cash e de skull krusher a da katılıyorum... repertuar öğretmeyen iyi bir hocadan ders alınabilir... ama bence en iyisi cdlerdir.. belki inanmayacak, sen eşekmişsin diyeceksiniz ama 4 yıldır vinnie moore speed, accuracy, articulation cdsini bitiremedim... tabiki tamamen bu cd üzerine çalışmadım ama kişi kendi ruhu gibi çalıyor...
bir de hızlı çalmak için hızlı şeyleri dinlemek, irdelemek lazım... eric clapton dinleyerek malmsteen in hızına ulaşamazsın... (iki ustayı da eleştirmiyorum)
 
Arada notaların kaynaması yavaş çalışmadan hızlı çalışmaktan kaynaklanır genelde.

Elinde iki barlık bir lick olsun. Bunu atıyorum 180bpm de temiz çalmak istiyorsan, metronomunu alırsın, 100e kurarsın, ciddi ciddi çok basit gelse bile, metronoma dikkat ederek çalışırsın. o gün içinde metronomu 2şer 2şer arttırarak 120ye kadar çık ötesine gitme.

Öbür gün yin baştan ama bu sefer 2şer 2şer arttırarak 140a çık. Her gün biraz daha hızlan ama metronomu ufak ufak arttırman çok çok önemli.

Bir günde 2şer 2şer arttırayım 180e çıkayım o zaman dediğini duyar gibiyim ama olmaz öyle. Zaman işi biraz.

Sonuçta, Bir şeyi hızlı ve temiz çalmak istiyorsan metronomla çalışmak zorundasın.
 
Arkadaşların ellerine sağlık, gayet açıklayıcı birşekilde yazıp dökmüşler... Benim ekleyeceğim; çalışırken gerek sol el gerek sağ el minimum kasımada olmalı. Sana çok zor gelen şeyleri bile harcayabildiğin minimum efor ile çok ağır tempoda çalışmalısın. Boş telde 180 bpm'de tremolo yapmanın çok bir faydası olacağını zannetmiyorum. Önemli olan sağ el ve sol elin kordinasyonunu sağlayabilmek. Gitar çalışırken parmaklarını hıza alıştırdığını düşünme, hemen hemen bir iki sene gitar çalan herkes iki elini de en hızlı gitaristler kadar hızlı hareket ettirebilir ama konu bu değil; bütün olay beynin yüksek tempoya adapte olabilmesi ve kas guruplarına hükmedebilmesi.

Eğer şu ana kadar belirli bir sağ el tekniği geliştirmediysen (sağak gitaristler için söylüyorum) hareketi parmaklarından değil bileğinden yapmaya gayret et. Penayı parmaklarının arasında olabildiğince çok sakla.

Cash'in söylediği birşeyin ben de altını çizmek istiyorum. Enstrümanında kendini bulmaya çalış, şarkıların üzerine ağzınla solo mırıldan ve bu mırıldandığın şeyleri çalmaya gayret et. Sonuçta hiç bir gitarist şu ana kadar çalınmış herşeyi çalamaz, herkesin tekniğinin kendine has artıları ve eksileri var. Klasik müzik disiplininde bile bu böyle, kimi piyanistler sadece Chopin eserleri çalar, kimileri sadece Bartok çalar..vs.

Olayı çok da fazla tekniğe spora vurma, iş beyinde bitiyor. Fayatımda gördüğüm penayı en salakça tutan iki kişinin ismini açıklıyorum: 1. Pat Metheny, 2. Steve Morse :) İkisine de diyecek laf yok!...
 
çal sadece çal, mümkünse iki üç kişi.. çok konuşmayın sadece çalın... teorik bilgi orda duruyo zaten istediğin zaman alırsın ama temelden gevezeliğe başlarsan gitarında geveze olur, bin tane numara yaparsın biri gelir "sus be kardeşim kafamız şişti" der.. :p
benim 6-7 sene oldu hala gitarı elime ilk defa alıyomuş gibi alıyorum her seferinde...
 
Tamam tekniğe vurup saplanmayın diyosunuz ama biraz vurmak lazım, ben pena tutmayı bilmiyorum kliplerde elalemin tutuşuna benzetmeye çalışıyorum. Fakat bu şeklide de rahat edemiyorum ne yapmam lazım. Gitarla ilgili ne kadar kitap eğitim cdsi broşür makale ne varsa bulmak istiyorum. Arşiv yapıp çalışacam. Evet elinde olup bana yollayabilecekler kargo benden.
Bide armoni dediğiniz nota bilgisimi nedir? ayrıca okumam gereken yararlı olur, bunu oku dediğiniz kitaplar var mı??
 
pena tutmanın belli bir şekli yok
sana rahat gelen pozisyon uygundur
dikkat etmen gereken penayı fazla sıkmadan hem aşağı hem yukarı tele vururken sorun çıkarmayan bir tutuş şekli bulman

çalışırken yavaş çalış ama pena hareketini minimumda tut
yani nasıl olsa yavaş diye telden uzaklaştırma fazlahızlı çalmanın ağır çekimi gibi düşün
 
mesajlar uzun geldi o yüzden bi tek ilk mesajı okudum yapmak istediğin müzikleri dinle ve bu müziklei dinleyerek çalmaya çalış biraz zorlanırsın ama daha sonra içinden gelerek ve eğlenerek yaparsın
 
hızlanmak istiyorsan bildiğin etütleri çokçok yavaş çal gitgide hızlanırsın bence hız pek iyi değil çünkü hızlı çalmak için uğraşırken yaratıcılık gider
 
önelekile cash in yadıklarını tuttuğumu sölemeliyim. 2 senedir elektro çalıorum wasburn x series var ve ilerleyememe sebebimi dandik gitarıma bağlıyorum. tekniğim yeterli fakat benim istediğim gam ve armoni üstünde fazla durmadan hızlı yada melodik çalabilmek fakat ne kadar çalışsanda şundan eminim bu sadece ruh ve yaratıcılık işi. bora uslusoy solo gitar metodu işimi görürmü bilmem ama acil ilerlemem lazım zaman azalıo :( biraz tavsiye...
 
begbie83 demiş ki:
önelekile cash in yadıklarını tuttuğumu sölemeliyim. 2 senedir elektro çalıorum wasburn x series var ve ilerleyememe sebebimi dandik gitarıma bağlıyorum. tekniğim yeterli fakat benim istediğim gam ve armoni üstünde fazla durmadan hızlı yada melodik çalabilmek fakat ne kadar çalışsanda şundan eminim bu sadece ruh ve yaratıcılık işi. bora uslusoy solo gitar metodu işimi görürmü bilmem ama acil ilerlemem lazım zaman azalıo :( biraz tavsiye...

ilerleyememe sebebini gitarının dandik olmasına bağlamana bağlıyorum bende. ;)
Evet B. Uslusoy kitabı iş görür güzel kitaptır. Armoni üzerinde fazla durmadan düzgün gitar çalabilmen için devamlı gitar çalıp, devamlı müzik dinlemen. Gitara ve müziğe fazlaca zaman ayırmak suretiyle kulak geliştirmen gerekir bu armoni öğrenmekten daha fazla zaman alır. Teoriyi öğren pratiğe işlemeden evvel unut. Kolay gelsin
 
Skull_KruSher demiş ki:
aaalp demiş ki:
Fayatımda gördüğüm penayı en salakça tutan iki kişinin ismini açıklıyorum: 1. Pat Metheny, 2. Steve Morse :) İkisine de diyecek laf yok!...
Marty Friedman'ı unutmuşsun :D

ben de yeniyim de ben de bu adamı izlediğimde farketmiştim bi tuhaflık olduğunu ama virtüöz adam yanlış yapmaz herlade diye düşünüp onun gibi tutmaya çalışıyodum ehehehe :D
 
Geri
Üst